Taru Tuukkanen varattiin WNBA:han

21.4.2001 Neljä viimeistä vuotta Xavierin yliopistossa viettänyt Taru Tuukkanen teki perjantai-iltana suomalaista koripallo- ja urheiluhistoriaa. Naisten NBA-joukkue New York Liberty varasi Tuukkasen neljännellä varauskierroksella numerolla 57.

23-vuotias Tuukkanen on ensimmäinen suomalaispelaaja WNBA:n historiassa, joka varataan liigaan.

- Olihan varaus aikamoinen shokki. Ennen varaustilaisuutta järjestetty katsastusleiri meni huhtikuun alussa omalta osaltani sen verran heikosti, etten osannut odottaa varausta. New Yorkilla oli vasta neljännellä kierroksella ensimmäinen varaus ja he käyttivät sen minuun, joka tuntuu tietenkin kivalta, kertasi puhelimitse tavoitettu Tuukkanen tuntojaan.

Tuukkanen pelasi yliopistojoukkueineen upean kauden, joka päättyi maaliskuussa. Xavier voitti kauden 34 ottelustaan peräti 31. Joukkue eteni yliopistojen mestaruusturnauksessa aina kahdeksan parhaan joukkoon, kunnes Purdue katkaisi Xavierin 21 ottelun mittaisen voittoputken.

Laiturin ja sentterin tonteilla viihtyvä 189-senttinen Tuukkanen oli läpi kauden joukkueensa tukipilari. Hän oli joukkueensa paras pisteidentekijä (keskiarvo 19,1) ja levypallojen kerääjä (8,4) ja sijoittui pelitilanneheittojen onnistumisprosentillaan 60,1 valtakunnallisten tilastojen kärkikymmenikköön.

Xavierin joukkueesta perjantaisessa varaustilaisuudessa napattiin kaksi muutakin pelaajaa Tuukkasen lisäksi. Los Angeles Sparks valitsi Nicole Levanduskyn numerolla 32 ja Charlotte Sting Jennifer Phillipsin numerolla 34.

Varaus muutti suunnitelmia

Varaus New Yorkiin pisti opinnoissaan loppusuoralla olevan Tuukkasen lähiaikojen suunnitelmat uusiksi.

- Minulle oli merkitty viimeiset tentit 11. päivälle toukokuuta. Nyt minun pitää matkustaa New Yorkiin viimeistään 1.5, joten useamman viikon opinnot pitäisi selvittää reilussa viikossa, kauhisteli Tuukkanen.

- New Yorkissa edessä on reilun kymmenen päivän leiritys, josta ensimmäinen viikko on tappotahtia. Viikon aikana katsotaan kuka on kunnossa ja kuka ei. Harjoituspelit alkavat 12.5 ja päivää ennen ilmoitetaan, ketkä joukkueeseen selviävät.

Tuukkasen tavoite on luonnollisesti ansaita paikka Libertyn vahvuudessa.

- Haluan pelata ammattilaisena. WNBA on ollut tavoitteena siitä lähtien, kun Yhdysvaltoihin neljä vuotta sitten tulin. Realistiseksi tavoite muodostui viimeisen yliopistokauden aikana.

Vaikka paikka jäisikin saavuttamatta, ei se Tuukkaselle olisi mikään katastrofi. Varasuunnitelma on nimittäin jo olemassa.

- Aina voi yrittää uudelleen, jos ensimmäisellä kerralla ei tärppää. Hyvä kausi Euroopassa edesauttaisi varmasti WNBA-pääsyä. Kyselyjä on Euroopasta tullut tosi paljon - Saksasta, Espanjasta, Turkista ja Italiasta, luetteli Tuukkanen.

New Yorkissa ollaan tyytyväisiä

Tuukkanen on pyrkimässä kovaan seuraan, yhteen maailman kovimmista. New York Liberty on esiintynyt neljänä viime vuonna kolmesti WNBA:n finaaleissa, joihin se on selviytynyt voittamalla itäisen konferenssin. Tuukkaselle Liberty ei vielä muutamia tunteja varauksen jälkeen ollut tuttu.

- Tiedän, että joukkueen nimekkäimmät pelaajat ovat Rebecca Lobo ja Terese Weatherspoon. Lisäksi listoilla näyttää olevan Peli-Karhuissa viime kaudella pelannut Shea Mahoney.

