Maajoukkueessa läpimurtonsa tehnyt Muurinen ei murehti liigaurakkaa

18.10.2005 Maajoukkuekoripalloilija Kimmo Muurinen ei vaivaa ajatuksiaan sillä, että hänellä on ottelumäärien osalta edessään uransa ehdottomasti raskain kausi.

Espoon Hongan 24-vuotias ja 202-senttinen taistelija tekee työtä  käskettyä  ja elää päävalmentaja Mihailo Pavicevilta saamansa viikko-ohjelman mukaan opiskellen samalla vielä tietotekniikkaa yliopistossa.

- Ai, keskiviikon vastustajamme on Namika Lahti. En itse asiassa tiennyt sitä. Aikatauluista pidetään huolta harjoituksissa. Ei ole hyvä lähteä ajattelemaan tulevia otteluita ja vastustajia liian aikaisin.

Tuo kommentti kertoo paljon Muurisen ehkä erilaisesta, mutta silti ammattimaisesta asenteesta. Hän ei mene asioiden edelle. Jokainen yksittäinen harjoitus ja jokainen yksittäinen ottelu on juuri sillä hetkellä pelaajan uran tärkein.

Ja niitä otteluita Muurisella alkaneella kaudella riittää. Määrä nousee reiluun 70:ään, kun Korisliigan lisäksi mukaan lasketaan harjoituspelit ja tähän mennessä ne tärkeimmät, eli Turkin Izmirissä pelatut Universiadit elokuussa, sekä niitä seuranneet Suomen A-maajoukkueen EM-karsinnat Georgiaa, Luxemburgia ja Makedoniaa vastaan.

Muurinen löytää liigasta NBA-miehiä hankalampia vastustajia

Ne arvo-ottelut Muurinen pelasi mainiosti saaden syystäkin kehut maajoukkueen päävalmentajalta Henrik Dettmannilta. Penkiltä Helsingin jäähallin siirtoparketille juossut Muurinen sytytti yhdessä Joensuun Katajan Petri Virtasen kanssa Suomen hienoon voittoon tulevaisuudessa Euroopan koripalloeliitin tuntumaan kohoavasta Georgiasta.

Saattaa olla, että sekä Muurinen ja Virtanen pelaavat tällä erää viimeistä kauttaan kotimaassa.

- Hyvä kesä ja onnistumiset maajoukkueissa nostivat motivaatiota ja herättivät ajatuksia Eurooppaan lähdöstä. Niistä asioista on kuitenkin aivan turha puhua vielä tässä vaiheessa mitään. Nyt ajatukset suunnataan Honkaan ja opiskeluihin, toteaa määrätietoinen Muurinen.

Tuleva filosofian maisteri ja ammattilaiskoripalloilija Muurinen pystyi haastamaan 1-1 -pelissä Georgian isot ja ehkä kankeatkin NBA-tähdet Zaza Pachulian (Atlanta Hawks) ja Nikoloz Tskitishvilin ((Minnesota Timberwolwes), mutta niitä kansainvälisiä kohokohtia ei ole varaa jäädä muistelemaan kotimaan koreilla.

Vaatimattomampi taso ei tee pelaamisesta välttämättä yhtään helpompaa.

- Peleihin on suhtauduttava eri tavalla. Korisliigassa on osattava miettiä nopeasti, millaisia ratkaisuja tekee pienempiä, vikkelämpiä ja samalla tyyliltään ehkä hankalampiakin pelaajia vastaan.

Akillesjännetulehduksesta lähinnä säikähdyksellä selvinnyt Muurinen on pystynyt vastaamaan vauhtiin ja pystyy siihen jatkossakin. Hongan laaja materiaali takaa sen, että pelimiehiä ei polteta parketilla piippuun.

- Vaihtoruletti pyörii  tehokkaasti. Hyvä näin, sillä materiaalin leveys on avain sille, että pystymme pitämään yllä aggressiivisen tyylimme. Pavicevic voi noukkia penkiltä tuoreita voimia kentälle tasomme laskematta. On selviö, että jokainen tuntee jossain vaiheessa kropassaan 44 runkosarjan ottelun tuoman rasituksen.

Yliopistosarjoissa luovuus on vaarassa jäädä varjoon

Kimmo Muurinen palasi runsas vuosi sitten Suomeen pelattuaan sitä ennen kaksi kautta Yhdysvalloissa Arkansas Little Rock-yliopistossa. Siellä pelejä kertyi kautta kohden runsaat 30.

Yliopistosarjat on yksi, mutta ei suinkaan ainoa ja paras vaihtoehto lupaavalle nuorelle pelaajalle. Pavicevicin lisäksi tänä syksynä yliopistosarjojen arvostelijoiden joukkoon ovat liittyneet näkyvästi muun muassa Dettman ja Teemu Rannikon slovenialaisen Euroliigaseura Union Olimpija Ljubljanan kokenut kroatialaisvalmentaja Pino Grdovic.

