Tappioputki poikki, Honka kuritti Skontoa

9.12.2003 Espoolaisjoukkue Honka avasi pistetilinsä tiistaina FIBA Euroopan liigassa. Eurokenttien avausvoiton Honka saalisti LänsiAuto Areenan parketilla latvialaisesta Skonto Riikasta ja teki sen tyylipuhtain 77-51-lukemin. Kentän hahmo oli 19-vuotias Shawn Huff, joka pussitti 22 pistettä voittajille.

Huffin ohella kentällä loistivat espoolaisista vauhtia pitänyt pelitekijä Olli Nikitin, halutessaan lähes aina korin tehnyt Stephen Rich sekä ratkaisuhetkillä esiin noussut Aki Ulander.

Kamppailun kulminaatiopiste osui toisen puoliajan alkuun, jolloin Rich sai kymmenen sekunnin sisään kaksi virhettä ja joutui neljän virheen rasittamana vaihtopenkille. Honka johti tuolloin ottelua lukemin 39-35. Monella katsojalla varmasti kävi mielessä pelko siitä, että ottelu luisuu kotijoukkueen käsistä. Toisin kuitenkin kävi.

Skonto Riika ja erityisesti mörssärimäinen amerikkalaisvahvistus Dametri Hill pyrki rankaisemaan Honkaa Richin poissaolosta. Hän yritti viidessä peräkkäisessä hyökkäyksessä ratkaisua, muttei onnistunut. Kentän toisessa päässä Richin kentällä korvannut Ulander teki nopeassa tahdissa kaikki kuusi pistettään ja Honka pääsi karkumatkalle. Irtioton käynnisti Heikki Zitting, Ulander jatkoi ja Huff sekä Steve Woodberry viimeistelivät. Ne reilut seitsemän minuuttia, jotka Rich kolmannella jaksolla joutui istumaan vaihdossa merkittiin Hongalle 19-5. Tilanne tulostaululla oli 57-42 ja kamppailu käytännössä ohi.

- Rich on meille tärkeä pelaaja. Joskus tärkeät pelaajat joutuvat virhevaikeuksiin. Silloin ei voi muiden polvet alkaa tutisemaan, vaan kaikkien täytyy nostaa oman pelinsä tasoa. Joskus vastoinkäymiset sytyttävät muut ja tänään kävi niin, pohdiskeli Huff ottelun jälkeen leveä hymy kasvoillaan.

- Tämä oli henkisesti erittäin tärkeä voitto meille. Kuten olen sanonut aiemminkin, on jokainen voitto FIBA Euroopan liigassa hieno saavutus joukkueeltamme. Toisella puoliajalla puolustuksemme parani ja se oli hyvää. Olen siihen erittäin tyytyväinen. Toivottavasti tämä voitto ei jää viimeiseksi, iloitsi Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic.

Honka oli ennen Skonto-ottelua hävinnyt kaikki kahdeksan otteluaan FIBA Euroopan liigassa. Voiton myötä Honka jätti taakseen sarjataulukossa Skonton, jolle espoolaiset kärsivät Latviassa kahdeksan pisteen tappion.

"Biedrinsin poissaolo ei kelpaa tekosyyksi"

Honka iski latvialaiset lopulta niillä aseilla, joilla sen vastustajat ovat Honkaa tähän asti höykyttäneet. Honka oli joukkueista isompi, kokeneempi ja se, jonka heittopeli kulki paremmin.

Skonto joutui peliin ilman 214-senttistä teinitähteään Andris Biedrinsia, joka on tehnyt kovaa jälkeä nuoresta iästään (17) huolimatta eurokentillä. Biedrinsin poissaollessa Skonton isoin pelaaja oli 201-senttinen, tosin pituistaan normaalia vankempaa tekoa oleva, Hill. Ottelun alusta saakka kävi selväksi se, että Honka pystyy pelaamaan palloa korin alle ja tekemään lähietäisyyksiltä koreja. Latvialaiset puolestaan turvautuivat vauhdikkaaseen ja liikkuvaan hyökkäyspeliin, jossa heittoja ei säästelty. Skonton nuorelle ryhmälle oli perusasiat iskostettu hyvin perille. Joukkue teki teräviä, suoraviivaisia ja oikea-aikaisia leikkauksia ja ajoja korille. Pallottoman pelaajan liikkuminen oli erinomaista. Ajoista Skonton pelaajat jakelivat hyvin palloa vapaille miehille kolmoskaaren tuntumaan. Riikalaiset saivat etenkin ensimmäisellä puoliajalla aikaan hyviä heittopaikkoja, mutta heitot eivät vain löytäneet tietään perille.

Toisella puoliajalla Skonton peliajatus katosi. Hillin yksinyrittelyn jälkeen vieraat alkoivat hermoilemaan ja hakemaan väkinäisempiä ratkaisuita. Tuloksena oli vain lisää ohiheittoja ja Honka pääsi rankaisemaan. Ottelun jälkeen Skonton päävalmentaja Guntis Endze ripitti joukkojaan.

- (Andris) Biedrins oli poissa, mutta se ei kelpaa tekosyyksi. Pelaajiemme pitäisi olla valmiimpia pelaamaan ilman häntäkin. Pelasimme ottelusta vain ensimmäisen puoliajan. Se ei yksinkertaisesti riitä, Endze pudisteli.

Kuumesairaana olleen Biedrinsin varjosta Skonton parhaaksi nousi 27 pistettä mättänyt Hill. Erikoisena detaljina mainittakoon, että vieraiden 51 pisteestä vain kaksi teki latvialaispelaaja, vaikka Honkaa vastassa oli nimenomaan latvialaisjoukkue. Hillin lisäksi Skonton pistetehtailusta vastasivat liukas amerikkalainen Darren Kelly ja liettualaiset Linas Juknevicius sekä Arvidas Straupis.

