Vilma Kesäsen kaudessa kaksi puolta – Heta Äijäselle paljon oppia

28.3.2020 20:27 Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Vilma Kesänen, 31, liittyi loppukaudesta suurseura TSV 1880 Wasserburgin mukaan ja Heta Äijänen, 22, pelasi toisen kautensa Donau-Ries Angelsin riveissä.

Vilma Kesänen ehti kartuttaa kokemusta sekä Espanjasta että Saksasta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kesänen aloitti kautensa Espanjan Liga Femenina 2:ssa Barakaldon joukkueessa. Barakaldo oli noussut ensimmäistä kertaa Espanjan kakkostasolle ja taisteli tiukasti sarjapaikastaan. Alkuvuodesta Kesänen sai kuitenkin mahdollisuuden siirtyä Saksan mahtiseura Wasserburgiin eikä jättänyt tilaisuutta käyttämättä.

- Kaikki alkoi Espanjassa ihan hyvin. Pelikaverit olivat tosi mukavia ja paikka oli kiva. Seura pelasi ensimmäistä kauttaan kakkossarjassa ja heillä oli vähän ongelmia eikä kaikki mennyt ihan sulavasti tai suunnitelmien mukaan. Sain sitten Saksasta tosi hyvän tarjouksen ja vaikka aika siellä oli lyhyt, niin se oli tosi loistavaa aikaa. Harmi, että kausi loppui, sillä tuntui että olimme vasta pääsemässä lentoon ja olisimme voineet vielä saavuttaa paljon, Kesänen kertaa tapahtumarikasta kauttaan.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Barakaldo lähti kauteen sarjapaikan pitäminen tavoitteena ja se oli hyvässä aikataulussa ennen kuin sarja suljettiin. Kesäsen kanssa Barakaldo nappasi neljä voittoa ja oli alemmassa kastissa, muttei kuitenkaan putoamisuhassa. Kesäsen mielestä edellytyksiä olisi ollut kuitenkin enempäänkin.

- Meillä oli pelaajia jotka ovat pelanneet Espanjan ykköstasolla, mutta pelasimme joukkueena huonosti. Tuloksellisesti emme pelanneet niin hyvin kuin mitä joukkueemme oli paperilla.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Helmikuun alussa Kesänen otti uralleen uuden suunnan, kun siirtyi Saksaan. Kesänen ei ollut aiemmin urallaan pelannut Saksassa, mutta sarja oli muuten tuttu.

- Minulla on ollut aiemmin sopimustarjouksia Saksasta, joten tiesin pystyväni pelaamaan siellä. Sieltä tuli hienoja kokemuksia ja olen tyytyväinen, että he todella halusivat minut sinne ja että lähdin.

Wasserburg on dominoinut Saksan Bundesliigaa tällä vuosituhannella voittaen yhteensä peräti 11 mestaruutta. Menestys näkyi kaikessa joukkueen tekemisessä.

- Organisaation puolesta se oli paljon ammattimaisempi kuin Barakaldo. Wasserburgilla on pitkä ja menestyksekäs historia. Siellä oli todella hyvä ympäristö olla. Täytyy antaa myös hatunnosto valmentaja Sidney Parsonsille, ja oli mielettömän hienoa harjoitella hänen kanssaan joka päivä. Hän on kovan luokan ammattilainen, Kesänen kiittelee.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kesänen ehti pelata Saksassa vain reilun kuukauden ennen kuin sarja päätettiin. Vaikka ennusmerkit olivat ilmassa, tuli ilmoitus Kesäsen mukaan yllätyksenä.

- Meillä oli hyvät aamutreenit ja kaikki olivat valmistautuneet pelaamaan viikonloppuna. Vähän sen jälkeen kuulimme seurajohdolta, että kaikki harjoitustoiminta on peruttu ja liitto pitää illalla kokouksen. Sen jälkeen ilmoitettiinkin jo, että kausi oli nyt tässä ja sopimukset sekä palkanmaksu päättyivät siihen. Seuraavaksi alettiinkin pakata ja matkustamaan kohti kotimaita. Seura hoiti kaiken todella hyvin ja ammattimaisesti eikä se ollut tietenkään heidän vikansa.

Kauden päätyttyä Kesänen siirtää ajatukset hiukan pois koripallosta

- Tarjouksia ensi kaudesta on jo tullut, mutta vähään aikaan ei nyt tule mietittyä korista ja yritetään vain pysyä terveenä. Kesällä sitten pelataan taas 3x3, jos se saadaan pystyyn. Toivottavasti päästäisiin hiljalleen normaaliin elämänrytmiin, toteaa Kesänen.

