Tunnelmia naisten SM-infosta, osa 2/2

29.9.2010 Viikonloppuna käynnistyvän naisten SM-sarjakauden tunnelmia puitiin viime viikolla Pasilassa järjestetyssä liigakauden infotilaisuudessa. Tässä artikkelissa Lappeenrannan Catzin, Espoo Teamin, Peli-Karhujen ja Äänekosken Huiman tunnelmat kauteen lähdettäessä.

Reetta Piipari ja Catz päättivät kauden 2009/10 kultajuhliin.

Linda-Lotta Lehtoranta johtaa PeKan uusien pelaajien esiinmarssia.

Mirka Dettmann tekee paluun Espoo Teamiin kahden välivuoden jälkeen.

Äänekosken Huima luottaa jälleen Kenya Robinsoniin. Kuvat: Kai Kilappa, Francois Perthuis ja Matti Koskinen.

Catz vihdoin kultakannassa

Kevät 2010 oli lappeenrantalaisen koripallon ystäville toiveiden täyttymys, kun Catz katkaisi kolmen hopean putkensa ja juhli viimein koripallon SM-kultaa. Tommi Koskisen ja Miikka Sopasen jalanjäljillä Catzin päävalmentajan tehtäviin hyppäävä Mika Haakana joutuu kovaan paikkaan, sillä Lappeenrannassa menestystä on totuttu odottamaan.

- Moni on kysynyt, onko hankala lähteä mestaruuden jälkeen valmentamaan, mutta sanoisin, että hankalampaa tämä olisi neljän hopean jälkeen, viime kaudella Catzin apuvalmentajana toiminut Haakana miettii.

- Suuret asiat ovat pysyneet samoina. Viime vuonna tehtiin Miikan (Sopanen) kanssa hyvää yhteistyötä, nyt jatketaan pitkälti samalla systeemillä.

Kevään kullanhuuhdontatalkoiden jälkeen Catzin kokoonpano on elänyt hieman. Jelena Solovjeva on lopettanut uransa ja Elena Reshetko siirtynyt äitiyslomalle, Minna Sten siirtynyt Forssaan Juta Jahilon seuraksi ja Elisa Bue jatkanut ammattilaisuraansa toisaalla.

Hätäpäivää Lappeenrannassa ei kuitenkaan ole. Viime kauden suomalaisrunko (mm. Reetta Piipari, Vilma Kesänen, Kaisa Tuure) on pysynyt pitkälti ennallaan, jonka lisäksi Orimattilasta saapuneet Vilja Kesänen, Elina Mikkola ja Hanna Vapamaa, virolaissentteri Kerttu Jallai sekä venäläinen Euroliiga-sentteri Elizaveta Kityzina takaavat, että Catzin iskukyky ei heikkene uudella kaudella.

- Keväällä oli ihan kiva voittaa mestaruus, mutta kesällä sitä ei enää mietitty. Töitä tehtiin kovasti. Muutama iso palanen lähti, mutta vastapainoksi saatiin todella hyviä pelaajia tilalle, pohtii Catz-luottopelaaja Kaisa Tuure joukkuettaan.

Peli-Karhuilla takana täysremontti

Viiden ottelun mittaisen finaalisarjan Catzia vastaan keväällä tahkonnut kotkalainen Peli-Karhut lähtee uuteen sarjakauteen varsin uudistuneella kokoonpanolla. Kokeneet suomalaiset Auli Nyman, Taru Tuukkanen ja Alli Arppe ovat tiessään, ja joukkueen kotimaisessa jaostossa on vain yksi 1980-luvulla syntynyt pelaaja - 26-vuotias Laura Lehtoranta.

- Kaikki kotimaiset pelaajat ovat kotkalaisia ja syntyneet yhtä lukuun ottamatta 1990-luvulla, joten hirveän paljon kokemusta ei ole, luonnehtii PeKan apuvalmentaja Tomi Ryöppy joukkueensa lähtökohtia.

- Olemme kuitenkin tottuneet siihen, että päävalmentaja Seppo Kurjella on taipumus kasata joukkue, joka taistelee mitaleista. Neljä vuotta perättäin olemme olleet mitaleilla ja uskomme, että sama toistuu ensi keväänä.

Nuoruudestaan huolimatta PeKan pelaajat ovat ehtineet näyttää kynteensä SM-tasolla. Laura Lehtorannan lisäksi viime kaudella vuoden tulokkaaksi valittu Linda-Lotta Lehtoranta, nuorten sarjoissa korintekijän luonteensa osoittanut Lotta Richter sekä huippulupaus Anissa Pounds täydentävät ulkomaalaiskastia, johon kuuluvat LaCoya Terry, Jill Martin sekä WNBA:ssakin pelannut Krystal Vaughn.

- Monta kokenutta pelaajaa lähti pois, mutta kyllä meillä silti hyvä joukkue tulee olemaan. Hyvän kesätreenin pohjalta pitää tähdätä niin hyvään suoritukseen kuin mahdollista, summaa Linda-Lotta Lehtoranta.

Espoo Team luottaa nuoruuteen ja kotimaisuuteen

Toissa kauden mestari Espoo Team metsästi viime keväänä pronssimitalit kaulaansa värikkään ja monivaiheisen kauden jälkeen. Perusasiat Espoossa pysyvät kuitenkin entisellään. Kasassa on jälleen kotimaisista nuorista lupauksista ja hyvin valituista kokeneista runkopelaajista koostettu joukkue, jonka tarkoituksena on tähdätä mestaruuteen ja kehittää nuoria pelaajia.