Hongasta Huff takoi siis 22 silmää ja vastasi illan komeimmasta yhdistelmästä yhdessä Woodberryn kanssa. Ensimmäisen jakson lopussa Huff karkasi puolustajaltaan ja kirmaisi korille. Woodberry lähetti syötön korkeuksiin lähes puolestakentästä, Huff nappasi pallon ja iski suoraan ilmasta komean "alley-oop –donkin".

Rich nosteli 14 ja Zitting heitti 11 pistettä. 208-senttisen Richin kahdeksasta heitosta vain yksi livahti ohi. Markus Hemdahl esitti perusvarmaa työtään puolustuspäässä ja vei ohessa seitsemän levypalloa. Nikitin piti läpi kamppailun kovaa tempoa yllä, eikä näyttänyt missään vaiheessa väsymisen merkkejä.

Nikkilän Aris kukisti Kiovan pisteellä

Hongan seuraava ottelu FIBA Euroopan liigassa tuo Tapiolan Urheiluhalliin BC Kiovan Ukrainasta. Kamppailu pelataan tiistaina 16.12. klo 18.30 alkaen.

Tämän viikon ottelussaan BC Kiovan koki tylyn kohtalon, kun suomalaissentteri Antti Nikkilän kreikkalaisjoukkue Aris Thessaloniki onnistui kukistamaan sen pisteen erolla. Aris voitti vieraissa lukemin 75-74.

210-senttinen Nikkilä pelasi ottelussa 20 minuuttia. Hän pisti molemmat pelitilanneheittonsa pussin pohjaan ja onnistui mukavasti myös vapaaheittoviivalta (3/4) kooten seitsemän pistettä. Lisäksi suomalaisjätti kauhoi neljä levypalloa, torjui kahdesti ja antoi yhden koriinjohtaneen syötön.



Lisätietoja: http://www.fibaeurope.com/

Asiat

 
10.5.2024 13:03 Valmentajat

HKVT-kurssilta valmistui 15 valmentajaa, Grönberg valittiin kurssin priimukseksi

Huippukoripallovalmentajatutkinto (HKVT) on Suomen Koripalloliiton valmentajille suunnatun peruskoulutuksen viimeinen kokonaisuus. Entinen naisten maajoukkuepelaaja Camilla Grönberg valittiin kurssin priimukseksi ensimmäisenä naisvalmentajana.

10.5.2024 08:52 Susijengi

Hanno Möttölä valmentajaksi NBA Draft Combine -leirille

Jo kuudennen vuotensa Susijengin valmennusjohdossa aloittava Suomi-koriksen ikoni Hanno Möttölä, 47, on saanut kutsun valmentajaksi Chicagossa 12.-16.5. järjestettävälle NBA Draft Combine -leirille. Möttölä pääsee ennen leiriä tositoimiin jo viikonlopun G League Elite Camp -katselmuksessa.

9.5.2024 08:59 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia eteni finaaliin

Awak Kuierin Reyer Venezia on selvittänyt tiensä Italian Serie A1:n finaaliin. Venezia voitti välierässä Campobasson otteluvoitoin 2-0.

8.5.2024 21:26 Korisliiga

Korisliiga-finaalit käyntiin: BC Nokia kähvelsi kotiedun heti ensikohtaamisella!

Helsinki Seagullsin ja BC Nokian ensimmäinen finaaliottelu päättyi 63–69-vierasvoittoon.

8.5.2024 13:29 Pirkka Street Basket

Pirkka Street Basket -kiertue rantautui Lappeenrantaan

Lappeenrannassa vietettiin vuoden hauskinta koulupäivää vaihtelevassa säässä.

8.5.2024 10:00 Sudenpennut

Liput nuorten EM-kotikisoihin ovat nyt myynnissä

Suomalaisia korisfaneja hemmotellaan tulevana kesänä! Euroopan parhaat nuoret koripalloilijat saapuvat ensi kesänä Tampereelle, kun Suomen Sudenpennut isännöivät 18-vuotiaiden miesten EM-kisoja 27.7.-4.8.2024.

8.5.2024 09:08 3x3

Ilmoittautuminen kesän 3x3 SM-turnauksiin on avattu

3x3-kesä lähestyy. Kauden aikana pelataan kolme turnausta sekä finaaliturnaus. Ilmoittautuminen kesän turnauksiin on nyt avattu.

7.5.2024 15:37 Pirkka Street Basket

Kevään 2024 Pirkka Street Basket -kiertue sai arvoisensa alun Helsingissä

Kevään Pirkka Street Basket -kiertue vuosimallia 2024 pärähti käyntiin tänään Helsingissä, K-Citymarket Eastonin pihalla.

7.5.2024 12:44 Korisliiga

BC Nokia haastaa kokeneen ja itsevarman Seagullsin nuorella nälällä ja nopeudella – ”Tietämättömyys on etumme!”

Keskiviikkona 8. toukokuuta käynnistyvät Korisliiga-finaalit. Vastakkain ovat Helsinki Seagulls ja BC Nokia, joiden päävalmentajat miettivät kiireisellä aikataululla parhaita aseita kilpailijaansa vastaan.

6.5.2024 09:12 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sivusi Ranskan ennätystä

Paris Basketballin voittoputki venyi jo 24 ottelun mittaiseksi viikonloppuna ja se sivuaa samalla Ranskan ennätystä. Sloveniassa Perttu Blomgren aloitti pudotuspelit vahvasti.

Näytä lisää vastaavia