Vilpas nousi käsittämättömään voittoon – Jack Gibbsin summerikolmonen villitsi Salohallin

2.5.2019 21:13 Karhu Basket murskasi KTP:n välieräavauksessa. Kotijoukkue on juhlinut voittoa Kauhajoella jo 16 kertaa peräkkäin.

Vilppaan Jack Gibbs teki viimeisen 13 sekunnin aikana seitsemän pistettä ja Kouvot kaatui pisteellä. Kuva: Ville Vuorinen

Runkosarjan voittanut Salon Vilpas oli jo vähällä kokea välieräavauksessaan tappion, mutta käsittämättömien viimeisten 13 sekunnin ansiosta Kouvolan Kouvot kaatui Salohallissa lopulta koriluvuin 87–86 (44–36).

Kouvot näytti marssivan vakuuttavaan vierasvoittoon, kun Jeremy Morgan upotti molemmat vapaaheittonsa 16 sekuntia ennen loppua. Kouvot johti tuolloin kuudella pisteellä ja voittotaistelun piti olla jo ohi.

Vilppaan tulivoimainen takapelaaja Jack Gibbs oli kuitenkin tyystin eri mieltä. Ensin Gibbs upotti 13 sekuntia ennen päätössummeria kolmosen ja Kouvojen David Gonzalvez vieläpä rikkoi Gibbsiä yhden vapaaheiton arvoisesti.

Gibbsin onnistuneen vapaaheiton jälkeen Kouvot otti aikalisän ja pelasi pallon kokeneen Ville Kauniston käsiin. Kaunistoa rikottiin välittömästi ja tuore kansanedustaja asteli vapaaheittoviivalle. Epäonnekseen Kaunisto heitti molemmat vapaaheittonsa ohi. Gibbs rynnisti vapaaheiton jälkeen hyökkäyspäähän ja naulasi kaaren takaa summerin soidessa ottelulle käsittämättömän päätöksen. Gibbs siis teki viimeisen 13 sekunnin aikana komeat seitsemän pistettä.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

 

– En sanoisi, että tänään oli minun otteluni, heittojensa kanssa läpi ottelun tuskaillut Gibbs vähätteli.

– Pitää aina pelata niin kauan kuin kellossa on aikaa jäljellä. Olimme onnekkaita, että lopussa heittoni upposivat.

Gibbs tietää, ettei Kouvot päästä Vilpasta Korisliigan loppuotteluihin helpolla.

– Kouvot on kova joukkue. Heillä on avauksessa kaksi isoa miestä, joiden kanssa saamme tehdä valtavasti töitä. Kouvot pelasi loistavasti ja heidän pelisuunnitelmansa toimi. Olen onnellinen, että saimme kaivettua tästä voiton. Edessä on varmasti kuitenkin hyvin tasainen ottelusarja, meidän on oltava siihen henkisesti valmiita.

Gibbsille viikko on ollut hirvittävän raskas.

– Isoveljeni kuoli syöpään tällä viikolla ja tiesin, että hän katseli peliäni tänään.

Voitollaan Vilpas siirtyi välierissä 1–0-johtoasemaan. Loppuottelupaikka vaatii neljä voittoa.

– Se on selvä, että tuossa tilanteessa, kun tulee voitto, niin tarvitaan onneakin. Veimme ensimmäisellä puoliajalla ottelua, mutta toisen jakson lopusta lähtien ottelu oli enemmän ja vähemmän Kouvojen kontrollissa, Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo puhalsi.

Vilppaan ja Kouvojen ensimmäinen kohtaaminen oli alusta asti hyvin kuuma. Etenkin sisäpelaajat Brandon Taylor ja Thomas Gipson III ottivat yhteen miltei ensimmäisestä pallonhallinnasta lähtien. Taistelupari olikin puoliaikataukoon mennessä joukkueidensa parhaat pistemiehet, kun Taylor kasasi Vilppaalle 11 pistettä ja Gipson Kouvoille 14 pistettä.

Brandon Taylor ja Thomas Gipson III löivät Salohallissa alkutahdit välieräsarjan taisteluun. Kuva: Ville Vuorinen

Vilpas hallitsi avauspuoliskon tapahtumia. Parhaimmillaan kotijoukkue käväisi jo 18 pisteen johdossa, mutta Kouvojen parantunut pelaaminen toisen jakson lopussa kavensi eron kahdeksaan.

Toisella puoliajalla Kouvot löysi kadonneen kaukoheittopelinsä. Pelintekijä Tuomas Hirvonen upotti jälkimmäisellä puoliskolla peräti viisi kolmen pisteen heittoa. Kun myös ottelun loppujen erikoismies Gonzalvez latoi tasaiseen tahtiin pallo läpi korirenkaan, otti Kouvot komennon päätösneljänneksen lopulla.

Jyri Lehtosen joukoilla oli jo kaikki avaimet voittoon, mutta Gibbsin ja Vilppaan hurja lopetus muutti kaiken.

– Ensimmäinen asia oli se, että me tullaan tänne ja Salohallin meteli syö meidät elävältä. Varmaan se hetken siltä näyttikin, mutta saimme kasattua joukkomme kolmannella jaksolla, Lehtonen kertoi tyytyväisenä.

