Suomen nuorille PM-pronssia, finaalipäivä Islannin juhlaa

23.5.2004 Pohjoismaiset mestaruuskilpailut päättyivät sunnuntaina Ruotsin Solnassa suomalaisvoittoihin, kun kaikki Suomen neljä maajoukkuetta kukistivat vastustajansa pronssiotteluissa. Suurempaan juhlaan oli aihetta Islannilla, joka vei neljästä mahdollisesta PM-kullasta kolme mukanaan pitkälle kotimatkalle.

Suomen 16-vuotiailla pojilla oli PM-turnauksessa taipumus tehdä ottelut itse itselleen vaikeaksi, eikä sunnuntain pronssiottelu ollut poikkeus. Suomen heittopeli kulki ja hyökkäyksessä riitti liikettä päätösneljännestä lukuunottamatta. Puolustuksessakin tehtävät suoritettiin moitteetta poislukien yksi tärkeä osa-alue. Suomen puolustuspään levypallopeli oli surkeaa. Norja haki huimat 25 hyökkäyspään levypalloa ja pysyi niiden ansiosta mukana pelissä aivan viime sekunneille saakka.

Suomi johti ottelua parhaimmillaan 16 pisteellä (74-58) kolmannella jaksolla, kun Tuomas Järvinen sekä Aleksi Huuskonen niittasivat kolmoset sisään ja Petri Heinonen päätti nopean hyökkäyksen. Viimeisellä jaksolla Suomi ei onnistunut korinteossa väkisinkään ja joukkue pelasi neljänneksen seitsemän ensimmäistä minuuttia tehden vain kaksi pistettä. Petri Koponen murensi pahimman kipsin hyppyheitollaan. Ottelun loppu- ja Suomen voittolukemat 84-82 viimeisteli kapteenin tittelinsä arvoisesti taistellut Huuskonen, joka tippasi Anselmi Vanjoen ohiheiton sisään. Koponen oli vedossa etenkin pelin ensimmäisellä puoliajalla ja oli Suomen paras korintekijä 15 pisteellään. Huuskonen ja Heinonen tekivät 14 pistettä mieheen.

Suomen 16-vuotiaat tytöt lähtivät omaan pronssipeliinsä hienoisena ennakkosuosikkina Tanskaa vastaan edellisen päivän voiton myötä. Ensimmäisellä jaksolla peli pysyi tasaisena Suomen heikon puolustuksen vuoksi. Tanskattaret tulivat vauhdilla levypalloihin ja Suomen kehno sulkupeli avasi heille useita mahdollisuuksia, jotka Tanska käytti hyväkseen. Toisen jakson lopussa Suomi ryhdistäytyi sekä hyökkäys- että puolustuspäässä ja ero alkoi kasvaa Suomen eduksi. Puoliajalta takaisin peliin 12 pisteen johdossa (36-24) tullut Suomi antoi vielä Tanskalle mahdollisuuden. Kolmannella jaksolla Suomen peli viimeistely oli hyökkäyksessä vaatimatonta. Onneksi puolustus toimi, eikä Tanska saanut sekään tehtyä koreja. Lopulta Suomen voittolukemat Tanskasta kirjattiin 75-41. Suomalaisista Henna Launiainen säkitti 21 pistettä.

Sekä 16-vuotiaiden poikien että tyttöjen maajoukkueille PM-kisat olivat osa valmistautumista elokuussa pelattaviin EM-kisoihin.

Suomen 17-vuotiaisiin ei suuria ennakko-odotuksia kohdistunut, koska joukkueet pelasivat 19-vuotiaiden sarjassa.

Pojat lähtivät pronssipeliinsä Tanskaa vastaan hyvin latautuneena edellispäivänä kärsityn tappion jälkeen. Tasaisen ensimmäisen jakson jälkeen Suomen sumppupuolustus tyrehdytti ajoihin panostavan Tanskan pelin, joka johti Suomen 17 pisteen taukojohtoon (51-34). Toiselle puoliajalla Tanska tuli koko kentän prässillä ja kovalla rytminmuutoksella, joka yllätti suomalaiset aiheuttaen useita pallonmenetyksiä. Tanska onnistuikin tasoittamaan pelin viisi minuutti ennen loppuvihellystä, mutta onnistuneet kolmoset sekä vapaaheitot veivät Suomen uudestaan karkuteille. Varsinaista hätää ei lopussa syntynyt ja vastustaja rikkoessa hermo kesti, etenkin vapariviivalla. Suurin ero edellispäivän Tanska-tappioon nähden oli Suomen tehostunut levypallopeli. Gerald Lee Jr. oli suomalaisista tehokkain kirjauttaen 22 pisteensä ohella neljä levypalloa ja neljä syöttöä. Suomi voitti ottelun 90-87.

