Petteri Koponen palasi Suomeen

17.7.2007 Portland Trailblazersissa viimeisen puolentoista viikon ajan kesäliigaa pelannut Petteri Koponen palasi Suomeen kaksi kuukautta lähtönsä jälkeen. Helsinki-Vantaalle puoli yhdeltätoista tiistaiaamuna saapuneen Koposen sopimustilanne tulevalle kaudelle on yhä auki. Nuoren miehen mielessä on päällimmäisenä viikon mittainen loma ennen maajoukkuekomennusta.

- Nyt voi rehellisesti sanoa että väsyttää, Koponen hymyili noudettuaan matkatavaransa ja astuttuaan lehdistön eteen.

Koponen varattiin kesäkuussa NBA:n varaustilaisuudessa ensimmäisen kierroksen varausnumerolla 30. Philadelphia 76ersiin, josta tie vei pelaajakaupan kautta Portland Trailblazersiin. Portlandin kesäliigajoukkueessa viiden ottelun verran näyttöjä antaneen Koposen tilanne ensi kaudelle on yhä auki.

- Tulevaisuus on itselläkin hieman hämärän peitossa. Luulisin, että seuraavan parin viikon aikana ratkeaa, mitä Portland haluaa tehdä kanssani.

Portlandin päävalmentaja Nate McMillan kertoi Las Vegasin kesäliigan aikana, että joukkueen tarkoituksena on pitää Koponen Euroopassa vielä vuoden ajan. Portland ei ole kuitenkaan tehnyt lopullista päätöstä viimeisessä kahdessa kesäliigaottelussa edukseen esiintyneen Koposen suhteen.

- Tilanne on vähän epäselvä. Portland palkkasi juuri kolmevuotisella sopimuksella veteraanipelintekijä Steve Blaken, joten joukkueessa on nyt 3-4 pelintekijää (Blake, Jarrett Jack, Sergio Rodriguez, Taurean Green). Toisaalta Portlandin päämanageri Kevin Pritchard sanoi haluavansa nähdä minut syksyllä Portlandin harjoitusleirillä.

Koposella on edessään positiivinen ongelma, sillä ottajia nuorelle takamieslupaukselle löytyy.

- Kyllähän tässä kysyntää on ja useampikin seura on esittänyt kiinnostustaan. Tässä pitää nyt kaikessa rauhassa kartoittaa eri mahdollisuuksia ja valita seura sen perusteella, minkälainen valmentaja, pelaajarunko ja organisaatio tarjolla olevilla seuroilla on.

Yksin Koponen ei joudu päätöstään jatkosta tekemään.

- Me jutellaan kaikessa rauhassa (valmentaja) Mihailo Pavicevicin, (Portlandin päämanageri) Kevin Pritchardin ja (agentti) Marc Cornsteinin kanssa ja tietysti yritetään löytää uutta seuraa yhteistyössä Hongan kanssa. Seuraava askel pitää ottaa harkiten.

Valmentaja Pavicevic henkisenä tukena

Koposen Yhdysvaltain kiertue alkoi agenttitoimisto Pinnacle Managementin järjestämillä yksityisillä harjoitustilaisuuksilla New Yorkissa. Pinnaclen harjoitusten päätyttyä vuorossa olivat NBA-seurojen workoutit.

- Workout-vaihe oli selvästi raskainta koko matkan aikana. Lensin kaupungista toiseen viidestä kuuteen tuntia kerrallaan, nukuin hotellihuoneessa ja aamulla piti näyttää parastaan seuroille. Siinä kun ei ollut mukana valmentajaa, kavereita eikä tuttavia, olo oli välillä aika raskas.

Workout-vaiheen aikana Koponen vietti vapaa-aikaansa puhelimessa äidin, tyttöystävän ja valmentaja Pavicevicin kanssa. Koponen korosti erityisesti Pavicevicin suurta roolia koko Yhdysvaltain kiertueen aikana.

- Aina kun tuntui siltä, ettei harjoituksissa oikein luista, Pavicevic antoi minulle uutta uskoa. Pavicevic kehotti minua tekemään parhaani ja tekemään, mitä osaan parhaiten, eli kaikkia näitä asioita mitä pelaaja tahtoo kuulla. En tiedä, miten olisin pärjännyt ilman coachin apua.

