Kerava, ToPo ja Honka kisaavat pääkaupunkiseudun valtikasta

2.10.2012 Naisten SM-sarjassa kisaa alkavalla kaudella kolme joukkuetta pääkaupunkiseudun valtikasta. Uudistunut Keravan Energia Team, mitalitaisteluihin mielivä Torpan Pojat sekä Espoo Teamin jalanjäljissä jatkava nuorekas Tapiolan Honka lähtevät kauteen toisistaan poikkeavin lähtökohdin, mutta jokainen luottavaisena omaa menestysreseptiään kohtaan.

Emmi Leino kuuluu Tapiolan Hongan nuoriin lupauksiin.

Viime keväänä Catzissa mestaruutta juhlinut Roosa Lukkarinen tahdittaa Keravan Energia Teamia.

Niina Laaksonen siirtyy Espoo Teamista Torpan Poikiin. Kuvat: Tuomas Venhola & Francois Perthuis.

Keravan Energia Teamille kausi 2011/12 oli murheellinen joukkueen hakiessa koko kauden aikana vain yhden voiton. Kesällä ryhmä loi nahkansa lähes täydellisesti, ja nyt nuorekkaan joukkueen puikoissa on uusi mies, naisten SM-tasolla valmentajadebyyttinsä tekevä entinen liigakonkari Esa Mäki-Tulokas.

– Joskus tilaisuuden saaminen vaatii sitä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Valmensin viime keväänä yhdessä ottelussa Porvoon Tarmoa III divisioonassa ja heti ottelun jälkeen Keravalta tuli yhteydenotto, että kiinnostaisiko valmentaminen. Tietysti otin uuden haasteen vastaan, forssalaislähtöinen Mäki-Tulokas kertaa.

Keravalaiskokoonpanoa silmäillessä silmiinpistävää on joukkueen nuoruus. Ulkomaalaispelaajia Shantale Bramble-Donaldsonia ja Rosetta Adzasua myöten kaikki Keravan Energia Teamin pelaajat ovat syntyneet 1990-luvulla. Catzin kanssa mestaruutta keväällä juhlineen Roosa Lukkarisen mukaan nuoruus on eräs joukkueen voimavaroista.

– Meillä synkkaa loistavasti. Olemme kuin yhtä suurta perhettä ja uskomme itseemme, Lukkarinen linjaa.

Mäki-Tulokkaan mukaan SM-sarjan suosikit ovat omassa kastissaan, mutta keravalaisilla on riittämiin paukkuja rakentaa joukkueen tulevaisuutta pitkällä aikajänteellä sekä hakea muutamia päänahkoja kovemmista joukkueista.

– Annan pelaajilleni paljon vapauksia ja uskon meidän pelaavan iloista, vauhdikasta peliä. Ehdoton ykköstavoitteemme on kehittää pelaajia tulevaisuutta varten, mutta toivon ja uskon, että tulemme olemaan myös voitokkaita alkavalla kaudella.

ToPo luottaa koviin kotimaisiin

Helsinkiläinen ToPo selviytyi viime keväänä viimeisen runkosarjakierroksen myötä SM-pudotuspeleihin uuden päävalmentajan, ToPo-legenda Kari-Pekka Klingan toimiessa päävalmentajana.

ToPon viime kauden iskunyrkistä Kaisa Valtakari, Alli Arppe ja Meriem Eerikinharju jatkavat tähtipaidassa edelleen. Kesän pelaajamarkkinat olivat puolestaan joukkueelle todellinen menestys: SM-sarjan kaksinkertainen MVP Niina Laaksonen, naisten maajoukkueen avauspelinrakentaja Vilma Kesänen sekä kylmähermoisena kaukoheittäjänä tunnettu Venlakaisa Hölttä tarttuivat ToPon haaviin.

– Viime kausi oli hauska kokemus. Päädyin puolivahingossa suhteellisen nuoren ja kokemattoman joukkueen valmentajaksi. Joulun jälkeen taisimme saada ehkä kaksi voittoa, mutta sitäkin tärkeämpää, että saimme mukaan esimerkiksi Vilman (Kesänen) Lappeenrannasta ja Niinan (Laaksonen) Espoosta, Klinga miettii.

