25.1.2011 Pitkän linjan valmentaja Pirjo Pellikka on luotsannut PuHun kehitysvammaisten koripallojoukkuetta kohta jo kuusi vuotta. Kehitysvammaisten ja vammattomien nuorten yhteinen Unified-toiminta on tuonut lisämaustetta harrastukseen ja vastustajia pelikentille.
Leveä hymy, kädet kohti kattoa ja peukut heilumaan. Ylävitoset paukkuvat kentällä ja tuomarikin saa pelin päätteeksi toverillisen halauksen. Unified-peleissä otetaan todella ilo irti onnistumisista ja yhdessä tekemisestä. Ensimmäiset kansalliset Unified-koripallopelit pelattiin Vantaan Ricoh-turnauksen yhteydessä 22.1.
– Se on joku käsittämätön juttu, miten Unified-toimintaan jää mukaan, kun siihen saa pienen kosketuspinnan. Maailma, jossa kehitysvammaiset nuoret elävät on valtavan hieno. Siinä olisi meillä kaikilla oppimista, Pellikka kuvailee.
Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat pelaavat samassa joukkueessa vammattomien partneripelaajien kanssa. Laji rantautui Suomeen vajaa vuosi sitten Euroopan komission tukeman kansainvälisen Unified-nuorisokoripallohankkeen myötä.
Lajissa painottuvat sosiaaliset elementit: tarkoitus on saada kehitysvammaiset ja vammattomat nuoret kohtaamaan toisensa ja samalla parantaa kehitysvammaisten harrastusmahdollisuuksia.
– Tämä ei ole ensisijaisesti kuntoutusta, vaan koripalloharrastus. Emme myöskään ole olemassa siksi, että haluamme vaikuttaa yhteiskunnan asenteisiin. Se tulee siinä sivutuotoksena, mutta lähtökohta on halu pelata koripalloa, Pellikka sanoo.
Suomeen on nuorisoprojektin myötä perustettu uusia joukkueita, ja pitkään ainoana kehitysvammaisten joukkueena toiminut PuHun Sisu saa nyt vastustajia kotimaasta. Suunnitelmissa on järjestää kansallista sarjatoimintaa ja tulevaisuudessa lähettää Suomesta edustusjoukkue kansainvälisiin kisoihin.
Unified-joukkueen valmentaminen ei Pellikan mukaan vaadi erityistaitoja. Kokemus kehitysvammaisten kanssa työskentelystä on etu, mutta ei lainkaan välttämättömyys.
– Se on enemmän asennekysymys, että uskaltaa lähteä mukaan toimintaan. Kehitys on hitaampaa, joten valmentajalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.
Unified-koripallossa kentällä on yhtä aikaa kolme urheilijaa ja kaksi partneripelaajaa. Partnereiden tärkein tehtävä on lukea peliä, rakentaa tilanteita ja toimia mallina.
– Se on aika haastava rooli. Partnerit eivät saa hallita peliä ja tehdä kaikkia koreja. On tärkeää, ettei tiukka peli muutu kaksi vastaan kaksi –taisteluksi partnereiden kesken, Pellikka toteaa.
PuHun joukkueessa partnerina toimivan Saara Silvosen mielestä harrastus ei juuri eroa vammattomien joukkueessa pelaamisesta. Hänelle Unified-treenit ovat monesti viikon parhaita kohtia.
– Treeneissä tulee todella pysähdyttyä hetkeen, kohdattua ihmisiä ja oltua aidosti läsnä. Arvostan valtavasti sitä hetkessä elämistä ja jokaisesta tilanteesta nauttimista, mitä pelikaverit ovat minulle opettaneet.
Silvonen taputtaa vieressä istuvaa joukkuekaveri Aleksi Hienosta olalle ja yksissä tuumin he toteavat, miten hauskaa on tehdä kori, ottaa levypallo tai antaa hyvä syöttö. Näistä yksinkertaisista pienistä perusasioistahan koko lajin hienous syntyy.
Teksti: Jenni Juntunen
Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.
Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.
Shawn Hopkins pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisen Islannissa Stjarnanin joukkueessa. Vaikka joukkueen taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, niin Hopkins oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.
Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.
Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät suomalaisten osalta sunnuntaina. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama hallitseva mestari Swans Gmunden kohtaa Flyers Welsin ja Aapeli Alasen St. Pölten Grazin.
Ranskassa vietetään viikonloppuna cupin finaalitapahtumaa, jossa ratkotaan cup-voittajat. Lassi Tuovin valmentama Strasbourg kohtaa lauantaisessa finaalissa Pau-Lacq-Orthezin.
Anniina Äijänen pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä. Äijäsen kauteen mahtui paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolella.
Veera Pirttinen aloittaa taistelun Slovakian mestaruudesta, kun Piestanske Cajky kohtaa finaalissa Ruzomberokin. Finaalisarjasta on odotettavissa jännittävä, sillä joukkueiden kohtaamiset ovat olleet tällä kaudella tasaisia.
Silja Viita, 21, pelasi menneen kauden Ruotsissa IK Eos Lundin joukkueessa. Kausi oli samalla Viidan ensimmäinen kausi ulkomaan kentillä.
Ranskan LF2:ssa alkavat pudotuspelit lauantaina. Annika Holopaisen Montbrison kohtaa puolivälierässä runkosarjan voittaja Toulousen.
Saksan Bundesliigassa käynnistyvät pudotuspelit sunnuntaina. Suomalaispelaajista pudotuspelitunnelmaan pääsevät Sofia Pelander ja Anniina Äijänen.
Saksan Bundesliigassa Angels Nördlingenin joukkueessa pelanneiden Anissa Poundsin sekä Elina Koskimiehen kausi tuli päätökseen, kun sarjan runkosarja keskeytettiin eikä Angels selvinnyt pudotuspeleihin. Muuten suomalaiskaksikko viihtyi hyvin ja pelasi vahvan kauden.
Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.
Pyörätuolikoripallon valmennusryhmä kokoontui tammikuussa harjoitusleirille Helsingissä. Päivän kestävä leiri piti sisällään kahdet lajiharjoitukset ja fysiikkatreenin. Ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tulevana viikonloppuna.
Susijengin lähtökohdat perjantain MM-karsintaotteluun Sloveniaa vastaan olivat vaikeat, kun pelinrakentajat Petteri Koponen ja Edon Maxhuni olivat ottelusta sairastuneina sivussa. Pelaajauransa aikana pelinrakentajan tontilla historiallista työtä tehnyt Teemu Rannikko arvioi Ilari Seppälän, Jamar Wilsonin ja Miro Littlen hoitaneen tonttinsa erinomaisesti.
Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.
Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.
Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.
Anton Mirolybov on ollut koko alkukauden poissa Swans Gmundenin päävalmentajatehtävistä, kun hän on käynyt läpi syöpähoitoja. Tiistaina hän teki paluun yhdeksän kuukauden tauon jälkeen joukkueen penkin päähän.
Espanjan perinteinen ja arvostettu cup-kilpailu, Copa del Rey, pelataan loppuviikon aikana. Suomalaisedustuksesta vastaavat Teneriffan Sasu Salin ja Emir Sulejmanovic sekä Manresan Elias Valtonen.