17-vuotiaat tytöt höykyttivät Norjaa pronssipelissä olan takaa. Pelillisiä vaikeuksia kokeneen Suomen joukkueen peli toimi ensimmäistä kertaa PM-turnauksen aikana ja tulosta syntyi. Suomi kiskaisi jo puoliaikaa mennessä 44-22-johtoon, eikä jäänyt enää taakseen katsemaan. Joukkue nappasi PM-pronssinsa 81-57-voitolla norjalaisista. Panttereiden Pauliina Vauhkonen nosteli korin alta 16 pistettä. Johanna Achrén oli pirteä molemmissa kenttäpäädyissä. Hän kuului koko turnauksen ajan Suomen parhaimmistoon kuten teki myös Salla Viitanen.

Opin paikka

Saavutettujen pronssimitalien ohella PM-kisojen anti oli selkeä. Suomen maajoukkueet ovat pitkään hävinneet Euroopan huippujoukkueita vastaan urheilullisuudessa ja kovuudessa. Muita PM-kisamaita vastaan erot kyseisillä saroilla eivät tulleet merkittävästi esiin, mutta peruspelaamisen puutteet tulivat.

Suomalaiset yrittivät haalia levypalloja hyppimällä ilman kunnollista sulkupeliä, skriinejä ei osattu asettaa, eikä käyttää, jonka lisäksi viimeistelyyn jäi paljon parantamisen varaa. Toivoa vain saattaa, että näiden ja muiden perustaitojen opettamiseen jaksetaan Suomessa jatkossa keskittyä urheilullisuuden lisäämisen ohella.

PM-finaaleissa Islannin 16-vuotiaat pojat ottivat 86-55-murskavoiton kisaisäntä Ruotsista. 16-vuotiaiden tyttöjen mestaruus matkasi niinikään Islantiin sen voitettua Ruotsin niukasti 77-76. Islannin komean mestaruusryöpyn täydensivät Islannin 19-vuotiaat pojat, jotka päihittivät ruotsalaiset 97-91-lukemin. 19-vuotiaiden tyttöjen mestaruus jäi Ruotsille. Finaalissa Ruotsi voitti Tanskan 80-74.

Suomi – Tanska 90 – 87 (51-34), 19-vuotiaiden poikien PM- pronssiottelu, Solna, Ruotsi 23.5.2004

Suomi pelaa 17-vuotiaiden joukkueella 19-vuotiaiden sarjaa.

3/0

Suomi – Norja 81 – 57 (44-22), 19-vuotiaiden tyttöjen PM-pronssiottelu, Solna, Ruotsi 23.5.2004

Suomi pelaa 17-vuotiaiden joukkueella 19-vuotiaiden sarjaa. Norja-ottelusta vain pistetiedot saatavilla.

16

Suomi – Norja 84 – 82 (46-41), 16-vuotiaiden poikien PM-pronssiottelu, Solna, Ruotsi 23.5.2004

/3 torjuntaa

Suomi – Tanska 73 – 41 (36-24), 16-vuotiaiden tyttöjen PM-pronssiottelu, Solna, Ruotsi 23.5.2004

Tanska-ottelusta vain pistetiedot saatavilla.

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

21.11.2018 22:53 Susiladies

Romania pinnisti Susiladiesin ohi EM-karsintojen päätösottelussa

Susiladiesin kolmen neljänneksen johto ei riittänyt Cluj-Napocassa, kun Romania ravasi väkisin rinnalle ja lopulta ohitse 71-60 (28-34). Täten Susiladies jäi ilman voittoja EM-karsinnoissa.

17.11.2018 21:26 Susiladies

Susiladies pisti voittamattoman Slovenian tiukille Töölössä

Töölön Kisahallissa Slovenia eteni vuoden 2019 EM-kisoihin nitistämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Suomi pisti oivasti kampoihin E-karsintalohkoa puhtaalla pelillä dominoivaa Sloveniaa vastaan, mutta vieraiden pelirutiini oli lopulta liikaa.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

15.2.2018 Maaottelu

Ranska tyly emäntä Susiladiesille 5000 katsojan edessä

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies hävisi EM-karsintaottelun hallitsevaa EM-hopeamitalisti Ranskaa vastaan 5000 silmäparin edessä Brestissä. Susiladies pelasi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, mutta kivenkova Ranska oli liian iso pala purtavaksi 90-40 (44-23) -tappiossa.

14.2.2018 Maaottelu

Susiladiesille vastaan ärsytetty Ranska

Suomen naisten koripallomaajoukkue eli Susiladies saa tänään vastaansa maajoukkueikkunan toisessa EM-karsintaottelussa Ranskan Brestissä. Hallitseva EM-hopeamitalisti hävisi yllättäen lauantaina oman karsintaottelunsa Slovenialle.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

10.2.2018 Maaottelu

Romania karkasi EM-karsinnoissa Susiladiesilta

Suomen naisten maajoukkue eli Susiladies kärsi tappion Töölön Kisahallissa pelatussa EM-karsintaottelussa Romaniaa vastaan. Taru Tuukkasen 24 pisteen ja 17 levypallon loistopeli ei riittänyt, kun romanialaiset karkasivat toisella neljänneksellä kohti 59-80 (31-47) -voittoa liki kuudensadan silmäparin edessä.