Kotikenttäedut pitivät

15.3.2003 Miesten SM-puolivälierät alkoivat perjantaina yllätyksittä. Kotijoukkueet ottivat voitot ja pitivät näin runkosarjassa hankkimansa kotikenttäkenttäedut. Jännitystä piisasi silti melkein jokaisella paikkakunnalla, mm. Honka oli suurissa vaikeuksissa Kouvojen kanssa. Pussihukille perjantai jää historiallisena mieleen, sillä se voitti historiansa ensimmäisen pudotuspelin.

Vantalaalaisyhdistelmä PuHu oli aiemmin esiintynyt playoffseissa kahdeksan kertaa ja jokaisella kerralla oli tullut takkiin. Perjantaina se karisti tuon peikon niskastaan kukistamalla salolaisen Vilpas Vikingsin Myyrmäessä 90-80.

PuHu:n ja Vilppaan ensimmäinen kohtaaminen eteni tasaisissa merkeissä reilut puoli tuntia. Kun seitsemän minuuttia oli jäljellä oli kotijoukkueen johto vain kaksi pistettä (70-68). PuHu-luotsi Tomi Kaminen käskytti joukkonsa tuossa vaiheessa paikkapuolustukseen, joka aiheutti vieraille ongelmia. PuHu vei muutaman minuutin jakson 11-0 ja peli oli ohi. Kirivaiheen moottoreina häärivät Ville Olki ja Timo Heinonen. 24 pistettä nostellut Philip Hickey ja viisi syöttöä sekä yhdeksän levyriä hakenut Kimi Klingberg olivat muut voiton arkkitehdit.

Salolaisista Derrick Stroud (28/12) oli tutun vahva. Vatsalihaksen revähtymästä huolimatta pelannut Donta Bright sinnitteli kentällä lähes täyden peliajan, mutta oli tavallista vaisumpi. Samu Kaaresvirta (17/7) oli pelipäällä.

Energinen Kouvot piinasi Honkaa

Paikkapuolustus oli päärolissa myös Espoossa, jossa Kouvot onnistui sekoittamaan Hongan konseptit puolustuspelillään. Honka jatkoi runkosarjan loppupuolella nähtyä lönköttelyään, joka ei tunnetusti ole paras mahdollinen ase paikkavartioinnin purkuun. Ajoja Honka yritti kiitettävästi, mutta korin läheisyydestä osumatarkkuus jäi heikoksi. Honka heitti kahden pisteen heiton 40 kertaa onnistuen vain 15 kertaa.

Kouvot olikin ensimmäisen puolivälierän hallitseva osapuoli. Se johti lähes koko ottelun, parhaimmillaan pariinkin otteeseen 11 pisteellä, joka oli myös ero puoliajalla (27-38). Alkutahdit Kouvojen peliin löi Tuomas Iisalo, joka vajaassa kahdeksassa minuutissa heitti kahdeksan pistettä ja vei Kouvot 18-12-johtoon. Kouvojen pelistä paistoi selkeästi hyvä joukkuehenki ja energinen tekemisen meininki. Joukkue on jo pitkään pelannut ”playoffseja” taistellessaan paikastaan pudotuspeleissä, ja se näkyy.

Toisella puoliajalla Honka tiivisti puolustustaan ja nousi sen sekä onnistuneiden kolmosten turvin voittotaisteluun. Marcus Grant nakutti kolmosista tärkeimmät. Lopullisen ratkaisijan roolin otti Olli Nikitin, joka upotti neljä kylmäpäistä vaparia, joista kaksi seitsemän sekuntia ennen loppua. Hongasta eniten pisteitä kokosi 21 pistettä heittänyt Dan Cross. Positiivisimmasta esityksestä vastasi kuitenkin Juuso Lehtimäki, jonka esimerkillinen puolustus toi ryhtiä koko kotijoukkueeseen. Vieraista Kenny Younger punnersi 17 pistettä ja Iisalo sekä Ville Kaunisto heittivät 16 pistettä mieheen.

Toijala ja Foreman irtiottajina

Joensuussa Kataja ja Lappeenrannan NMKY ottivat yhteen kuudetta kertaa kauden aikana. Jokaisella kerralla joensuulaiset ovat vetäneet pidemmän korren, eikä perjantai tuonut siihen poikkeusta. Runkosarjan voittanut Kataja nappasi ottelusarjan avauksen nimiinsä lukemin 76-68.

