Hurmioitunut Huima taisteli 5. finaalin

23.3.2003 Naisten SM-finaaleissa vuoristorata-ajelu jatkuu. Ottelusta toiseen ailahtelevat voimasuhteet kallistuivat sunnuntaina jälleen Äänekosken Huiman puolelle. Erityisesti neljännen finaalin ensimmäisellä puoliskolla hurmiossa pelannut Huima voitti Pantterit 92-76 ja tasoitti ottelusarjan 2-2:een. Ratkaiseva viides finaali pelataan tiistaina Helsingissä ja sen voi seurata myös Urheilukanavalta suorana lähetyksenä.

Huima aloitti villisti omiaan kannustaneen äänekoskelaisyleisön riemuksi irtiottonsa neljän minuutin kohdalla. Susanna Rinta oli juuri nostanut vapaaheitoillaan Pantterit kahden pisteen päähän (10-8), kun Sanna Puskala onnistui kolmosessaan. Saara Lind latasi kolmosen seuraavassa hyökkäyksessä ja Minna Myllylä sitä seuraavassa. Kolmoset vapauttivat Huiman pelin, eikä ihme. Kolmannessa finaalissa lauantaina Helsingissä Huima sai odottaa ensimmäistä onnistumistaan kolmen pisteen viivan takaa yli puoli tuntia. Huima vei kahden minuutin jakson 11-0 ja karkasi 21-8-johtoon.

Kotijoukkueen tahti ei siitä hellittänyt, vaan se jatkoi huimaa menoaan. Sari Puranen taiteli ensimmäisellä jaksolla kymmenen pistettä ja johdatti Huiman 33 pisteeseen, kun Pantterit sai aikaiseksi 17. Mikä merkittävintä Huiman kannalta, joukkueen onnistumiset jakaantuivat tasaisesti. Lauantainahan Huima oli täysin Kenya Robinsonin hyökkäyspanoksen varassa. Purasen ohella mm. Saara Lind oli vahvassa iskussa.

Äänekosken Liikuntatalon parketilla nähtiinkin joukkueet, joita oli vaikea uskoa samoiksi, jotka lauantaina pelasivat Helsingissä. Huiman henkinen yliote oli heittojyvän löytymisen myötä ilmeinen, eikä Panttereiden puolustuksella ollut mahdollisuuksia. Puranen toi tarvittavaa uhkaa ulkona, kun Lind ja Sanna Puskala huolehtivat puolestaan sisäpelistä. Puoliaikatauolle mentiin Huiman johtaessa 57-33. Yhdessä Puranen (18) ja Lind (15) tekivät ensimmäisten 20 minuutin aikana yhtä paljon pisteitä kuin koko Panttereiden joukkue.

- Onnistuttiin laajalla rintamalla. Tämä oli ainoa mahdollisuutemme ja se oli pakko käyttää, sanoi Puranen viitaten Panttereille katkolla olleeseen mestaruuteen.

Pantterit suoritti henkisesti tärkeän kirin

Parhaimmillaan Huima johti kolmannen jakson alkupuolella 31 pisteellä (66-35). Ottelu oli pelattu. Pantteri-luotsi Kyösti Kantakoski yritti kaikkensa määräten suojattinsa milloin mihinkin puolustusmuotoon. Pantterit yritti mies- ja paikkavartiointeja sekä –prässejä ja erilaisia sekoituksia niistä. Mikään ei näyttänyt auttavan, kunnes päätösneljänneksen alussa Huiman ote hetkeksi herpaantui. Pantterit vei jakson alun 10-0 ja pääsi parhaimmillaan Mari Puustisen ja Juta Jahilon johdolla 11 pisteen päähän (83-72). Rauhallisesti Huima kuitenkin alkoi pussittaa vapaaheitoillaan itseään takaisin turvallisemmille vesille. Voittotoiveita Pantterit tuskin kovin korkealle alun tyrmäyksen jälkeen nostatti, mutta viidettä finaalia ajatellen saattoi olla hyvinkin tärkeää, että Pantterit pääsi ottelun mukaan.

Sari Puranen teki lopulta Huimalle 27 pistettä. Kotijoukkueen heittopeli oli vähintäänkin erinomaista luokkaa. Huima pisti sisään kahden pisteen heitoistaan 55,3 prosenttia (21/38) ja kolmosistaan peräti 57,1 prosenttia (8/14). Muiden onnistuessa Robinsonin ei tarvinnut venyä parhaimpaansa, mutta kokosi silti teholukemat 20/13. Lindin lopulliseksi pistesaldoksi tuli 17.