Yhtymäkohtia Suomeen löytyi yllättäen lisääkin, kun New York varasi Tuukkasen jälkeen numerolla 60 Tara Mitchemin. Mitchem oli Ohio State -yliopistossa Suomen maajoukkuepelaaja Michaela Mouan huonetoveri Mouan ensimmäisenä opiskeluvuonna, jonka jälkeen Mitchem siirtyi kuitenkin SW Missouri Stateen.

New York Libertyn ylin johto oli onnellinen molemmista varauksistaan.

- Olemme riemuissamme pelaajista, jotka saimme näinkin alhaisilla varausvuoroilla. Omissa veikkauksissamme sekä Taru että Tara olivat menossa muihin joukkueisiin ennen omia (varaus)vuorojamme, kommentoi Carol Blazejowski, New York Libertyn toimitusjohtaja.

Tyytyväisyyttään ei peitellyt myöskään Libertyn päävalmentaja Richie Adubato.

- Olen erittäin iloinen siitä, että saimme lisää syvyyttä joukkueesemme. Viime vuonna meillä oli hyvä aloitusviisikko ja kaksi pelaajaa penkiltä, mutta nyt saamme lisää apua ja joustavuutta kokoonpanojen kasaamisessa. Erityisesti saimme lisää heittovoimaa, josta meillä ei ole ikinä puutetta.

- Tarun low-post -pelaaminen on hyvää, hän pystyy päättämään hyökkäyksiä kummallakin kädellä. Hänen tilastot ovat parantuneet joka vuosi, ja hänen heittoprosenttinsa kentältä oli tänä vuonna 60 prosenttia. Me tarvitsemme lisää pelaajia joukkueeseen, jotka pystyvät korintekoon korin alla ja hakevat myös levypalloja.

"Kotiin terveisiä"

Tuukkasen suurin huoli varaustilaisuuden päättymisen jälkeen oli se, ettei hän ollut saanut vielä yhteyttä Suomessa asustaviin vanhempiinsa.

- Vanhemmille tosiaan terveisiä. New Yorkiin ollaan menossa, jossei vielä ole tiedossa. Kaikille topolaisille myös terveisiä, letkautti sympaattinen Tuukkanen viitaten kasvattajaseuransa "perhepiiriin".

Myös kiitoksia Tuukkanen halusi välittää ihmisille, jotka häntä ovat matkan varrella auttaneet.

- Erityisesti haluaisin lähettää kiitokset Malle Järvimaalle, joka valmensi minua koko urani ajan Suomessa ja ToPo:ssa. Ja tietenkin Tomi Kamiselle, joka kannusti minua lähtemään Yhdysvaltoihin sekä Alf Strömbergille, jonka kesäharjoitukset viime kesänä valmisti minut hyvin tähän kauteen.

WNBA-varauksensa juhlinnan Tuukkanen aikoi viettää erikoisella tavalla - pelaamalla koripalloa poikia vastaan.

- Pojat ovat nopeampia, vahvempia ja siksi heitä ottaa päähän, kun jäävät alakynteen. Sen takia heitä vastaan on kiva voittaa, päätti Tuukkanen naurahtaen.

Taru Tuukkanen pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 30.12.1977
Pituus: 189 cm
Kasvattajaseura: Torpan Pojat
Yliopisto: Xavier University, USA

Valinnat

 • Atlantic 10 -konferenssin tähdistöviisikko 2000 ja 2001
 • Atlantic 10 -konferenssin Vuoden kehittynein pelaaja 2000
 • Suomen Koripalloliiton valinnoissa I divisioonan Vuoden pelaaja 1997

Saavutuksia ja merkkipaaluja

 • New York Libertyn 57. varaus WNBA Draftin 2001 neljännellä kierroksella
 • NCAA-turnauksessa 8 parhaimman joukkoon 2001
 • Xavierin historian yhden kauden ennätys tehdyissä pisteissä (648) ja levypalloissa (287) kaudella 2000-01
 • Xavierin kaikkien aikojen tilastossa toisena pisteissä (1.785) ja kolmantena levypalloissa (857)
 • Maaotteluita: 16 naisten maajoukkueessa, neljä 22-vuotiaissa, kolme 20-vuotiaissa
 • Ensimmäinen naisten maaottelu: 4.4.1998, Saksaa vastaan
 • Piste-ennätys naisten maajoukkueessa: 23 pistettä, Saksaa vastaan 1998
 • Naisten I divisioonan korikuningatar 1996 keskiarvolla 22,3 ja 1997 keskiarvolla 27,7
 • Naisten I divisioonan levypallokuningatar 1996 keskiarvolla 12,6
 
14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

13.5.2020 08:57 Suomalaiset ulkomailla

Sandra Karsten myös Ruotsiin Salmen joukkuekaveriksi

Wartti Basket -kasvatti Sandra Karsten, 23, suuntaa yliopistovuosien jälkeen Ruotsin pääsarjaan Wetterbygden Sparksiin. Aiemmin tällä viikolla samaan joukkueeseen sopimuksen teki Ninni Salmi.

