Nuoret Unified-korisaktiivit haluavat levittää lajin iloa koko Suomeen

11.4.2020 09:58 Teemu Salmenaho ja Laura Hamdi ovat nuoresta iästään huolimatta Unified-koripallon konkareita. Ulkomaita myöten kokemusta kerännyt kaksikko haluaakin nyt jakaa tietoisuutta ja lajin riemua entistä laajemmalti koko maahan.

Teemu Salmenaho ja Laura Hamdi ovat pelanneet Unified-korista jo kymmenen vuotta. Kuva: Milla Haglund.

Laura Hamdi ja Teemu Salmenaho ovat todellisia Unified-koripalloaktiiveja. Mäntsäläläinen Salmenaho pelaa ja valmentaa Vantaalla PuHun riveissä ja Turussa opiskeleva Hamdi toimii kotipaikkakunnallaan BC Nokian joukoissa partneripelaajana sekä valmentajana. 

Unified-koris on rikastuttanut molempien elämää jo lähes vuosikymmenen ajan eikä kummankaan ole vaikea löytää syitä sille, miksi toiminta on vienyt mennessään. 

- Näissä piireissä on niin hyvä yhteishenki. Kaikkia kohdellaan samalla tavalla ja kaikista nähdään parhaat puolet. Tunteet näkyy aidosti eikä kenenkään tarvitse esittää mitään. Tässä oppii hirveästi elämänarvoista, Hamdi luettelee. 

Myös Salmenaho korostaa hyvän ja iloisen ilmapiirin merkitystä Unified-koripallossa.

- Minulle se on tosi yhteisöllistä peliä oman joukkueen kanssa ja muidenkin joukkueiden kanssa, vaikka ollaan vastakkain. 

Suomen naisten Unified-joukkue menestyi komeasti Abu Dhabin kesämaailmankisoissa keväällä 2019. Kuva: Lauri Jaakkola/Paralympiakomitea.

Unified-koripallossa kehitysvammaiset ja muut erityistä tukea tarvitsevat urheilijat sekä vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Yhteisöllinen ja vauhdikas laji on vienyt kaksikon myös ulkomaille useampaan otteeseen ja mitä hienompiin kansainvälisiin tapahtumiin. 

- Mä olen ollut Los Angelesissa maailmakisoissa, Espanjassa kutsuturnauksessa ja viime kesänä Sveitsissä ensimmäisessä 3x3-katukoristurnauksessa, Salmenaho kertoo. 

Salmenaho edusti Suomen miesten Unified-joukkuetta vuonna 2015, kun maajoukkue otti ensimmäistä kertaa osaa Special Olympics-maailmankisoihin Los Angelesissa. Hamdi oli vastaavasti partneripelaajana mukana viime keväänä Abu Dhabin maailmankisoissa, joissa Suomen naisjoukkue teki ensiesiintymisensä ja sijoittui upeasti divisioonansa ykköseksi. 

- Oli niin hienot kaksi viikkoa, ettei toista sellaista varmasti tule. Abu Dhabin kisat taisivat olla isoimmat, mitä tähän asti on ollut ja puitteet olivat todella hulppeat, Hamdi hehkuttaa. 

Unified-korista Keski-Suomesta pohjoiseen ja itään

Suomessa Unified-koriksen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja tällä hetkellä koripalloa pelataan viidellä eri sarjatasolla yhteensä 20 joukkueen voimin.

Kilpatoiminnassa on mukana mies-, nais- ja sekajoukkueita kymmenestä eri seurasta. PuHun ja BC Nokian lisäksi Unified-divisioonissa kamppailevat Honka, HNMKY, Tampereen Pyrintö, Sykki, KTP, LePy, LoKoKo ja Ura Basket. Lisäksi eteläisen Suomen seuroissa toimii muutamia Unified-harrastejoukkueita.

Hamdi ja Salmenaho ovat nyt käynnistelemässä projektia, jolla Unified-koripallotoiminta saataisiin tutummaksi entistä laajemmin koko Suomessa. 

- Tarkoitus olisi tehdä yhteistyötä urheiluopistojen ja seurojen kanssa ja järjestää muun muassa demotunteja ja kertoa, mitä Unified-koripallo ja -urheilu ovat, Hamdi valottaa. 

Parivaljakon suunnitelmissa on käynnistää projekti syksyllä Jyväskylässä.

- Sitä kautta toiveena olisi levittää sanaa ja toimintaa myös Pohjois- ja Itä-Suomeen. 

Teemu ja Laura hakivat helmikuussa oppia Ruotsissa järjestetystä Special Olympics Youth Leadership Summit- tapahtumasta. Kuva: Milla Haglund.

Projekti sai alkunsa, kun kaksikko osallistui alkuvuodesta Ruotsin Östersundissa järjestettyyn Special Olympics Youth Leadership Summitiin. Tapahtumaan kokoontui nuoria eri lajien edustajia ja aktiiveja yhdeksästä eri maasta Euraasian alueelta ja tavoitteena oli löytää keinoja kehitysvammaisten aseman parantamiseksi ja integraation lisäämiseksi. 

- Siellä pyrittiin yhdessä keksimään keinoja, joilla sanomaa voisi viedä eteenpäin omassa maassa. Tietoisuutta voi lisätä esimerkiksi urheilutapahtumia järjestämällä. 

Avoimin mielin tutustumaan

Molemmat rohkaisevat niin uusia pelaajia, partnereita kuin valmentajiakin tutustumaan Unified-koripalloon ennakkoluulottomasti.

