Petteri Koponen palasi Suomeen

17.7.2007 Portland Trailblazersissa viimeisen puolentoista viikon ajan kesäliigaa pelannut Petteri Koponen palasi Suomeen kaksi kuukautta lähtönsä jälkeen. Helsinki-Vantaalle puoli yhdeltätoista tiistaiaamuna saapuneen Koposen sopimustilanne tulevalle kaudelle on yhä auki. Nuoren miehen mielessä on päällimmäisenä viikon mittainen loma ennen maajoukkuekomennusta.

- Nyt voi rehellisesti sanoa että väsyttää, Koponen hymyili noudettuaan matkatavaransa ja astuttuaan lehdistön eteen.

Koponen varattiin kesäkuussa NBA:n varaustilaisuudessa ensimmäisen kierroksen varausnumerolla 30. Philadelphia 76ersiin, josta tie vei pelaajakaupan kautta Portland Trailblazersiin. Portlandin kesäliigajoukkueessa viiden ottelun verran näyttöjä antaneen Koposen tilanne ensi kaudelle on yhä auki.

- Tulevaisuus on itselläkin hieman hämärän peitossa. Luulisin, että seuraavan parin viikon aikana ratkeaa, mitä Portland haluaa tehdä kanssani.

Portlandin päävalmentaja Nate McMillan kertoi Las Vegasin kesäliigan aikana, että joukkueen tarkoituksena on pitää Koponen Euroopassa vielä vuoden ajan. Portland ei ole kuitenkaan tehnyt lopullista päätöstä viimeisessä kahdessa kesäliigaottelussa edukseen esiintyneen Koposen suhteen.

- Tilanne on vähän epäselvä. Portland palkkasi juuri kolmevuotisella sopimuksella veteraanipelintekijä Steve Blaken, joten joukkueessa on nyt 3-4 pelintekijää (Blake, Jarrett Jack, Sergio Rodriguez, Taurean Green). Toisaalta Portlandin päämanageri Kevin Pritchard sanoi haluavansa nähdä minut syksyllä Portlandin harjoitusleirillä.

Koposella on edessään positiivinen ongelma, sillä ottajia nuorelle takamieslupaukselle löytyy.

- Kyllähän tässä kysyntää on ja useampikin seura on esittänyt kiinnostustaan. Tässä pitää nyt kaikessa rauhassa kartoittaa eri mahdollisuuksia ja valita seura sen perusteella, minkälainen valmentaja, pelaajarunko ja organisaatio tarjolla olevilla seuroilla on.

Yksin Koponen ei joudu päätöstään jatkosta tekemään.

- Me jutellaan kaikessa rauhassa (valmentaja) Mihailo Pavicevicin, (Portlandin päämanageri) Kevin Pritchardin ja (agentti) Marc Cornsteinin kanssa ja tietysti yritetään löytää uutta seuraa yhteistyössä Hongan kanssa. Seuraava askel pitää ottaa harkiten.

Valmentaja Pavicevic henkisenä tukena

Koposen Yhdysvaltain kiertue alkoi agenttitoimisto Pinnacle Managementin järjestämillä yksityisillä harjoitustilaisuuksilla New Yorkissa. Pinnaclen harjoitusten päätyttyä vuorossa olivat NBA-seurojen workoutit.

- Workout-vaihe oli selvästi raskainta koko matkan aikana. Lensin kaupungista toiseen viidestä kuuteen tuntia kerrallaan, nukuin hotellihuoneessa ja aamulla piti näyttää parastaan seuroille. Siinä kun ei ollut mukana valmentajaa, kavereita eikä tuttavia, olo oli välillä aika raskas.

Workout-vaiheen aikana Koponen vietti vapaa-aikaansa puhelimessa äidin, tyttöystävän ja valmentaja Pavicevicin kanssa. Koponen korosti erityisesti Pavicevicin suurta roolia koko Yhdysvaltain kiertueen aikana.

