Susijengin tulokset, fanit ja koripallon nousujohteinen kehitys MM-kisojen villi kortti –hakemuksen keskiössä

1.11.2013 17:51 Suomen Koripalloliitto uskoo vahvasti Susijengin mahdollisuuksiin saada villi kortti ensi vuoden MM-kisoihin Espanjaan. Kansainväliselle koripalloliitolle jättämässään hakemuksessa Koripalloliitto painotti villin kortin kriteeristöstä erityisesti Susijengin viime vuosien urheilullisia tuloksia, joukkueen fantastisia faneja sekä koripallon nousujohteista kehitystä Suomessa.

Susijengi on viime vuosien peliesityksillään osoittanut kuuluvansa MM-tasolle ja ilman villi kortti -järjestelmää olisi jo yksi kisajoukkueista. Kuvassa Susijengi-tähti, Euroopan takamieseliittiin kuuluva Petteri Koponen.

MM-kisojen villi kortti -hakemuksessa Susijengin upeat fanit näyttelivät suurta roolia.

Suomi on tehnyt viime vuosien aikana hurjan nousun ja on maanosan kehittynein maajoukkue. Kuvassa liitelee Mikko Koivisto.

Suomen ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu pelaajien vankkumaton sitoutuneisuus maajoukkuetta kohtaan. Kuvassa legendat Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko iloitsevat Suomen menestystä.

Koko Suomi-koriksen kehitystarina oli Suomen MM-hakemuksen kulmakiviä. Kasvaneen medianäkyvyyden ohella suomalaisjoukkueista peräti neljä on mukana europeleissä ja kuvassa esiintyvän Tuukka Kotin Bisons on haalinut Eurocupin alkukierroksilla jopa sarjan komeimpia katsojalukuja.

Niin Susijengillä kuin faneillakin on suuri unelma, ja sen fanit viestittivät jo EM-kisoissa muulle maailmalle "We have a dream - Barcelona 2014 - Susijengi" -lakanallaan.

MM-hakuprosessissaan Susijengi ja Koripalloliitto ovat saaneet korvaamatonta apua suurista unelmista innostuneilta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä.

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann esitteli Suomen MM-hakemuksen medialle perjantaina Helsingissä. "Yhdessä MM-kisoihin" -projektin jatkoaskeleista kerrotaan lähiviikkojen aikana. Kuvat: Ville Vuorinen & Tytti Nuoramo & Mika Mäkelä.

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA vastaanotti keskiviikkona Suomen hakemuksen Susijengin kesän 2014 MM-kisapaikasta. FIBA jakaa ensi elo-syyskuussa Espanjassa järjestettäviin MM-kisoihin neljä villiä korttia, joiden saajat päätetään helmikuussa 2014. Suomen ohella villiä korttia on hakenut kaikkiaan 14 maata ympäri maailman.

Villin kortin kriteereissä hakijoita arvioidaan muun muassa urheilullisten tulosten sekä vaikuttavuuden perusteella. Susijengi on esityksillään sekä faniensa tuella pedannut Suomelle useasta näkökulmasta erinomaiset argumentit villiä korttia hakeneiden maiden vertailuun.

Susijengi on sijoittunut kaksissa perättäisissä EM-kisoissa yhdeksännelle sijalle. Kaksissa edellisissä MM-kisoissa Euroopasta on kisoihin osallistunut yhdeksän (2006) ja kymmenen (2010) edustajaa. Pelkästään sijoituksiensa valossa Susijengillä on kaikki edellytykset odottaa saavutustensa huomioonottamista myös villin kortin haussa.

- Urheilulliset näyttömme ovat kahdesta viime kisoista riittävät. Ilman villi kortti –järjestelmää olisimme jo MM-kisoissa, latasi Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann esitellessään Suomen MM-hakemusta medialle perjantaina.

Suuremmassa mittakaavassa keskiöön nousee myös Susijengin asema ”Euroopan kehittyneimpänä maajoukkueena” vuosien 2006 ja 2013 välillä. Kesällä 2006 Susijengi oli Euroopan sisäisessä rankingissa sijalla 33., ja vain viittä vuotta myöhemmin yhdeksäntenä, jonka lisäksi Suomi on myös FIBA:n maailmanlistan suurin nousija viimeisen kolmen vuoden ajalta. Syyskuun 2013 EM-kisoissa Susijengi puolusti yhdeksättä sijaansa yhtenä kisojen voitokkaimmista joukkueista (8 ottelua, 5 voittoa).

