Tunnelmia naisten SM-infosta, osa 2/2

29.9.2010 Viikonloppuna käynnistyvän naisten SM-sarjakauden tunnelmia puitiin viime viikolla Pasilassa järjestetyssä liigakauden infotilaisuudessa. Tässä artikkelissa Lappeenrannan Catzin, Espoo Teamin, Peli-Karhujen ja Äänekosken Huiman tunnelmat kauteen lähdettäessä.

Reetta Piipari ja Catz päättivät kauden 2009/10 kultajuhliin.

Linda-Lotta Lehtoranta johtaa PeKan uusien pelaajien esiinmarssia.

Mirka Dettmann tekee paluun Espoo Teamiin kahden välivuoden jälkeen.

Äänekosken Huima luottaa jälleen Kenya Robinsoniin. Kuvat: Kai Kilappa, Francois Perthuis ja Matti Koskinen.

Catz vihdoin kultakannassa

Kevät 2010 oli lappeenrantalaisen koripallon ystäville toiveiden täyttymys, kun Catz katkaisi kolmen hopean putkensa ja juhli viimein koripallon SM-kultaa. Tommi Koskisen ja Miikka Sopasen jalanjäljillä Catzin päävalmentajan tehtäviin hyppäävä Mika Haakana joutuu kovaan paikkaan, sillä Lappeenrannassa menestystä on totuttu odottamaan.

- Moni on kysynyt, onko hankala lähteä mestaruuden jälkeen valmentamaan, mutta sanoisin, että hankalampaa tämä olisi neljän hopean jälkeen, viime kaudella Catzin apuvalmentajana toiminut Haakana miettii.

- Suuret asiat ovat pysyneet samoina. Viime vuonna tehtiin Miikan (Sopanen) kanssa hyvää yhteistyötä, nyt jatketaan pitkälti samalla systeemillä.

Kevään kullanhuuhdontatalkoiden jälkeen Catzin kokoonpano on elänyt hieman. Jelena Solovjeva on lopettanut uransa ja Elena Reshetko siirtynyt äitiyslomalle, Minna Sten siirtynyt Forssaan Juta Jahilon seuraksi ja Elisa Bue jatkanut ammattilaisuraansa toisaalla.

Hätäpäivää Lappeenrannassa ei kuitenkaan ole. Viime kauden suomalaisrunko (mm. Reetta Piipari, Vilma Kesänen, Kaisa Tuure) on pysynyt pitkälti ennallaan, jonka lisäksi Orimattilasta saapuneet Vilja Kesänen, Elina Mikkola ja Hanna Vapamaa, virolaissentteri Kerttu Jallai sekä venäläinen Euroliiga-sentteri Elizaveta Kityzina takaavat, että Catzin iskukyky ei heikkene uudella kaudella.

- Keväällä oli ihan kiva voittaa mestaruus, mutta kesällä sitä ei enää mietitty. Töitä tehtiin kovasti. Muutama iso palanen lähti, mutta vastapainoksi saatiin todella hyviä pelaajia tilalle, pohtii Catz-luottopelaaja Kaisa Tuure joukkuettaan.

Peli-Karhuilla takana täysremontti

Viiden ottelun mittaisen finaalisarjan Catzia vastaan keväällä tahkonnut kotkalainen Peli-Karhut lähtee uuteen sarjakauteen varsin uudistuneella kokoonpanolla. Kokeneet suomalaiset Auli Nyman, Taru Tuukkanen ja Alli Arppe ovat tiessään, ja joukkueen kotimaisessa jaostossa on vain yksi 1980-luvulla syntynyt pelaaja - 26-vuotias Laura Lehtoranta.

- Kaikki kotimaiset pelaajat ovat kotkalaisia ja syntyneet yhtä lukuun ottamatta 1990-luvulla, joten hirveän paljon kokemusta ei ole, luonnehtii PeKan apuvalmentaja Tomi Ryöppy joukkueensa lähtökohtia.

