Niina Laaksonen suvereeni vuoden pelaaja naisten SM-sarjassa

7.5.2008 Naisten mestaruussarjan parhaasta pelaajasta ei jäänyt sarjan valmentajien ja kapteenien äänestyksessä epäselvyyttä. SM-pronssia voittaneen Helsingin NMKY:n ja maajoukkueen sentteri Niina Laaksonen oli äänestyksen suvereeni ykkönen haalittuaan lähes 90 prosenttia mahdollisista äänistä.

185-senttinen ja vasta 23-vuotias Niina Laaksonen teki runkosarjassa vastustamattomasti 19,9 pistettä ottelua kohden ollen korintekijätilaston kakkonen. Levypallotilaston Laaksonen voitti 13,9 irtopallon keskiarvollaan.

Laaksonen takasi täysin kotimaisin voimin pelanneelle kasvattajaseuralleen HNMKY:lle SM-sarjan himmeimmät mitalit tehtailemalla pronssipelissä Äänekosken Huimaa vastaan 29 pistettä ja kauhomalla 17 levypalloa.

Urallaan 40 naisten maaottelua pelannut Niina Laaksonen palasi kuluneeksi kaudeksi Suomeen. Edelliset kolme kautta hän vietti Espanjassa ja Saksassa. Kaudella 2002-03 Laaksonen kruunattiin naisten SM-sarjassa vuoden tulokkaaksi.

- Tämä oli ehdottomasti opettavainen kausi. En ole koskaan aiemmin ollut näin suuressa roolissa, mutta hyvinhän tuo korintekokin näytti sujuvan, naureskeli aiemmin levypallopelin erikoisosaajana tunnettu Laaksonen.

- Mitaliin oli kiva päättää kausi, mutta kipinääkin jäi – kultainen mitali pitää joskus vielä hakea.

Voi olla, että kultajahti saa kuitenkin odottaa.

- Pohdin ensi kaudeksi taas ulkomaille lähtöä. Ensin on kuitenkin maajoukkueen ja EM-karsintojen vuoro, Laaksonen suunnitteli.

HNMKY:n pronssivastus Huiman riveistä parhaana ulkomaalaisvahvistuksena palkittiin korikuningattaruudenkin (keskiarvo 20,7) voittanut Kenya Robinson. Käytännössä jo suomalaisesta menevä 38-vuotias Robinson voitti tittelin jo kolmannen kerran. Robinson Suomi-uralle kuvaavaa on se, että hän ensimmäisen kerran valinta osui hänen kohdalleen tasan kymmenen vuotta sitten. Robinson on kolminkertainen Suomen mestari.

Mestareille kolme lisäpystiä

Toisen peräkkäisen mestaruuden voittaneesta Peli-Karhuista löytyi vuoden valmentaja, paras kuudes pelaaja sekä finaalien arvokkain pelaaja (MVP).

PeKan mestariksi käskyttäneelle Seppo Kurjelle valinta vuoden valmentajaksi on uran ensimmäinen. Hänen veljensä Mikko Kurki vei tittelin nimiinsä kolmesti Panttereiden mestaruusvuosina 2001, 2002 ja 2004.

Finaalien MVP-pelaajaksi Koripalloliitto valitsi molempia PeKan mestaruuksia voittamassa olleen Ashley Haynesin. PeKa hävisi finaalisarjassa vain yhden pelin – ainoan, jossa Haynes ei ollut terävimmillään. Kotkalaisvoittoon päättyneissä kolmessa finaalissa Haynes säkitti 20,0 pistettä, vei 9,0 levypalloa ja riisti 3,0 kertaa.

Sarjan parhaaksi kuudenneksi pelaajaksi SM-valmentajat ja –kapteenit arvostivat PeKan Laura Lehtorannan. Runkosarjassa Lehtoranta heitti vaihdosta tullessaan keskiarvokseen 8,8 pistettä.

Puolustusspesialistit kunniaan

Vuoden puolustuspelaajaksi valittiin hopeajoukkue Catzin sekä maajoukkueen sentteri Kaisa Tuure. 187-senttisen Tuuren läsnäolo korin läheisyydessä ei tilastosarakkeissa välttämättä näy, mutta vastustajien pelaamisessa kylläkin. Joulukuussa Catzin Suomen cupin voittoon johdattaneen Tuuren kausi päättyi ennen aikojaan, kun hänen akillesjänteensä katkesi runkosarjan päätöskierroksella.

Myös toinen puolustusspesialisti sai panoksestaan kiitosta, kun Espoo Teamin Kia Ignatius palkittiin sarjan kehittyneimpänä pelaajana. Ignatiuksesta on kasvanut SM-sarjassa pelätty puolustuspään pysäyttäjä. Ohessa 18-vuotias Ignatius tuplasi pistekeskiarvonsa, joka runkosarjassa oli kuluneella kaudella 6,2.