Oman lukunsa muodostavat Susijengin suoritukset Euroopan huippujoukkueita vastaan. Syksyn EM-kisoissa susien hampaisiin jäivät mm. MM-hopeamitalisti Turkki, olympiapronssimitalisti Venäjä, EM-kisaisäntä Slovenia sekä Euroopan kestomenestyjä sekä kisojen suurimpiin ennakkosuosikeihin kuulunut Kreikka. Kaikki em. neljä maata lukeutuvat FIBA:n maailmanlistalla 13 parhaan maan joukkoon. Kreikka, Venäjä ja Turkki ovat hakeneet Suomen lailla villiä korttia.

Suomi on näyttänyt kyntensä myös EM-kisojen ulkopuolella. Vastikään EM-kultaa juhlinut Ranska joutui taipumaan Suomelle kesän 2009 EM-karsinnoissa ja kesän 2009 EM-hopeamitalisti Serbia sai tuta Susijengin iskukyvyn vuotta ennen menestyksekästä EM-kampanjaansa. MM-kisoihin jo selvinneistä maista Suomi on viime vuosien aikana voittanut lisäksi Angolan, Uuden-Seelannin, Iranin ja Ukrainan.

Tavoitteena fanihurmos myös Espanjaan 

Suomalaiset fanit kuuluivat ja näkyivät Slovenian EM-kisakentillä, ja parhaimmillaan Susijengin alkulohko-otteita Koperissa seurasi 2000 suomalaista. Lisäksi Susijengi käynnisti Suomessa koripallon saralla ennennäkemättömän mediakiinnostuksen.

Espanjassa ainekset uudelle fani- ja mediamylläkälle ovat valmiina olemassa, sillä Espanjassa asuu jopa 40 000 suomalaista, joista 30 000 Malagan alueella, kahden tunnin ajomatkan säteellä kahdesta MM-kisojen alkulohkokaupungista, Granadasta ja Sevillasta.

Suomen Koripalloliiton ja Susijengin tavoitteena onkin saada Espanjaan koko EM-kisojen suurin vierasfanijoukko.

- Aika monet kisat olen vuosien varrella nähnyt ja kolme faniryhmää voi nostaa muiden yläpuolelle. Liettualaisten ja slovenialaisten rinnalle nostan Susijengin fanit, jotka osoittivat EM-kisoissa käsittämätöntä sitoutumista joukkueeseemme ja loistivat reilulla oman joukkueen kannustamisella, Dettmann kiitteli.

Pitkäjänteisyys ja näkyvyyden kasvu vahvuuksina  

Villin kortin haussaan Suomen Koripalloliitto perustelee MM-kisahakemustaan myös pitkäjänteisellä kehitystyöllä sekä huippukoripallon näkyvyyden kasvulla Suomessa.

Susijengin kesän 2013 EM-kisajoukkueen kahdestatoista pelaajasta peräti kuusi olivat mukana kesällä 2004, kun Henrik Dettmann palasi Suomeen Saksan vuosiensa jälkeen käynnistämään uutta, pitkän tähtäimen kehitysprojektiaan. Nuorten maajoukkueista Susijengiin ovat sittemmin nousseet mm. Petteri Koponen, Gerald Lee Jr, Mikko Koivisto ja Sasu Salin.

Suomen vahvuutena kilpakumppaneihin nähden on maajoukkuepelaajien vankkumaton sitoutuminen – pelaajat ovat käytännössä aina valmiina pukemaan Suomi-paidan ylleen, kun kutsu käy ja liittymään ryhmään, jota he itse kutsuvat ”kesäperheekseen”.

- Pelaajiemme sitoutuminen jää usein turhankin varjoon. Kun Euroopassa uutisoidaan muiden joukkueiden puuttuvia pelaajia, ei meidän kohdalla tällaisia asioita tarvitse miettiä, Dettmann kiitti.

Villin kortin hakukriteereissä yhtenä kohtana on hakijamaan tekemän työn laatu. Suomen yhteinen pelitapa juniorimaajoukkueista aikuisiin ja liiton käynnistämät pelaajien harjoitusolosuhteiden parantumiseen tähtäävät kehityshankkeet ovat Suomelle vahva kilpailuvaltti.

- Meillä on kasvamassa uusi pelaajasukupolvi, jonka pelaamista kävin viimeksi eilen katsomassa. Jos on peli mennyt maailmalla eteenpäin, on peli ottanut taidollisesti ja asenteellisesti huikeita askeleita eteenpäin myös meillä.