Pavicevic oli Koposen mukaan tärkeässä asemassa myös NBA-draftin lähestyessä.

- Kyllähän täältä sai silloin tällöin sellaista kommenttia kuulla, että "mitä sinä hullu poika mihinkään NBA-draftiin yrität, eihän sinulla ole mitään mahdollisuuksia", mutta Pavicevic uskoi minuun 100-prosenttisesti. Pavicevicin usko minuun oli niin vahvaa, että pidin tosin itsekin häntä välillä hitusen hulluna, Koponen hymyili.

Varaustilaisuuden jälkeen Pavicevic matkusti Koposen kanssa Portlandiin ja sai istua joukkueen vaihtopenkillä valmennusjohdon T-paita yllään kesäliigan ajan.

- No, Pavicevichan oli lähinnä vieraana. Huomasin kyllä, että hänen teki mielensä huutaa ja antaa neuvoja, mutta eihän se ollut oikein mahdollista. Portlandin valmentajat kuitenkin selvästi luottivat Paviceviciin ja kysyivät häneltä neuvoja.

Kesäliiga päättyi hyvissä merkeissä

Koposen kesäliiga alkoi yskähdellen. Peliminuutit Portlandin apuvalmentaja Monty Williamsin alaisuudessa olivat kortilla, jonka lisäksi Taurean Green ja espanjalainen Sergio Rodriguez vuorottelivat pelintekijän paikoilla pakottaen Koposen pelaamaan heittävää takamiestä.

Portlandin kaksi viimeistä kesäliigaottelua päättyivät Portlandin voittoon ja Koponen oli elementissään pelintekijänä. Myös paikallinen media kehui Koposen otteita pelinrakentajana.

- Kyllä ne NBA:han tyrkyllä olevat pelaajat ovat urheilullisesti uskomattomia, ei sitä voi edes oikein käsittää, Koponen hämmästeli.

- Koska en voi luottaa siihen, että pärjäisin pelkillä urheilullisilla ominaisuuksillani, minun täytyy parantaa muita osa-alueita pelissäni. Oli kuitenkin kiva nähdä etenkin viimeisessä kahdessa kesäliigamatsissa, että minä pärjään vanhempia ja fyysisempiä pelaajia vastaan. Yleisesti ottaen olin yksi kesäliigan nuorimmista pelaajista ja moni oli yllättynyt siitä, kuinka hyvin pärjäsin omillani.

NBA:n varaustilaisuuden ykkösvaraus, 213-senttinen Greg Oden, saapui Portlandiin ja vei suurimman osan joukkueen saamasta mediahuomiosta. Suurimman kohun laannuttua myös Koponen sai osansa valokeilasta.

- Greg Odenia haastateltiin kyllä ihan joka päivä, mutta kyllä toimittajat aika ahkerasti kuulustelivat minuakin. Lähinnä he olivat ihmeissään siitä, että Suomessakin pelataan koripalloa.

Lepoviikko aluillaan

Miesten koripallomaajoukkue valmistautuu paraikaa elokuussa alkavia EM-karsintoja varten. Koponen odottaa tilaisuuttaan osoittaa kehityksensä suunta maaotteluissa.

- Kyllähän tältä kahden kuukauden kiertueelta on selvästi oppia kertynyt. Onneksi kohta on tilaisuus nostaa Suomi Euroopan A-tasolle, jolle se kuuluukin ja siinä samalla katsoa, miten Yhdysvalloissa saatuja oppeja voi soveltaa maajoukkueen käyttöön.

Tauotta kahden kuukauden ajan koripallon parissa urakoinut Koponen aikoo kuitenkin lomailla alkaneen viikon ajan.

- Tämä viikko menee siihen, että irrottaudutaan ja pidetään taukoa. Vaikka tässä on vielä sopimuskuviot vähän epäselviä, nyt pitää olla parin päivän ajan ihan rauhassa.

Henkilöt

 
17.5.2021 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Dolenc, Mirolybov ja Koskinen juhlivat Itävallan mestaruutta – ”Nyt on aika nauttia”

Daniel Dolencin edustama ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden voitti Itävallan mestaruuden. Latviassa Alexander Madsen on voiton päässä mestaruudesta.