- Tarkoitus on ollut, että sarjaan lähdetään mahdollisimman kotimaisella jengillä. Ulkomaalaispelaajankin paikka täyttyi aika kivuttomasti, kun Mirka Dettmann väläytti välivuoden jälkeen, että hän voisi taas ottaa tossut naulasta, hymyilee toisen kautensa Espoo Teamin päävalmentajana aloittava Mikko Larkas.

Viime kauden runkopelaajista sivussa ovat Whitney Allen, Susanna Rinta ja Sandra Välikoski. Joukkueesta löytyy kuitenkin tasaisessa suhteessa leveyttä ja potentiaalia, jota tarjoavat mm. Niina Laaksonen, viime kaudella Belgiassa pelannut Laura Wilson (o.s. Sario), Venlakaisa Hölttä ja Maija Lähde sekä nuorten maajoukkuepelaajat Evita Iiskola ja Annika Holopainen.

- Joukkue on ollut kasassa vasta pari viikkoa, mikä on iso ero verrattuna viime vuoteen, jolloin naisten maajoukkuematseja ei ollut ollenkaan. Muuten olemme menneet saman sapluunan mukaan ja homma toimii, kertoo Larkas.

- Meillä on edessä mielenkiintoinen kausi, koska nuorten pelaajien on kannettava vielä enemmän vastuuta kuin viime vuonna. Meillä on onneksi laaja rintama ja paljon ratkaisijoita käytössämme sekä paljon jalkoja puolustukseen, analysoi Hölttä.

Toistaako Huima yllätyksen?

Perinteikäs Äänekosken Huima lähti vuosi sitten koripallokauteen 2009/10 tavoitteenaan selviytyä pudotuspeleihin. Matalalla profiililla koko kauden pelannut joukkue yllätti kuitenkin monet käymällä jopa ottelun päässä finaalipaikasta kiihkeässä välieräsarjassa Catzia vastaan. Kauden 2010/11 odotellessa oven takana Äänekoskella kuitenkin tiedostetaan, että kaiken on mentävä täysin nappiin viime kauden suorituksen toistamiseksi.

- Totta kai omalle joukkueelleen toivoo parasta mahdollista sijoitusta, mutta totuus on se, että harjoituspelit ovat menneet aivan penkin alle. Meillä on todella nuoria pelaajia porukassa ja etenkin Kenya Robinsonin ollessa sivussa parista ottelusta peli on ollut todella vaikeaa, myöntää pitkäaikainen Huiman päävalmentaja Mervi Nurmi.

40-vuotias Robinson osoitti viime kaudella, että menovesi ei lopu konkarin tankista, kun hänet valittiin naisten SM-sarjan vuoden ulkomaalaisvahvistukseksi. Robinsonin lisäksi nuoren äänekoskelaisryhmän kulmakiviin kuuluvat amerikkalaiset Sade Morris ja Michelle Jones sekä kokeneet Maiju ja Maria Pekkarinen.

- Paljon kokemattomia pelaajia on porukassa, mutta voitontahdon ei pitäisi olla kokemuksesta kiinni, arvioi ensimmäisen kesänsä naisten maajoukkueessa pelannut Maiju Pekkarinen.

- Meidän vanhempien pelaajien on näytettävä esimerkkiä ja oltava nuorempien tukena. Ihan valmiita ei tässä vaiheessa kautta olla, mutta kevääseen on paljon matkaa.

 
17.2.2024 19:44 Naisten Korisliiga

Kouvottaret voittoon Thomasin pistehurjastelusta huolimatta – ToPolle kauden ensimmäinen tappio

Naisten Korisliigassa pisteitä keräsivät Kouvottaret, FoA, Pyrintö ja EBT.

16.2.2024 20:10 Naisten Korisliiga

ToPo kauden kolmanteen voittoon HBA:sta

ToPo vei kauden kolmannen Helsingin derbyn nimiinsä. Joukkue jatkaa sarjassa puhtaalla pelillä, kun se nappasi vieraspisteet 86-66.

10.2.2024 20:50 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja Honka voittoihin paikallisvastustajista – ToPo jatkoi vahvaa menoaan

Naisten Korisliigassa pelattiin lauantaina neljä ottelua. Voitot kirjattiin Kouvottarille, Hongalle, ToPolle ja Forssan Alulle.

7.2.2024 13:33 Naisten Korisliiga

Tampereen Pyrinnön Saana Kujala naisten Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Upean tammikuun pelanneen Pyrinnön Saana Kujala on valittu naisten Korisliigan tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

3.2.2024 18:20 Naisten Korisliiga

Kouvottaret yllätti Hongan – ViVe heitti PeKa:n kumoon

Naisten Korisliiga jatkui lauantaina neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ViVe, ToPo sekä Pyrintö.

27.1.2024 19:45 Naisten Korisliiga

ToPo:n voittokululle jatkoa – huippuvireinen Saana Kujala johdatti Pyrinnön voittoon

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Päivän voittajia olivat ToPo, ViVe ja Pyrintö.

26.1.2024 20:08 Naisten Korisliiga

Hongalle vieraspisteet Helsingistä

Naisten Korisliigan illan ainoassa ottelussa Tapiolan Honka voitti vieraskentällä HBA-Märskyn 59-56.

24.1.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigassa kotivoittoja

Naisten Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan kierroksella nähtiin kotivoittoja, kun Honka, ViVe, Kouvottaret ja ToPo nappasivat sarjapisteitä.

21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

Näytä lisää vastaavia