Viro väänsi väkisin voiton Suomesta

8.8.2003 Suomen maajoukkue koki torstaina toisen tappionsa kotiturnauksessaan Tampereella kovasta taistelustaan huolimatta. Viro pääsi niskan päälle heti alussa ja piti johtoasemansa loppuun saakka. Suomen tappio virolaisille Sokos Hotel Tournamentissa kirjattiin täpötäyden Pyynikin Palloiluhallin edessä lukemin 83-89 (42-48).

Torstaisen ottelun ensimmäiset minuutit olivat identtiset keskiviikkona nähtyjen kanssa, jolloin Venäjä avasi Suomea vastaan murskaavasti. Viro pääsi reilussa kahdessa minuutissa 11-0-johtoon, kunnes Petri Virtanen rikkoi kuparisen.

- Jos autotermiä käyttäisi, niin molemmat Tampereen ottelumme ovat lähteneet käyntiin kuin käsijarru päällä. Vastustajilla on takanaan enemmän kansainvälisiä kovia otteluita ja ovat olleet valmiimpia pelaamaan alussa. Meidän peli ei vain ota lähteäkseen käyntiin, harmitteli maajoukkueen päävalmentaja Ari Tammivaara.

Suomen lähtökohdat torstain peliin olivat sikäli vaikeat, että joukkue joutui taistoon ilman tähtitakamiestään Teemu Rannikkoa. Rannikko loukkasi keskiviikon ottelussa polvensa ja joutui vielä tortaina käyttämään apunaan kävelykeppejä. Polven kohtalosta saataneen lisätietoja perjantaina.

Ensimmäisellä jaksolla – ja koko ottelussa – kentän hahmo oli Viron entinen NBA-peluri Martin Müürsepp. Suomi ei löytänyt miehelle pysäyttäjää ja Müürsepp nostelikin avausjaksolla 11 pistettä. änen vartioimistaan yrittivät vuoroin Tuukka Kotti, Jukka Matinen ja Hanno Möttölä. Kaikki samalla laihalla tuloksella.

Kuin palkintona hurjalla sykkeellä pelissä mukana eläneelle yleisölle Suomi pääsi onneksi peliin mukaan. Suuren panoksen antoi Olli Nikitin, joka toi hyvää sykettä Suomen puolustukseen vaihtopenkiltä. Suomi avasi toisen neljänneksen 8-0-jaksolla ja nousi Matisen vapaaheitoilla 34-34-tasalukemiin, kun 14 minuuttia oli pelattu. Niinikään vaihdosta peliin tullut Mikko Noopila osoitti miksi Braunschweigin Bundesliiga-joukkue palkitsi hänet äskettäin kahden vuoden jatkosopimuksella. Noopila sai jonkinlaisen otteen seitsemän senttiä itseään pidempään Müürseppiin ja taisteli jokaisen tilanteen loppuun saakka. Suomen puolustuksesta löytyi kuitenkin aukkoja ja Viro pääsi kuuden pisteen johdossa puoliajalle (48-42).

Päätä seinään hyökkäyksessä

Kolmannen jakson joukkueet tahkosivat tasatahtiin 17-17. Suomen puolustus toimi hyvin, mutta hyökkäys ei lähtenyt rullaamaan, vaan ilmassa oli jo pakottamista. Virhevaikeuksiin Suomi joutui kolmannen jakson lopulla, kun Noopila sai neljännen virheensä. Päätösneljänneksellä peräkkäin suihkukomennuksen saivat Hanno Möttölä sekä Kimmo Muurinen, kun peli oli vanhentunut 34 minuuttia. Hetkeä aiemmin Möttölä oli tuonut onnistuneella kolmosellaan Suomen neljän pisteen päähään (64-69) Virosta. Naapuri vastasi kuitenkin 8-0-kiskaisulla ja ottelu alkoi saada lopullisia niittejään Suomen kannalta. Jyri Lehtonen ja Matinen herättelivät vielä suomalaistoiveita kolmosillaan, mutta kokenut Viron joukkue pelasi viisaasti ja rankaisi kylmästi suomalaispelureiden rikkeistä upottamalla valtaosan vapaaheitoistaan.

