Taru Tuukkanen varattiin WNBA:han

21.4.2001 Neljä viimeistä vuotta Xavierin yliopistossa viettänyt Taru Tuukkanen teki perjantai-iltana suomalaista koripallo- ja urheiluhistoriaa. Naisten NBA-joukkue New York Liberty varasi Tuukkasen neljännellä varauskierroksella numerolla 57.

23-vuotias Tuukkanen on ensimmäinen suomalaispelaaja WNBA:n historiassa, joka varataan liigaan.

- Olihan varaus aikamoinen shokki. Ennen varaustilaisuutta järjestetty katsastusleiri meni huhtikuun alussa omalta osaltani sen verran heikosti, etten osannut odottaa varausta. New Yorkilla oli vasta neljännellä kierroksella ensimmäinen varaus ja he käyttivät sen minuun, joka tuntuu tietenkin kivalta, kertasi puhelimitse tavoitettu Tuukkanen tuntojaan.

Tuukkanen pelasi yliopistojoukkueineen upean kauden, joka päättyi maaliskuussa. Xavier voitti kauden 34 ottelustaan peräti 31. Joukkue eteni yliopistojen mestaruusturnauksessa aina kahdeksan parhaan joukkoon, kunnes Purdue katkaisi Xavierin 21 ottelun mittaisen voittoputken.

Laiturin ja sentterin tonteilla viihtyvä 189-senttinen Tuukkanen oli läpi kauden joukkueensa tukipilari. Hän oli joukkueensa paras pisteidentekijä (keskiarvo 19,1) ja levypallojen kerääjä (8,4) ja sijoittui pelitilanneheittojen onnistumisprosentillaan 60,1 valtakunnallisten tilastojen kärkikymmenikköön.

Xavierin joukkueesta perjantaisessa varaustilaisuudessa napattiin kaksi muutakin pelaajaa Tuukkasen lisäksi. Los Angeles Sparks valitsi Nicole Levanduskyn numerolla 32 ja Charlotte Sting Jennifer Phillipsin numerolla 34.

Varaus muutti suunnitelmia

Varaus New Yorkiin pisti opinnoissaan loppusuoralla olevan Tuukkasen lähiaikojen suunnitelmat uusiksi.

- Minulle oli merkitty viimeiset tentit 11. päivälle toukokuuta. Nyt minun pitää matkustaa New Yorkiin viimeistään 1.5, joten useamman viikon opinnot pitäisi selvittää reilussa viikossa, kauhisteli Tuukkanen.

- New Yorkissa edessä on reilun kymmenen päivän leiritys, josta ensimmäinen viikko on tappotahtia. Viikon aikana katsotaan kuka on kunnossa ja kuka ei. Harjoituspelit alkavat 12.5 ja päivää ennen ilmoitetaan, ketkä joukkueeseen selviävät.

Tuukkasen tavoite on luonnollisesti ansaita paikka Libertyn vahvuudessa.

- Haluan pelata ammattilaisena. WNBA on ollut tavoitteena siitä lähtien, kun Yhdysvaltoihin neljä vuotta sitten tulin. Realistiseksi tavoite muodostui viimeisen yliopistokauden aikana.

Vaikka paikka jäisikin saavuttamatta, ei se Tuukkaselle olisi mikään katastrofi. Varasuunnitelma on nimittäin jo olemassa.

- Aina voi yrittää uudelleen, jos ensimmäisellä kerralla ei tärppää. Hyvä kausi Euroopassa edesauttaisi varmasti WNBA-pääsyä. Kyselyjä on Euroopasta tullut tosi paljon - Saksasta, Espanjasta, Turkista ja Italiasta, luetteli Tuukkanen.

New Yorkissa ollaan tyytyväisiä

Tuukkanen on pyrkimässä kovaan seuraan, yhteen maailman kovimmista. New York Liberty on esiintynyt neljänä viime vuonna kolmesti WNBA:n finaaleissa, joihin se on selviytynyt voittamalla itäisen konferenssin. Tuukkaselle Liberty ei vielä muutamia tunteja varauksen jälkeen ollut tuttu.

- Tiedän, että joukkueen nimekkäimmät pelaajat ovat Rebecca Lobo ja Terese Weatherspoon. Lisäksi listoilla näyttää olevan Peli-Karhuissa viime kaudella pelannut Shea Mahoney.

