Mäkelänrinteen tytöille kaksi voittoa koululaisten MM-kisoissa

26.4.2011 Koululaisten koripallon MM-kisat ovat käynnissä Kiinan Zhanjiagangissa. Suomea edustavat Mäkelänrinteen tytöt avasivat turnauksensa kahdella voitolla lyötyään Hollannin ja Kiinan kakkosjoukkueen. Mäkelänrinteen pojat kärsivät puolestaan omissa avauspeleissään niukat tappiot Turkille ja Tshekille.

Kiinan Zhanjiagangissa pelattavat koululaisten MM-kisojen tyttöjen turnaus alkoi suomalaistahdeissa.

Suomalaistytöt saivat Hollanti-otteluun tahmean alun. Mäkelänrinne joutui taka-ajoasemaan hollantilaisten pudotellessa kolmosia sisään. ”Märsky” pysyi Hollannin vauhdissa lähinnä Inari Syrjäsen upealla uurastuksella. Syrjänen upotti Suomen 11 ensimmäistä pistettä. Toisen jakson alussa Mäkelänrinne tiivisti puolustustaan jättäen Hollannin jaksolla kolmeen pisteeseen. Tauolle mentiin suomalaisten 23-22-johdossa. Kolmannella jaksolla myös muu joukkue vapautui hienoisesta kipsistään ja mm. Noora Korhonen upotti tärkeitä pisteitä ja haki irtopalloja. Märskyllä oli jo mahdollisuus tiputtaa hollantilaiset kyydistä, mutta edelleen takkuillut heittopeli tarjosi koko ajan Hollannille mahdollisuuden roikkua mukana. Neljännen jakson puolessa välissä Suomi karkasi jo seitsemän pisteen johtoon, mutta viime minuuteilla Hollanti upotti vielä kaksi kolmosta nousten jälleen hengitysetäisyydelle. Viime sekuntien kovalla tsempillä Märsky säilytti johtonsa ja summerin soidessa taululla komeilivat 53-50-voittolukemat.

Toisessa ottelussaan Mäkelänrinne kohtasi Kiinan kakkosjoukkueen. Muutamalla todella pitkällä pelaajalla sekä urheilullisella takapelaajalla peliin lähtenyt Kiina aloitti pelin vahvasti. Vaikka Suomen aamun kipsi oli hieman rapissut voiton myötä pois, ei heittopeli tahtonut löytää uomiaan. Ahkera puolustuspään pelaaminen ja maltilla pelatut hyökkäykset alkoivat kuitenkin pikku hiljaa toimia. Märsky lähtikin tauolle 22-16-johdossa. Kapealla materiaalilla pelannut Kiina alkoi toisella jaksolla väsyä, kun taas Märskyn valmentaja Jussi Laakso peluutti ryhmäänsä laajalla rotaatiolla. Märskyläisistä löytyikin ratkaisijoita laajalla rintamalla Inari Syrjäsen, Noora Korhosen ja Nea Pitkäsen tehdessä yli kymmenen pistettä. Lisäksi Audrey Mulumba teki loistavalla asenteella töitä riistäen palloja vastustajan käsistä ja napaten tärkeitä levypalloja. Kolmas ja neljäs jakso pelattiinkin Märskyn komennossa. Loppunumeroiksi muodostui lopulta 49-35 Märskylle.

Pojille kaksi niukkaa tappiota

Mäkelänrinteen poikien joukkueen avausottelusta muodostui heti huima taistelu, kun Suomi pisti tiukasti kampoihin kisojen puolustavalle mestarille Turkille.

Pitkä ja urheilullinen Turkki aloitti ottelun vahvasti ja pakotti Märskyn alussa hienoiseen muutaman pisteen takaa-ajoasemaan. Juha Dahlströmin, Jussi Laakson ja Mikko Pehkosen valmentama Märsky-ryhmä pääsi kuitenkin pikku hiljaa peliin mukaan, kun hyökkäyskuviot, nopeat hyökkäykseen lähdöt ja heittopeli alkoivat toimia. Vielä ensimmäisen jakson jälkeen turkkilaiset johtivat 20-16, mutta toisella jaksolla Märsky nousi johtoon mm. Topias Suortin ja Teemu Sulosen komeilla koreilla. Taukonumerot olivat Märskylle kutkuttavasti 34-33.

Kolmannella jaksolla peli aaltoili molempien joukkueiden johtaessa vuorotahtiin muutamalla pisteellä. Turkkilaiset tiivistivät puolustustaan ja sulkivat tehokkaasti korinalustat. Pitkä turkkilaisjoukkue napsi koko pelin ajan levypalloja kentän molemmissa päissä halliten ilmatilaa suvereenisti. Pelin juoni oli, että Turkki sai hyökkäyksissään useita mahdollisuuksia korintekoon, kun taas Märskyn oli käytännössä laitettava pallo koriin ensimmäisestä yrityksestä. Tämä asetelma alkoi pelin vanhetessa näkyä tulostaululla. Muutama minuutti ennen peliajan umpeutumista Turkki olikin jo kuuden pisteen karkumatkalla. Mutta Märsky tuli vielä kerran. Oivilla taktisilla vedoilla valmentajat saivat pojat pelaamaan vapaita heittopaikkoja Juuso Kauppiselle ja Suloselle, jotka nakuttivat Märskyn vielä tasoihin 50 sekuntia ennen peliajan päättymistä. Turkki onnistui kuitenkin viime sekuntien ratkaisuissaan, kun taas hienosti taistelleen Märsky-ryhmän viimeiset heitot kiersivät korirenkaasta ulos. Näin Turkille avausvoitto 58-54.

Poikien taival jatkui hienon Turkki-ottelun jälkeen Tshekkiä vastaan. Puolustuspään pelaaminen onnistui hyvin, mutta hyökkäyspäässä korin teko aiheutti läpi ottelun suuria ongelmia. Uhrautuvalla puolustamisella Tshekin alussa ottama johto pysyi muutamassa pisteessä aina kolmannen jakson loppuminuuteille saakka. Kolmannella jaksolla Märsky sai sihdin kohdalleen ja siirtyi hetkeksi johtoonkin. Tuolloin näyttikin jo siltä, että Suomen peli vapautuu, mutta muutaman onnistuneen hyökkäyksen jatkoksi seurasi aina tukku epäonnistumisia. Varsinainen musta jakso märskyläisille osui neljännen jakson alkuun, jolloin Tshekki karkasi 11 pisteen karkumatkalle. Märsky tuli takaisin, ja kun pelikellossa oli aikaa jäljellä 50 sekuntia, olivat pojat tulleet kolmen pisteen päähän Juuso Kauppisen ja Aapeli Huovisen kolmosilla. Märsky pelasi viimeisen hyökkäyksen maltilla, mutta kolmen pisteen heitto kiersi korirenkaasta ulos. Viime sekunneilla Tshekki pääsi vielä lisäämään voittoeronsa vapaaheittoviivalta viiteen pisteeseen (53-48).

Suomi - Hollanti 53 - 50 (13-19, 10-3, 15-14, 15-14), tytöt

Inari Syrjänen 17/6, Sini Veisto 0/1, Jana Jakimtchouk 0/0, Emilia Nojonen 0/0, Vilma Purhonen 4/5, Audrey Mulumba 4/5, Noora Korhonen 15/9, Nea Pitkänen 2/3, Noora Järvikangas 9/5, Ella Rantanen 2/2, Sofia Huuhtanen 0/0.

Suomi - Kiina II 49 - 35 (8-10, 14-6, 21-10, 6-9), tytöt

Suomi - Turkki 54 - 58 (16-20, 18-13, 10-13, 10-12), pojat

Joel Lahtinen 4/6, Juuso Kauppinen 11/6, Aapeli Huovinen 4/0, Joni Herrala 2/2, Jussi Laurila 0/1, Teemu Sulonen 15/2, Lassi Kainulainen 0/0, Mikael Kauhanen 2/4, Topias Suortti 9/2, Mika Nuolivirta 7/2.

Suomi - Tshekki 48 - 53 (12-16, 5-9, 18-11, 13-17), pojat

Asiat

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.