Petteri Koponen – koripallovuoden komeetta

28.12.2006 Espoon Hongan 18-vuotias pelintekijä Petteri Koponen tuikkii suomalaisen koripalloilun kirkkaana tulevaisuuden tähtenä. Vuosi 2006 oli nuorukaiselle haasteita täynnä, mutta toi myös paljon tullessaan. Alkava vuosi saattaa puolestaan olla viimeinen, kun Koponen nähdään Suomen sarjaparketeilla.

Euroopassa hienoa kautta pelaavan Teemu Rannikon jalanjälkiä tarkoin seuraava Koponen on tehnyt lopullisen läpimurtonsa ainakin kotimaiseen koripalloeliittiin nousemalla ennakkoluulottomasti maajoukkueen päävalmentajan Henrik Dettmannin vakiokokoonpanoon.

Suomi voitti kaikki syksyllä pelaamansa EM-karsintaottelut ja Malmin Super-Koriksen 193-senttinen kasvatti Koponen osoitti olevansa kuin kotonaan kansainvälisissäkin kuvioissa.

- Koponen lukeutuu ikäisissään Euroopan kolmen parhaan takamiehen joukkoon. Uskon, että se ei jää hänen elämänsä saavutukseksi. “Petskulla” on ajatus ja asenne kohdallaan. Tätä on tuettu ja kannustettu jo kotiympäristöstä lähtien. Se on hieno asia, korostaa Dettmann.

Hyppy “kylmään veteen”

Dettmannille kuin muillekaan lajia lähempää seuranneille ei Koposen kehitys ja harppaus miesten maajoukkueeseen ollut yllätys.

- Olen ollut pitkään tietoinen hänen potentiaalistaan ja kehitystä voidaan pitää siinä mielessä luonnollisena asiana. Koponen oli valmis hyppäämään viime kesänä vähän kylmempään veteen, mikä on edellytys kehittyä hyväksi pelaajaksi. Hän omaa korkean kilpailuvietin ja on koko ajan valmis kokeilemaan rajojaan.

Koponen itse näkee tilanteen vähän eri tavalla.

- Olihan se viime kesä ja syksy yllätys minulle. Oma tavoitteeni oli vakiinnuttaa paikka 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

Nuorukainen ei kuitenkaan häkeltynyt, kun Dettmannilta kävi kutsu samaan kaartiin Rannikon, Hanno Möttölän ja kumppaneiden kanssa.

- EM-karsintoihin valmistautuminen sujui hyvin ja pelit toivat mukanaan lisää onnistumisia. Se ruokki samalla itseluottamusta.

Seuraava luonteva kehitysaskel on siirtyminen ammattilaiskoreille, jolloin Eurooppa ajaa Koposen suunnitelmissa Yhdysvaltojen yliopistokenttien ohi.

- Nyt keskityn kuitenkin täysillä Honkaan ja Suomen mestaruuden voittamiseen. Ovia on tietenkin enemmän avoinna, jos pelaan hyvän kevätkauden.

Dettmann näkee, että Koponen on jo valmis tarttumaan uuteen haasteeseen.

- Honka on tarjonnut Koposelle upean tilaisuuden Korisliigassa. Hän on aloittava takamies Suomen yhdessä parhaassa joukkueessa. Niin, mikä voisi olla tässä mielessä hänen urallaan se seuraava haaste, viittaa Dettmann ulkomaan kenttien suuntaan.

Kevät 2007 on kiireiselle Koposelle muutenkin tärkeää aikaa. Panosta riittää myös parkettien ulkopuolella.

- Syksyllä alkaneet ylioppilaskirjoitukset ovat osaltani yli puolivälissä. Kirjoitan yhteensä kuusi ainetta ja niistä yksi pakollinen on vielä edessä keväällä.

“Ilman Pavicevicia en olisi tässä tilanteessa”

Koponen pelaa jo kolmatta kauttaan Hongan edustusjoukkueessa ja Suomen pääsarjassa.

- Tulin Honkaan 16-vuotiaana Malmin Super-Koriksesta. Päävalmentaja Mihailo Pavicevic kysyi silloin suoraan, haluanko pelata edustusjoukkueessa. Moni muu oli sitä mieltä, että olen siihen liian nuori ja liian pieni.

