Virtanen johdattaa Katajan mestaruustaisteluun

2.10.2008 Joensuun Katajan murheellinen pelikausi 2007-08 loukkaantumisineen ja valmentajavaihdoksineen on menneen talven lumia. Petri Virtasen paluu Lappeenrannasta Joensuuhun ja Sami Lehtorannan tervehtyminen on palauttanut Katajan Korisliigan mestarisuosikiksi.

Katajan päävalmentaja Ray Ailus kertoo alkavan kauden kokoonpanon olevan hänelle mieluinen paketti.

– Olemme apuvalmentajani kanssa valinneet pelaajat ja mielestäni olemme onnistuneet varsin hyvin.

Virtasen lisäksi Katajan tulopuolelle merkitään Hongasta saapunut 202-senttinen, 21-vuotias kova-asenteinen laitahyökkääjä Juho Nenonen, jonka odotetaan puhkeavan kukkaan Joensuussa, sekä kovan 1-1-puolustajan ja tarkan kaukoheittäjän maineessa oleva Jussi Eskola. Uusia tuttavuuksia joukkueessa ovat myös amerikkalaiset Ty Harrelson, Jeremiah Wood ja Quinnel Brown, jotka ovat osoittaneet sopivansa Katajan palettiin erinomaisesti.

Viime kauden runkopelaajistaan Kataja on onnistunut säilyttämään kokoonpanossaan Lehtorannan lisäksi loukkaantumisesta toipuvan Anssi Kinnaslammen. Kauden alkaessa Katajalla on käytössään liigan ehkäpä kovatasoisin kahdeksikko.

– Kyllä meidän tavoitteemme on voittaa mestaruus. Meillä on kuitenkin 11 pahinta vastustajaa, joista jokainen pitää hoitaa vuorollaan, toteaa Ailus.

Team Componentassa läpimurtonsa viime kaudella tehnyt Eskola kertoo odottaneensa mahdollisuutta päästä Ailuksen valmennukseen jo vuosia. Eskola kertoo saaneensa Ailukselta juuri sitä, mitä hän on tilannut.

– Reiskan alaisuudessa oleminen on ollut mahtavaa. Hän on hyvällä tavalla vaativa koutsi, joka ei tyydy puolittaiseen suoritukseen.

Vaikka kevääseen on vielä pitkä matka, Ailus on muodostanut jo kuvansa ihanteellisesta finaalivastustajasta.

– KTP monestakin syystä ja Kouvot yhdestä syystä. Mutta finaaleihin pitää mennä ottelu kerrallaan.

LrNMKY:llä takanaan täysremontti

Viimeisen neljän pelivuoden aikana kaksi SM-kultaa, yhden SM-pronssin ja kolme Suomen cupin kultaa haalinut Lappeenrannan NMKY joutui vakavaan paikkaan viime keväällä organisaation taloudellisten epäselvyyksien vuoksi. Menestyksekkäästi FIBA Eurocupissa pelannut LrNMKY joutuikin kesällä lähes täydellisen muutoksen eteen. Maajoukkuemiehet Aki Ulander, Juha Sten ja Petri Virtanen vaihtoivat maisemaa, kuten myös amerikkalaiset Adrian Henning ja Ivan Harris. Ainoa joukkueeseen jäänyt runkopelaaja on 199-senttinen, 33-vuotias taisteluratsu Pasi Riihelä.

Myös mies LrNMKY:n penkin päädyssä vaihtui. Mika Turunen otti vastaan pestin Luxemburgista ja hänen tilalleen palkattiin pitkän päivätyön Tampereen Pyrinnön valmentajana tehnyt Jarmo Laitinen.

– Jokainen lajia seurannut tietää, että henkilökohtaisesti väsyin Tampereella. Vaihtelu on aina tervetullutta ja toistaiseksi kaikki on mennyt Lappeenrannassa hyvin, kertoo Laitinen.

Riihelän lisäksi LrNMKY luottaa vahvasti ulkomaalaiskolmikkoonsa. Amerikkalaiset Jerel Blassingame, HL Coleman ja Demetrius Brown ovat osoittautuneet monipuolisiksi pelimiehiksi, jotka pystyvät Riihelän ohessa palauttamaan LrNMKYn pudotuspelitaisteluun. Elämänsä tilaisuuden saavat myös viime vuosina vähille minuuteille jääneet Viljami Vanjoki, Janne Rekola, Jouko Järvinen ja Tuukka Kulha.

– Meillä on ehkä heikompi lähtötaso kuin edellisinä kausina, mutta joukkueessamme on paljon nälkäisiä kavereita, jotka ovat kuluttaneet perseensä puhki penkillä istuessa. Mielestäni pelimme näyttää erittäin hyvältä siihen nähden, että ollaan oltu vasta viikko kasassa, pohtii Laitinen.

Kokenut Riihelä katsoo Laitisen mukanaan tuoman harjoitteluilmapiirin muutoksen olevan käänne hyvään suuntaan.

