Petteri Koponen palasi Suomeen

17.7.2007 Portland Trailblazersissa viimeisen puolentoista viikon ajan kesäliigaa pelannut Petteri Koponen palasi Suomeen kaksi kuukautta lähtönsä jälkeen. Helsinki-Vantaalle puoli yhdeltätoista tiistaiaamuna saapuneen Koposen sopimustilanne tulevalle kaudelle on yhä auki. Nuoren miehen mielessä on päällimmäisenä viikon mittainen loma ennen maajoukkuekomennusta.

- Nyt voi rehellisesti sanoa että väsyttää, Koponen hymyili noudettuaan matkatavaransa ja astuttuaan lehdistön eteen.

Koponen varattiin kesäkuussa NBA:n varaustilaisuudessa ensimmäisen kierroksen varausnumerolla 30. Philadelphia 76ersiin, josta tie vei pelaajakaupan kautta Portland Trailblazersiin. Portlandin kesäliigajoukkueessa viiden ottelun verran näyttöjä antaneen Koposen tilanne ensi kaudelle on yhä auki.

- Tulevaisuus on itselläkin hieman hämärän peitossa. Luulisin, että seuraavan parin viikon aikana ratkeaa, mitä Portland haluaa tehdä kanssani.

Portlandin päävalmentaja Nate McMillan kertoi Las Vegasin kesäliigan aikana, että joukkueen tarkoituksena on pitää Koponen Euroopassa vielä vuoden ajan. Portland ei ole kuitenkaan tehnyt lopullista päätöstä viimeisessä kahdessa kesäliigaottelussa edukseen esiintyneen Koposen suhteen.

- Tilanne on vähän epäselvä. Portland palkkasi juuri kolmevuotisella sopimuksella veteraanipelintekijä Steve Blaken, joten joukkueessa on nyt 3-4 pelintekijää (Blake, Jarrett Jack, Sergio Rodriguez, Taurean Green). Toisaalta Portlandin päämanageri Kevin Pritchard sanoi haluavansa nähdä minut syksyllä Portlandin harjoitusleirillä.

Koposella on edessään positiivinen ongelma, sillä ottajia nuorelle takamieslupaukselle löytyy.

- Kyllähän tässä kysyntää on ja useampikin seura on esittänyt kiinnostustaan. Tässä pitää nyt kaikessa rauhassa kartoittaa eri mahdollisuuksia ja valita seura sen perusteella, minkälainen valmentaja, pelaajarunko ja organisaatio tarjolla olevilla seuroilla on.

Yksin Koponen ei joudu päätöstään jatkosta tekemään.

- Me jutellaan kaikessa rauhassa (valmentaja) Mihailo Pavicevicin, (Portlandin päämanageri) Kevin Pritchardin ja (agentti) Marc Cornsteinin kanssa ja tietysti yritetään löytää uutta seuraa yhteistyössä Hongan kanssa. Seuraava askel pitää ottaa harkiten.

Valmentaja Pavicevic henkisenä tukena

Koposen Yhdysvaltain kiertue alkoi agenttitoimisto Pinnacle Managementin järjestämillä yksityisillä harjoitustilaisuuksilla New Yorkissa. Pinnaclen harjoitusten päätyttyä vuorossa olivat NBA-seurojen workoutit.

- Workout-vaihe oli selvästi raskainta koko matkan aikana. Lensin kaupungista toiseen viidestä kuuteen tuntia kerrallaan, nukuin hotellihuoneessa ja aamulla piti näyttää parastaan seuroille. Siinä kun ei ollut mukana valmentajaa, kavereita eikä tuttavia, olo oli välillä aika raskas.

Workout-vaiheen aikana Koponen vietti vapaa-aikaansa puhelimessa äidin, tyttöystävän ja valmentaja Pavicevicin kanssa. Koponen korosti erityisesti Pavicevicin suurta roolia koko Yhdysvaltain kiertueen aikana.

- Aina kun tuntui siltä, ettei harjoituksissa oikein luista, Pavicevic antoi minulle uutta uskoa. Pavicevic kehotti minua tekemään parhaani ja tekemään, mitä osaan parhaiten, eli kaikkia näitä asioita mitä pelaaja tahtoo kuulla. En tiedä, miten olisin pärjännyt ilman coachin apua.