Vuoden tulokkaaksi nimettiin jyväskyläläisen HoNsUn Salla Viitanen, joka ensimmäisellä SM-kaudellaan iski pöytään 8,6 pisteen ja 1,3 riiston keskiarvot. 20-vuotiaan Viitasen edustama, HoNsU oli sarjan positiivinen yllätys nousun jälkeisellä kaudellaan, johon se joutui ilman I divisioonan parhaana pelaajana viime keväänä palkittua, polvivaivaista Pia Salmista.

Naisten SM-sarjan vuoden erotuomariksi valittiin Seppo Nyström. Valinta on myös Korisliigaa tuominneelle Nyströmille uran ensimmäinen.

Saara Lind valittiin kolmatta kertaa I divisioonan parhaaksi pelaajaksi. 185-senttinen ja 25-vuotias Lind tehtaili divisioonassa Joensuun Katajan asussa keskimäärin 17,4 pistettä, poimi 11,2 levypalloa ja torjui 1,3 vastustajan heittoa. Ensi kaudeksi Lind palaa SM-sarjaan ja Äänekosken Huiman paitaan. Edelliset kaksi valintaa divisioonan parhaaksi Lind sai osakseen vuosina 1999 ja 2000 pelatessaan HoNsU:ssa.

B-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja

Janniina Koivunen, Wartti Basket (Helsinki)

Naisten kauden parhaiden tilastokatsaus

Seuraavat tilastot SM-runkosarjan otteluista lukuun ottamatta SM-finaalien MVP:n ja parhaan divisioonapelaajan tilastoja.

Niina Laaksonen, HNMKY (14.12.1984, 185 cm): 28 ottelua, 35:15 minuuttia, 19,9 pistettä, 13,9 levypalloa, 1,6 riistoa, 1P 84,5 % (131/155), 2P 51,5 % (205/398).

Ashley Haynes, PeKa (30.1.1984, 176 cm), finaaleissa: 4 ottelua, 36:25 minuuttia, 16,8 pistettä, 9,0 levypalloa, 2,5 riistoa, 1,3 torjuntaa, 1P 75,0 % (9/12), 2P 50,0 % (29/58).

Kenya Robinson, Huima (12.3.1970, 183 cm): 32 ottelua, 36:49 minuuttia, 20,7 pistettä, 11,9 levypalloa, 2,4 syöttöä, 3,4 riistoa. 1P 83,9 % (182/217), 2P 48,8 % (218/447).

Kaisa Tuure, Catz (21.9.1978, 189 cm): 32 ottelua, 26:40 minuuttia, 7,7 pistettä, 7,4 levypalloa, 2,2 syöttöä, 1,2 torjuntaa, 2P 51,9 % (107/206).

Kia Ignatius, Espoo Team (11.1.1990, 177 cm): 21 ottelua, 25:15 minuuttia, 6,2 pistettä, 2,2 levypalloa, 1,3 riistoa, 2P 45,5 % (50/110).

Laura Lehtoranta, PeKa (20.6.1984, 172 cm): 29 ottelua, 25:09 minuuttia, 8,8 pistettä, 1,1 syöttöä, 1,0 riistoa, 1P 80,0 % (40/50), 2P 45,3 % (34/75), 3P 36,6 % (49/134).

Salla Viitanen, HoNsU (28.3.1987, 167 cm): 31 ottelua, 27:20 minuuttia, 8,6 pistettä, 2,1 levypalloa, 1,1 syöttöä, 1,3 riistoa, 1P 71,4 % (30/42), 3P 30,2 % (45/149).

Saara Lind, Kataja (24.6.1982, 185 cm), I divisioonassa: 18 ottelua, 32:34 minuuttia, 17,4 pistettä, 11,2 levypalloa, 2,3 syöttöä, 1,6 riistoa, 1,3 torjuntaa, 2P 49,0 % (119/243).

Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/

30.3.2024 19:20 Naisten Korisliiga

FoA puolusti Pyrinnön nurin ja siirsi ratkaisun viidenteen otteluun

Pyrinnön ja Forssan Alun ottelusarjassa ratkaisu siirtyi ratkaisevaan viidenteen otteluun, kun FoA kaatoi kotikentällään Pyrinnön 78-49.

29.3.2024 21:18 Naisten Korisliiga

PeKa eteni jälleen välieriin

Kotkan Peli-Karhut eteni Naisten Korisliigan välieriin, kun se haki vierasvoiton Vimpelistä 90-58. Ottelusarjan PeKa vei otteluvoitoin 3-1.

28.3.2024 21:34 Naisten Korisliiga

Pyrintö taisteli välierien kynnykselle

Naisten Korisliigan puolivälierät jatkuivat yhdellä ottelulla. Siinä Pyrintö kaatoi kotikentällään FoA:n 88-82 ja siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.

23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

16.3.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvempi Kymenlaakson derbyssä – ToPo:lle ja Hongalle vierasvoitot

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ToPo ja Honka. Runkosarjan viimeinen pelipäivä on edessä ensi viikon keskiviikkona.