– Me olemme pelanneet todella puolustusvoittoista koripalloa ja päästy juoksemaan paljon nopeita, joka ei ole Lappeenrannalle ollut viime vuosina ominaista. Jarkki on pistänyt pelaajien aivot toimimaan. Kesän aikana on ollut todella kiva pelata.

Heikentyneestä kokoonpanosta huolimatta Riihelä ei suostu lähtemään kauteen altavastaajana. Lappeenrannassa on totuttu menestymään ja Riihelä odottaa menestystä nytkin.

– Tavoitteet pitää asettaa korkealle, että löytyy tekemisen halua. Pitää kuitenkin olla realisti ja opetella toimimaan uuden joukkueen kanssa yhtenäisesti, olla se joukkue isolla J:llä. Odotamme tietysti kevätkaudesta syyskautta parempaa.

Laitinen jakaa kiitoksia Lappeenrannan aktiiviselle taustaryhmälle, joka murheelliselta näyttäneeltä taloustilanteesta huolimatta pystyi takaamaan LrNMKY:n säilymisen liigakartalla.

– Taustaryhmä on tehnyt ison työn sen eteen, että me voidaan pelata. Meidän on joukkueena taattava se, ettei taustaryhmän työ valu hukkaan. Toistaiseksi kaikki on toiminut oikein hyvin ja minä uskon, että lappeenrantalaisella koripallolla on tulevaisuutta.

Tarmo pyrkii uuteen nousuun talkootyöllä

Porvoon Tarmo käväisi kevään puolivälierissä lähellä suuryllätystä pakottamalla lopulta välieriin edenneen ToPon viiteen täyteen otteluun ennen karsiutumistaan. Jo pudotuspeleihin pääsemistä pidettiin Porvoon ulkopuolella pienoisena yllätyksenä, sillä Tarmo lähti kauteen tarkoituksellisen matalalla profiililla.

– Periaatteessa hoitelemme edelleen menneisyyden häpeällistä taloudenhoitoa ja koetamme selvitä vähällä ja halvalla kaikesta tekemällä samalla mahdollisimman hyvää työtä urheilun saralla, toisen kautensa Tarmon valmentajana aloittava Lars Ekström kertoo.

Syyskaudella 2007 haparoivia otteita esittänyt Tarmo petrasi peliään vahvasti kauden edetessä ja oletettavaa on, että porvoolaiskannattajilla on syytä odottaa vieläkin parempaa alkavalla kaudella. Joukkueen kotimainen runko on pysynyt lähes samana, kotimaisena johtotähtenään monipuolinen laitahyökkääjä Esa Mäki-Tulokas. Myös Mikael Holmeen, Ville-Pertti Lindin, Pasi Pekkolan ja Henri Hirvikosken mestaruussarjakokemus tulee nousemaan tärkeään asemaan kauden aikana.

– Meillä on sellainen porukka, joka on valmis tekemään määrällisesti hirveästi töitä. Kesän aikana ei tarvinnut montaa kertaa käskeä ketään tekemään mitään paremmin. Jokaisen motivaatio oli todella kova, jakaa Ekström kiitosta joukkueelleen.

Taktiikkavelhona tunnetun Ekströmin joukkueet on tunnettu puolustuksestaan ja periksiantamattomuudestaan. Porvoo turvautuu edelleen vanhoihin tuttuihin resepteihin, mutta Ekström on keitellyt vastustajien kiusaksi myös uusia käärmeliemiä.

– Kehittymisen nimissä hyökkäyspelimme on taas jotain ihan muuta kuin aiempina vuosina ja puolustukseenkin on tehty lisäremonttia, kokenut valmentaja virnistää.

– Uusi pelisysteemimme on luovuuteen ja pelaajien vastuuseen sitoutuva. Uskon, että kyseessä on yleisöllekin ihan viihdyttävä pelitapa. Cupin matsissa Katajaa vastaan peli näytti hetkittäin jo ihan kivalta, kertoo Tarmon suomalaisiin profiilipelaajiin lukeutuva Pasi Pekkola.

Tarmo lähtee kauteen kolmen ulkomaalaispelaajan turvin. 208-senttinen Jessan Gray ja kaksimetrinen Mani Messy yrittävät korvata Mark McCarrollin ja Travis Leechin jättämän aukon Tarmon korin alla. Vain 178-senttinen Steve Barnes on vanhan liiton pelinrakentaja, joka keskittyy pitämään huolta pallosta ja avaamaan joukkuetovereilleen hyviä korintekopaikkoja.

– Pyritään uudistamaan ja parantamaan peliämme hiljalleen kauden edetessä ja pitämään virettä yllä siten, että kaikki pelaajat oppivat uutta. Tavoitteenamme on mestaruus ja sen tavoitteen voimme saavuttaa ujuttautumalla salakavalasti playoffseihin ja iskemällä kovaa siellä, lataa Ekström paineita Korisliigan ennakkosuosikkien niskaan.

Lue koko Koris.netin kausiennakkopaketti



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

Näytä lisää vastaavia