Yhtymäkohtia Suomeen löytyi yllättäen lisääkin, kun New York varasi Tuukkasen jälkeen numerolla 60 Tara Mitchemin. Mitchem oli Ohio State -yliopistossa Suomen maajoukkuepelaaja Michaela Mouan huonetoveri Mouan ensimmäisenä opiskeluvuonna, jonka jälkeen Mitchem siirtyi kuitenkin SW Missouri Stateen.

New York Libertyn ylin johto oli onnellinen molemmista varauksistaan.

- Olemme riemuissamme pelaajista, jotka saimme näinkin alhaisilla varausvuoroilla. Omissa veikkauksissamme sekä Taru että Tara olivat menossa muihin joukkueisiin ennen omia (varaus)vuorojamme, kommentoi Carol Blazejowski, New York Libertyn toimitusjohtaja.

Tyytyväisyyttään ei peitellyt myöskään Libertyn päävalmentaja Richie Adubato.

- Olen erittäin iloinen siitä, että saimme lisää syvyyttä joukkueesemme. Viime vuonna meillä oli hyvä aloitusviisikko ja kaksi pelaajaa penkiltä, mutta nyt saamme lisää apua ja joustavuutta kokoonpanojen kasaamisessa. Erityisesti saimme lisää heittovoimaa, josta meillä ei ole ikinä puutetta.

- Tarun low-post -pelaaminen on hyvää, hän pystyy päättämään hyökkäyksiä kummallakin kädellä. Hänen tilastot ovat parantuneet joka vuosi, ja hänen heittoprosenttinsa kentältä oli tänä vuonna 60 prosenttia. Me tarvitsemme lisää pelaajia joukkueeseen, jotka pystyvät korintekoon korin alla ja hakevat myös levypalloja.

"Kotiin terveisiä"

Tuukkasen suurin huoli varaustilaisuuden päättymisen jälkeen oli se, ettei hän ollut saanut vielä yhteyttä Suomessa asustaviin vanhempiinsa.

- Vanhemmille tosiaan terveisiä. New Yorkiin ollaan menossa, jossei vielä ole tiedossa. Kaikille topolaisille myös terveisiä, letkautti sympaattinen Tuukkanen viitaten kasvattajaseuransa "perhepiiriin".

Myös kiitoksia Tuukkanen halusi välittää ihmisille, jotka häntä ovat matkan varrella auttaneet.

- Erityisesti haluaisin lähettää kiitokset Malle Järvimaalle, joka valmensi minua koko urani ajan Suomessa ja ToPo:ssa. Ja tietenkin Tomi Kamiselle, joka kannusti minua lähtemään Yhdysvaltoihin sekä Alf Strömbergille, jonka kesäharjoitukset viime kesänä valmisti minut hyvin tähän kauteen.

WNBA-varauksensa juhlinnan Tuukkanen aikoi viettää erikoisella tavalla - pelaamalla koripalloa poikia vastaan.

- Pojat ovat nopeampia, vahvempia ja siksi heitä ottaa päähän, kun jäävät alakynteen. Sen takia heitä vastaan on kiva voittaa, päätti Tuukkanen naurahtaen.

Taru Tuukkanen pähkinänkuoressa

Syntymäaika: 30.12.1977
Pituus: 189 cm
Kasvattajaseura: Torpan Pojat
Yliopisto: Xavier University, USA

Valinnat

 • Atlantic 10 -konferenssin tähdistöviisikko 2000 ja 2001
 • Atlantic 10 -konferenssin Vuoden kehittynein pelaaja 2000
 • Suomen Koripalloliiton valinnoissa I divisioonan Vuoden pelaaja 1997

Saavutuksia ja merkkipaaluja

 • New York Libertyn 57. varaus WNBA Draftin 2001 neljännellä kierroksella
 • NCAA-turnauksessa 8 parhaimman joukkoon 2001
 • Xavierin historian yhden kauden ennätys tehdyissä pisteissä (648) ja levypalloissa (287) kaudella 2000-01
 • Xavierin kaikkien aikojen tilastossa toisena pisteissä (1.785) ja kolmantena levypalloissa (857)
 • Maaotteluita: 16 naisten maajoukkueessa, neljä 22-vuotiaissa, kolme 20-vuotiaissa
 • Ensimmäinen naisten maaottelu: 4.4.1998, Saksaa vastaan
 • Piste-ennätys naisten maajoukkueessa: 23 pistettä, Saksaa vastaan 1998
 • Naisten I divisioonan korikuningatar 1996 keskiarvolla 22,3 ja 1997 keskiarvolla 27,7
 • Naisten I divisioonan levypallokuningatar 1996 keskiarvolla 12,6
 