Suomen vapaaheittotyöskentelyyn jäi paljon parannettavaa kuten jäi myös muuhunkin hyökkäyspelaamiseen. Viimeisen kymmenminuuttisen aikana suomalaisista kaikki yrittivät vuorotellen kääntää ottelua kotijoukkueelle, mutta viimeistely oli luokattoman huonoa. Suomen viimeisen jakson kahden pisteen onnistumisprosentti oli vaatimaton 27,3 (6/22) ja ratkaisut lähinnä ahdistetuista paikoista otettuja hyppyheittoja ja sumppuun suoritettuja ajoja.

- Nakkelimme ottelussa 13 vapaaheittoa ohi ja lopussa vielä layupejakin. Näin tiukassa pelissä sellaisilla ohiheitoilla on äärimmisen suuri merkitys. Mielestäni jonkinlaista jännitystä on joukkueesta havaittavissa, vaikkei se miksikään tekosyyksi (tappiolle) kelpaakaan, pohdiskeli seitsemän pistettä ja seitsemän levypalloa kovan puolustusuurastuksensa ohella koonnut Noopila.

- Väsymys tuntui iskevän lopussa. Emme pystyneet pitämään edes ajatusta kasassa. Toivotaan, että perjantaina saisimme pidettyä pakan koossa koko 40 minuutin ajan. Tähän mennessä esityksemme ovat ailahdelleet aivan liikaa, kommentoi puolestaan Kotti.

Noopilan ohella yrityksellään lämmittivät Antti Nikkilä (10/7), hyvin puolustanut Nikitin ja Kimmo Muurinen (6/5), joka kylläkin syyllistyi turhiin virheisiin. Eniten pisteitä suomalaisista teki Möttölä (15), joka samalla keräsi myös eniten levypalloja (8). Tammivaara peluutti tasaisesti koko miehistöään. Kaikki suomalaiset pääsivät pisteiden makuun. Martin Müürsepp teki Virolle 27 pistettä ja poimi 11 levypalloa.

Perjantaina Suomi kohtaa Sokos Hotel Tournamentin päätösottelussa klo 19.00 alkaen Henrik Dettmannin Saksan. Ennen sitä yhteen ottavat Viro ja Venäjä klo 16.30 alkaen. Ennakkolipunmyynti käynnistyy perjantaina klo 13 Sampolan koululla.

Saksa näytti tasonsa kellistämällä Venäjän

Torstain ensimmäisessä ottelussa nähtiin suora ennakko tulevista EM-kisoista, kun Saksa ja Venäjä kohtasivat. Dettmann otti juhlaottelussaan jälleen hienon sulan hattuunsa, kun MM-pronssimitalisti Saksa kukisti MM-kympin Venäjän lukemin 89-72. Ottelu oli Dettmannille sadas Saksan maajoukkueen päävalmentajana.

Kun huippujoukkueet ovat vastakkain, tuli torstaina selväksi se, että pienikin herpaannus huipputasolla voi koitua kohtalokkaaksi. Venäjälle tuo herpaannus sattui neljännen jakson alkuhetkille, jolloin Saksa meni menojaan. Ensin Saksa vei viisiminuuttisen 12-2 ja jatkoi rynnistystään pitämällä vastustajansa neljässä pisteessä jakson kahdeksan ensimmäisen minuutin aikana.

- Venäjä on iso ja arvostettu koripallomaa. Aina tuon tasoisen vastustajan lyöminen on kova saavutus. Pystyimme toisella puoliskolla pitämään pelimme hyvin kasassa, joka kertoo joukkueen sisisestä kemiasta ja kokemuksesta. Kyseessä oli kuitenkin avainpelaajiemme kesän ensimmäiset maaottelut, kertoi Dettmann ottelun jälkeen.

Saksan joukkueesta Ademola Okulaja teki 21, Stefano Garris 17 ja Patrick Femerling 15 pistettä.

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.