Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

26.7.2023 13:25 Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

Olli Nkamhoua ennustaa Susijengille valoisaa tulevaisuutta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Neljännen kautensa Yhdysvaltain yliopistoliigassa päättänyt Olli nousi maaliskuussa parrasvaloihin kovimmassa mahdollisessa paikassa, kun hän rankaisi Duken yliopistoa 27 pisteen huippusuorituksellaan NCAA:n valtakunnallisen lopputurnauksen toisella kierroksella.

Ottelua seuraavan vuorokauden ajan stadilaisen Ollin nimi loisti ESPN:n etusivulla yhtenä turnauksen ykköstähtien joukossa.

- Oli ihan hauska peli. Yleensä mä olen parhaimmillani sellaisissa otteluissa, joista sanotaan, että meillä ei pitäisi olla mitään mahdollisuuksia ja että mun pelipaikan vastustaja on paljon mua parempi. Meillä oli tosi vahva halu päästä turnauksessa eteenpäin ja saatiin epäilijöistä vähän lisävirtaa, Olli muistelee viime kevään tähtihetkeään.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

- Loppupeleissä se voitto lämmitti kuitenkin aina lyhyen aikaa, kun hävittiin seuraavassa pelissä ja lopputurnaus päättyi meidän osalta. Mä olen vähän sellainen tyyppi, että jos mun joukkue ei voita, ei oma hyvä pelikään ihan hirveästi lämmitä.

Neljännen yliopistokautensa päättymisen jälkeen Nkamhoua sai muiden koronapandemian aikana NCAA:ssa pelanneiden pelaajien tavoin option palata yliopistoon vielä yhdeksi kaudeksi. Olli tahtoi kuitenkin käydä vielä katsastamassa kalavesiä NBA:n kesäleireillä, joista saadun palautteen perusteella hän päätti valita viidennen kauden NCAA:ssa Michiganin yliopiston paidassa.

- NBA-leireiltä saatu palaute korosti, että mulle olisi tässä vaiheessa parasta pelata vielä yksi hyvä kausi NCAA:ssa ja yrittää sitten uudelleen. Vaikka viime kausi olikin jo ihan hyvä, en ole antanut vielä sitä, mitä mun ikäiseltä ja tyyliseltä odotetaan, Nkamhoua kertoo NBA-leirikokemuksistaan.

- NBA on mun ihan ehdoton ykköstavoite ja haluan todistaa itselleni paitsi, että pääsen NBA:han, myös että pärjään siellä. Pidemmällä aikajänteellä haluan nähdä myös maailmaa ja katsoa minne koripallo minut vie, mutta seurajoukkuetasolla tarkoitus on pelata niin hyvä ensi kausi, että se johtaa mut kohti NBA:ta.

"Oli hauskaa tulla tänne takaisin näyttämään, miten olen kehittynyt koripalloilijana"

Nkamhoua jätti Helsingin taakseen 16-vuotiaana ja muutti isänsä Chuman luokse Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan high school -koripalloa.

Kahden ensimmäisen Tennesseen kautensa aikana Nkamhoua pelasi varsin rajoitettuja minuutteja, kunnes hän murtautui kolmannella kaudellaan Volunteersin aloitusviisikkoon. Suomalaisista koripallon ystävistä hänet tiesi kuitenkin vain ani harva ennen viime elokuussa Tampereella pelattuja Belgia -maaotteluita.

- Musta on ihan ymmärrettävää, ettei Suomessa tiedetä musta juuri mitään. Lähdin Jenkkeihin tosi nuorena, kehityin koripalloilijana aika myöhään, eikä mun junnu-ura Suomessa ollut mitenkään kummoinen. Sitäkin hauskempaa oli tulla tänne takaisin näyttämään, miten olen kehittynyt koripalloilijana.

Belgia-maaotteluissa Olli näytti Delfin Basket -yleisölle koko arsenaalinsa vahvasta levypallopelistä heitontorjuntoihin ja puolimatkan hyppyheitoista voimakkaisiin donkkeihin. Innostuneet joukkuekaverit lähettivät koriraudan päälle puolen tusinaa roikkusyöttöä siinä toivossa, että Olli kävisi läimäisemässä ne kahdella kädellä alaspäin.

- Sasu (Salin) heitti ainakin yhden sellaisen alley oop -syötön, ettei mitään järkeä, Olli nauraa.

- Mutta kokonaisuutena viime kesä oli tosi positiivinen kokemus. Vaikka olen pelannut tosi erilaisessa ympäristössä Tennesseessä, valmentajat auttoi mua tosi paljon sopeutumaan Susijengiin. Toisaalta mä olen kasvanut Suomessa eli tunnen systeemin sikäli ja mä pidän itseäni nykyaikaisena liikkuvana, monipuolisena ja urheilullisena isona, jonka voi laittaa minne päin kenttää vaan.

Olli katsookin hyvällä Susijengin nykyryhmitystä. Kun liikkuvista, monipuolisista ja urheilullisista isoista pelaajista puhutaan, on hänen vierellään kentällä mm. Lauri Markkanen, Alexander Madsen, Federiko Federiko ja Alex Murphy, kaikki erinomaisesti kenttää juoksevia ja monipuolisia isoja.

- Suomi on ollut tosi hyvä kansainvälisessä koriksessa jo pitkään, mutta mun mielestä meillä ei oo ennen ollut tällaista isoa jengiä. Mun mielestä me tuodaan tähän joukkueeseen ihan uudenlainen fiilis. Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaankin yhtäkkiä tuolla arvokisoissa aika kova jengi.

"Olisi upeaa päästä edustamaan mun äidinmaata Aasiassa"

Vuosi sitten Nkamhoua palasi Tennesseehen heti sen jälkeen, kun Susijengi oli varmistanut ensimmäisenä eurooppalaisjoukkueena paikkansa Aasian MM-kisoissa. Prahan ja Berliinin historialliset EM-kisat jäivät Ollilta väliin, mutta jo ennen paluutaan Tennesseehen Olli kertoi joukkuekavereilleen, että MM-kisaleirityksessä nähdään.

- Mä oon tosi innoissani siitä, että mä saan taas olla Susijengissä ja että mulla on mahdollisuus ansaita itselleni paikkaa MM-kisajoukkueessa, Olli kiittelee.

- Paitsi että musta olisi tosi upeaa päästä edustamaan mun äidinmaata Aasiassa, on myös vaikea kuvitella yksilöllisellä tasolla parempaa näyteikkunaa kuin MM-kisat. Siellä on kuitenkin maailman parhaat pelaajat mukana.

Ennen MM-kisajoukkueen nimeämistä tiedossa on kuitenkin neljä viikkoa intensiivistä harjoittelua ja neljä valmistavaa maaottelua, joista ensimmäinen pelataan jo ensi viikolla Tampereella kovaa vauhtia täyttyvässä Nokia Areenassa Liettuaa vastaan.

- Jännittää jo vähän! Olli myöntää.

- Tosi siistiä kuulla, että lippuja on käynyt kaupaksi ja että Susijengi kiinnostaa. Viime kesänä me ei pelattu erityisen hyvin Liettuaa vastaan, joten nyt olisi tarkoituksena pelata ihan erilainen matsi. Meillä on susifanit tukena ja tehdään siitä huikea ilta.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Tampereen Nokia Areenalla Liettuan ja keskiviikkona 9.8. Espoo Metro Areenalla Viron. Otteluliput tapahtumiin myynnissä.

Henkilöt

 
26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

Näytä lisää vastaavia