- Pavicevic on todella tärkeä henkilö minulle. Hän on antanut vastuuta ja sitä kautta mahdollisuuden kehittyä. Ilman “Paijoa” en olisi nyt tässä tilanteessa, kiittää Koponen Hongan pitkäaikaista montenegrolaisluotsia.

Joulutauolla oleva Korisliiga on saavuttanut runkosarjan osalta puolivälin. Koponen on pyörittänyt Hongan peliä 22 ottelussa keskimäärin 31,5 minuuttia. Siinä ajassa hän on tehnyt pisteitä 10,2:n ja ottanut levypalloja 2,5:n keskiarvoilla.

Koposen syöttökeskiarvo 4,2 riittää liigapörssissä toiseen sijaan. Riistokeskiarvo 1,9 on puolestaan pääsarjan viidenneksi kovinta valuuttaa.

“Koko ajan kovia pelejä”

Petteri Koponen ei pistä paljon keskustelua herättänyttä ulkomaalaiskiintiöiden poistamista pahakseen omalta osaltaan.

- Olen saanut pelata koko ajan kovia kavereita vastaan. Asiassa on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Monet muut juniorit joutuvat tyytymään liigassa vähäisempään peliaikaan.

Koripallovuosi 2006 ei ole ollut kuitenkaan Koposellekaan pelkkää juhlaa. Mukaan mahtuu yksi iso pettymys, kun Suomessa neljä viimeisintä mestaruutta tililleen kuitannut Lappeenrannan NMKY kaatoi Hongan Suomen cupin finaalissa.

- Meille osui juuri siihen paikkaan aika huono peli. Tietenkin se harmittaa, mutta katseet on jo suunnattu tulevaan. Pantteri-patsas odottaa edelleen ottajaansa keväällä, heittää Koponen, joka ei ole tuntenut kovaa rasitusta pahemmin kehossaan.

- Maajoukkuekausi päättyi syksyllä ja uusi kausi käynnistyi heti sen perään liigan merkeissä. Väsymys saattoi painaa vähän jaloissa joulutauon alla, mutta uuden vuoden alkaessa olen taas virtaa täynnä, lupaa Koponen.

Korisliigassa palataan joulutauon jälkeen tositoimiin 3. päivänä tammikuuta, jolloin pelataan viisi ottelua.Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

25.2.2018 12:15 Haastattelu

Shawn Huff: ”Mitä haastavammat lähtökohdat, sen suurempi merkitys yleisön tuella”

Susijengin sunnuntain MM-karsintaottelu Bulgariaa vastaan nousee arvoon arvaamattomaan, kun joukkueet paaluttavat lähtöasemiaan ensimmäisen karsintavaiheen huipentumaan ensi kesänä. Susijengin kapteeni Shawn Huff toivoo yleisön löytävän tiensä Helsingin Jäähallin lehtereille illalla sankoin joukoin auttamaan työvoiton hakemisessa.

21.2.2018 09:20 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Meidän tulee olla varpaillamme Islannin varalta”

Euroopan MM-karsintojen jatkumiseen on enää kaksi yötä, ja Susijengi jatkaa helmikuun karsintaleiritystään Helsingissä tutulla miehistöllä. Maanantai-iltana Ranskasta Suomeen saapunut pelinrakentajaveteraani Jamar Wilson juhlii torstaina 34-vuotispäiväänsä ja toivoo syntymäpäivälahjakseen voitokasta iltapuhdetta perjantaina Reykjavikissa.

20.2.2018 Haastattelu

Erik Murphy: “Meidän on pelattava omantyylistämme peliä”

Susijengi kohtaa tulevana viikonloppuna helmikuun MM-karsintaotteluissaan Islannin ja Bulgarian. Joukkue kokoontui maanantaina yhteen hiomaan valmiuttaan perjantain ja sunnuntain koitoksiin ja avainpelaajan manttelia sommitellaan viidettä vuottaan Susijengiä edustavalle Erik Murphylle, 27, joka on viettänyt alkuvuoden kotikonnuillaan Yhdysvalloissa.