- Olemme kuitenkin tottuneet siihen, että päävalmentaja Seppo Kurjella on taipumus kasata joukkue, joka taistelee mitaleista. Neljä vuotta perättäin olemme olleet mitaleilla ja uskomme, että sama toistuu ensi keväänä.

Nuoruudestaan huolimatta PeKan pelaajat ovat ehtineet näyttää kynteensä SM-tasolla. Laura Lehtorannan lisäksi viime kaudella vuoden tulokkaaksi valittu Linda-Lotta Lehtoranta, nuorten sarjoissa korintekijän luonteensa osoittanut Lotta Richter sekä huippulupaus Anissa Pounds täydentävät ulkomaalaiskastia, johon kuuluvat LaCoya Terry, Jill Martin sekä WNBA:ssakin pelannut Krystal Vaughn.

- Monta kokenutta pelaajaa lähti pois, mutta kyllä meillä silti hyvä joukkue tulee olemaan. Hyvän kesätreenin pohjalta pitää tähdätä niin hyvään suoritukseen kuin mahdollista, summaa Linda-Lotta Lehtoranta.

Espoo Team luottaa nuoruuteen ja kotimaisuuteen

Toissa kauden mestari Espoo Team metsästi viime keväänä pronssimitalit kaulaansa värikkään ja monivaiheisen kauden jälkeen. Perusasiat Espoossa pysyvät kuitenkin entisellään. Kasassa on jälleen kotimaisista nuorista lupauksista ja hyvin valituista kokeneista runkopelaajista koostettu joukkue, jonka tarkoituksena on tähdätä mestaruuteen ja kehittää nuoria pelaajia.

- Tarkoitus on ollut, että sarjaan lähdetään mahdollisimman kotimaisella jengillä. Ulkomaalaispelaajankin paikka täyttyi aika kivuttomasti, kun Mirka Dettmann väläytti välivuoden jälkeen, että hän voisi taas ottaa tossut naulasta, hymyilee toisen kautensa Espoo Teamin päävalmentajana aloittava Mikko Larkas.

Viime kauden runkopelaajista sivussa ovat Whitney Allen, Susanna Rinta ja Sandra Välikoski. Joukkueesta löytyy kuitenkin tasaisessa suhteessa leveyttä ja potentiaalia, jota tarjoavat mm. Niina Laaksonen, viime kaudella Belgiassa pelannut Laura Wilson (o.s. Sario), Venlakaisa Hölttä ja Maija Lähde sekä nuorten maajoukkuepelaajat Evita Iiskola ja Annika Holopainen.

- Joukkue on ollut kasassa vasta pari viikkoa, mikä on iso ero verrattuna viime vuoteen, jolloin naisten maajoukkuematseja ei ollut ollenkaan. Muuten olemme menneet saman sapluunan mukaan ja homma toimii, kertoo Larkas.

- Meillä on edessä mielenkiintoinen kausi, koska nuorten pelaajien on kannettava vielä enemmän vastuuta kuin viime vuonna. Meillä on onneksi laaja rintama ja paljon ratkaisijoita käytössämme sekä paljon jalkoja puolustukseen, analysoi Hölttä.

Toistaako Huima yllätyksen?

Perinteikäs Äänekosken Huima lähti vuosi sitten koripallokauteen 2009/10 tavoitteenaan selviytyä pudotuspeleihin. Matalalla profiililla koko kauden pelannut joukkue yllätti kuitenkin monet käymällä jopa ottelun päässä finaalipaikasta kiihkeässä välieräsarjassa Catzia vastaan. Kauden 2010/11 odotellessa oven takana Äänekoskella kuitenkin tiedostetaan, että kaiken on mentävä täysin nappiin viime kauden suorituksen toistamiseksi.

- Totta kai omalle joukkueelleen toivoo parasta mahdollista sijoitusta, mutta totuus on se, että harjoituspelit ovat menneet aivan penkin alle. Meillä on todella nuoria pelaajia porukassa ja etenkin Kenya Robinsonin ollessa sivussa parista ottelusta peli on ollut todella vaikeaa, myöntää pitkäaikainen Huiman päävalmentaja Mervi Nurmi.