15.5.2021 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisen kausi vaiherikas – ”Todella mielenkiintoinen, erilainen ja vaikea kausi”

Islannin liigan korikuningattaruuden voittaneen Annika Holopaisen kauteen mahtui paljon käänteitä. Holopainen teki kovia tehoja sarjassa, mutta samaan aikaan kautta varjostivat pitkät tauot sekä joukkueen heikko menestys.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

14.5.2021 07:56 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaisten joukkueet hyvissä asemissa finaalisarjoissa – Maxhuni tykitti 34 pistettä

Alexander Madsen pääsi juhlimaan toista finaalivoittoa Latviassa ja Itävallassa vahvan suomalaisedustuksen omaava Swans Gmunden on voiton päässä mestaruudesta. Swansin päävalmentaja Anton Mirolybov valittiin myös Itävallan liigan vuoden valmentajaksi. Edon Maxhunin 34 pistettä eivät sitä vastoin auttaneet Pärnua voittoon Viron finaaleissa.

10.5.2021 08:46 Suomalaiset ulkomailla

Tuovin Strasbourg neljänneksi Mestarien liigassa – finaaleissa voittoja suomalaisille

Lassi Tuovi luotsasi Strasbourgin komeasti neljänneksi Mestarien liigassa. Latviassa, Virossa ja Itävallassa nähdään suomalaisedustusta finaaleissa ja kaikki pääsivät viikonloppuna voiton makuun.

9.5.2021 11:51 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisesta Islannin liigan korikuningatar

Islannissa saatiin runkosarja päätökseen tällä viikolla ja samalla päättyi Annika Holopaisen kausi. Holopainen oli koko sarjan korikuningatar.

8.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Joonas Lehtoranta aloittaa pudotuspelit Hollannissa

Hollantilaisen Feyenoordin riveihin keväällä siirtynyt Joonas Lehtoranta koki ikävän takaiskun juuri ennen pudotuspelien alkua, mutta on näillä näkymin joukkueen mukana, kun joukkue aloittaa puolivälierät lauantaina. Feyenoordille asettuu vastaan Landstede Hammers.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 22:20 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi valmensi Strasbourgin Mestarien liigan välieriin

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg eteni Mestarien liigan välieriin voittamalla Sasu Salinin ja Emir Sulejamonovicin edustaman Teneriffan jatkoajan jälkeen 88-86.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

4.5.2021 14:17 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderille jäi kaudesta karvas maku – ”Ihan uskomattoman paljon epäonnea”

Sofia Pelanderin kausi Saksan Bundesliigassa päättyi pettymykseen, kun Herner putosi välierissä ja hävisi myös pronssipelin. Pelanderin, ja koko joukkueen, kauteen mahtui paljon sekä hyvässä että pahassa.

3.5.2021 10:32 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenin VEF Riika Latvian liigan finaaleihin

Alexander Madsen pääsee jahtaamaan toista peräkkäistä Latvian mestaruutta, kun VEF Riika raivasi tiensä finaaliin. Erik Murphyn kausi Japanissa sen sijaan tuli päätökseen.

2.5.2021 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Kuierin kausi päättyi välierätappioon

Awak Kuierin kausi Italiassa päättyi, kun Ragusa hävisi toisessa välierässä Famila Wuber Schiolle.

1.5.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue finaaleihin Itävallassa

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencsin edustama Swans Gmunden raivasi tiensä Itävallan liigan finaaliin.

29.4.2021 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alanen hurjana Tshekissä

Aapeli Alanen näytti kyntensä Tshekin pudotuspeleissä, kun hän siivitti 19 pisteellään Brnon avausvoittoon. Joonas Lehtoranta sen sijaan oli taas isossa roolissa Feyenoordin napatessa Hollannin cupissa välieräpaikan.

29.4.2021 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin 17 pistettä eivät riittäneet voittoon

Awak Kuier oli Ragusan pistetykki, mutta se ei riittänyt voittoon Italian liigan ensimmäisessä välieräottelussa. Annika Holopainen sen sijaan jatkoi pistetehtailuaan Islannissa.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

Näytä lisää vastaavia