Tietovisoja ja treenimotivaatiota etänä – Unified-joukkue pitää yhtä myös poikkeusaikana

2.5.2020 08:49 Vaikka koris on tauolla, ei joukkueesta tarvitse luopua. PuHu Punaisten Unified-joukkue pitää yhteishenkeä yllä tapaamalla toisiaan viikoittain videon välityksellä. Joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka pitää säännöllistä yhteydenpitoa erittäin tärkeänä Unified-toiminnan osalta.

PuHu Punaisten Arttu Raute (neljäs oikealta) ja Ile Punta (kolmas oikealta) iloitsevat joukkueen etätapaamisista. Kuva: Elli Marjamäki.

Ile Punta ja Arttu Raute pelaavat Unified-korista PuHu Punaisten joukkueessa. Menestyksekkään I-divisioonajoukkueen kausi päättyi harmillisen aikaisin, sillä kauden kohokohta eli kaikkien joukkueiden ja eri divisioonien yhteinen lopputurnaus Kisakalliossa jäi pelaamatta. 

- Se oli todella harmittava homma. Tuntui ihan kuin tätä kautta ei olisi pelattukaan, partneripelaaja Punta kuvailee.

Kaksikolla on kova kaipuu takaisin koriskentille ja Raute on lievittänyt ikävää heittelemällä koripalloa omassa pihassa kelien salliessa. 

- Eniten tässä harmittaa, ettei näe frendejä, kun ei ole treenejä. Mutta onneksi on nämä etäyhteydet, Raute pohtii.  

Kun tieto yllättävästä kauden päättymisestä tuli, joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka piti itsestäänselvyytenä, että oli keksittävä jotakin millä joukkue saadaan pysymään joukkueena poikkeusaikana. 

- Osallisuus ja osallistuminen ovat syitä sille, miksi itse kukin meistä harrastaa jotakin ja erityisesti Unified-toiminnassa yhteisöllisyys on hyvin keskeisessä roolissa. Nämä ovat kauhean tärkeitä sosiaalisia suhteita, joillekin jopa kymmenen vuoden ajalta, joten tietenkin niitä halutaan pitää yllä, Pellikka kertoo.

Kausi käynnissä ja joukkue kasassa

Kokenut valmentaja ehdotti joukkueelleen säännöllistä etätapaamista ja nyt joukkue kokoontuukin videoyhteyden välityksellä joka sunnuntai kello 18.00. Pelaajat ovat ottaneet uuden yhteydenpitotavan innolla vastaan. 

- Joukkuetapaaminen on ollut tosi hieno ja tärkeä asia. Se pitää joukkuehenkeä yllä ja huolehtii siitä, ettei kukaan tipahda pois. Tuntuu, että kausi on vielä käynnissä ja joukkue kasassa, Punta iloitsee.

PuHu Punaisten tapaamisissa käydään läpi viikon kuulumisia ja visaillaan leikkimielisissä tietokilpailuissa. Ensimmäisellä kerralla kysymysten keksiminen oli valmentajien harteilla, mutta nyt aktiiviset joukkuelaiset järkkäävät visailuja vuorotellen. Viikoittain yksi urheilija ja yksi partneri valmistelevat kiperiä kysymyksiä joukkuetovereiden ja valmentajien päänmenoksi. 

- Aiheet vaihtelevat, mutta aika paljon ne pyörivät koripallon ympärillä, Raute valottaa. 

Visat ovat omiaan kohottamaan joukkuehenkeä ja kysymyksiä keksitään paljon myös joukkueen sisältä. Samalla tulee leikkimielisesti testattua, kuinka hyvin joukkueen jäsenet toisensa tuntevat. 

- Kun pelaajat tekevät kysymyksiä, niin me valmentajat ollaan siellä ihan samalla viivalla. Ja ainakin viimeksi meni ihan penkin alle, Pellikka nauraa. 

Vaikkei yhteisiä etätreenejä ole ainakaan vielä järjestetty, joukkueen etätapaaminen kannustaa myös harjoittelemaan. 

- Se motivoi myös itseä lenkkipolulle ja kotitreeneihin, kun kuulee mitä muut ovat viikon aikana tehneet, Punta kertoo. 

Säännöllisistä videotapaamisista on noussut esiin myös yllättäviä hyviä puolia. Niihin voi esimerkiksi osallistua, vaikka olisi pientä flunssaakin.  

- Treeneihin ei välttämättä aina pääse kaikki, mutta nyt jengi on ollut tosi hyvin kasassa etänä. Se on ollut tosi siistiä, että näkee kaikkia, Raute iloitsee.

Keinoja on monenlaisia - tärkeintä on pitää yhteyttä

Pellikka pitää yhteydenpitoa poikkeusaikana äärimmäisen tärkeänä, sillä se auttaa pelaajia myös ymmärtämään paremmin koko haastavaa tilannetta. Hän kannustaa valmentajia kokeilemaan rohkeasti erilaisia tapoja yhteydenpitoon.

- Pelaajia saattaa hämmentää, että mihin se koripallo yhtäkkiä hävisi. Nyt on hyvä aika perustaa joukkueelle vaikka yhteinen Whatsapp-ryhmä, jos sellaista ei vielä ole. 

Pellikan mukaan digitaalinen yhteydenpito voi tarjota Unified-urheilijoille myös muuta kuin sosiaalista hyötyä. Tietovisassa joku saattaa löytää uuden vahvuusalueensa ja joukkuetapaamisen tiimellyksessä tekniset taidot karttuvat. 