40-vuotias Robinson osoitti viime kaudella, että menovesi ei lopu konkarin tankista, kun hänet valittiin naisten SM-sarjan vuoden ulkomaalaisvahvistukseksi. Robinsonin lisäksi nuoren äänekoskelaisryhmän kulmakiviin kuuluvat amerikkalaiset Sade Morris ja Michelle Jones sekä kokeneet Maiju ja Maria Pekkarinen.

- Paljon kokemattomia pelaajia on porukassa, mutta voitontahdon ei pitäisi olla kokemuksesta kiinni, arvioi ensimmäisen kesänsä naisten maajoukkueessa pelannut Maiju Pekkarinen.

- Meidän vanhempien pelaajien on näytettävä esimerkkiä ja oltava nuorempien tukena. Ihan valmiita ei tässä vaiheessa kautta olla, mutta kevääseen on paljon matkaa.

 
30.1.2023 08:30 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan joulukuun vahvin Madelynn Utti: ’’ Sarjassa on paljon hyviä pelaajia’’

Joulukuun kuukauden vahvimmaksi valittu Madelynn Utti johdatti otteillaan Hongan runkosarjan kolmanneksi.

28.1.2023 19:02 Naisten Korisliiga

Ylempi jatkosarja käynnistyi – FoA ja EBT illan voittajia

Ylemmässä jatkosarjassa pelattiin kaksi ottelua. Näissä voittajaksi ylsivät FoA ja EBT.

21.1.2023 19:01 Naisten Korisliiga

Runkosarja päätökseen – FoA nappasi paikan ylemmästä jatkosarjasta

Naisten Korisliigan runkosarja pelattiin päätökseen. Ylemmässä jatkosarjassa pelejään jatkavat PeKa, EBT, Honka, Pyrintö sekä Forssan Alku. Alemmassa jatkosarjassa viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelevat ToPo, ViVe, HBA, Kouvottaret ja Catz.

20.1.2023 13:15 Korisliiga

Korisliigojen päätöskierroksilla riittää rutkasti panosta – näin eri skenaariot vaikuttavat paikkoihin jatkosarjoissa

Korisliigassa KTP-Basket ja BC Nokia eivät tarvitse apua muilta joukkueilta, vaan heille riittää ylempään jatkosarjaan voitto runkosarjan päätöskierroksen ottelusta. Naisten Korisliigassa Forssan Alku voi varmistaa paikkansa ylemmässä jatkosarjassa voittamalla oman ottelunsa.

18.1.2023 20:30 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigassa runkosarjan toiseksi viimeinen kierros – Alku tarrasi kiinni ylemmän jatkosarjan paikkaan

Naisten Korisliigan runkosarja on viimeistä kierrosta vaille valmis. Illan isoimmasta voitosta vastasi FoA. Muita voittajia olivat ViVe, Honka, Pyrintö ja Peli-Karhut.

15.1.2023 19:14 Suomen Cup

ToPo on naisten Suomen Cupin mestari

Torpan Pojat jatkoi siitä mihin eilen jäi ja kaatoi finaalissa neljä edellistä Suomen Cupia nimiinsä vieneen PeKa:n. Mestaruuspokaali jäi Helsinkiin 76-51.

15.1.2023 12:06 Suomen Cup

Peli-Karhut ja Torpan Pojat kohtaavat naisten Suomen Cupin finaalissa klo 17

Naisten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa sunnuntaina, kun Peli-Karhut ja Torpan Pojat kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. PeKa tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

14.1.2023 15:36 Suomen Cup

PeKa ja ToPo ratkaisevat naisten Suomen Cupin voiton

Naisten Suomen Cupin finaalissa nähdään uusinta viime vuodelta, kun Peli-Karhut ja ToPo kohtaavat finaalissa. Ottelu alkaa huomenna sunnuntaina klo 17 ja on nähtävissä Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

13.1.2023 14:57 Naisten Korisliiga

Naisten Suomen Cupin välierät lauantaina Helsingissä - luvassa kova taistelu mestaruudesta

Naisten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan lauantaina ja sunnuntaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät Peli-Karhut, Vimpelin Veto, Torpan Pojat ja Tampereen Pyrintö.