- Aina kun tuntui siltä, ettei harjoituksissa oikein luista, Pavicevic antoi minulle uutta uskoa. Pavicevic kehotti minua tekemään parhaani ja tekemään, mitä osaan parhaiten, eli kaikkia näitä asioita mitä pelaaja tahtoo kuulla. En tiedä, miten olisin pärjännyt ilman coachin apua.

Pavicevic oli Koposen mukaan tärkeässä asemassa myös NBA-draftin lähestyessä.

- Kyllähän täältä sai silloin tällöin sellaista kommenttia kuulla, että "mitä sinä hullu poika mihinkään NBA-draftiin yrität, eihän sinulla ole mitään mahdollisuuksia", mutta Pavicevic uskoi minuun 100-prosenttisesti. Pavicevicin usko minuun oli niin vahvaa, että pidin tosin itsekin häntä välillä hitusen hulluna, Koponen hymyili.

Varaustilaisuuden jälkeen Pavicevic matkusti Koposen kanssa Portlandiin ja sai istua joukkueen vaihtopenkillä valmennusjohdon T-paita yllään kesäliigan ajan.

- No, Pavicevichan oli lähinnä vieraana. Huomasin kyllä, että hänen teki mielensä huutaa ja antaa neuvoja, mutta eihän se ollut oikein mahdollista. Portlandin valmentajat kuitenkin selvästi luottivat Paviceviciin ja kysyivät häneltä neuvoja.

Kesäliiga päättyi hyvissä merkeissä

Koposen kesäliiga alkoi yskähdellen. Peliminuutit Portlandin apuvalmentaja Monty Williamsin alaisuudessa olivat kortilla, jonka lisäksi Taurean Green ja espanjalainen Sergio Rodriguez vuorottelivat pelintekijän paikoilla pakottaen Koposen pelaamaan heittävää takamiestä.

Portlandin kaksi viimeistä kesäliigaottelua päättyivät Portlandin voittoon ja Koponen oli elementissään pelintekijänä. Myös paikallinen media kehui Koposen otteita pelinrakentajana.

- Kyllä ne NBA:han tyrkyllä olevat pelaajat ovat urheilullisesti uskomattomia, ei sitä voi edes oikein käsittää, Koponen hämmästeli.

- Koska en voi luottaa siihen, että pärjäisin pelkillä urheilullisilla ominaisuuksillani, minun täytyy parantaa muita osa-alueita pelissäni. Oli kuitenkin kiva nähdä etenkin viimeisessä kahdessa kesäliigamatsissa, että minä pärjään vanhempia ja fyysisempiä pelaajia vastaan. Yleisesti ottaen olin yksi kesäliigan nuorimmista pelaajista ja moni oli yllättynyt siitä, kuinka hyvin pärjäsin omillani.

NBA:n varaustilaisuuden ykkösvaraus, 213-senttinen Greg Oden, saapui Portlandiin ja vei suurimman osan joukkueen saamasta mediahuomiosta. Suurimman kohun laannuttua myös Koponen sai osansa valokeilasta.

- Greg Odenia haastateltiin kyllä ihan joka päivä, mutta kyllä toimittajat aika ahkerasti kuulustelivat minuakin. Lähinnä he olivat ihmeissään siitä, että Suomessakin pelataan koripalloa.

Lepoviikko aluillaan

Miesten koripallomaajoukkue valmistautuu paraikaa elokuussa alkavia EM-karsintoja varten. Koponen odottaa tilaisuuttaan osoittaa kehityksensä suunta maaotteluissa.

- Kyllähän tältä kahden kuukauden kiertueelta on selvästi oppia kertynyt. Onneksi kohta on tilaisuus nostaa Suomi Euroopan A-tasolle, jolle se kuuluukin ja siinä samalla katsoa, miten Yhdysvalloissa saatuja oppeja voi soveltaa maajoukkueen käyttöön.

Tauotta kahden kuukauden ajan koripallon parissa urakoinut Koponen aikoo kuitenkin lomailla alkaneen viikon ajan.

