Maaotteluiden ennätysmies Tuukka Kotti: ”Olen kiitollinen, että olen saanut pysyä terveenä”

31.7.2016 12:25 Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin lauantai-iltana historiaa uusiksi, kun Forssan Koripoikien kasvatti Tuukka Kotti, 35, juoksi jo uransa 190. miesten maaottelussa. Kotti, 205 cm, nousi kaikkien aikojen pelattujen maaotteluiden listalla jaetulle ykkössijalle Jouko Heikkisen kanssa. Listan kärkisija on Kotin saavutettavissa jo ensi viikolla Helsingissä.

Kotti rikkoi 150 pelatun maaottelun rajan syyskuussa 2012 Susijengin EM-karsintaottelussa Belgiassa. Sen jälkeen ”Vorssan” koripallohistorian kaikkien aikojen ansioitunein pelaaja on noussut listalla varmaa tahtia jättämällä taakseen mm. Anssi Rauramon, Kari Liimon ja Hanno Möttölän.

Pelattujen maaotteluiden listan kakkossijalle Kotti kohosi elokuun 2014 valmistavassa maaottelussa Australiaa vastaan ohi Risto Lignellin. MM-kisavuoden 2014 ja EM-kisavuoden 2015 aikana Kotti lähestyi vähitellen Jouko Heikkistä, kunnes saavutti äänekoskelaislegendan lauantai-iltana Tampereella.

- Joskus takavuosina kaikkien aikojen tilastoja tuli mietittyä vähemmän, mutta nyt, joukkueen vanhimpana pelaajana on totta kai ihmeissään katsonut, minkälaisia nimiä on jäänyt taakse. Kummalliseksi on mennyt, kun joukkueen toiseksi vanhin pelaaja on ’84 syntynyt juniori, Kotti naurahtaa maajoukkueen kämppäkaveriinsa Shawn Huffiin viitaten.

- Pitkä matka on kuljettu. Ennen kaikkea olen kiitollinen, että olen saanut pysyä terveenä. Se ei ole mikään itsestäänselvyys.

Viiden pelipaikan maajoukkuemies

Kotin tie kaikkien aikojen pelattujen maaotteluiden listan kärkisijalle on ollut paitsi pitkä, myös monivaiheinen.

Pitkänhuiskea forssalaisnuorukainen joutui nielemään pettymyksen kyyneleitä Vierumäellä 1990-luvun lopulla jäädessään rannalle 16-vuotiaiden poikien maajoukkueesta. Debyyttinsä Suomi-paidassa Kotti tekikin vasta joulukuussa 1998 20-vuotiaiden miesten riveissä.

- Muistan vieläkin sen hetken, kun istutaan Vierumäen auditoriossa ja kahdentoista maajoukkueeseen valitun pelaajan nimet heijastuu piirtoheittimen kankaalle. Olin mielestäni vetänyt todella hyvän leirityksen, mut näytöt eivät kuitenkaan vielä riittäneet. Se oli kova pala, Kotti muistelee.

- En kuitenkaan lannistunut, vaan jatkoin työntekoa. Voi olla, etten ollut sillä hetkellä vielä valmis. Kova työ palkittiin myöhemmin. Nythän olen saanut pelata näitä maaotteluita, no, ihan riittävästi, jatkaa Kotti naurahtaen.

Myös Kotin maaottelu-ura on ollut sanalla sanoen epätyypillinen.

- Mietinpähän tuossa, olenko maajoukkueen historian ainoa pelaaja, joka on pelannut maajoukkueessa jokaisella viidellä pelipaikalla. (Maajoukkueen entinen päävalmentaja) Aaron McCarthy tykkäsi aikanaan peluuttaa minua pointtia, ja siitä on pikkuhiljaa siirrytty laiturin paikkojen kautta vitospaikalle.

”Voin ihan hyvin pelata vielä 40-vuotiaana”

Kotti on ollut vähintään kuluvan vuosikymmenen Susijengi-ilmiön ajan joukkueen kollektiivisen ja uhrautuvan puolustuspelin ilmentymä.

Vaikka konkarille tuli maaliskuussa 35 vuotta mittariin, setä jaksaa heilua. Kotti on aina kuulunut joukkueen kovakuntoisimpiin pelaajiin, ja oman todistuksensa mukaan mies on paremmassa kunnossa kuin vuosiin.

- Pari vuotta sitten oli kaikenlaista selkä- ja jalkakremppaa ja minun oli pakko kysyä itseltäni, onko mulla mitään annettavaa joukkueelle. Tällä hetkellä on taas kropassa ihan erilainen tunto, koen että jaksaisin vaikka mitä, Kotti intoutuu.

- Jos kunto pysyy tällaisena, voin ihan hyvin pelata vielä 40-vuotiaana. Mennään kuitenkin nyt yksi vuosi ja matsi kerrallaan ja seurataan tilannetta.

Käy miten käy, Kotti on jo pelannut tiensä Suomi-koriksen historiaan. Ja vaikka Jouko Heikkinen saa seuraavan Kotin pelaaman maaottelun myötä jättää hyvästit pelattujen maaotteluiden listan kärkipaikalle, Kotti lupaa, että piikkipaikka on hyvissä käsissä.

- Olen tutustunut Joukon saavutuksiin viime vuosien aikana. Vaikka olenkin menossa yksin kärkeen, pitää muistaa, että Jouko pelasi parhaimmillaan 168 perättäisessä miesten maaottelussa putkeen. Se on ennätys, jota ei kukaan pysty ikinä rikkomaan.

Susijengi pelaa kesän seuraavan maaottelunsa lauantaina 6.8. kesän 2017 EM-kisojen pelipaikalla, Hartwall Arenalla, Saksaa vastaan.

Lisätietoja: Tuukka Kotti
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

28.1.2018 Haastattelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Kentälle pääseminen itsessään jo aika hienoa”

Susiladiesin kulmakivi Linda-Lotta Lehtoranta, 26, teki lauantaina paluun parketeille puolentoista vuoden tauon jälkeen, kun Peli-Karhut voitti Espoo Basket Teamin vieraskentällä. Euroopan ammattilaissarjoissa marinoitunut Lehtoranta oli ottelun jälkeen äärimmäisen iloinen, että pääsi jälleen pelaamaan

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.11.2017 Haastattelu

Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

30.8.2017 Haastattelu

EM-kisojen ”Hype Man” Tidjân Ba odottaa koripallojuhlaa

Huomenna käynnistyvissä koripallon EM-kisoissa juontajan ja viihdyttäjän roolissa toimiva Kwan-yhtyeestä tuttu muusikko Tidjân Ba odottaa malttamattomana kisojen alkua.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

14.8.2017 11:05 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Viimeiset pari viikkoa ovat osoittaneet hyvää”

Susijengi saalisti EM-kotikisakesän 2017 ensimmäisen voittonsa myöhään lauantai-iltana torjumalla Turkin loppurynnistyksen Cagliarin leirityksen päätteeksi. Kolmatta kesäänsä Susijengissä pelaava Jamar ”Jammu” Wilson, 33, uskoo voiton tuoneen jengille juuri oikean määrän itseluottamusta kahdeksi kisoja edeltäväksi viikoksi.

Näytä lisää vastaavia