10.1.2023 11:15 Naisten Korisliiga

Hongan Madelynn Utti on naisten Korisliigan Kuukauden vahvin

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia. Naisten Korisliigan joulukuun vahvin on Tapiolan Hongan Madelynn Utti.

9.1.2023 21:08 Naisten Korisliiga

Kouvottaret palasi tehokkaana

Naisten Korisliigassa pelattiin maanantaina yksi ottelu. Kouvottaret nappasi kotivoiton ToPo:sta 81-62.

8.1.2023 18:38 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliiga palasi joulutauolta – ennakkosuosikit pitivät pintansa

Sarjassa pelattiin ensimmäiset ottelut tämän vuoden puolella. Päivän voittajia olivat Peli-Karhut, EBT ja Pyrintö.

28.12.2022 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin mestaruudet ratkeavat tammikuussa, liput nyt myynnissä

Naisten ja miesten koripallon Suomen Cup huipentuu tammikuun 13.–15. päivä Urhea-hallissa Helsingissä pelattavaan Final Fouriin. Koriksen superviikonloppu pitää sisällään sekä naisten että miesten välierät sekä finaalin.

23.12.2022 08:30 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan marraskuun vahvin Carmen Tyson-Thomas: ’’ Olemme pystyneet yllättämään lähes kaikki alkukauden aikana’’

Toista kautta Naisten Korisliigassa pelaava Carmen Tyson-Thomas on ollut tällä kaudella lähes pitelemätön ja johdattanut EBT:n sarjan kakkospaikalle. Loistavista otteista huolimatta pelaaja toipuu edelleen käden murtumasta ja on joutunut muokkaamaan peliään sen mukaan.

21.12.2022 21:00 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliiga joulutauolle Peli-Karhujen komennossa

Sarjassa pelattiin viimeiset ottelut ennen joulutaukoa. Illan voittajia olivat PeKa, Honka, FoA ja EBT. Seuraavan kerran pallo nousee sarjassa ilmaan 8.1.2023.

17.12.2022 18:55 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan kärki tiivistyi – Honka aiheutti Peli-Karhuille kauden toisen tappion

Naisten Korisliigassa pelattiin toiseksi viimeinen kierros ennen joulutaukoa. Voittoihin ylsivät Pyrintö, EBT, Honka, Kouvottaret ja FoA.

14.12.2022 21:34 Naisten Korisliiga

Keskikastissa tasaista – PeKa kasvatti sarjajohtoaan

Kaikki joukkueet nähtiin parketeilla keskiviikkona. Voittajiksi ylsivät PeKa, FoA, Honka, HBA sekä ToPo.

10.12.2022 20:11 Suomen Cup

Final Four joukkeet selvillä – Pyrintö vastasi päivän suurimmasta yllätyksestä

Naisten Suomen Cupin välieräjoukkueet ovat selvillä. Tiensä jatkoon selvittivät ToPo, PeKa, Pyrintö sekä ViVe. Lopputurnaus pelataan 14-15.1.2023.

5.12.2022 13:20 Naisten Korisliiga

EBT:n Carmen Tyson-Thomas on naisten Korisliigan Kuukauden vahvin

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia. Naisten Korisliigan marraskuun vahvin on Espoo Basket Teamin Carmen Tyson-Thomas.

4.12.2022 13:06 Naisten Korisliiga

Elina Aarnisalo tähtää mahdollisimman korkealle

Jo useamman kauden Naisten Korisliigassa pelannut Elina Aarnisalo on tällä kaudella ottanut askeleen seuraavalle tasolle.

Näytä lisää vastaavia