Susijengin otteet ovat osaltaan olleet myös innoittamassa suomalaisia seurajoukkueita lähtemään kokeilemaan siipiään eurokentille. Kun kaudella 2010-11neljä vuotta sitten yksikään suomalaisjoukkue ei ollut europeleissä mukana, on nyt eurosarjoissa mukana peräti neljä seuraa.

Loimaa Bisons on osallistunut Eurocupiin ensimmäisenä suomalaisjoukkueena 15 vuoteen ja kerännyt koko sarjan kovimpia katsojamääriä kahdessa ensimmäisessä kotiottelussaan. Lisäksi Kataja Basket ja KTP-Basket pelaavat EuroChallengea sekä Tampereen Pyrintö Baltian liigaa.

- On huikeaa, että Helsingin keskustassa on parina viime keskiviikkona ollut sellainen pöhinä päällä, ettei parkkipaikkaa ole tahtonut löytää Jäähallille tullessa. Positiivisia signaaleja on muuallakin. Esimerkiksi Kotkan myyntimiehille pitää hattua nostaa; tuhat myytyä kausikorttia on todella kova suoritus, onnitteli Dettmann.

Eräs koripallonäkyvyyden indikaattoreista on myös lajin merkittävästi kasvanut tv-näkyvyys: koripalloa näkyy suomalaisessa televisiossa jopa 36 prosenttia enemmän kuin kolme vuotta sitten. YLE:n ja URHOtv:n televisioiman Korisliigan lisäksi eri maiden koripallosarjoja voi seurata 4 Pro, Viasat Sport, MTV3 Sport ja Eurosport 2 –kanavilla, jonka lisäksi YLE televisioi näyttävästi kaikki Suomen kaikki ottelut EM-kisoista.

Suurten unelmien merkitys 

MM-kisojen villin kortin hakuprosessin aloittamisesta päätöksen tehtyään Koripalloliitto sai pikaisesti todeta yksityishenkilöiden ja yritysten innostuksen koripallon suuria unelmia kohtaan. Ammattiensa huippuosaajia on kerääntynyt vapaaehtoisiksi MM-hakuprosessin tueksi.

- Keskiviikkona lähtenyt hakemus ei ollut enää vain Koripalloliiton, vaan koripalloliittouman aikaansaannos. Olemme saamastamme avusta ja tuesta kovin kiitollisia.

- MM-kisahaulla on suuri merkitys. Se osoittaa, että pienilläkin voi olla suuria unelmia ja ne voivat jopa toteutua. Unelmien toteutumiseksi pitää tehdä yhdessä töitä. Jo nyt voimme sanoa, että kaikki se energia, joka on taustalla nähtävissä, tulee kantamaan pitkälle. Seuraava sukupolvikin näkee, että olemme lähellä (huippua) ja se on merkittävä asia.

- Aika, jolloin Suomi lähti vain osallistumaan kisoihin on ohi – toivottavasti lopullisesti. Me lähdemme menestymään, Dettmann päätti.

Faktalaatikko  

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus päättää MM-kisojen neljä villin kortin saajaa Barcelonassa, Espanjassa pidettävässä kokouksessaan 1.-2. päivinä helmikuuta 2014. Villin kortin kriteeristöstä voi lukea lisää artikkelista ”Susijengillä 14 kilpailijaa MM-kisojen villeistä korteista”. Alla lisätietoja muista ehdoista sekä Koripalloliiton hakuprosessin jatkosuunnitelmista.

  • Villin kortin hakijoilta edellytetään lahjoitusta FIBA:n säätiölle, joka käyttää lahjoitukset koripallon maailmanlaajuisiin promootiotarkoituksiin.
  • Suomen Koripalloliitto on ilmoittanut tavoittelevansa 500 000 euron summaa, joka kerätään yksityissektorilta – yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.
  • Lahjoitus tulee suorittaa FIBA:lle tammikuussa 2014. Lahjoitus palautetaan, mikäli hakijamaa ei saa MM-kisojen villiä korttia.
  • Suomen Koripalloliitto julkaisee lisätietoja varainkeruukampanjastaan lähiviikkojen aikana.
     
Lisätietoja: MM-kisojen nettisivut
 
10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

Korispisteellä laaja valikoima Susijengi-fanituotteita

Koripallon MM-kisat lähestyvät, ja Susijengin pitkäaikainen fanituotemyyjä Korispiste tuo joka fanin toivetavarat suomalaisen koripalloväen ulottuville. Korispisteen verkkokaupasta löytyy laatutuotteita joka lähtöön, mm. Li-Ningin valmistamat personoidut pelipaidat ja virallinen Susijengin MM-kisapaita, jota Korispiste myy ainoana jälleenmyyjänä.