- Nuoren pelaajan ei ole välttämättä hyvä lähteä yliopistosarjoihin, jotka tarjoavat vähän pelejä ja lyhyen kauden. Lisäksi Yhdysvalloissa ei panosteta niin paljon yksilöharjoituksiin kuin Euroopassa. Mielestäni nuorien pelaajien pitäisi pysyä pitempään omissa seuroissaan, painotti Grdovic Suomen vierailullaan.

Muurinen liikkuu samoilla linjoilla kokemansa perusteella.

- Arkansas ei tarjonnut ainakaan minulle merkittävää kehitysmahdollisuutta koripalloilijana. Tietenkin tilanne on aivan toinen kärkipään kouluissa.

- Ylipistosarjoissa panostetaan enemmän fyysiseen puoleen ja siellä opitaan kovuutta sekä aggressiivisuutta.

Muurinen myöntää, että luovuus jää yliopistosarjoissa väistämättä taka-alalle.

- Valmentaja laatii tuhottoman paljon eri kuvioita, joiden mukaan sitten mennään.

- Tietenkin Hongassakin Pavicevic määrää peruskuvion, mutta pelaajien on osattava soveltaa sitä tarpeen vaatiessa kentällä. Ei Pavicevic voi tehdä siinä vaiheessa mitään kentän laidalla.

Muurinen ei suinkaan sodi montenegrolaisen käskyttäjänsä suunnitelmia vastaan, päinvastoin. Koripallo on kuitenkin parhaimmillaan nopean kiehtova peli, jossa tilanteet ja taktiikka muuttuvat äkillisesti.

- Kaikki perustuu luovuuteen ja ratkaisut esimerkiksi hyökkäyspelissä on tehtävä sekunnin murto-osassa vastustajan puolustuksesta riippuen. Hongassa kaikki pelaajat tietävät vaihtoehdot, jolloin kuvioiden nopea muuttaminen on mahdollista, painottaa Muurinen.

Kuvioissa riittää vielä hiomista, mutta ainakin alku vaikuttaa mestaruuden tavoitteekseen asettaneen Hongan osalta hyvältä. Viidestä ottelusta neljä voittanut Honka johtaa Korisliigaa yhdessä ToPon ja Namika Lahden kanssa.

Tosin yksi tästä triosta putoaa ainakin hetkellisesti pois, sillä Honka ja Namika Lahti kohtaavat toisensa keskiviikkona klo 18.30 Tapiolan urheiluhallissa pelattavassa kärkiottelussa.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
5.1.2018 21:25 Haastattelu

Syöttötilaston kärkeen noussut Teemu Rannikko: ”Pitää vain tietää kenelle pallo pelataan”

Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.

22.11.2017 Haastattelu

Vilppaan Aaron Jones: ”En koe, että meidän kehityksellemme on olemassa kattoa”

Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.

25.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juho Nenonen: ”Mitä paremmin onnistumme pitämään vauhtia, sitä vahvemmilla olemme”

Salon Vilpas on selvittänyt Korisliigan kevään pudotuspeleissä tiensä voiton päähän sen seurahistorian ensimmäisestä SM-tason mitalista, Vilppaan johtaessa välieräsarjaa Kauhajoen Karhua vastaan voitoin 3-2 ennen keskiviikon kuudetta ottelua Kauhajoella. Karhu-sarjan onnistujiin lukeutuu comebackin Vilppaaseen Argentiinan reissulta palattuaan tehnyt Juho Nenonen.

13.4.2017 Haastattelu

Vilppaan Juwan Staten: ”Otan sen mitä puolustus minulle antaa”

Korisliigan runkosarjan voittanut Salon Vilpas eteni välieriin Kauhajoen Karhua vastaan voittamalla Tampereen Pyrinnön puolivälierissä suoraan otteluvoitoin 3-0. Kevään kenties kuumin joukkue on siis enemmän kuin valmis taistelemaan seurahistoriansa ensimmäisestä mitalista. Joukkueen menestyksen ytimestä löytyy räjähtävä 185-senttinen takamies Juwan Staten.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

19.1.2017 Haastattelu

Ville Kaunisto: ”On etuoikeus saada pelata koripalloa ammatikseen”

Kouvot-ikoni Ville Kauniston, 34, syyskausi sai marraskuussa äkkilopun akillesjänteen katkeamisen myötä. Kaunisto ei kuitenkaan jäänyt voivottelemaan. Talven aikana Susijengi-laituri on jatkanut yliopisto-opintojaan, ilmoittautunut kuntavaaliehdokkaaksi Kouvolassa ja aloittanut kuntoutuksensa tähtäimessään paluu liigatohinoihin syksyllä 2017.

7.1.2017 Haastattelu

Vilppaan Desmond Williams: ”Fanimme saavat jokaisen hallin tuntumaan kotikentältä”

Salon Vilppaan Desmond Williams, 25, on tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen koripalloympyröissä jo ensimmäisellä ammattilaiskaudellaan. Korisliigan joulukuun pelaajaksi valittu Southern Connecticut -yliopiston kasvatti kertoo, että hänen ja joukkueensa runkosarjassa saavuttama menestys on tullut hänelle hienoisena yllätyksenä.

12.12.2016 Haastattelu

Teemu Rannikko: ”Näissä peleissä kyse on koko joukkueen panoksesta”

Kataja Basket on voittanut pelaamistaan Mestarien liigan otteluista puolet ja hakenut vierasvoitot muun muassa Israelista ja Turkista. Joensuulaiset ovat viime vuosina kaataneet useita Euroopan huippujoukkueita, mutta Teemu Rannikko ei suostu pitämään joukkuetta yllättäjänä.

11.11.2016 Haastattelu

Matias Ojala: ”Saatiin heti alkukaudesta itseluottamus kohdilleen”

Moni ennakoi Salon Vilppaalle vaikeaa uudelleenrakennuskautta sen jälkeen, kun kevään 2016 menestysryhmä hajosi yhtä rotaatiopelaajaa lukuun ottamatta kokonaan. Syöksyyn sijaan Vilpas viihtyy marraskuun ensimmäisen kolmanneksen jälkeen runkosarjan kakkossijalla. Suurimpia syitä salolaisten vahvaan syksyyn on parasta kauttaan pelaava Matias Ojala, 27.

2.11.2016 Haastattelu

Raymond Cowels: ”Olemme määrätietoinen, epäitsekäs ja yhtenäinen joukkue”

Korisliiga-kausi 2016-17 on alkanut kaikki kuusi otteluaan voittaneen Helsinki Seagullsin merkeissä. Nimivahvan, iskukykyisen ”lokkiparven” johtohahmoksi on noussut ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaava Raymond Cowels III, 25, joka löytää lukuisia loogisia syitä joukkueensa vahvalle alkukaudelle.

24.5.2016 Haastattelu

Janne Muurinen ripustaa pillin naulaan

Suomen ansioituneimpiin koripalloerotuomareihin kuuluva espoolaislähtöinen Janne Muurinen, 48, on päättänyt erotuomariuransa. Syksyllä 1987 pääsarjadebyyttinsä tehneen Muurisen 29-vuotinen pääsarjaura päättyi Korisliigan kevään 2016 finaalien viidenteen osaotteluun, jossa Kouvot kukisti Tampereen Pyrinnön kotonaan varmistaen Suomen mestaruuden.

11.5.2016 Haastattelu

”Tämä on palkinto pitkästä prosessista”

Kouvolan Kouvot on miesten Korisliigan kauden 2015/2016 mestari. Kouvolalaisen koripalloilun lippulaiva tarjosi menneen kauden aikana kannattajilleen ikimuistoisia hetkiä parketilla ja unohtumattomia tunteita katsomossa. Kouvoille mestaruus oli seurahistorian neljäs ja ensimmäinen sitten kauden 2003/2004. Tuossa joukkueessa pelasi myös nykyinen Kouvot-kapteeni Ville Kaunisto.

9.5.2016 Haastattelu

Pyrinnön Antero Lehto: ”Nyt mitataan kuinka kovia jätkiä ollaan”

Tampereen Pyrintö on Korisliigan finaalisarjassa Kouvolan Kouvoja vastaan neljän ottelun jälkeen 3-1 –takamatkalla otteluvoitoissa. Ailahtelevasti esiintyneet tamperelaiset eivät ole onnistuneet näyttämään parasta osaamistaan kuin ajoittain, mutta Pyrinnön kapteeni Antero Lehto tietää, että joukkue pystyy paljon nähtyä parempaan.

21.4.2016 Haastattelu

Pyrinnön Ricky Minard: ”Puolustus on aseemme”

Tampereen Pyrinnön vahvan kevätvireen taustalla on ollut yksilöiden hitsautuminen hienolla tavalla joukkueeksi, mutta myös niiden yksilöiden jatkuva tason nosto joukkueen sisällä. Yksi näistä kevätauringon alla pelaamisensa tasoa nostaneista pelaajista on 196-senttinen, 33-vuotias laituri Ricky Minard.

9.4.2016 Haastattelu

BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

16.12.2014 Haastattelu

Carl Lindbom: ”Olemme oppineet pelaamaan joukkueena”

Liiganousija Helsinki Seagulls on viettänyt lähes koko syyskauden Korisliigan jumbosijalla, mutta joulun lähestyessä lokit ovat päässeet odotettuun liitoon. Viimeisestä neljästä ottelustaan kolme voittaneen Seagullsin kotimaisen pistetykin Carl Lindbomin, 23 ja 206 cm, mukaan helsinkiläiset ovat joulukuun aikana oppineet pelaamaan joukkueena.

30.9.2014 Haastattelu

Kouvojen Ville Kaunisto: ”Tehdään tästä kaikkien aikojen kausi”

Korisliigan kausi 2014/15 on ovella ja joukkueet hiovat viimeisiä kuvioitaan ennen keskiviikkoista käyntiin pyörähtävää avauskierrosta. Haastajan asemasta ennakkosuosikkien joukkoon liittyneiden Kouvojen kapteeni Ville Kaunisto, 32, uskoo, että alkavassa kaudessa on aineksia Korisliigan historian kaikkien aikojen parhaaksi.

Näytä lisää vastaavia