– Meillä on hyvä joukkue. Potentiaalia löytyy vaikka mihin. Tehtävänä olisi nyt ottaa se potentiaali käyttöön, täydentää Kesänen.

Klingan ja Kesäsen varovaisten arvioiden ohella joukkueen ehdoton ykköstähti Niina Laaksonen asetti täysin kotimaisella rotaatiolla pelaavan ToPon tavoitteen ylimpään mahdolliseen kastiin.

– On meillä sen verran kokenut ryhmä, että uskallan nimetä tavoitteeksi mestaruuden, linjasi Laaksonen KORI-lehden ennakkoarviossa.

Nuorekas Honka tekee määrätietoista kehitystyötä

Espoolaisen koripallon pitkiä perinteistä SM-sarjassa jatkaa Tapiolan Honka, joka kävelee alkavalla kaudella pitkään SM-sarjassa pelanneen Espoo Teamin jalanjäljissä. Jos Keravan Energia Team lähtee kauteen nuorella kokoonpanolla, samaa voidaan sanoa myös Hongasta, jolla on kokoonpanossaan peräti 10 vuosina 1995–96 syntynyttä pelaajaa.

– Käytännössä kaikki meni viime kauden jälkeen uusiksi: pelaajat, pelitapa, taustat. Olemme yhä rakennusvaiheessa, mutta kaikki on näyttänyt hyvältä tähän mennessä, Hongan päävalmentaja Jussi Laakso arvioi.

Kokemusta Hongassa edustavat amerikkalaispelaajat Melissa Jeltema ja Jordan Greenleaf. Kotimaisesta osastosta suureen rooliin astuvat etenkin HyPosta saapunut Vilja Kesänen sekä kesällä naisten maajoukkuedebyyttinsä tehnyt huippulupaus Emmi Leino.

– Kuten nuorella joukkueella yleensäkin, meidän aseitamme tulevat olemaan energisyys ja nälkä. Vaikka olemme huomattavan kokemattomia aikuisten tasolla, vastaavasti meillä on paljon kansainvälistä kokemusta nuorten maaotteluiden myötä. Siitä on hyvä lähteä ammentamaan, Laakso miettii.

Saksan Bundesliigasta Suomeen saapunut takapelaaja Melissa Jeltema on viihtynyt nyt Suomessa kuukauden ja ottanut ensituntumaa suomalaiseen koripalloon. Jeltema on valmis ottaman vastuulleen nuoren joukkueensa pelillisen johtajuuden.

– Meillä on hyvä, potentiaalinen joukkue. Sarjasta on tulossa tasainen, sen voin sanoa harjoitusotteluiden ja cupin pelien perusteella.


 
23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

16.3.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvempi Kymenlaakson derbyssä – ToPo:lle ja Hongalle vierasvoitot

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ToPo ja Honka. Runkosarjan viimeinen pelipäivä on edessä ensi viikon keskiviikkona.

15.3.2024 20:50 Naisten Korisliiga

FoA:n johto kesti loppuun asti

Naisten Korisliigan ainoassa ottelussa FoA haki vieraspisteet Helsingistä. HBA-Märsky jäi joukkueen jalkoihin 65-61.

15.3.2024 15:17 Naisten Korisliiga

Helmikuun kuukauden pelaaja Ilmar’I Thomas: ’’ Tavoitteenamme on voittaa mestaruus’’

ToPo:n Ilmar’I Thomas valittiin helmikuussa Naisten Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Valinta oli pelaajalle toinen. Edellinen valinta tuli viime kaudella.

12.3.2024 22:27 Naisten Korisliiga

EBT päätti runkosarjansa voittoon Espoon derbyssä

Naisten Korisliigassa pelattiin yksi ottelu. Siinä EBT tarttui kiinni pudotuspelipaikkaan, kun Honka kaatui vieraskentällä 64-58.

9.3.2024 20:15 Naisten Korisliiga

Kiia Mäntylä siivitti EBT:n tärkeään voittoon – PeKa ja FoA kotivoittoihin

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Voittoihin ylsivät pudotuspelipaikasta taisteleva EBT, Peli-Karhut ja Forssan Alku.

4.3.2024 12:13 Naisten Korisliiga

ToPon IImar’I Thomas naisten Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Upeaa kautta pelaavan Torpan Poikien IImar’I Thomas on valittu naisten Korisliigan helmikuun parhaaksi pelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia