Tietovisoja ja treenimotivaatiota etänä – Unified-joukkue pitää yhtä myös poikkeusaikana

2.5.2020 08:49 Vaikka koris on tauolla, ei joukkueesta tarvitse luopua. PuHu Punaisten Unified-joukkue pitää yhteishenkeä yllä tapaamalla toisiaan viikoittain videon välityksellä. Joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka pitää säännöllistä yhteydenpitoa erittäin tärkeänä Unified-toiminnan osalta.

PuHu Punaisten Arttu Raute (neljäs oikealta) ja Ile Punta (kolmas oikealta) iloitsevat joukkueen etätapaamisista. Kuva: Elli Marjamäki.

Ile Punta ja Arttu Raute pelaavat Unified-korista PuHu Punaisten joukkueessa. Menestyksekkään I-divisioonajoukkueen kausi päättyi harmillisen aikaisin, sillä kauden kohokohta eli kaikkien joukkueiden ja eri divisioonien yhteinen lopputurnaus Kisakalliossa jäi pelaamatta. 

- Se oli todella harmittava homma. Tuntui ihan kuin tätä kautta ei olisi pelattukaan, partneripelaaja Punta kuvailee.

Kaksikolla on kova kaipuu takaisin koriskentille ja Raute on lievittänyt ikävää heittelemällä koripalloa omassa pihassa kelien salliessa. 

- Eniten tässä harmittaa, ettei näe frendejä, kun ei ole treenejä. Mutta onneksi on nämä etäyhteydet, Raute pohtii.  

Kun tieto yllättävästä kauden päättymisestä tuli, joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka piti itsestäänselvyytenä, että oli keksittävä jotakin millä joukkue saadaan pysymään joukkueena poikkeusaikana. 

- Osallisuus ja osallistuminen ovat syitä sille, miksi itse kukin meistä harrastaa jotakin ja erityisesti Unified-toiminnassa yhteisöllisyys on hyvin keskeisessä roolissa. Nämä ovat kauhean tärkeitä sosiaalisia suhteita, joillekin jopa kymmenen vuoden ajalta, joten tietenkin niitä halutaan pitää yllä, Pellikka kertoo.

Kausi käynnissä ja joukkue kasassa

Kokenut valmentaja ehdotti joukkueelleen säännöllistä etätapaamista ja nyt joukkue kokoontuukin videoyhteyden välityksellä joka sunnuntai kello 18.00. Pelaajat ovat ottaneet uuden yhteydenpitotavan innolla vastaan. 

- Joukkuetapaaminen on ollut tosi hieno ja tärkeä asia. Se pitää joukkuehenkeä yllä ja huolehtii siitä, ettei kukaan tipahda pois. Tuntuu, että kausi on vielä käynnissä ja joukkue kasassa, Punta iloitsee.

PuHu Punaisten tapaamisissa käydään läpi viikon kuulumisia ja visaillaan leikkimielisissä tietokilpailuissa. Ensimmäisellä kerralla kysymysten keksiminen oli valmentajien harteilla, mutta nyt aktiiviset joukkuelaiset järkkäävät visailuja vuorotellen. Viikoittain yksi urheilija ja yksi partneri valmistelevat kiperiä kysymyksiä joukkuetovereiden ja valmentajien päänmenoksi. 

- Aiheet vaihtelevat, mutta aika paljon ne pyörivät koripallon ympärillä, Raute valottaa. 

Visat ovat omiaan kohottamaan joukkuehenkeä ja kysymyksiä keksitään paljon myös joukkueen sisältä. Samalla tulee leikkimielisesti testattua, kuinka hyvin joukkueen jäsenet toisensa tuntevat. 

- Kun pelaajat tekevät kysymyksiä, niin me valmentajat ollaan siellä ihan samalla viivalla. Ja ainakin viimeksi meni ihan penkin alle, Pellikka nauraa. 

Vaikkei yhteisiä etätreenejä ole ainakaan vielä järjestetty, joukkueen etätapaaminen kannustaa myös harjoittelemaan. 

- Se motivoi myös itseä lenkkipolulle ja kotitreeneihin, kun kuulee mitä muut ovat viikon aikana tehneet, Punta kertoo. 

Säännöllisistä videotapaamisista on noussut esiin myös yllättäviä hyviä puolia. Niihin voi esimerkiksi osallistua, vaikka olisi pientä flunssaakin.  

- Treeneihin ei välttämättä aina pääse kaikki, mutta nyt jengi on ollut tosi hyvin kasassa etänä. Se on ollut tosi siistiä, että näkee kaikkia, Raute iloitsee.