12.5.2020 16:44 Suomalaiset ulkomailla

Marius Van Andringa siirtyy isien maille Ranskaan

Kolme edellistä kautta Korisliigassa yli 10 pisteen keskiarvolla pelannut Marius Van Andringa siirtyy ensi kaudeksi Ranskan NM1-sarjassa pelaavaan CEP Lorient´iin.

11.5.2020 10:42 Suomalaiset ulkomailla

Ninni Salmi Ruotsin pääsarjan Wetterbygden Sparksiin

Kauhajoen Karhu Basket -kasvatti Ninni Salmi, 23, suuntaa Yhdysvalloissa vietettyjen yliopistovuosiensa jälkeen tulevaksi kaudeksi Ruotsin pääsarjassa pelaavaan Wetterbygden Sparksiin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

23.4.2020 08:22 Susiladies

Anissa Pounds jatkosopimukseen Pepinsterin kanssa

Susiladiesin tarkka-ampuja Anissa Pounds, 27, on tehnyt jatkosopimuksen belgialaisseura Pepinsterin kanssa.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

18.4.2020 10:41 Korisliiga

Ville Tuominen Helsingborgin peräsimeen

Kesken jääneellä 2019-20-seurajoukkuekaudella Korisliigan Salon Vilpasta valmentanut Ville Tuominen, 38, siirtyy Ruotsin Damliganin nousijajoukkue Helsingborgin peräsimeen kaudeksi 2020-21. ToPon kasvatteihin lukeutuva Tuominen on Suomen lisäksi valmentanut aiemmin Tanskassa sekä Bakken Bearsia että paikallista naisten maajoukkuetta.

17.4.2020 20:30 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalolla pitänyt kiirettä myös tauon aikana – ”Välillä on ollut aika hektistä”

Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Crailsheim Merlinsin sensaatiomainen kausi Bundesliigassa keskeytyi, kun koronapandemia lopetti pelit myös Saksassa. Tuomas Iisalo on pitänyt itsensä kiireisenä perheen parissa sekä valmennustietouttaan syventäen.

17.4.2020 13:32 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Jansson Saksan Pro A:n Tübingenin peräsimeen

Jo pitkät tovit Saksassa viipynyt Kouvolan Kouvojen kasvatti Daniel Jansson, 40, siirtyy Saksan Pro A -liigaa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi. Kesken kaiken päättyneellä 2019-20-seurajoukkuekaudella Jansson toimi Bundesliigaa ja Eurocupia pelanneen Ratiopharm Ulmin miesten edustusjoukkueen apuvalmentajana.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

8.4.2020 16:13 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä rauhallisin mielin Ranskassa – ”Ihan hyvin on mennyt toistaiseksi”

Ranskan koripalloliitto lopetti jo alaisuudessaan olevat kilpailut, mutta miesten ja naisten pääsarjat sekä miesten ProB ovat edelleen tauolla. ProB-joukkue Aix-Mauriennessa pelaava Ilari Seppälä odottelee päätöstä kauden jatkosta rauhallisin mielin.

6.4.2020 12:48 Susijengi

Lassi Tuoville kaksivuotinen jatkosopimus SIG Strasbourgiin

Tammikuun lopussa SIG Strasbourgin päävalmentajaksi nostettu lappeenrantalaislähtöinen Lassi Tuovi, 33, on solminut joukkueensa kanssa kaksivuotisen jatkosopimuksen. Tuore sopimus pitää Tuovin Strasbourgissa ja Ranskan Pro A -liigassa kevääseen 2022 asti.

5.4.2020 14:35 Suomalaiset ulkomailla

Roope Ahosen kuntoutuminen alkanut hyvin – ”Oikeaan suuntaan ollaan menossa”

Roope Ahosen, 29, kausi loppui kesken leikkausta vaatineen vakavan alaraajavamman vuoksi. Espanjassa vammaansa kuntouttava Ahonen on hyvässä vauhdissa kuntoutumisen kanssa, vaikka olosuhteet ovat tällä hetkellä erityislaatuiset.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

Näytä lisää vastaavia