- Itseluottamus kasvaa, kun urheilija huomaa, että pystyy hoitamaan asioita samalla tavalla kuin kaikki muutkin, Pellikka kertoo.

Seuraavaksi joukkueella on mietinnässä uusia virikkeitä, kuten pelejä joita voisi pelata yhteisesti etänä. Sekä valmentajat että pelaajat pitävät tärkeänä, että tapaamisissa saa ajatukset pois koronaepidemiasta.

- On hyvä keksiä jotain tekemistä, mistä kaikki nauttii. Tärkeää on myös, ettei tässä ole suorituspaineita, koska nyt on muutenkin haastava tilanne, pelaajakaksikko päättää.

 
11.4.2020 09:58 Unified-koripallo

Nuoret Unified-korisaktiivit haluavat levittää lajin iloa koko Suomeen

Teemu Salmenaho ja Laura Hamdi ovat nuoresta iästään huolimatta Unified-koripallon konkareita. Ulkomaita myöten kokemusta kerännyt kaksikko haluaakin nyt jakaa tietoisuutta ja lajin riemua entistä laajemmalti koko maahan.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

13.9.2019 10:17 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa

Special Olympics -unified-koripalloleiri järjestetään 23.–24. marraskuuta Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä VAU ry:n kanssa.

22.3.2019 17:16 Pääjuttu

Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

14.3.2019 13:52 Unified-koripallo

Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

13.2.2019 15:14 Unified-koripallo

Unified-joukkueet Special Olympics -kesämaailmankisoihin Abu Dhabiin

Naisten ja miesten Unified-joukkueet suuntaavat maaliskuussa Abu Dhabissa järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

25.10.2020 12:32 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen loisti murskavoitossa

Anniina Äijänen oli viikon suomalaisnimi, kun hän oli joukkueensa pistetykki murskavoitossa Espanjan Liga Femenina 2:ssa. Sofia Pelanderin kausi Saksassa alkoi voitolla.

24.10.2020 19:11 Naisten Korisliiga

EBT takaisin sarjakärkeen – myös Honka ja Kouvottaret voitokkaita

Naisten Korisliigassa nähtiin kolme ottelua. EBT nousi takaisin sarjakärkeen. Myös Honka ja Kouvottaret kasvattivat voittosaldojaan.

23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

23.10.2020 20:46 Naisten Korisliiga

PeKa:lle kauden kolmas voitto

Tappioitta kauden aloittanut Peli-Karhut matkasi Forssaan toisen mestarisuosikin Alun vieraaksi. Kotkalaiset nappasivat vierasvoiton pistein 76-73.

23.10.2020 11:44 Susijengi

Carl Lindbom palaa Puolaan, uutena osoitteena Stal Ostrow

Viimeiset kaksi kautta vahvaa jälkeä Puolan pääsarjan KK Radomissa tehnyt 206-senttinen Susijengin laitahyökkääjä Carl Lindbom, 28, aloittaa kolmannen kautensa Puolassa. Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuvan Lindbomin uusi seura on Puolan mitalimittelöihin kesän pelaajakiinnityksillään ilmoittautunut Stal Ostrow Wielkopolski.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

22.10.2020 19:57 Naisten Korisliiga

HBA voitti Pyrinnön jännittävien vaiheiden jälkeen

Torstain ainoassa Naisten Korisliigan ottelussa Tampereen Pyrintö matkasi Helsinkiin HBA:n vieraaksi. Kotijoukkue otti kauden toisen voittonsa tasaisen ottelun jälkeen 73-72.

21.10.2020 20:11 Korisliiga

Kobrat yllätysvoittoon hallitsevasta mestarista – illan kierroksella viisi kotivoittoa, joista neljä reippaalla piste-erolla

Illan viiden ottelun Korisliiga-kierroksella voittajiksi selvisivät Kobrat, Seagulls, Pyrintö, Lahti ja Kataja.

21.10.2020 07:40 Suomalaiset ulkomailla

Erik Murphy loisti Japanissa - Teneriffa aloitti Mestarien liigan voitolla

Erik Murphyn vahva alkukausi Japanissa sai jatkoa kahdella voitolla. Mestarien liigassa saatiin tiistaina lohkovaihe käyntiin.

20.10.2020 20:49 Korisliiga

KTP:n Greg Mangano hurjasteli Vilppaan kumoon

KTP-Basket vei kotikentällään Salon Vilppaasta voiton. Gregory Mangano upotti 32 pistettä.

20.10.2020 14:29 Korisliiga

Jordan Semple Katajan etukentälle – kokenut laituri voittanut Euroopassa levypallokuninkuuksia

Uusi ulkomaalaisvahvistus Jordan Semple saapuu piakkoin Kataja Basketin riveihin. Nelospaikalla viihtyvä pelaaja kirjautti viime kaudella vakuuttavat tilastot Ruotsin liigassa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

19.10.2020 12:09 Koripalloliitto tiedottaa

Heikki Tuomala -palkinto Mika Perälälle

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt Heikki Tuomala -palkinnon postuumisti marraskuussa 2019 menehtyneelle kauhajokiselle pitkänlinjan koripallovaikuttajalle Mika Perälälle.

18.10.2020 22:03 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni hurjana – Alex Murphy aloitti kauden vahvasti

Edon Maxhuni pisti pyörremyrskyn käyntiin Viron ja Latvian yhteisliigassa, kun hän johdatti Pärnun viikolla kahteen voittoon. Alex Murphy aloitti pelinsä Granadassa mainiosti ja Daniel Dolenc oli jälleen mies paikallaan.

Näytä lisää vastaavia