Koripallo vie kauas – suomalaista valmennusoppia Aasian liigoissa

17.11.2016 08:00 Suomalaisia pelaajia ja valmentajia löytyy kuluvalla kaudella myös muualta kuin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta. Pelaajista Etelä-Amerikkaa valloittavat Juho Nenonen ja Samuel Haanpää, ja kauas Aasiaan ovat suunnanneet valmentajat Lars Ekström ja Mika Turunen.

Lars Ekströmin mukaan pelinopeus on yksi suurimmista eroista Korisliigan ja Japanin liigan välillä. Kuva: Kai Kilappa.

Mika Turunen teki suomalaista koripallohistoriaa lauantaina, kun hänestä tuli ensimmäinen suomalainen koripallovalmentaja, joka on johdattanut joukkueensa mitaleille Aasiassa. Turusen Ho Chi Minh saavutti Vietnamin liigassa hopeaa.

Turusen lisäksi Aasian valloitukseen lähti kuluvaksi kaudeksi Lars Ekström, joka valmentaa Japanin B3-liigassa Tokyo Cinq Revesiä. Kokenut Ekström on valmentanut aiemmin urallaan muun muassa Ruotsissa sekä Korisliigassa viimeisimpänä KTP-Basketia kaudella 2011-12.

- Minulla on agentti, jolla on aiemminkin ollut yhteyksiä tänne. Tein 1,5 vuotta sitten muutaman scouttijutun tänne ja oli puhetta, jos lähtisin valmentamaan, mutta se jäi silloin siihen. Ilmeisesti joku kuitenkin muisti minut ja oli yhteydessä, ja nyt olen ollut täällä muutaman kuukauden, Ekström kertoo.

Vaikka koripalloa pelataan samoilla säännöillä ympäri maailman ja lajin sanasto on osin samaa kielestä riippumatta, Ekström myöntää kielen tuovan omat haasteensa arkipäiviin. Joukkueessa valmentajan ohjeita kääntää muutama englantia osaava pelaaja yhdessä amerikkalaisvahvistusten kanssa.

- Meille palkattiin henkilö kääntäjän ja huoltajan tehtäviin, mutta hänellä ei lopulta riittänytkään taito kääntöhommiin. Nyt hän toimii vain huoltajana, Ekström sanoo.

- Nuorisossa on paljon innokkaita pelaajia, jotka haluaisivat NBA:han, mutta eivät ymmärrä, että sitä varten olisi hyvä opetella englantia. Täällä on niin paljon väkeä, että englantia ei tarvitse oikeastaan mihinkään.

”Kovasti kumarrellaan”

Suurimmat erot suomalaisessa ja japanilaisessa koripallossa löytyvät Ekströmin mukaan pelinopeudesta.

- Täällä pelissä tapahtuu koko ajan ja on hyvin vähän amerikkalaisia puhtaita 5-paikan pelaajia ­– sen tyyppinen pelaaja ei ehdi mukaan. Luulen, että Korisliigan parhaat joukkueet veisivät meitä aika lailla, mutta toisaalta häntäpään kanssa ei olisi niinkään selvää, Ekström vertaa.

- En usko, että Suomesta löytyy niin nopeita pelaajia kuin meidän viisi nopeinta. He häviävät taidossa, mutta täällä pystyy pelaamaan ihan erilaisia prässejä kuin Korisliigassa. Vauhti on hirmuinen, mutta ”koripalloäly” ei välttämättä parhaasta päästä.

Eroja löytyy myös kentän ulkopuolelta. Ottelutapahtumat on viety teknologian huippumaassa lähelle NBA-tasoa ja valot, musiikit, savukoneet ja kuulutukset tekevät otteluista todellisen shown. Ottelun jälkeen nähdään joukkueet kumartavat kentällä eri suuntiin, ja Ekströmin mukaan areenalta on turha yrittää poistua heittämättä läpyjä jokaiselle katsojalle.

- Kunnioitus etenkin ylemmässä asemassa olevia ja vanhempia kohtaan on suurta. Kun laitoin 19-vuotiaan pojan avausviisikkoon, hän tuli ottelun jälkeen kysymään, että miten hän oli avauksessa kun penkillä oli paljon vanhempia pelaajia, Ekström nauraa.

- Kovasti kumarrellaan aina kun nähdään, ja on ollut ihan turhaa yrittää kantaa pallokassia, kun heti kaverit ryysivät ottamaan sen.

 
21.9.2018 14:15 Susijengi

Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

17.6.2018 10:50 Suomalaiset ulkomailla

Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

15.6.2018 08:29 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi lämmitti Koposta

Petteri Koposen, 30, toinen kausi maineikkaassa FC Barcelonassa päättyi sunnuntaina, kun Barcelona taipui Espanjan liigan välierissä Baskonialle otteluvoitoin 1-3. Koposelle kausi oli henkilökohtaisella tasolla hyvin kaksijakoinen, mutta hieno loppukausi jätti hyvän maun.

8.6.2018 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Juniorin vahva kausi Israelissa päättyi pettymykseen

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Israelin liigassa pelanneen Gerald Lee Juniorin, 30, kausi loppui alkuviikosta, kun hänen seuransa Maccabi Ashdod putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kausi päättyi pettymykseen, oli Lee kokonaisuudessaan tyytyväinen kauteen.

4.6.2018 14:20 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin suhteellisen tyytyväinen kauteen Malagassa

Sasu Salinin ensimmäinen kausi Malagassa päättyi pettymykseen, kun joukkue putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Baskonialle suoraan kahdessa ottelussa. Kokonaisuudessaan Salin piti kautta kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

3.6.2018 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Romanian liigassa alkavat finaalit – Toijalan Steaua havittelee mestaruutta

Jukka Toijalan Steaua Bukarest on osoittanut Romanian liigan pudotuspeleissä hienoa venymiskykyä, kun joukkue raivasi tiensä finaaleihin. Maanantaina käynnistyvässä finaalisarjassa Steaua saa vastaansa Oradean.

28.5.2018 16:12 Suomalaiset ulkomailla

Gerald Lee Junior aloittaa pudotuspelit Israelissa

Israelin liigan runkosarja saatiin päätökseen monen mutkan kautta sunnuntaina ja pudotuspelit käynnistyvät jo tiistaina. Vielä viime viikolla koko kauden loppu oli vaakalaudalla.

27.5.2018 17:55 Suomalaiset ulkomailla

Suuri rooli maistui Huffille: ”Mitä enemmän tulee ikää, niin sitä helpompi on pelata”

Shawn Huffin Frankfurt Skyliners oli lähellä suuryllätystä, kun se pisti Saksan Bundesliigan pudotuspeleissä runkosarjan ykkösen Bayern Münchenin tiukoille. Kausi päättyi lopulta putoamiseen otteluvoitoin 2-3. Kokonaisuudessaan Huff piti kuitenkin sekä omaa että joukkueensa kautta onnistuneena.

27.5.2018 10:27 Suomalaiset ulkomailla

Koponen ja Salin aloittavat pudotuspelit Espanjan liigassa

Espanjan koripalloliigassa alkavat pudotuspelit sunnuntaina. Petteri Koposen Barcelona saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa Andorran ja Malagaa edustavan Sasu Salinin avauskierroksen vastustaja on Baskonia.

21.5.2018 21:45 Suomalaiset ulkomailla

Jamar Wilson aloittaa taistelun Ranskan mestaruudesta

Ranskan liigan runkosarja saatiin viime viikolla päätökseen ja Jamar Wilson sekä Nanterre aloittavat pudotuspelit tiistaina Strasbourgia vastaan.

19.5.2018 19:12 Suomalaiset ulkomailla

Vahva loppukausi toi Anton Odabasille itseluottamusta

Anton Odabasilla, 22, oli tapahtumarikas kausi turkkilaisessa Trabzonsporissa. Kauteen mahtui paljon sekä kentällä että sen ulkopuolella, mutta vahvan loppukauden myötä kausi jäi hienosti plussan puolelle.