Vilma Kesäsen tilastot Liga Femenina 2:ssa
Vilma Kesäsen tilastot Bundesliigassa

Äijäselle oppia tulevaisuutta varten

Äijänen pelasi toisen kautensa Donau-Ries Angelsin riveissä. Nördlingeniläisjoukkue pelasi vahvaa kautta ollen kärkikamppailussa mukana ja oli ehtinyt jo varmistaa pudotuspelipaikkansa ennen kauden päätöstä. Pudotuspelipaikka olisi ollut seuralle balsamia haavoille viime kaudesta, jolloin jo varmalta näyttänyt paikka kahdeksan joukossa lipui käsistä viimeisillä kierroksilla.- Joukkueemme ei ole kovinkaan montaa kertaa selvinnyt pudotuspeleihin eikä menestystä ole tullut ja teimme paljon töitä ja seura panosti tähän kauteen, että pudotuspelipaikka tulisi. Oli sitten aikamoinen pettymys, että kausi päättyi näin.

Heta Äijänen pelasi toista kautta Saksassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen pelasi toista kauttaan Donau-Riesin joukkueessa, mutta muuten vaihtuvuutta oli paljon.

- Meille tuli uusi valmentaja ja muutenkin lähes kaikki meni uusiksi. Meille kehittyi tosi hyvä yhteishenki ja peli oli ihan erilaista kuin viime vuonna. Siksi oli iso pettymys, ettemme päässeet pelaamaan kevään ratkaisuotteluita. Olimme jo aloittaneet valmistautumisen pudotuspeleihin.

Äijäsen kohdalta vastuu vaihteli paljon kauden aikana. Peliaikaa tuli noin kahdeksan minuutin keskiarvolla ja häntä jäi hieman askarruttamaan vastuun pienuus.

- Itselleni tämä oli vaikea kausi. Pelasimme pienellä rotaatiolla ja opin, että valmentajan ja pelaajan välillä täytyy olla hyvä luottamustila. Jos on jotain tekijöitä, jotka eivät toimi, niin niistä pitää pystyä puhumaan. Muutaman kerran yritin valmentajalta kysyä mitä voisin tehdä toisin saadakseni pelata enemmän, mutten saanut hirveästi vastauksia. Hän sanoi, että tein asiat hyvin ja oli minuun tyytyväinen, mutten tiennyt mitä voisin tehdä paremmin ja mitä kehittää, kun minulle ei sitä kerrottu. On valmentajia, jotka pelaavat 6-7 pelaajan rotaatiolla ja ehkä hän on yksi niistä, Äijänen mietiskelee.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Vuodesta jäi kuitenkin jälleen runsaasti oppia tulevaa varten.

- Opin itsestäni ja koripallosta paljon, ja sellaisia vahvuuksia mitä voin käyttää myös tulevaisuudessa. Ja ainakin olen hyvässä kunnossa.

Äijänen on pelannut kaksi edellisvuotta ulkomailla, mutta jatkossa uusi seura saattaa löytyä kotimaasta.

- Katsotaan nyt ensin mitä tapahtuu. Minulla on opiskelupaikka Jyväskylässä ja olen ollut sieltä nyt kaksi vuotta pois ja se on aika lailla maksimi. Olen miettinyt, että palaisin sinne tämän kauden jälkeen. Koriksen kannalta sitten täytyy katsoa mitä tapahtuu sarjanousujen ynnä muiden kanssa. Jos Pyrintö saa paikan Korisliigasta, niin se voisi olla yksi vaihtoehto tai jos JBA nousee, niin voisi auttaa heitä, Pyrinnön kasvatti pohtii.

Heta Äijäsen kauden tilastot

 
25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

19.1.2021 14:57 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierilla menossa vahva kausi – ”Olen tykännyt pelityylistä tosi paljon”

Suomalaisen koripalloilun kirkkaimpiin lupauksiin kuuluva Awak Kuier, 19, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena. Italialaista Virtus Eirene Ragusaa edustavan Kuierin debyyttikausi ulkomailla on sujunut hyvin.

9.1.2021 12:40 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander vaatii itseltään enemmän – ”Tulen parantamaan loppukaudesta”

Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

7.11.2020 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalon päävalmentama Merlins Crailsheim lähtee taistelemaan sarjapaikasta

Saksan Bundesliigassa saadaan kausi käyntiin viikonloppuna. Merlins Crailsheimissan nähdään taas vahva suomalaisedustus, kun Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat joukkueen valmennusvastuussa. Lisäksi Juho Kailio liittyi kesän aikana täydentämään valmennusryhmää.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

16.9.2020 16:15 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

Näytä lisää vastaavia