Pavicevic oli Koposen mukaan tärkeässä asemassa myös NBA-draftin lähestyessä.

- Kyllähän täältä sai silloin tällöin sellaista kommenttia kuulla, että "mitä sinä hullu poika mihinkään NBA-draftiin yrität, eihän sinulla ole mitään mahdollisuuksia", mutta Pavicevic uskoi minuun 100-prosenttisesti. Pavicevicin usko minuun oli niin vahvaa, että pidin tosin itsekin häntä välillä hitusen hulluna, Koponen hymyili.

Varaustilaisuuden jälkeen Pavicevic matkusti Koposen kanssa Portlandiin ja sai istua joukkueen vaihtopenkillä valmennusjohdon T-paita yllään kesäliigan ajan.

- No, Pavicevichan oli lähinnä vieraana. Huomasin kyllä, että hänen teki mielensä huutaa ja antaa neuvoja, mutta eihän se ollut oikein mahdollista. Portlandin valmentajat kuitenkin selvästi luottivat Paviceviciin ja kysyivät häneltä neuvoja.

Kesäliiga päättyi hyvissä merkeissä

Koposen kesäliiga alkoi yskähdellen. Peliminuutit Portlandin apuvalmentaja Monty Williamsin alaisuudessa olivat kortilla, jonka lisäksi Taurean Green ja espanjalainen Sergio Rodriguez vuorottelivat pelintekijän paikoilla pakottaen Koposen pelaamaan heittävää takamiestä.

Portlandin kaksi viimeistä kesäliigaottelua päättyivät Portlandin voittoon ja Koponen oli elementissään pelintekijänä. Myös paikallinen media kehui Koposen otteita pelinrakentajana.

- Kyllä ne NBA:han tyrkyllä olevat pelaajat ovat urheilullisesti uskomattomia, ei sitä voi edes oikein käsittää, Koponen hämmästeli.

- Koska en voi luottaa siihen, että pärjäisin pelkillä urheilullisilla ominaisuuksillani, minun täytyy parantaa muita osa-alueita pelissäni. Oli kuitenkin kiva nähdä etenkin viimeisessä kahdessa kesäliigamatsissa, että minä pärjään vanhempia ja fyysisempiä pelaajia vastaan. Yleisesti ottaen olin yksi kesäliigan nuorimmista pelaajista ja moni oli yllättynyt siitä, kuinka hyvin pärjäsin omillani.

NBA:n varaustilaisuuden ykkösvaraus, 213-senttinen Greg Oden, saapui Portlandiin ja vei suurimman osan joukkueen saamasta mediahuomiosta. Suurimman kohun laannuttua myös Koponen sai osansa valokeilasta.

- Greg Odenia haastateltiin kyllä ihan joka päivä, mutta kyllä toimittajat aika ahkerasti kuulustelivat minuakin. Lähinnä he olivat ihmeissään siitä, että Suomessakin pelataan koripalloa.

Lepoviikko aluillaan

Miesten koripallomaajoukkue valmistautuu paraikaa elokuussa alkavia EM-karsintoja varten. Koponen odottaa tilaisuuttaan osoittaa kehityksensä suunta maaotteluissa.

- Kyllähän tältä kahden kuukauden kiertueelta on selvästi oppia kertynyt. Onneksi kohta on tilaisuus nostaa Suomi Euroopan A-tasolle, jolle se kuuluukin ja siinä samalla katsoa, miten Yhdysvalloissa saatuja oppeja voi soveltaa maajoukkueen käyttöön.

Tauotta kahden kuukauden ajan koripallon parissa urakoinut Koponen aikoo kuitenkin lomailla alkaneen viikon ajan.

- Tämä viikko menee siihen, että irrottaudutaan ja pidetään taukoa. Vaikka tässä on vielä sopimuskuviot vähän epäselviä, nyt pitää olla parin päivän ajan ihan rauhassa.