– Viimeiset viisi minuuttia sitten jo kontrolloimme peliä. Pääsimme siihen tilanteeseen, missä jokainen haluaa varmasti ollakin: 12 sekuntia jäljellä ja johdat kuusi pistettä. Ei tuosta tilanteesta voi enää ottelua hävitä oikeastaan kuin ainoastaan tuolla tavalla kuin me hävisimme. Ensin rikottiin hyppyheitossa, sitten molemmat vaparit ohi ja sen päälle onnekas yhden käden roiskaisu, joka meni vielä pitkäksi ja sujahti levyn kautta Salohallin pehmeisiin koreihin. Että siinä tapahtui aika monta asiaa. Näitä tapahtuu, mutta ikävää, että se tapahtui tässä vaiheessa.

Lehtonen myönsi, että tappio oli kaikin puolin shokeeraava.

– On tässä vähän tyhjä olo, kun ensin tulimme ja näytimme, että pystymme täälläkin taistelemaan tasavertaisesti. Sitten hetken jo näytti, että mehän voitamme. Nyt kun voitto otettiin meiltä näin pois, niin onhan tämä shokeeraavaa.

Jack Gibbs ratkaisi ottelun levyn kautta uponnella kolmosellaan. Kuva: Ville Vuorinen

Vilppaan tehokkaimmat olivat niin ikään viisi kolmosta upottanut Mikko Koivisto (15/2), Teemu Rannikko (15/5/7s), Antonio Ballard (16/2), Taylor (15/3) ja ottelun ratkaissut Gibbs (15/5/3r).

Kouvojen pisteet jakautuivat miltei kokonaan aloitusviisikolle. Gipson (24/8) möyri korin alta tasaisesti tuhojaan. Gonzalvez (18/5/5s), Hirvonen (17/2) ja Morgan (14/8/4s) osoittivat Kouvojen olevan myös laadukas heittojoukkue.

Kouvot isännöi Vilpasta jo lauantaina klo 18.30 Kouvolan jäähallissa, Lumon Areenalla. Välierien avausosa jättikin herkulliset asetelmat Kouvojen kotiotteluun.

Ottelutilasto

Teemu Rannikko johti jälleen Vilppaan hyökkäyksiä vakuuttavasti. Kuva: Ville Vuorinen

Karhu Basket aloitti välieräurakkansa hallitsevan mestarin elkein

Kauhajoen Karhu Basket ei antanut kotkalaisen KTP-Basketin yllättää välieräavauksessa, vaan Karhu Basket kukisti vierailijansa selvästi 106–72 (41–33).

Voitto oli Karhu Basketille jo 16. peräkkäinen kotiparketilla. Seuraavan kerran KTP:llä on mahdollisuus murtaa hallitsevan Suomen mestarin kotitaika maanantaina. Sitä ennen joukkueet kohtaavat lauantaina Kotkassa.

– Karhu Basket meni hirveän vahvasti meidän korin alle. Se oli meille ehkä pieni yllätys. Meillä on kuitenkin pelaajia, jotka viihtyvät siellä. Mutta Karhu Basket teki maalatulta alueelta 60 pistettä, mikä on ihan mielettömän suuri määrä meitä vastaan, KTP:n käskyttäjä Tomi Kaminen ihmetteli.

– Hävisimme liian helposti tilanteita kaarella. Nyt pitää katsoa videoita ja valmistautua kotiotteluun paremmin. Se miten lopulta notkahdimme, niin se tapahtui ehkä liian helposti. Mutta niin joskus käy hyvää joukkuetta vastaan. Karhu Basket on aika paha joukkue, ei tule olemaan helppoa meillä kotonakaan.

Karhu Basket hallitsi ottelun kulkua aina vaan vahvemmin, mitä pidemmälle pelikello eteni. Vielä avausneljänneksellä KTP pystyi vastamaan Karhu Basketin tasaisen laadukkaaseen hyökkäysvoimaan.

Toisesta neljänneksestä alkaen Karhu Basket alkoi hiljalleen mennä menojaan. Kotijoukkueen huiman päätösneljänneksen myötä ensimmäinen välierä päättyi murskalukemiin.

Tilastojen valossa Karhu Basket sai suurimmat erot vapaaheittojen määrässä, kahden pisteen heittoprosentissa ja levypalloissa, jotka kotijoukkue voitti peräti 43–28.

– Valmistautuminen meni aika nappiin. Pelaajat olivat selkeästi valmiita tähän ottelusarjaan. Kokeneemmat pelaajat olivat jo vähän tuskastuneitakin, kun oli peleistä sen verran pitkä tauko, Karhu Basketin päävalmentaja Jussi Laakso totesi.

– Teimme toiseen puolikkaaseen 65 pistettä. Se kertoo siitä, että saimme paljon laadukkaita paikkoja korin alta ja vähän muualtakin. Tästä on hyvä jatkaa.

Karhu Basketilta löytyi kuusi pelaajaa, jotka ylittivät kymmenen pisteen rajapyykin. Parhaiten onnistuivat ikitaistelija Rene Rougeau (24/8), Okko Järvi (16/1) ja Bojan Sarcevic (12/7/9s/3r).

KTP:ltä erottuivat Jalen Jackson (17/6), Antto Nikkarinen (12/2) ja Donte Thomas (14/8). Sen sijaan sentteri Kevin Langfordin (2/1) iltapuhde oli hyvin vaisu.

– Tiesimme, että vastassa on erittäin hyvä joukkue. He ovat hyvin urheilullisia. Etenkin itse valmistauduin huolella Thomasin asettamaan haasteeseen, hän on aika paha pideltävä, Rougeau kehaisi.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä yrittämään voittoa myös Kotkassa. Tiedämme, että KTP on loistava kotijoukkue, joten meidän on annettava siellä parastamme, jos haluamme onnistua ryöstöretkessämme.

Ottelutilasto

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia