Salminen tavoittelee kolmatta Ruotsin mestaruutta

10.3.2009 Viidettä kauttaan Tukholman kupeessa Solnassa valmentavalle Pekka Salmiselle Solna-hallista on tullut kuin toinen koti, eikä ihme, sillä olosuhteet ovat erinomaiset, tai kuten hän itse sanoo tyypilliset ruotsalaiset. Olosuhteet ovat olleet osatekijä, kun Salminen on suojatteineen saavuttanut kaksi Ruotsin mestaruutta ja aloittaa kolmannen metsästyksen.

- Täällä on ajateltu kaikkea. Seuran toimisto on hallin yhteydessä, meillä on käytössämme yleisurheiluhalli, kuntosali sekä ravintola. Lisäksi sekä naisten että miesten joukkueella on käytössään oma pukuhuone, kehuu Salminen.

 

Salminen on kovalla työllään saavuttanut Solnassa ja Ruotsin koripallopiireissä arvostusta. Hän on Solna Vikingsin miesten joukkueen valmentajana nyt viidettä vuotta ja hakee kolmatta mestaruuttaan. Kahden Solna-pestinsä välissä Salminen työskenteli pari vuotta koti-Suomessa ToPo:n luotsina.

 

Menestyksestään huolimatta Salminen määrittelee valmentajan aseman olevan juuri niin hyvän kuin mikä oli viimeisen ottelun tulos.

 

- Minulla on täällä aika hyvä maine, mutta saa nähdä millainen se on tämän vuoden pudotuspelien jälkeen, naurahtaa kovan haasteen edessä oleva suomalaisvalmentaja.

 

Runkosarjan kakkostila Norrköpingin vanavedessä tuo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastaan toisen Tukholman alueen joukkueen 08 Stockholmin – tai oikeastaan Alvikin, jolla nimellä seura vuosia tunnettiin. Paikallispeleissä tulee riittämään tunnelmaa.

 

Jatkoon pääsy sekä puolivälieristä että välieristä vaatii kolme voittoa, mutta loppuottelusarja pelataan paras seitsemästä -menetelmällä eli Ruotsin mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa. Viime vuonna mestaruuteen riitti vielä kolme voittoa. Salmisen mukaan ruotsalaiset haluavat aina hiukan uudistua, mutta muitakin syitä löytyy.

 

- Esimerkiksi Norrköpingissä on uusi halli, johon on odotettavissa pudotuspeleissä hyvinkin 3000, jopa 4000 katsojaa. Samaan päästään myös Luulajassa ja sellaisille yleisöille peliä kannattaa jo esittää.

 

”Juppe on suosittu”

 

Salmisen joukkue on nopea ja pelaa aggressiivista peliä, jonka ilmentymä on Suomen maajoukkuetakamies Juha ”Juppe” Sten, jota Salminen kuvaa kulttihahmoksi.

 

- Hän on todella suosittu pelaaja, jonka kanssa seura olisi heti valmis tekemään vaikka 10 vuoden sopimuksen. Myös muut seurat Ruotsissa ovat hänestä hyvin kiinnostuneita, mutta Juppe saattaa hakea ensi kaudelle jo isompia haasteita. Hän on pelannut hyvän kauden ja voi vielä hyvinkin kehittyä pelaajana.

 

Pekka Salminen arvioi, että Sten on tehnyt urallaan oikeita ratkaisuja.

 

- Juha ei ole monen muun nuoren tavoin miettinyt vain rahaa, vaan on halunnut kehittää itseään pelaajana. Ainakin hänen tapauksessaan eteneminen pienin askelin on ollut viisasta ja hänen tekemistään valinnoista on monen hyvä ottaa oppia.

 

Vuodet Saksan toiseksi ylimmällä sarjatasolla koulivat Stenistä ammattilaisen, viime kaudella Sten otti tuntumaa europeleihin Lappeenrannan riveissä ja kuluvalla kaudella turkulaislähtöinen Sten on lukeutunut Ruotsin liigan pelintekijä-eliittiin.

 

Kovilla panoksilla

 

Stenille voivat olla ovet auki Eurooppaan, mutta selvää on, että helppoa Euroopan ammattilaissarjoissa menestyminen ei ole kenellekään. Esimerkiksi erinomaiset EM-karsinnat Suomen maajoukkueessa pelannut Shawn Huff on ensimmäisenä ammattilaiskautenaan Kreikan kovatasoisessa liigassa saanut tuntea sen pieninä peliminuutteina.

 

- Shawn on vielä ”rookie” tässä busineksessa, joka voi joskus olla aika julmaakin, muistuttaa Salminen ja lisää ihailevansa esimerkiksi Hanno Möttölän ja Teemu Rannikon saavuttamaa menestystä eurokentillä.

 

- Teemun tämän vuoden joukkue Himki on NBA-tasoinen joukkue. Se osoittaa, kuinka kovalla tasolla Euroopassa nyt pelataan. Menestyminen Euroopan kentillä on hyvin vaikeaa eikä sinne päästä sattumalta.

 

Myös ruotsalaiseen koripalloiluun on viime aikoina satsattu paljon ja tahti tuntuu jatkuvan. Jo mainittu Norrköpingiin rakennettu, seuran oma kuuden kentän, halli on siitä yksi osoitus. Yhtä aikaa joukkueet ovat panostaneet pelaajabudjetteihin.

 

- Uppsalassa on seitsemän ulkomaalaista ammattilaista, Baltian liigaa pelaavassa Norrköpingissä kahdeksan ja Sundsvallissa on hyvin kallis kuuden ulkomaalaisen joukkue. Rahaa on poltettu kahmalo kaupalla, mutta liigasta myös löytyy paljon todella isoja pelaajia.

 

Maajoukkuemies backupina

 

Suomalaista osaamista Ruotsin liigassa ovat Solnan suomalaiskaksikon lisäksi esittäneet valmentajana, Boråsiin Porvoon Tarmosta siirtynyt, Lars Ekström sekä Sundsvallia edustava maajoukkuesentteri Aki Ulander. Ekströmin kausi päättyi runkosarjaan, mutta Sundsvallin pelit jatkuvat runkosarjan viidennen sijan myötä pudotuspeleissä.

 

Vaikka muiden suomalaisten otteet kiinnostavat, ovat Salmisen mietteet pudotuspelien kynnyksellä oman joukkueen virittämisessä huippuiskuun. Virittämistä riittää, sillä loukkaantumiset ovat verottaneet muutenkin vähäistä korinalusvoimaa. Amerikkalainen liikkuva ja urheilullinen keskushyökkääjä (Joseph Taylor) loukkasi olkapäänsä niin pahoin, että kausi on ohi ja korvaajaksi hankittu Chaz Crawford hakee vielä peliformiaan.

 

Lisäksi Juha Stenin kanssa peliä pyörittänyt takamies loukkasi polvensa, mutta tällä kertaa onnikin oli myötä.

 

- Viisi kautta Italiassa pelannut, 31-vuotias Solnan kasvatti, Mats Levin on parannellut marssimurtumaansa Tukholmassa ja harjoitellut meidän kanssamme. Kun hän ei löytänyt loppukaudeksi haluamaansa työpaikkaa, ilmoitti hän haluavansa pelata meidän kanssamme – kaiken lisäksi talkoohengellä. Juha Stenillä on siis ”backupinaan” Ruotsin maajoukkueen takamies!

 

Ainakaan takakentän suorituksiin ei peli siis kaadu.

 

Italiaa ja Ranskaa jallittamaan

 

Kauden loputtua Pekka Salmisella on edessään mielenkiintoinen kesä maajoukkueen apuvalmentajan roolissa. Ja se jos mikä on Salmisen silmissä ”upeaa aikaa”.

 

- Suomalaisten huippuammattilaisten kanssa työskentely ja oleilu on jo sellaisenaan riittävän palkitsevaa, mutta kyllä superbonus ovat tulevat vastustajat. Mikään ei ole kiehtovampaa kuin Italian ja Ranskan haastaminen ja sen miettiminen, miten heitä voisi jotenkin jallittaa, Salminen pohtii viitaten Suomen elokuisiin EM-karsintavastuksiin.

 

Tuntumaa Euroopan terävimpään huippuun Salminen pitää mm. television avulla. Tuoreessa muistissa on viime viikolla pelattu Partizan Belgradin ja Panathinaikosin Euroliiga-ottelu, jonka urheilullisuus teki suuren vaikutuksen.

 

- Nykykoripalloilijan pitää ilmeisesti jatkossa pystyä huippukymmenottelijan suorituksiin. Ammattipelaajat ovat nykyisin niin atleettisia että siinä todella riittää jatkossa haastetta, päättää Salminen.

 

Salmisen ja Solnan kohtaamia haasteita voi seurata osoitteista http://www.svenskabasketligan.se/ ja http://www.basket.se/ sekä Vikingsin nettisivuilta, joille linkki alla.



Lisätietoja: http://www.solnavikings.se/
 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Näytä lisää vastaavia