Keinoja on monenlaisia - tärkeintä on pitää yhteyttä

Pellikka pitää yhteydenpitoa poikkeusaikana äärimmäisen tärkeänä, sillä se auttaa pelaajia myös ymmärtämään paremmin koko haastavaa tilannetta. Hän kannustaa valmentajia kokeilemaan rohkeasti erilaisia tapoja yhteydenpitoon.

- Pelaajia saattaa hämmentää, että mihin se koripallo yhtäkkiä hävisi. Nyt on hyvä aika perustaa joukkueelle vaikka yhteinen Whatsapp-ryhmä, jos sellaista ei vielä ole. 

Pellikan mukaan digitaalinen yhteydenpito voi tarjota Unified-urheilijoille myös muuta kuin sosiaalista hyötyä. Tietovisassa joku saattaa löytää uuden vahvuusalueensa ja joukkuetapaamisen tiimellyksessä tekniset taidot karttuvat. 

- Itseluottamus kasvaa, kun urheilija huomaa, että pystyy hoitamaan asioita samalla tavalla kuin kaikki muutkin, Pellikka kertoo.

Seuraavaksi joukkueella on mietinnässä uusia virikkeitä, kuten pelejä joita voisi pelata yhteisesti etänä. Sekä valmentajat että pelaajat pitävät tärkeänä, että tapaamisissa saa ajatukset pois koronaepidemiasta.

- On hyvä keksiä jotain tekemistä, mistä kaikki nauttii. Tärkeää on myös, ettei tässä ole suorituspaineita, koska nyt on muutenkin haastava tilanne, pelaajakaksikko päättää.

 
27.6.2023 09:46 Unified-koripallo

Mestaruuden voittaneessa naisten Unified-joukkueessa tunnelma tapissa: ”Kokonaisuudessaan saavutuksemme ovat olleet todella merkityksellisiä ja tärkeitä”

Sisusudet kaatoi finaalissa Egyptin 26–16 voittaen 2. divisioonan mestaruuden Berliinissä käydyissä Special Olympics -kesämaailmankisoissa. Kisamatkasta muodostui joukkueelle ikimuistoinen.

16.6.2023 12:15 Unified-koripallo

Sisusudet Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä: ”Nämä ovat unohtumattomia elämyksiä meille kaikille”

Suomella on Saksassa maailmankisoissa mukana naisten Unified-koripallojoukkue. Suomesta matkassa on kaikkiaan 65 urheilijan joukkue, Sisujengi. Special Olympics -maailmankisat ovat kehitysvammaisten urheilun suurin tapahtuma.

26.11.2022 09:46 Unified-koripallo

Special Olympics -korisviikko käyntiin lauantaina

Special Olympics -koripallossa vietetään Euroopan Basketball Weekiä 26.11.–4.12. Koripalloliitto rohkaisee kaikkia toiminnasta kiinnostuneita olemaan yhteydessä Unified-toimintaa järjestäviin seuroihin.

2.12.2021 12:09 Unified-koripallo

Katso upea minidokumentti Unified-koripallosta

Parhaillaan vietetään kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Special Olympics –koripallo on nostanut suosiotaan jatkuvasti Suomessa ja parhaillaan syyskaudella viiden eri seuran joukkueet pelasivat tosiaan vastaan.

26.8.2021 09:15 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa marraskuussa

Olympics-unified-koripalloleiri järjestetään 20.-21.11.2021 Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä Paralympiakomitean kanssa.

27.5.2021 09:18 Unified-koripallo

Unified-koripallo Planet Companyn yhteiskunnallisten vaikuttavien tekojen listalle

Unified-koripallon lisäksi vähävaraisten perheiden koripalloharrastusta tukeva We deliver -rahasto on aiemmin valittu Planet Companyn asiantuntijoiden toimesta vaikuttavaksi teoksi.

26.3.2021 14:49 Koripalloliitto tiedottaa

Aikuisten harrastesarjat, seniorisarjat ja Special Olympics -sarjat pysäytetään

Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt vallitsevasta Suomen koronavirusepidemiasta johtuen pysäyttää Koripalloliiton sarjatoiminnan aikuisten alueellisten harrastesarjojen, seniorisarjojen ja Special Olympics -sarjojen osalta kokonaan. 

23.2.2021 17:35 Eteläinen alue

Nuorten valtakunnallisten ja kaikkien alueellisten sarjojen ottelut eteläisellä alueella tauolla maaliskuun loppuun asti, aluefinaalit perutaan

Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.

4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

Näytä lisää vastaavia