Henkilöt

 
9.12.2019 09:08 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ratkaisi voiton Bayern Münchenille - Nuutinen ja Ahonen loistivat Espanjassa

Petteri Koposen onnistunut kolmen pisteen heitto summerin soidessa piti Bayern Münchenin puhtaalla pelillä Saksan Bundesliigassa. Espanjan LEB Orossa Matti Nuutinen ja Roope Ahonen olivat kovassa iskussa, kun he avittivat joukkueensa voittoihin ja Alexander Madsen ylsi tupla-tuplaan Latviassa.

9.12.2019 09:03 NCAA

Jantunen 13 pistettä Utahin kolmannessa peräkkäisessä voitossa

Yhdysvaltojen miesten yliopistosarjassa NCAA:ssa viikonlopun suomalaisonnistujiin kuului Mikael Jantunen, joka säkitti 13 pistettä Utahin voittaessa kolmannen peräkkäisen ottelunsa. Hannes Pöllä taas sai pelilupansa NCAA:lta ja teki debyyttinsä UT-Martinin paidassa.

9.12.2019 08:56 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen Reims voittoputkessa – ”Tuntuu erittäin hyvältä”

Annika Holopainen pelasi jälleen vahvan ottelun Ranskan Ligue Feminine 2:ssa, kun hän auttoi Reimsin viidenteen peräkkäiseen voittoon. Suomalaisonnistujiin kuuluivat myös Sofia Pelander, Helmi Tulonen, Kaisa Kuisma ja Veera Pirttinen.

9.12.2019 08:28 NBA

Bullsille kitkerä jatkoaikatappio, Markkanen 22 pistettä

NBA:ssa Chicago Bulls kärsi jatkoaikatappion vieraissa, kun Miami Heat voitti kotikentällään lisäajalla 110-105. Lauri Markkanen oli joukkueensa paras pistemies säkittäen 22 pistettä.

7.12.2019 08:45 NBA

Bulls taipui niukasti Warriorsille, Markkanen 20 pistettä

NBA:ssa Chicago Bulls kärsi niukan tappion Golden State Warriorsille kotikentällään loppunumeroin 100-98. Lauri Markkanen oli kovassa vireessä upottaen 20 pistettä, joista 17 ensimmäisellä puoliajalla.

6.12.2019 08:14 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Matti Nuutinen hirmuiskussa

Sasu Salin ja Matti Nuutinen olivat alkuviikon suomalaisnimet. Salin säkitti 15 pistettä Mestarien liigassa ja Nuutinen nosteli 20 pinnaa Espanjan LEB Orossa. Petteri Koponen oli Bayern Münchenin paras pistemies Euroliigan ottelussa Maccabi Tel Avivia vastaan.

5.12.2019 08:25 NBA

Bulls toiseen peräkkäiseen voittoon, Markkanen säkitti 15 pistettä

Ensimmäistä kertaa tällä kaudella Chicago Bulls ylsi kahteen peräkkäiseen voittoon NBA:ssa, kun Bulls voitti kotikentällään Memphis Grizzliesin 99-106. Lauri Markkasen pistesaldo oli 15 pistettä.

3.12.2019 08:30 NBA

Markkanen liekeissä 20 pisteellä Bullsin voittopelissä

NBA:ssa Chicago Bulls päätti kolmen ottelun mittaisen vierasrypistyksensä voittoon Sacramentossa, kun Bulls päihitti Kingsin 113-106. Lauri Markkanen oli hienossa vireessä pussittaen 20 pistettä ja repien seitsemän levypalloa.

2.12.2019 09:37 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Bayern München kellisti Iisalojen Crailsheimin

Tuomas ja Joonas Iisalon valmentama Crailsheim ei pystynyt yllättämään Petteri Koposen Bayern Müncheniä Saksan Bundesliigassa. Espanjassa Alex Murphy oli jälleen hyvällä pelipäällä viedessään Gipuzkoan sarjakärkeen ja Puolassa Carl Lindbomin hieno kausi sai jatkoa.