- Tosi rohkeasti vaan mukaan, jos yhtään kiinnostaa. Kannattaa tulla avoimin mielin, vaikka ensin vain katsomaan. Tässä on tosi hienosta ja tärkeästä toiminnasta kyse, Hamdi muistuttaa. 

Aikoinaan toimintaterapeutin ehdotuksesta lajiin pariin päätynyt Salmenaho huomauttaa, ettei kipinä lajiin välttämättä synny vielä ensimmäisellä kerralla. 

- Kyllä siinä taisi vähän olla ensin totuttelemista, mutta nyt se on vienyt mennessään, Salmenaho kuittaa kymmenen vuoden kokemuksella. 

Lisätietoja:

Koripalloliiton Special Olympics-sarjojen etusivu

Special Olympics-koripallon Facebook-sivu

 
2.12.2021 12:09 Unified-koripallo

Katso upea minidokumentti Unified-koripallosta

Parhaillaan vietetään kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Special Olympics –koripallo on nostanut suosiotaan jatkuvasti Suomessa ja parhaillaan syyskaudella viiden eri seuran joukkueet pelasivat tosiaan vastaan.

26.8.2021 09:15 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa marraskuussa

Olympics-unified-koripalloleiri järjestetään 20.-21.11.2021 Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä Paralympiakomitean kanssa.

27.5.2021 09:18 Unified-koripallo

Unified-koripallo Planet Companyn yhteiskunnallisten vaikuttavien tekojen listalle

Unified-koripallon lisäksi vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukeva We deliver -rahasto on aiemmin valittu Planet Companyn asiantuntijoiden toimesta vaikuttavaksi teoksi.

26.3.2021 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

Aikuisten harrastesarjat, seniorisarjat ja Special Olympics -sarjat pysäytetään

Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen pysäyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan aikuisten alueellisten harrastesarjojen, seniorisarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta kokonaan. 

23.2.2021 17:35 Eteläinen alue

Nuorten valtakunnallisten ja kaikkien alueellisten sarjojen ottelut eteläisellä alueella tauolla maaliskuun loppuun asti, aluefinaalit perutaan

Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.

4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

2.5.2020 08:49 Unified-koripallo

Tietovisoja ja treenimotivaatiota etänä – Unified-joukkue pitää yhtä myös poikkeusaikana

Vaikka koris on tauolla, ei joukkueesta tarvitse luopua. PuHu Punaisten Unified-joukkue pitää yhteishenkeä yllä tapaamalla toisiaan viikoittain videon välityksellä. Joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka pitää säännöllistä yhteydenpitoa erittäin tärkeänä Unified-toiminnan osalta.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

13.9.2019 10:17 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa

Special Olympics -unified-koripalloleiri järjestetään 23.–24. marraskuuta Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä VAU ry:n kanssa.

22.3.2019 17:16 Pääjuttu

Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

14.3.2019 13:52 Unified-koripallo

Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

13.2.2019 15:14 Unified-koripallo

Unified-joukkueet Special Olympics -kesämaailmankisoihin Abu Dhabiin

Naisten ja miesten Unified-joukkueet suuntaavat maaliskuussa Abu Dhabissa järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

5.10.2022 20:10 Korisliiga

Kauhajoki vihki upean hallinsa käyttöön voitolla – Kouvot ja Lahti kamppailivat jatkoajalle asti

Korisliiga-voitot tänään Kouvoille, Kobrille ja Kauhajoelle, joka juhlisti samalla uutta kotihalliaan 2000 katsojan edessä.

4.10.2022 21:49 Korisliiga

Honka otti avauspisteensä Korisliigassa – Nokia ja KTP jatkavat voittojen tiellä

Illan Korisliiga-kierroksen voittajia olivat Tapiolan Honka, BC Nokia ja KTP Basket.

4.10.2022 20:07 Naisten Korisliiga

Honka haki voiton Kouvolasta

Tapiolan Honka matkasi tiistain ainoassa Naisten Korisliigan ottelussa Kouvottarien vieraaksi. Espoolaisjoukkue karkasi emänniltä jo avausjaksolla ja nappasi kauden toisen voittonsa 86-64.

4.10.2022 17:06 Susijengi

Susijengin MM-jatkokarsintaottelut marraskuussa siirtyvät päivällä eteenpäin

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on tehnyt päätöksen siirtää MM-jatkokarsintalohkojen I ja J otteluita tulevassa karsintaikkunassa päivällä eteenpäin. Susijengi kohtaa uuden aikataulun mukaan Saksan vieraskentällä perjantaina 11.11. ja Viron kotikentällä Espoo Metro Areenalla maanantaina 14.11.

4.10.2022 13:13 Yhteistyökumppanit

We deliver -tuet jaettu, 200 000 tukieuron rajapyykki rikkoontui

Koripalloliiton, PostNordin ja Koripallosäätiön yhteistyön myötä perustettu We deliver -rahasto jakoi syyskuussa 77 stipendiä vähävaraisien perheiden koripallon harrastamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseen.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

3.10.2022 19:00 Susijengi

Susijengin Game Worn -pelipaidat EM-kisoista huutokaupataan vähävaraisten tueksi

Lauantaihin asti käynnissä olevassa huutokaupassa on myynnissä Susijengin EM-kisojen viralliset pelipaidat. Huutokaupan tuotto käytetään lyhentämättömänä vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukevaan We deliver -rahastoon.

Näytä lisää vastaavia