Ulkomaalaiskiintiöitä tiukennettiin - nuorille enemmän mahdollisuuksia

19.4.2001 Suomen Koripalloliiton liittohallitus on Helsingissä 18.4. pitämässään kokouksessa tiukentanut koripallosarjojen ulkomaalaiskiintiöitä. Miesten ja naisten mestaruussarjoissa palataan yhden pelikauden jälkeen vanhaan käytäntöön.

Miesten SM-Koriksessa saa kaudella 2001-02 pelata kaksi vahvistusta Euroopan Unionin (EU) ja Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta. Käytännön tasolla päätöksen myötä esimerkiksi liettualais-, venäläis- ja jugoslavialaispelaajat lukeutuvat jatkossa joukkueiden ns. ulkomaalaiskiintiöön. Naisten SM-sarjassa saa jatkossa pelata yksi EU- ja ETA-alueen ulkopuolinen pelaaja.

- Asia ei ole helppo, sillä EU- ja ETA-säädökset ohjaavat edelleen toimintaa. Viime kädessä pallo jää ulkomaalaisvahvistuksia hankittaessa seuroille, kommentoi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Litmanen tehtyä päätöstä.

Euroopan Unioniin kuuluvat Suomen lisäksi Belgia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Iso-Britannia (Englanti, Skotlanti, Wales), Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Tanska. Lisäksi joukkueet voivat jatkossakin vapaasti hankkia pelaajia Euroopan talousalueeseen kuuluvista maista, Islannista, Liechtensteinista ja Norjasta.

Pelikaudella 2000-01 Suomessa oli käytössä kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) ulkomaalaissäädökset, joiden mukaan joukkueet pystyivät hankkimaan vapaasti vahvistuksia kaikista Euroopan 51 maasta. Kansainvälisissä seurajoukkuekilpailuissa kyseinen käytäntö pysyy jatkossakin, mutta Suomessa liittohallitus toivoo tehdyn päätöksen myötä, että lisää mahdollisuuksia avautuu suomalaisille koripallotoivoille.

Myös divisioonatasoille ja nuorten SM-sarjoihin muutoksia

Samaa asiaa tavoiteltiin myös, kun liittohallitus päätti rajoittaa divisioonatasojen ulkomaalaiskiintiöitä. Miesten I divisioonassa saa kaudella 2001-02 pelata yksi EU- ja ETA-maiden ulkopuolinen kansalainen entisen kahden asemesta. Naisten I divisioonassa saa jatkossa esiintyä vain EU- ja ETA-maista tulevia pelureita.

Liittohallitus teki myös periaatepäätöksen siitä, että mikäli karsintoja mestaruussarjoihin tai I divisioonaan suoritetaan, pelataan ne I divisioonaa koskevilla ulkomaalaissäädöksillä. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että karsintoihin päätyvät miesten SM-joukkueet voivat karsintasarjan otteluissa peluuttaa ainoastaan toista SM-runkosarjassa pelannutta EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tullutta vahvistustaan.

Koripalloliiton kilpailujärjestelmissä sarjatasot II divisioonasta VI divisioonaan luokitellaan harrastekoripalloksi, jossa ulkomaalaisvahvistusten määrää ei ole millään lailla rajoitettu. Kuitenkin jos esimerkiksi miesten II divisioonajoukkue karsii pääsystä I divisioonaan, joutuu se luopumaan yhtä lukuunottamatta kaikista mahdollisista ulkomaalaisistaan ottaen huomioon luonnollisesti EU- ja ETA-alueita koskevat säädökset.

Nuorten mestaruussarjoissa sovelletaan jatkossa yhden EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevan ulkomaalaisvahvistuksen sääntöä. Koska Suomessa pysyvästi asuvien mahdollisuuksia ei haluta rajoittaa, saa nuorten SM-sarjoissa lisäksi pelata ulkomaalaiset, jotka kuuluvat KELA:n hoitaman sosiaaliturvan piiriin ja joille on myönnetty ns. KELA-kortti.

Uudet säädökset astuvat voimaan seuraavan kilpailuvuoden alusta eli 1.7.2001 ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

 
4.7.2017 Sääntötiedote

Nuorten valtakunnallisten sarjojen muutokset 2017-18 – päivitys kokoonpanotietoon

Tulevalla kaudella pelataan 19-vuotiaiden (A-nuoret) ja 16-vuotiaiden (B-nuoret) valtakunnalliset sarjat, joiden karsinnat muuttuvat cup-muotoiseksi. Sarjojen muutoksiin liittyvään kokoonpanotietoon on tehty päivitys 4.7.2017.

18.10.2016 Sääntötiedote

Muutoksia liittoerotuomareiden vapaakorttikäytäntöön

Koripalloliiton hallitus on päättänyt liiton vapaakorttikäytännön muuttamisesta siten, että vapaakortin saajien määrää karsitaan. Toive vapaakorttien määrän vähentämiseen on lähtenyt erityisesti seuroilta.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

22.5.2010 Pohjoinen alue

Koripallon C-nuorten SM-kilpailu tekee paluun

Suomen Koripalloliitto palauttaa Suomen mestaruuskilpailun 13-14-vuotiaille eli C-nuorille 15 vuoden tauon jälkeen. C-nuorten SM-tittelistä kilpaillaan jo pelikaudella 2010-11. Edellisen kerran kyseisen ikäluokan Suomen mestaruudesta on pelattu vuonna 1996.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

23.6.2008 Pohjoinen alue

Pelisääntöjen tarkennukset Suomessa voimaan 1.7., muutokset vuonna 2012

Suomen Koripalloliitto on vahvistanut kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemien sääntömuutosten käyttöönottoaikataulun Suomessa. Tulkintatarkennukset astuvat voimaan kotimaan parketeilla 1.7.2008, koripallokentän viivoja oleellisesti muuttavat sääntömuutokset puolestaan 1.7.2012.