6.6.2014 12:01 Yhteistyökumppanit

Australia Susijengin toinen juhlavieras – liput myyntiin 9.6. klo 9

Kesän 2013 EM-kisoissa korishuuman aikaan saanut Susijengi tarjoilee elokuussa 2014 kotiyleisölleen Helsingin Jäähallissa kaksi namupalaa. EM-hopeamitalisti Liettua kohtaa Susijengin Suomen Koripalloliiton 75-vuotisjuhlaottelussa 4. elokuuta, ja yhdeksänneksi maailmanlistalla rankattu Australia saapuu ”Sudenpesään” runsas viikko myöhemmin (12.8.).

27.5.2014 EM-kilpailut

Microsoft Devices monivuotisella sopimuksella Susijengin pääyhteistyökumppaniksi

Microsoft Devices ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet monivuotisen sopimuksen, joka tekee Microsoft Devices:ta Susijengin pääyhteistyökumppanin. Tuore sopimus on osapuolille luonnollinen jatkumo, sillä Nokia oli vuosikymmenen ajan nuorten koripallomaajoukkueiden pääyhteistyökumppani.

27.5.2014 EM-kilpailut

Microsoft Devices –johtaja: ”Susijengi on mahtava tarina haastamisesta ja sisukkuudesta”

Kun Susijengin uusi pääyhteistyökumppani julkaistiin tiistaina Kisakallion uutuuttaan hohtavassa Susi Training Centerissä, olivat läsnäolijat täpinöissään tulevasta yhteistyöstä sekä maajoukkuekesästä. Median edessä kävivät vuorotellen Microsoft Devices –liiketoiminnan markkinoinnista vastaava johtaja Tuula Rytilä sekä Susijengin Henrik Dettmann, Shawn Huff ja Petteri Koponen.

18.5.2014 EM-kilpailut

Yle sopimukseen MM- ja EM-kisojen esittämisestä 2014-15

Yleisradio on solminut kaksivuotisen sopimuksen kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) kanssa. Sopimuksen myötä Yle näyttää valtakunnallisilla ja vapailla kanavillaan Susijengin ottelut MM-kisoista 2014 sekä EM-kisoista 2015, joihin Suomella on jo paikka varmistettuna.

30.1.2014 15:50 Liittoa koskeva tiedote

Angry Birds lensi Susijengin MM-kisojen villi kortti –hakemuksen tueksi

Maailmanlaajuiseen menestykseen Angry Birds –pelillään liitänyt suomalaisyritys Rovio on liittynyt Suomen koripallomaajoukkueen tueksi MM-kisojen villi kortti –haun loppumetreillä. Susijenginä tunnettu maajoukkue metsästää yhtä neljästä villistä kortista vuoden 2014 MM-kisoihin.

Villi kortti –päätöksissä lähestytään H-hetkeä – näin voit vaikuttaa Susijengin MM-unelman toteutumiseen!

Kun enää viikko on aikaa MM-kisojen villi kortti –päätöksiin, on jokaisen Susijengi-fanin panos tärkeä. Myyntiin on tullut uusia edullisia tuotteita, joilla tuetaan suoraan Susijengin MM-hanketta. MM-haun loppukirin aikana on myös tarkoitus osoittaa kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) päättäjille kuinka paljon Suomesta on MM-kisamatkalle lähdössä faneja, mikäli villi kortti Susijengille suodaan.

25.11.2013 15:11 Yhteistyökumppanit

Unelma Susijengin MM-kisapaikasta elää

Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi on edelleen mukana kisassa villistä kortista ensi vuonna Espanjassa pelattaviin MM-kisoihin. Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) päätti tehdä päätökset neljästä villistä kortista ja niiden saajista kertarysäyksellä helmikuun 1.-2. päivinä 2014.

6.10.2013 20:55 Liittoa koskeva tiedote

Koripalloliitto hakee Susijengille villiä korttia MM-kisoihin

Suomen Koripalloliitto on päättänyt hakea sykähdyttävästi syyskuun EM-kisoissa pelanneelle Susijengille villiä korttia vuoden 2014 MM-kisoihin. Villin kortin hakuprojekti kantaa nimeä ”Yhdessä MM-kisoihin”, jolla Koripalloliitto haluaa paitsi kiittää faneja ja pelaajia myös kutsua sekä julkisen että yksityisen sektorin mukaan MM-kisapaikan hakuun.

Näytä lisää vastaavia