Voitto teetti kotijoukkueelle paljon töitä, jonka kruunasi Jukka Toijalan ja Andre Foremanin urakoinnit. Kolmannen jakson puolivälissä Toijala pussitti seitsemän peräkkäistä pistettä. Viimeisen neljänneksen, jolle lähdettiin tilanteessa 58-54, alussa Toijalan ja Foremanin koreilla Kataja vei viisiminuuttisen 14-2. Lappeenrannalta loppui puhti, eikä se pystynyt nousemaan voittotaisteluun.

Yksi avainasioista oli Katajan aggressiivisuus levypallokahinoissa. Lappeenranta oli SM-runkosarjan paras levyrijoukkue, mutta hävisi perjantaina irtopallot 30-41. Ahnain joensuulainen oli 14 levypalloa kaapinut Clifton Jones.

Lappeenrantalaisista tasapainoisimpiin esityksiin ylsivät Riihelän veljekset, joista Pasi kirjautti tehot 19/8 ja pikkuveli Timo puolestaan 18/5 syöttöä. Katajasta Toijala pussitti kaikkiaan 23, Foreman 19 ja Juho Terho 12 pistettä.

Kotkassa kori-iloittelua

Kotkalaisen KTP:n ja BC Jyväskylän välinen ottelusarja käynnistyi todellisella korijuhlalla, jota osasi odottaa ainakin joukkueiden kauden ensimmäisen kohtaamisen perusteella. Lokakuun lopussa Jyväskylässä KTP voitti numeroin 120-113. Saman verran pisteitä KTP takoi tälläkin kertaa BC Jyväskylän ”jäädessä” 101 pisteeseen.

Vasta toista otteluaan KTP:n riveissä pelannut James Head ei kainostellut, vaan pelasi itsensä varmasti jo alkuminuuteilla kotkalaisyleisön sydämiin. Hän aloitti ottelun upottamalla kolme kolmen pisteen heittoa. Kaikkiaan Head teki ottelussa erinomaisilla heittoprosenteilla 29 pistettä, vaikka aikaeron vaikutukset pitäisi olla pahimmillaan.

KTP johti viimeisellä neljänneksellä jo 20 pisteellä (99-79), kunnes Jyväskylän vikkelä Petri Virtanen käynnisti kirin. Virtanen hassutti kotkalaisten puolustusta tekemällä 11 pistettä putkeen. Miehen virhetili kuitenkin täyttyi ja samalla päättyi BC Jyväskylän pyristely. Virtanen teki ottelussa 28 pistettä muodostaen yhdessä Nat Burtonin (32/2) vieraiden tehokaksikon.

Headin ohella KTP:n riveistä ahkerimmin korisukkaa rasittivat Greg Lewis (30/7) ja pudotuspelien konkari Roope Mäkelä (25/6).

Toiset puolivälierät pelataan jo lauantaina 15.3. Ottelut käynnistyvät Lappeenrannassa, Kouvolassa, Salossa ja Jyväskylässä klo 17.00.

Asiat

 
12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

11.4.2024 21:34 Miesten I divisioona A

Jyväskylä Basketball Academy ja Tapiolan Honka ovat miesten I divisioonan loppuottelupari

Miesten I divisioona A:n finaalipari on selvillä, kun Jyväskylä Basketball Academy voitti tänään Torpan Pojat ja Tapiolan Honka taas Kipinä Basketin. Molemmat joukkueet etenivät finaaleihin otteluvoitoin 3-0.

10.4.2024 21:31 17-vuotiaiden poikien SM

KTP:lle 17-vuotiaiden poikien Suomen mestaruus – Steveco Areenalla 1080 katsojaa todisti jatkoaikatrilleriä

Kotkan Steveco Areenalla oli kerääntynyt käsittämättömät 1080 katsojaa todistamaan, kun KTP juhli 17-vuotiaiden poikien Suomen mestaruutta voittamalla HNMKY I:n jatkoajan jälkeen loppuotteluiden kolmannessa ottelussa.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

9.4.2024 21:37 Naisten I divisioona

BC Nokia tuuletti naisten I divisioonan voittoa – Turun NMKY kaatui jatkoajan jälkeen

Naisten I divisioonan loppuottelut päättyivät tänään Nunnavuoren palloiluhallilla, jossa BC Nokia voitti Turun NMKY:n jatkoajan jälkeen 66-74 (29-31, 62-62). Loppuottelut suoraan 2-0 voittaneella BC Nokialla on täten tie auki naisten Korisliigaan.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

Näytä lisää vastaavia