2.12.2019 09:19 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander ja Kaisa Kuisma tehokkaina voitoissa

Sofia Pelander ja Kaisa Kuisma esittivät hienoja otteita johdattaessaan joukkueensa voittoihin. Veera Pirttisen vahvoja pelejä ei sen sijaan palkittu voitolla.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

27.11.2019 21:36 FIBA Europe Cup

Kataja päätti FIBA Europe Cupin riemukkaaseen kotivoittoon

Unkarilaisen BC Körmendin kaataminen ei riittänyt Katajalle jatkopaikkaan. Kuudesta lohkovaiheen ottelustaan joensuulaisjoukkue voitti kaksi.

26.11.2019 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen selättänyt loukkaantumiset ja jahtaa nyt tuplamestaruutta

Alexander Madsen, 24, siirtyi täksi kaudeksi latvialaisen VEF Riian riveihin vaikean Gran Canariassa vietetyn vuoden jälkeen. Viime kaudella vaivanneet loukkaantumiset ovat jääneet nyt taakse ja monipuolinen Madsen on taas pääsemässä huippukuntoon.

24.11.2019 23:05 Suomalaiset ulkomailla

Salin ja Lindbom ilmiliekeissä päätösneljänneksellä

Sasu Salin ja Carl Lindbom intoutuivat hurjaan heittoralliin peliensä päätösneljänneksillä ratkaisten voitot omille joukkueilleen. Salin pussitti ratkaisuhetkillä 14 pistettä ja Lindbom pisti vielä paremmaksi 16 pisteen saldolla.

21.11.2019 07:42 Suomalaiset ulkomailla

Madsenin tupla-tupla ei riittänyt - Salin juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

Mestarien liigassa nähtiin suomalaisten kohtaaminen, kun Alexander Madsenin VEF Riika isännöi Sasu Salinin Teneriffaa. Madsen oli joukkueensa ykköstähti tupla-tuplalla, mutta Teneriffa palasi kotimatkalle täyden pistepotin kera.

17.11.2019 08:32 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä heitti komeasti 30 pistettä Ranskassa

Ilari Seppälä oli jälleen hienossa vedossa, kun hän heitti Ranskan ProB:n ottelussa 30 pistettä johdattaen Aix-Mauriennen voittoon. Sasu Salin jatkoi hyviä pelejään Espanjassa ja Carl Lindbom oli Puolassa joukkueensa voiton takuumiehiä.

14.11.2019 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin naulasi voittoheiton sisään ja Teneriffan putkelle jatkoa

Sasu Salin oli Teneriffan sankari, kun hän heitti voittoheiton sisään muutama sekunti ennen loppua Mestarien liigan ottelussa Gaziantepiä vastaan.

13.11.2019 08:18 NBA

Tulikuuma White siivitti Bullsin voittoon, Markkanen 13 pistettä

Chicago Bulls nappasi NBA:ssa kotivoiton New York Knicksistä 102-120, kun tulikuuma Coby White siivitti kotijoukkueen karkumatkalle päätösneljänneksellä. Lauri Markkanen pussitti ottelussa 13 pistettä ja repi kahdeksan levypalloa.

11.11.2019 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen juhli kärkiottelun voittoa - Alex Murphy takoi 25 pistettä suomalaiskohtaamisessa

Saksan Bundesliigassa pelattiin kärkikamppailu, jonka vei nimiinsä Petteri Koposen Bayern München. Espanjan LEB Orossa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Roope Ahosen Breogan isännöi Alex Murphyn Gipuzkoa Basketia. Murphy oli hurjana heittäen 25 pistettä Gipuzkoan hakiessa komean voiton.

11.11.2019 09:17 Suomalaiset ulkomailla

Susiladiesin pelaajilla vahva viikonloppu ennen maaotteluita - Saara Wahlgren palasi pelikentille

Susiladiesin pelaajat esittivät lupaavia otteita europarketeilla viikonloppuna. Annika Holopainen pelasi kauden parhaan pelinsä Ranskassa, Sofia Pelander oli jälleen hyvässä iskussa ja Anissa Pounds jatkoi vahvaa kauttaan Saksassa. Ilonaiheisiin kuului myös Saara Wahlgrenin paluu pelikentille pitkän tauon jälkeen.

Näytä lisää vastaavia