Panttereiden hahmot olivat samat kuin lauantainakin. Nuori Juta Jahilo hankkiutui hanakasti hyviin paikkoihin ja nosteli 16 pistettä. Mari Puustinen tekaisi joukkueensa korkeimman pistemäärän, 20. Heli Roukanoja kävi kovaa painia Robinsonin kanssa, mutta syyllistyi vaikeisiin hyökkäyspään ratkaisuihin.

Ottelun jälkeen Huiman valmentaja Mervi Nurmi oli syystäkin ylpeä joukkueensa venymiskyvystä.

- Tytöistä itsestään tämä taistelutahto syttyi, vaikka kovan palopuheen ennen ottelua pidinkin.

Viides finaali Helsingissä pisti Nurmen mietteliääksi, mutta toivekkaana hän joukkonsa johdattaa tiistaina Helsinkiin.

- Kotiottelut meiltä sujuu, kun meillä on loistava kotiyleisön tuki takana. Toivoittavasti porukkaa lähtee tiistaina kannustamaan Helsinkiin. Uskon, että keksimme keinot vierasvoiton saavuttamiseen tiistaihin mennessä, Nurmi päätti.

Viides SM-finaali pelataan siis tiistaina 25.3. klo 18.30 alkaen Töölön Kisahallissa. Urheilukanavan lähetys käynnistyy jo klo 18 ennakkoasetelmia pureskelevalla ns. pre-game -osuudella. Itse ottelu nähdään suorana.

Asiat

7.5.2024 15:37 Pirkka Street Basket

Kevään 2024 Pirkka Street Basket -kiertue sai arvoisensa alun Helsingissä

Kevään Pirkka Street Basket -kiertue vuosimallia 2024 pärähti käyntiin tänään Helsingissä, K-Citymarket Eastonin pihalla.

7.5.2024 12:44 Korisliiga

BC Nokia haastaa kokeneen ja itsevarman Seagullsin nuorella nälällä ja nopeudella – ”Tietämättömyys on etumme!”

Keskiviikkona 8. toukokuuta käynnistyvät Korisliiga-finaalit. Vastakkain ovat Helsinki Seagulls ja BC Nokia, joiden päävalmentajat miettivät kiireisellä aikataululla parhaita aseita kilpailijaansa vastaan.

6.5.2024 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sivusi Ranskan ennätystä

Paris Basketballin voittoputki venyi jo 24 ottelun mittaiseksi viikonloppuna ja se sivuaa samalla Ranskan ennätystä. Sloveniassa Perttu Blomgren aloitti pudotuspelit vahvasti.

6.5.2024 08:23 Pelaajat

Valtakunnallinen haku koripallon yläkoululeiritykseen lukuvuodelle 24–25 on nyt käynnissä

Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaan kuuluvaa valtakunnallista yläkoululeiritystä järjestetään koripallon osalta Kisakallion, Varalan sekä Kuortaneen urheiluopistoissa.

5.5.2024 19:19 Korisliiga

BC Nokia seurahistorian ensimmäisen kerran Korisliiga-finaaliin!

BC Nokian historiallinen välierävoitto ratkesi pisteen turvin. Katajan Thomas Tumbalta nähtiin tappiossa 32 pisteen tuplatupla.

4.5.2024 21:59 Korisliiga

Seagulls finaaliin – Okko Järvi tykitti huimat pisteet kaaren takaa

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen seitsemän ottelun välierätaisto päättyi Seagullsin voittoon.

3.5.2024 20:46 Korisliiga

Kataja venytti välierät seitsemänteen otteluun – ratkaiseva kohtaaminen sunnuntaina Nokialla

Kataja Basket kaatoi BC Nokian Joensuussa ja tasoitti välieräsarjan 3–3:een.

2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

2.5.2024 10:00 Susijengi

Susijengin ja Uuden-Seelannin välisen ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi saa olympiakarsintakesän avausotteluunsa juhannuksen jälkeisellä viikolla vastaansa harvinaisen vieraan, kun moninkertainen MM-kisakävijä Uusi-Seelanti saapuu Espoo Metro Areenan sudenpesään tiistaina 25.6. ottamaan mittaa Lauri Markkasen, Mikael Jantusen ja muiden susitähtien kunnosta.

2.5.2024 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtorannalle ja Elina Koskimiehelle hopeaa Saksassa

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Stars Keltern voitti Saksan Bundesliigan hopeaa. Awak Kuierin Reyer Venezia eteni välieriin Italiassa.