LrNMKY heitti PuHun kumoon, tarrasi kiinni SM-kultaan

20.4.2005 Paljoakaan ei muuttunut Sparliigan ensimmäisen ja toisen finaalin välillä. Lappeenrannan NMKY:n ylivertainen taivallus jatkui ja se johtaa ottelusarjaa nyt 2-0. Joukkue hyödynsi osaamistaan maksimaalisesti ja heitteli Pussihukat ahdinkoon 106-79-voitollaan täpötäyteen ahdetussa Töölön Kisahallissa. LrNMKY:lle mestaruus on näin katkolla jo lauantaina Kisahallissa, jolloin finalistit kohtaavat kolmannen kerran.

Keskiviikon finaalissa huokui toisaalta koripallon yksinkertaisuus, toisaalta taas Lappeenrannan valtava itseluottamus ja suoritusvarmuus. Vajaata viisiminuuttista lukuunottamatta lappeenrantalaiset hallitsivat kamppailua kelpo puolustuksensa, mutta ennen kaikkea paremman heittopelinsä ansiosta. Koripallopelin juoni on hyvin yksinkertainen: yritetään tehdä tehdä vastustajaa enemmän pisteitä ja siinä Lappeenranta on kahdessa finaalissa onnistunut täydellisesti.

- Kaikki kunnia vastustajalle. Meitä viedään tällä hetkellä kuin tiskirättiä. Lappeenranta tekee hyvää duunia ja saa kovia onnistumisia. Vastustajasta huokuu tilannevarmuus, eikä sen ote herpaannu, joka kertoo henkisestä vahvuudesta, kehui PuHu-luotsi Tomi Kaminen finaalivastustajaansa.

- Lähdimme pelaamaan screen-tilanteita eri tavalla (kuin ensimmäisessä finaalissa) ja halusimme tehdä ottelusta koko kentän pelin juoksemalla. Ei tepsinyt, Kaminen jatkoi.

Onnistuja toisensa perään

PuHu johti kamppailua ainoastaan avausminuuteilla, kunnes käynnistyi Matthew Williams –show. Williams hassutti PuHu-puolustusta läheltä ja kaukaa takoen huimat 20 pistettä avausjaksolla. Hänen johdollaan LrNMKY vei jakson nimiinsä 31-19. Pussihukat hallitsi peliä ainoastaan muutaman minuutin ajan toisen jakson alussa, jolloin Nanayaw Awuah-Addae toi ”hukkalaumaan” sähäkkyyttä. Awuah-Addae käynnisti mainiosti nopeita hyökkäyksiä ja jakoi palloa. Hänen motoroimiaan hyökkäyksiä viimeisteli hyvin Marckell Patterson, jonka koreilla PuHu nousi parhaimmillaan kahden pisteen päähän (31-33).

LrNMKY otti kuitenkin pikaisesti myös toisen neljänneksen haltuunsa. Jussi Kumpulainen avasi pistetilinsä 13 minuutin kohdalla ja teki lähes peräkkäin 11 pistettä, kun Lappeenranta kiskaisi eron jälleen yli kymmenen pisteen (37-50).

Jos oli Lappeenrannalla viimeistely kunnossa, PuHulla oli toisen jakson loppupuoliskolla suuria vaikeuksia edes päästä ratkaisupaikkoihin. Joukkue menetti omaa huolimattomuuttaan lukuisia hyökkäyksiä harhasyöttöihin ja heikkoihin syötön vastaanottoihin.

Viimeisen kerran PuHu oli realistisen iskuetäisyyden päässä kolmannella jaksolla tilanteessa 59-66. Andre Foreman käynnisti jälleen yhden lappeenrantalaisten irtioton, joka jäi lopulliseksi, kun Joshua Steinthal upotti 29. peliminuutilla kaksi tyylipuhdasta kolmosta venyttäen eron lähes 20 pisteeseen (64-85).

- Olen itsekin yllättynyt lukemista, mutta olihan hyvä voitto. Mielestäni se on hyvän joukkueen merkki, että joukkueestamme nousi uusia ratkaisijoita, kun PuHu sai alussa kuumana käyneen Williamsin kuriin, iloitsi LrNMKY:n valmentaja Mika Turunen.