16.2.2018 Haastattelu

Susijengi-debytantti Elias Valtonen täynnä odottavaa innostusta

Perjantaina julkistetussa Susijengin helmikuun MM-karsintaringissä kuopuksen paikan vie helsinkiläistä HBA-Märskyä miesten divarissa edustava 18-vuotias Euran Veivin kasvatti, 198-senttinen Elias Valtonen. Kunnioittavan uran nuorten maajoukkueissa tehnyt Valtonen ottaa paikan Susijengissä vastaan nöyrästi, mutta ennakkoluulottomasti.

11.2.2018 EM-karsinnat

Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

3.2.2018 11:10 Haastattelu

Kapteeni Huff: ”Kiinan MM-kisat on luonteva osa jatkumoa”

Koperin hurmos Slovenian kisoissa, Susijengin fani-ilmiön räjähdysmäinen lisääntyminen Bilbaon MM-kisoissa, koko Suomen yhdistäneet EM-kisat Helsingissä – Susijengi on kokenut kuluvalla vuosikymmenellä ikimuistoiset kisat toisensa perään. Kapteeni Shawn Huff, 33, pitää Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja luontevana jatkumona arvokisaputkelle ja Susijengin tarinalle.

28.1.2018 Haastattelu

Linda-Lotta Lehtoranta: ”Kentälle pääseminen itsessään jo aika hienoa”

Susiladiesin kulmakivi Linda-Lotta Lehtoranta, 26, teki lauantaina paluun parketeille puolentoista vuoden tauon jälkeen, kun Peli-Karhut voitti Espoo Basket Teamin vieraskentällä. Euroopan ammattilaissarjoissa marinoitunut Lehtoranta oli ottelun jälkeen äärimmäisen iloinen, että pääsi jälleen pelaamaan

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.11.2017 Haastattelu

Susiladiesin Lotta-Maj Lahtinen tähtää huipulle

Naisten koripallomaajoukkueen tulevaisuuden huippulupauksiin kuuluva Lotta-Maj Lahtinen, 17, esitti ennakkoluulottomia otteita EM-karsintaotteluissa Ranskaa ja Sloveniaa vastaan. Lahtisen mukaan ottelut toimivat erinomaisena oppina jatkoa ajatellen.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

1.9.2017 12:45 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Tämä on vasta turnauksen alku”

Kolmatta vuottaan Susijengiä edustava Jamar Wilson, 33, kohosi torstaina joukkueensa suurien sankarien joukkoon pakottamalla EM-kotikisojen avauspelin jatkoajalle rohkealla ajollaan ja viimeistelemällä 84-86-voiton Suomelle jatkoajan lopulla. Hurmoksellisen voiton jälkeen Wilson asettaa asiat oikeisiin mittasuhteisiinsa: että kisat ovat vasta alussa.

31.8.2017 14:55 Haastattelu

Petteri Koponen: ”Nando De Colo on yksi Euroopan parhaista pelaajista”

Moskovan TsSKA:n veteraanitakamies Nando De Colo, 30, on aiemmin tällä vuosikymmenellä näytellyt kuuliaisesti tuplaajan roolissa NBA-tähti Tony Parkerin vierellä, mutta Parkerin jättäydyttyä sivuun ”Les Bleusista” on De Colo joukkueensa ykköstähti. Petteri Koponen on kohdannut De Colon urallaan kymmeniä kertoja ja luonnehtii tätä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.

30.8.2017 Haastattelu

EM-kisojen ”Hype Man” Tidjân Ba odottaa koripallojuhlaa

Huomenna käynnistyvissä koripallon EM-kisoissa juontajan ja viihdyttäjän roolissa toimiva Kwan-yhtyeestä tuttu muusikko Tidjân Ba odottaa malttamattomana kisojen alkua.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

14.8.2017 11:05 Haastattelu

Jamar Wilson: ”Viimeiset pari viikkoa ovat osoittaneet hyvää”

Susijengi saalisti EM-kotikisakesän 2017 ensimmäisen voittonsa myöhään lauantai-iltana torjumalla Turkin loppurynnistyksen Cagliarin leirityksen päätteeksi. Kolmatta kesäänsä Susijengissä pelaava Jamar ”Jammu” Wilson, 33, uskoo voiton tuoneen jengille juuri oikean määrän itseluottamusta kahdeksi kisoja edeltäväksi viikoksi.

Näytä lisää vastaavia