- Tämä viikko menee siihen, että irrottaudutaan ja pidetään taukoa. Vaikka tässä on vielä sopimuskuviot vähän epäselviä, nyt pitää olla parin päivän ajan ihan rauhassa.

Henkilöt

 
23.9.2018 21:30 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphyn vahvat otteet eivät riittäneet Mestarien liigassa

Alex Murphyn kausi unkarilaisseura Szolnoki Olaj'ssa käynnistyi Mestarien liigan karsinnoissa, mutta joukkueen tie nousi pystyyn heti ensimmäisellä karsintakierroksella italialaista Cantua vastaan.

21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

7.6.2018 08:48 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua nappasi kotiedun Romanian finaaleissa

Jukka Toijalan valmentama Steaua Bukarest tasoitti Romanian liigan finaalisarjan Oradeaa vastaan ja nappasi samalla itselleen kotiedun. Petteri Koposen Barcelona sen sijaan koki toisen tappion Espanjan liigan välierissä.

5.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koponen Barcelonan paras pistemies tappiossa

Petteri Koponen oli Barcelonan paras pistemies, kun Barcelona aloitti Espanjan liigan välierät selvällä tappiolla Baskoniaa vastaan. Tappion kärsivät myös Jukka Toijalan Steaua Bukarest Romanian liigan finaaleissa ja Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod Israelin liigan pudotuspeleissä.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

2.6.2018 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Barcelona välieriin

Petteri Koposen Barcelona eteni välieriin, kun se voitti Espanjan liigan puolivälierien ratkaisevassa kamppailussa Andorran. Israelin liigassa Gerald Lee Juniorin Maccabi Ashdod taipui Hapoel Tel Avivin vieraana.

31.5.2018 08:09 Suomalaiset ulkomailla

Toijalan Steaua Romanian liigan finaaliin

Jukka Toijalan luotsaama Steaua Bukarest eteni upeasti Romanian liigan finaaleihin. Espanjassa Petteri Koponen oli jälleen Barcelonan parhaimmistoa johdattaessaan joukkueen pakkovoittoon Andorrasta.

30.5.2018 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorille komea tupla-tupla Israelin pudotuspelien avauksessa

Gerald Lee Junior loisti Maccabi Ashdodin avatessa Israelin pudotuspelit voitolla. Lee merkkautti komeasti tupla-tuplan Ashdodin kaataessa Hapoel Tel Avivin. Sasu Salinin kausi Espanjassa sen sijaan tuli päätökseen.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

28.5.2018 10:12 Suomalaiset ulkomailla

Koposen tehoilta ei riittänyt - Toijalan Steaua tasasi otteluvoitot

Petteri Koponen oli Barcelonan ykköstykki, mutta sekään ei riittänyt voittoon Espanjan liigan pudotuspelien avauksessa. Myös Sasu Salinin Malaga joutui taipumaan. Jukka Toijalan valmentama Steaua otti kuitenkin tärkeän voiton ja Gerald Lee Juniorin runkosarja Israelissa päättyi voittoon.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

25.5.2018 10:41 Suomalaiset ulkomailla

Koposen ja Salinin runkosarja päätökseen

Espanjan liigassa Petteri Koponen ja Sasu Salin päättivät runkosarjan ja edessä siintävät seuraavaksi pudotuspelit. Koposen sihti kolmen pisteen viivan takaa oli runkosarjassa toiseksi tarkin.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

20.5.2018 08:17 Suomalaiset ulkomailla

Salin ilmiömäisessä iskussa – uusi piste-ennätys Espanjan liigassa

Sasu Salin pussitti uudeksi piste-ennätyksekseen Espanjan liigassa 26 pistettä, kun Malaga nappasi tärkeän voiton Andorrasta. Petteri Koponen oli niin ikään iskussa, kun Barcelona otti makean voiton. Shawn Huffin ja Gordon Herbertin kausi Saksan Bundesliigassa sen sijaan tuli päätökseen.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

Näytä lisää vastaavia