- Puoliajalla korostimme Pussihukkien nopean kiinni ottamista ja sitä, että omaan hyökkäykseen on saatava lisää liikettä, jolla saamme avattua itsellemme heittopaikkoja. Emme voi lähteä korinalustoilla pystypainiin, kun meidän voimat eivat siihen riitä. Ratkaisevaa oli kuitenkin toisen puoliajan puolustus – PuHu teki ensimmäisellä 49 pistettä, mutta toisella vain 30, pohdiskeli Turunen.

Kolmoslukko avattavana

Lappeenranta tekee ulottuvuudellaan Pussihukkien heittämisen vaikeaksi, mutta pelkästään vastustajan hyvällä puolustuksella ei PuHun lukko kaukoheittopelissä selity. PuHu on kahdessa finaaliottelussa tehnyt yhteensä neljä kolmen pisteen koria ja ratkaiseva piste-ero on syntynyt juuri bonusviivan takaa. Keskiviikkonakin LrNMKY heitteli iloisesti kolmosensa 58,3 prosentin sihdillä (14/24) ja pelaamisen sekä heittämisen helppous näkyi koko joukkueessa. Se teki 33 pistettä enemmän pisteitä kolmosillaan kuin vastustaja, joka sai 19 heitollaan aikaiseksi vain kolme koria (15,8 %).

- Hieman kyllä ihmetyttää kaukoheittopelimme. Ennen finaaleita olimme heittäneet kolmoset pudotuspeleissä muistaakseni 47 prosentin tarkkuudella. Nyt ei saada sisään mistään. Toisaalta, jos kaveri tekee 106 pistettä, niin sitä ei omalla kolmosten heittelyllä kiinni kurota, vaan pitää saada vastustajaltakin jotain pois, Kaminen analysoi.

Lappeenrannan tehokkain oli kaikkiaan 31 pistettä tehnyt Williams. Foreman uurasti tyylikkään eleettömästi teholukemat 19/10. Kumpulaisen tilille kirjattiin 18 pistettä, jonka lisäksi hän oli kärkkäästi katkomassa PuHu-syöttöjen linjoja riistäen pallon peräti seitsemän kertaa. Pasi Riihelä teki ottelussa 15 pistettä. PuHu-parhaimmistoa oli Awuah-Addaen lisäksi 29 pistettä heittänyt Patterson.

Sparliigan finaalisarjan kolmaskin peli pelataan Lappeenrannan saliongelmista johtuen lauantaina 23.4. Töölön Kisahallissa, johon oli keskiviikkona ahtautunut täysi tupa, 1816 katsojaa. Lauantainen finaali käynnistyy klo 16.

Lisätietoja: /sarjat_tulokset/sparliiga/

3.5.2024 20:46 Korisliiga

Kataja venytti välierät seitsemänteen otteluun – ratkaiseva kohtaaminen sunnuntaina Nokialla

Kataja Basket kaatoi BC Nokian Joensuussa ja tasoitti välieräsarjan 3–3:een.

2.5.2024 20:44 Korisliiga

Kauhajoki tasoitti välierät Palmin ja Hopkinsin johdolla

Kauhajoki venytti välierät Seagullsia vastaan seitsemänteen peliin. Sarjan varmuudella ratkaiseva ottelu pelataan ylihuomenna lauantaina.

1.5.2024 21:41 Korisliiga

Kataja ei taivu – Richaud Packin hurja pisteilta siivitti kavennusvoittoon

Kataja Basket kiri loppusuoralla BC Nokian edelle ja voitti kriittisen ottelun kolmen pisteen turvin.

29.4.2024 21:01 Pääjuttu

Nokialle ja Seagullsille jälleen yhdet välierävoitot – Kataja ja Kauhajoki kumpikin selkä seinää vasten

BC Nokia ja Helsinki Seagulls johtavat miesten Korisliigan välieriä. Kummallakin joukkueista on kasassa kolme voittoa.

29.4.2024 10:00 Yhteistyökumppanit

Koripalloliitto ja Rantalainen yhteistyösopimukseen

Suomen Koripalloliitto on solminut monivuotisen yhteistyösopimuksen Suomen johtavan talous- ja palkkahallintoalan asiantuntijaorganisaation kanssa. Rantalainen tarjoaa seuroille jatkossa taloushallinnan palveluita ja osaamista.

27.4.2024 19:58 Korisliiga

Vierasvoittojen teema jatkuu – Seagulls tasoitti välierät

Helsinki Seagullsin ja Kauhajoen välinen välieräsarja on nyt 2–2-tilanteessa.

25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).