16.1.2019 12:45 Susijengi

Lauri Markkasesta toistamiseen vuoden koripalloilija

Susijengiä ja NBA:n Chicago Bullsia edustava Lauri Markkanen, 21, on nimetty toisen perättäisen kerran vuoden koripalloilijaksi Suomen urheilutoimittajien vuotuisissa valinnoissa. Jyväskyläläisen HoNsU:n kasvatti Markkanen on valittu urallaan vuoden koripalloilijaksi nyt kaksi kertaa.

14.1.2019 09:01 Susiladies

Susiladiesin pelaajat tehokkaina viikonloppuna – Poundsille 24 pistettä

Anissa Pounds heitti Espanjan Liga Femenina 2:ssa komeasti 24 pistettä viikonloppuna, Ruotsissa Sofia Pelander kasasi jälleen tupla-tuplan, Saksassa Veera Pirttinen esitti vahvoja otteita ja Helmi Tulonen juhli kovaa voittoa.

14.1.2019 08:47 Susijengi

Koponen auttoi Bayern Münchenin voittoihin – Susijengiläiset hyvässä iskussa

Petteri Koponen oli jälleen Bayern Münchenin tehopelaajia loppuviikosta, kun saksalaisjoukkue nappasi nimiinsä voitot Euroliigassa ja Bundesliigassa. Espanjassa Sasu Salin pääsi tärkeän voiton makuun ja lisäksi Erik Murphy, Jamar Wilson, Antti Kanervo ja Carl Lindbom tehtailivat taas kovia pistemääriä.

14.1.2019 08:47 NCAA

Augustinin yliopisto voittoputkessa, Koskimies 17 pistettä

Naisten NCAA:n konferenssiottelut ovat alkaneet Nina Augustinin ja Robert Morrisin osalta loistavasti kolmella voitolla. Viikonlopun ottelussa Elina Koskimies nakutti varmoin ottein 17 pistettä ja johdatti Americanin tärkeään kotivoittoon.

11.1.2019 09:30 NCAA

Rokkanen ja Koskimies hyvällä heittotuulella NCAA-parketeilla

Sara Rokkanen ja Elina Koskimies ylsivät molemmat 13 pisteeseen NCAA-kohtaamisissaan. Myös Nina Augustin oli pirteällä pelipäällä Robert Morrisin napatessa toisen peräkkäisen voittonsa.

9.1.2019 22:53 FIBA Europe Cup

Kataja ei onnistunut avaamaan jatkolohkon voittotiliään Hollannissa

Joensuulaisjoukkue on avannut FIBA Europe Cupin jatkolohkon kolmella tappiolla.

9.1.2019 13:56 Susijengi

Salin avitti Malagan avausvoittoon EuroCupin jatkolohkossa – Wilsonin tehoilta ei riittänyt

Sasu Salinin Malaga nappasi avausvoittonsa EuroCupin jatkolohkossa tiukan taistelun jälkeen. Jamar Wilson oli puolestaan Lietkabelisin ykkösnimi Mestarien liigassa, mutta liettualaisjoukkue joutui pettymään.

9.1.2019 13:14 Pääjuttu

Gerald Lee Junior jättää Israelin

Alkukaudella Israelin liigan Ironi Nes-Zionaa edustanut pitkäaikainen Susijengi-sentteri ja Uudenkaupungin Korihaiden kasvatti Gerald Lee Junior, 31, jättää seuransa. Sopimus purettiin Leen omasta aloitteesta.

7.1.2019 08:47 NCAA

Marianne Kalin kauden ennätyspisteille NCAA:ssa

Hofstran yliopiston Marianne Kalin syttyi konferenssiavauksessa ja heitti kauden piste-ennätyksensä 17 pistettä. Sara Rokkasen ja Ninni Salmen joukkueet nappasivat voitot ensimmäisistä konferenssikohtaamisistaan ja kasvattivat näin voittoputkiaan.

6.1.2019 23:44 Susijengi

Crailsheim vei Bundesliigan suomalaiskohtaamisen – Wilson ja Lindbom tehokkaina

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim otti makean voiton Saksan Bundesliigan suomalaiskohtaamisessa. Jamar Wilson ja Carl Lindbom sen sijaan säväyttivät kovilla pistemäärillään.