12.5.2018 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Iisalo siirsi finaalitappion jälkeen katseet jo kohti Bundesliigaa

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentaman Crailsheim Merlinsin upea kausi Saksan ProA:ssa jäi ilman lopullista kirsikkaa kakun päältä, kun Crailsheim taipui kahden ottelun finaalisarjassa Vechtalle yhteistuloksin 158-165. Finaalipaikka kuitenkin riitti jo nostamaan Crailsheimin ensi kaudeksi Bundesliigaan ja valmentajakaksikon katseet ovat jo tiukasti tulevassa

5.5.2018 20:59 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopaisella kasvattava kausi

Annika Holopaisen, 25, debyyttikausi ammattilaiskentillä päättyi ikävästi Saksan Bundesliigan finaalitappioon. Karvaasta kauden päätöksestä huolimatta Holopainen katsoi kautta positiivisin mielin.

4.5.2018 15:00 Haastattelu

Huffin Frankfurt yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Shawn Huffin ja Gordon Herbertin Frankfurt Skyliners selvitti tiensä Saksan Bundesliigan pudotuspeleihin viimeisenä joukkueena. Pudotuspeleissä vastaan asettuu kovin mahdollinen haaste, kun se kohtaa runkosarjan ykkösjoukkue Bayern Münchenin.

3.5.2018 15:16 Suomalaiset ulkomailla

Nousu ei tyydyttänyt Iisalon joukkueen menestysnälkää – finaalit edessä viikonloppuna

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins juhli viikonloppuna nousua Saksan ProA-liigasta Bundesliigaan. Edessä siintää kuitenkin vielä viikonloppuna pelattava finaalisarja Vechtaa vastaan.

30.4.2018 Haastattelu

Ahosen ja Madsenin kaudet jättivät hampaankoloon

Roope Ahosen kausi Ourensen joukkueessa Espanjan LEB Orossa ja Alexander Madsenin urakka Tshekin liigan USK Prahassa tulivat päätökseen viikonloppuna. Sekä Ahosen että Madsenin kaudesta löytyi sekä hyviä että mieltä kaihertaneita asioita.

26.4.2018 Haastattelu

Holopainen valmiina finaaleihin – Iiskolalle jäi kaudesta paljon oppia

Annika Holopaisen kausi jatkuu viikonloppuna Bundesliigan finaaleilla, kun Wasserburg jahtaa kuudetta peräkkäistä Saksan mestaruuttaan. Evita Iiskolan kausi sen sijaan päättyi viime viikonloppuna, kun joukkue hävisi Kakkosbundesliigan finaaleissa Wolfenbüttelille. Pettymyksestä huolimatta Iiskolalle jäi käteen kaudesta paljon positiivisia asioita.

12.4.2018 Haastattelu

Mäkitalon ja Grönbergin kaudet päättyivät pettymykseen

Saksan Bundesliigassa pelaavan Anni Mäkitalon kausi Donau-Riesin joukkueessa päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella ja sarjaporrasta alempana pelaavan Camilla Grönbergin taival Bad Homburgin kanssa päättyi välierissä.

9.4.2018 Haastattelu

Salinille ja Koposelle jäi jossiteltavaa Euroliigasta

Petteri Koposen ja Sasu Salinin urakka Euroliigassa päättyi runkosarjaan, kun sekä Barcelona että Malaga jäivät pudotuspelien ulkopuolelle. Molemmille jäi Euroliigasta hieman hampaankoloon.

6.4.2018 Haastattelu

Iisalon ja Vertion Crailsheim taistelee noususta Bundesliigaan – Mirolybovilla ja Janssonilla opettavainen kausi

Saksan ProA-liigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja suomalaisittain runkosarja oli varsin monimuotoinen. Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama Crailsheim Merlins ylsi seurahistorian parhaaseen runkosarjasuoritukseen, Anton Mirolybovin käskyttämä Kirchheim Knights jäi niukimmalla mahdollisella tavalla ulos pudotuspeleistä ja Daniel Janssonin luotsaaman OrangeAcademy Ulmin kohtaloksi tuli pudota sarjasta.

Näytä lisää vastaavia