19.5.2008 Pohjoinen alue

Koripallosääntöihin tarkennuksia 2008, suurremontti 2012

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.

15.3.2007 Pohjoinen alue

Koripalloliitto valmistelee uudistuksia kilpailusääntöihin

Suomen Koripalloliiton hallitus on pystyttänyt työryhmän valmistelemaan tukun pelikaudesta 2007-08 voimaantulevia uudistuksia kilpailusääntöihin, sarjamääräyksiin ja ohjeistuksiin, joilla mm. estettäisiin pääsarjajoukkueiden suuri pelaajavaihtuvuus sekä varmistettaisiin nuorten suomalaispelaajien entistäkin joustavampi siirtyminen sarjatasolta toiselle.

19.3.2004 Pohjoinen alue

Nuorten SM-sarjat pelataan nykyjärjestelmällä myös seuraavat kaksi pelikautta

Suomen Koripalloliiton koulutus- ja nuorisoyksikkö on päättänyt, että nuorten SM-sarjat pelataan myös kaksi seuraavaa pelikautta nykyisellä sarjajärjestelmällä. Näiden pelikausien aikataulut julkistetaan huhtikuun loppuun mennessä.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

10.5.2003 Pohjoinen alue

Liittovaltuusto hyväksyi sääntömuutoksia, nuorten ikärajat pysyivät ennallaan

Suomen Koripalloliiton hallituksen lisäksi koolla on ollut kevätkokoukseensa Espooseen kokoontunut liittovaltuusto. Valtuusto käsitteli kokouksessaan Koripalloliiton viime vuoden toiminnan, asetti talouden raamit ensi vuodelle ja hyväksyi liudan sääntömuutoksia.

Koripalloliitto uusi ulkomaalaiskiintiöitä

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on kokouksessaan päättänyt supistaa SM-sarjojen ja I divisioonien EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten ulkomaalaisvahvistusten määrää pelikaudelle 2003-04. Lisäksi liittohallitus päätti supistaa miesten SM-Koriksen joukkuemäärää kahden vuoden aikajänteellä.

13.5.2002 Pohjoinen alue

A-nuorten ikäraja kasvaa

Suomen Koripalloliiton liittovaltuusto on päättänyt kasvattaa A-nuorten SM-sarjoihin osallistuvien ikäluokkien ylärajaa. Pelikaudella 2002-03 A-nuorten mestaruussarjoissa saa pelata vuonna 1984 ja myöhemmin syntyneet pelaajat.

15.5.2001 Sääntötiedote

Kasvattajapalkkio palaa kotimaiseen koripalloiluun

Suomen Koripalloliiton liittovaltuusto on hyväksynyt kasvattajapalkkiopykälän osaksi Koripalloliiton kilpailusääntöjä. Karanteenit ja kasvattajarahapykälät poistettiin muutamia vuosia sitten säännöistä Euroopan Unionin kiellettyä työvoiman vapaan liikkumisen rajoittamisen. Tuoreeltaan käydyssä liikuntapoliittisessa keskustelussa on kuitenkin katsottu, että kohtuullinen kasvattajapalkkio huippu- ja kilpaurheilussa on hyväksyttävä ja mahdollinen.

12.5.2000 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.7.2000

Suomen Koripalloliiton liittohallitus kokoontui Helsingissä perjantaina 12.5. Kokouksen merkittävin päätös oli se, että pelisääntöihin tulevat muutokset otetaan käyttöön Suomessa jo 1. heinäkuuta alkaen, kun kansainvälisesti säännöt muuttuvat vasta Sydneyn olympialaisten jälkeen (1.10.).

21.3.2023 12:00 Sudenpennut

Suomelle myönnettiin 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailut kesälle 2024

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan heinä-elokuun taitteessa 2024.

21.3.2023 09:19 Koripalloliitto tiedottaa

Liikettä Suomeen – liikuntaväen yhteinen viesti eduskuntavaalien alla

Suomi tarvitsee lisää liikettä. Tulevissa eduskuntavaaleissa ja sen jälkeen laadittavassa hallitusohjelmassa linjataan liikunnasta ja urheilusta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Liikunta- ja urheiluyhteisön yhteisenä tavoitteena on, että liikkeen, liikunnan ja urheilun lisääminen nousevat hallitusohjelman yhdeksi avaintavoitteeksi.

10.3.2023 13:39 Pelaajat

SUEK teki vuonna 2022 yli 3 000 dopingtestiä

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK teki dopingtestejä vuonna 2022 enemmän kuin vuotta aiemmin. Koripallo oli kahdeksanneksi testatuin laji.

Näytä lisää vastaavia