6.1.2019 22:12 Susiladies

Vilma Kesänen siivitti KR:n Islannin liigan kärkeen

Vilma Kesänen palasi vahvasti talvitauolta, kun hän heitti 11 pistettä KR:n voittaessa Islannin liigan kärkikamppailun ja nousten yksin sarjakärkeen.

4.1.2019 08:39 NCAA

Lahtisen Georgia Tech voittoon ACC-konferenssin avauksessa

NCAA:n konferenssiottelut käynnistyivät tällä viikolla toden teolla suomalaisnaisten osalta ja Lotta-Maj Lahtisen Georgia Tech taisteli tiensä hienoon avausvoittoon. Marika Korpinen ja Ninni Salmi nappasivat voitot viimeisistä konferenssin ulkopuolisista kohtaamisista.

4.1.2019 07:07 Susijengi

Lindbom loisti Puolassa – EuroCupin jatkolohkot käynnistyivät

Carl Lindbom oli jälleen huippuiskussa, kun hän johdatti 24 pisteellään Rosa Radomin voittoon Puolan liigassa. EuroCupissa jatkolohkot pyörähtivät käyntiin ja Susijengin kolmikko ylsi komeasti kaksinumeroisiin pisteisiin.

2.1.2019 11:07 Susijengi

EuroCupin jatkolohkot käynnistyvät - Susijengin kolmikko valmiina

EuroCupin lohkovaihe saatiin päätökseen joulukuun lopussa ja heti vuoden 2019 toisena päivänä pyörähtävät käyntiin jatkolohkot. Susijengin pelaajista mukana on Malagaa edustava Sasu Salin sekä Frankfurt Skylinersin Shawn Huff ja Erik Murphy.

31.12.2018 10:32 Pääjuttu

Koripallovuoden 2018 kohokohtina Markkanen, Susijengi ja mestarit

Suomalainen koripallovuosi 2018 on vajaata vuorokautta vaille historiaa. Päättyvän koripallovuoden kohokohtia suomalaisperspektiivistä ovat Basket.fi:n lukijamäärien perusteella olleet Lauri Markkasen loisto-otteet Chicago Bullsissa, Susijengin loppuunmyydyt MM-karsintaottelut sekä Suomen mestaruudet.

31.12.2018 09:35 Susijengi

Jamar Wilson palaa Lietkabelisin kokoonpanoon

Viikko sitten Liettuan liigaa ja FIBA Mestarien Liigaa pelaavan BC Lietkabelisin kokoonpanosta ulkopuolelle jätetty Susijengi-pelinrakentaja Jamar Wilson, 34, palaa joukkueeseensa. Wilson liittyy jälleen Lietkabelisin vahvuuteen 1. tammikuuta.

31.12.2018 08:59 NCAA

Suomalaisnaiset voitokkaina NCAA:ssa - Vaalavirran San Francisco konferenssin avausvoittoon

Välipäivien NCAA-otteluissa tehokkaimpiin suomalaisnimiin lukeutuivat San Franciscon Kia Vaalavirta sekä George Masonin Marika Korpinen.

30.12.2018 23:51 Susijengi

Koposen Bayernin vahva vire jatkui – Huff käsi kuumana

Petteri Koposen edustama Bayern München otti neljännen voittonsa Euroliigassa viidessä viime pelissään joukkueen voitettua Buducnostin ja kruunasi loppuvuotensa jatkamalla puhtaalla pelillä Saksan Bundesliigassa. Shawn Huff, Sasu Salin, Roope Ahonen ja Carl Lindbom olivat niin ikään hyvässä iskussa.

30.12.2018 21:16 Susiladies

Anniina Äijäsen Sedis Basquet päätti vuotensa komeasti

Anniina Äijäsen Sedis Basquet liihottaa vahvassa myötätuulessa Espanjan liigassa, kun joukkue päätti vuotensa peräti seitsemän ottelun voittoputkessa.

30.12.2018 09:36 Susiladies

Helmi Tulonen nauttinut vastuusta Saksassa – ”Olen päässyt hyvin pelaamaan”

Ensimmäistä kauttaan ammattilaisena pelaava Helmi Tulonen, 20, on ollut Saksan Bundesliigassa pelaavat Saarlouis Royalsin valopilkkuja tällä kaudella. Tulonen on ottanut heti ison roolin joukkueessa ja myös tulosta on tullut.

Näytä lisää vastaavia