15.5.2020 09:08 Saara Wahlgren, 27, tunnetaan ikitaistelijana, jonka periksiantamaton asenne on vienyt hänet Naisten Korisliigan vuoden puolustuspelaajaksi, Belgian pääsarjaan ja Susiladiesiin asti. KaPo-kasvatin takaa löytyy liuta valmentajia, jotka ovat kukin antaneet palasen itsestään Wahlgrenille.
Saara Wahlgrenin valmentajalistalta löytyy tukku kapolaisia, Harri Jokela, Mikko Kurki ja Miikka Sopanen. Kuva: Ville Vuorinen.
Wahlgrenin kasvattajaseura on edesmennyt Karhun Pojat, jonka valmentajat ja seuraidentiteetti ovat jättäneet jälkensä aikuisikään saakka. KaPo-tyyliseen raastavaan prässiin sekä nopeaan pelaamiseen kasvattamisen aloittivat Teemu Ketola ja Tuuli Viitanen, kun taas teini-iässä samaa työtä jatkoivat Olli Segersvärd ja Heikki Venhola.
– KaPo ja meidän ikäluokka oli aika tunnettu rakkikoiramaisesta puolustuksesta ja jatkuvasta prässäyksestä, mikä taitaa nykyäänkin näkyä mun mentaliteetissa, Wahlgren muistelee.
Vaikka perinteikäs KaPo joutuikin lopettamaan toimintansa, niin tietynlainen kapolaisuus näkyy edelleen Wahlgrenin kaltaisissa pelaajissa.
KaPo-vuosien kautta Wahlgren pääsi ensimmäistä kertaa mukaan Suomen maajoukkuetoimintaan, jossa päävalmentajana toimi Harri Jokela apunaan Jussi Laakso ja Jussi Räikkä. Jokela on tunnetusti vaativat valmentaja, jonka metodit iskivät nuoreen Wahlgreniin.
– Harrilla oli iso vaikutus muhun ja varmasti jokaiseen, joka meidän maajoukkueporukassa oli. Sieltä tuli se mentaliteetti, mitä kansainvälinen koris on ja mitä pitää tehdä, jos koriksessa haluaa pärjätä. Kovuutta, vauhtia ja pitkäjänteisyyttä, Wahlgren aloittaa.
– Ei riittänyt puolitehoilla tekeminen, vaan mentiin ihan täysiä ekasta leiristä lähtien. Se sopi itselle, koska itse ajattelen, että kun treenataan, niin sitten myös treenataan, Wahlgren hymyilee.
A-tyttöikäisenä Wahlgren siirtyi ToPoon, jossa naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Mikko Kurki bongasi Wahlgrenin A-tyttöjen seasta hyvin menneiden kesätreenien jälkeen. Kurki nosti Wahlgrenin naisten joukkueeseen ja hän pääsi pelaamaan ensimmäistä kertaa urallaan Naisten Korisliigaa.
– Mile pisti mut saman tien kovaan kouluun. Joukkueessa oli muun muassa Taru Tuukkanen ja todella kova jenkkivahvistus D’andra Moss, joka oli aika fyysinen tyyppi. Ekoissa treeneissä Mile sanoi, että mun ainoa tehtävä oli puolustaa D’andraa.
– Siirtymisessä junnuvuosista aikuiskorikseen Mile oli todella isossa roolissa. Muistan, että olin aika surkea heittäjä aina junnuna. Kun pääsin naisten jengiin, niin oli isompia pelaajia vastassa ja korille ei päässytkään enää niin helposti. Ajajasta muodostuikin enemmän heittäjä, Wahlgren kertoo.
Wahlgren vietti päättyneen kauden Belgiassa vaihto-oppilaana, jossa hän ehti debytoida Sparta Laarnen riveissä, kunnes kausi päättyi loukkaantumiseen. Sitä ennen Helsingin yliopiston opiskelija vietti kaksi kautta Hyvinkään Pontevassa päävalmentajanaan Miikka Sopanen.
– HyPossa olin jo vähän kokeneempi aikuispelaaja ja Miikan kanssa syntyi todella hyvä luottamussuhde. Miikka osaa arvostaa pelaajia. Kun on vähän vanhempi naispelaaja, niin ei ole välttämättä enää mikään itsestäänselvyys, että pelaa korista. Hän osasi arvostaa kuinka paljon teki duunia sen eteen, että pystyy pelaamaan ja pärjäämään Naisten Korisliigassa.
Sofia Pelander pelaa ensimmäistä kauttaan Saksassa, kun hän teki kesällä sopimuksen Bundesliigassa pelaavan Hernerin kanssa. Pelander löytää alkukauden jälkeen parannettavaa sekä itseltään että joukkueelta.
Susiladies voitti viime viikonloppuna ensimmäisen EM-karsintaottelunsa kuuteen vuoteen. Päävalmentaja Pekka Salminen nostaa hattua koko suomalaiselle koripalloyhteisölle ja sanoo, että suomalainen nais- ja tyttökoripallo on oikealla tiellä.
Susiladies on matkustanut Portugaliin tähtäimessään ensimmäinen voitto vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Aikuisten maaotteludebyyttiään kärkkyvä Tapiolan Hongan nuori komeetta Henna Sandvik, 17, uskoo vahvistavansa Susiladiesin pelitapaa omilla luontaisilla vahvuuksillaan.
Susiladiesin torstain vastustajana EM-karsinnoissa on Ukraina, jonka tähtipelaaja on 28-vuotias Euroliigan hallitseva MVP, Alina Iagupova. Päävalmentaja Pekka Salminen ja takakentän taituri Lotta-Maj Lahtinen nostavat yhdeksi pelin ratkaisevaksi tekijäksi Iagupovan pysäyttämisen.
Eilen Portugalin EM-karsintakuplaan saapunut Sofia Pelander, 28, kertoo kuplan tunnelmapaloista yhden päivän kokemuksella, Susiladiesin vastustajista Ukrainasta ja Portugalista sekä omasta paluustaan joukkueeseen vuoden mittaisen tauon jälkeen.
Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.
Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.
Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.
Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.
Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.
Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.
Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.
Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.
Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.
Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.
Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.
Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.
Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.
Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.
Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.