Cup-mestari LrNMKY koulutti Katajaa

10.12.2005 Lappeenrannan NMKY korjasi kotimaisen koripalloilun komeimman potin vuonna 2005. LrNMKY juhli keväällä riehakkaasti Suomen mestaruutta kruunaten kautensa cupin voitolla puolueettomalla maaperällä pääkaupungissa.

Koko joukkueena kovaa puolustanut ja laajalla arsenaalilla hyökännyt Namika kohotti cup-kannun kohti Helsingin jäähallin korkeaa kattoa kukistettuaan finaalissa Joensuun Katajan selvin numeroin 87-58 (39-33).

Historiansa ensimmäisen Suomen cupin kuitannut kiireinen LrNMKY on siis voittanut jo tuplan, eikä Pasi Riihelän mainitsema triplakaan ole mahdottomuus. Namikalla on täydet saumat edetä Euroopan Challenge cupissa ainakin kahdeksan parhaan joukkoon.

Hollannista Helsinkiin perjantaina lentänyt LrNMKY näytti karkaavan omille teilleen jo kättelyssä takomalle tulostaululle 12-0 johdon. Liigakärki Katajan kipsi mureni vasta reilun kolmen minuutin kuluttua, kun kapteeni Jyri Lehtonen osui kaaren takaa.

Kataja johti peliä toisella neljänneksellä parhaimmillaan seitsemällä pisteellä (28-21), kunnes tilanteessa 28-28 LrNMKY nousi kipparinsa Andre Foremanin vapaaheitoilla johtoon pysyen siellä vakuuttavasti  loppuun asti.

Katajan katastrofi

Varsinkin toinen puoliaika oli cup-mestarin täydellistä näytöstä: Namika vei ja Kataja vikisi - jos enää sitäkään numeroin 48-25. Aseeton ja itseluottamuksensa kadottanut Kataja sortui ahdingossaan sooloilun, mikä kuvastui varsinkin kolmannella neljänneksellä. Kataja pystyi tekemään enää 11 pistettä ja niistäkin kahdeksan ensimmäistä oli Sami Lehtorannan käsialaa.

- Matkailussa on se hyvä puolensa, että meillä jäi aikaa palavereille. Loimme taktiikan fiksujen pelaajien kanssa, jotka toteuttivat sitä kentällä komeasti. Jokainen kaveri tosiaankin pisti itsensä likoon erityisesti puolustuksessa, kehaisi valmentaja Mika Turunen omiaan.

- Pystyimme puolustamaan Korisliigan käkijoukkueen 58 pisteeseen. Siitä pitää olla ylpeä.

Katajan kollega Timo Heinonen ei sortunut selityksiin, eikä niihin ollut toki aihettakaan.

- Kaikki kunnia Lappeenrannalle, joka puolusti tyylikkäästi. Esityksemme oli älyttömän nihkeää alusta alkaen. Juoni katosi toisella jaksolla täydellisesti, jolloin emme saaneet enää mitään järkevää aikaan.

Kataja roiski finaalissa käsittämättömän karmealla 26,8 prosentin tarkkuudella: 71 pelitilanneheitosta vain ja ainoastaan 19 sisään. Vaparit sentään lävistivät korirenkaan saldolla 16/20.

Tarkkaa työtä yleensä tekevä takamies Petri Virtanenkin oli täysin poissa  tolaltaan Namikan puristuksessa.  Kaksi onnistunutta heittoa 11 mahdollisesta on kaikkea muuta kuin tavallista Virtasta.

- Toinen jakso oli meiltä täydellinen katastrofi ja luokaton esitys, puhisi maajoukkuemies ja lokakuun liigapelaaja posket punaisina.

Merzoug LrNMKY:n peli-ilon ilmentymä

Lappeenrannan heittopeli ei ollut sekään häikäisevää, mutta silti aivan toista luokkaa kuin joensuulaisilla. Kakkoset putosivat 46,7:n ja kymmenen kolmostakin 40,0 prosentin tarkkuudella.

Tasaisen cup-mestarin riveistä neljä pelaajaa, Riihelä (16/11), Matt Williams (16/5), Jussi Kumpulainen (14/12) ja Chanan Colman (13/5), ylsi kaksinumeroisille pisteluvuille. Foreman (9/5), Yasin Merzoug (8/-) ja 218-senttinen tanskalaisjätti Chris Christoffersen  (6/10) täydensivät täysosuman.

LrNMKY:n pettämätön pelihuumori ilmentyi ruotsalaistakamies Merzougin iloisille kasvoille. Vikkelä veijari teki varsinkin viimeisellä neljänneksellä aivan mitä tahtoi: puolusti Virtasen ja tarjosi yhteensä kuudesta koriin johtaneesta syötöstään ne neljä ehdottomasti maukkainta.

- Itseluottamuksena löytänyt Merzoug kantaa joukkueessamme lempinimeä “Kameli”, koska hänen suunsa käy koko ajan. Mies on varsinainen ilopilleri, josta huokuu myös muille positiivista energiaa, totesi Turunen.

Turusella ja hänen apuvalmentajallaan Lassi Tuovilla on Christoffersenin tulon myötä parhaimmillaan pelottavankin kova materiaali kotimaan ja miksei myös kansainvälisillekin kentille. LrNMKY:ltä löytyy parketille tilanteen mukaan joko pitkä viisikko tai vauhdikas viisikko, kun Merzoug on palannut tasolleen Colmanin rinnalla.

Laitureitahan Lappeenrannalla riittää, mutta nyt pelotetta piisaa myös korin alla kookkaan kaksikon Christoffersen-Kumpulainen hahmossa.

- He pelaavat nyt jo aika hyvin yhteen, vaikka takana on vasta kolme ottelua. Christoffersen tuo peliimme lisäaseita. Hän on järkevä pelaaja, joka osaa jaella hyvin palloja sortumatta tyhmiin heittoihin, analysoi Turunen tuoretta hankintaansa, joka blokkasi Katajan heiton kolme kertaa. Ne kaikki nähtiin jo avausjakson aikana.

Vuonna 2002 cup-mestaruuden voittaneen Katajan osalta ei jäänyt jälkipolville paljonkaan kerrottavaa. Tehot lepäsivät pitkälti kaksikon Alex Wesby (19/4)-Sami Lehtoranta (17/9) varassa. Lehtoranta pisti kaikki kymmenen vapaaheittoaan sisään, mutta muuten hänenkin sihtinsä oli pahasti hukassa: kakkoset 2/9 ja kolmoset 1/7.

Samanlaisen hiustyylin nykyään omaavat Lehtonen ja Clifton Jones saivat kokoon tehot 8/3 sekä 6/9. Pää siirtoparkettiin painuneena LrNMKY:n mestaruusjuhlia kulmiensa alta vilkuillut Bastian Kordyaka noukki kuusi levypalloa, mutta ei saanut kuudesta heitostaan ainuttakaan sisään.

 
21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup

Suomen Cupin Final Fourin lipunmyynti avattu

Molempien Suomen Cupien loppuhuipennus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lipunmyynti Final Fouriin käynnistyi tänään maanantaina klo 10.

Näytä lisää vastaavia