Tietovisoja ja treenimotivaatiota etänä – Unified-joukkue pitää yhtä myös poikkeusaikana

2.5.2020 08:49 Vaikka koris on tauolla, ei joukkueesta tarvitse luopua. PuHu Punaisten Unified-joukkue pitää yhteishenkeä yllä tapaamalla toisiaan viikoittain videon välityksellä. Joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka pitää säännöllistä yhteydenpitoa erittäin tärkeänä Unified-toiminnan osalta.

PuHu Punaisten Arttu Raute (neljäs oikealta) ja Ile Punta (kolmas oikealta) iloitsevat joukkueen etätapaamisista. Kuva: Elli Marjamäki.

Ile Punta ja Arttu Raute pelaavat Unified-korista PuHu Punaisten joukkueessa. Menestyksekkään I-divisioonajoukkueen kausi päättyi harmillisen aikaisin, sillä kauden kohokohta eli kaikkien joukkueiden ja eri divisioonien yhteinen lopputurnaus Kisakalliossa jäi pelaamatta. 

- Se oli todella harmittava homma. Tuntui ihan kuin tätä kautta ei olisi pelattukaan, partneripelaaja Punta kuvailee.

Kaksikolla on kova kaipuu takaisin koriskentille ja Raute on lievittänyt ikävää heittelemällä koripalloa omassa pihassa kelien salliessa. 

- Eniten tässä harmittaa, ettei näe frendejä, kun ei ole treenejä. Mutta onneksi on nämä etäyhteydet, Raute pohtii.  

Kun tieto yllättävästä kauden päättymisestä tuli, joukkueen valmentaja Pirjo Pellikka piti itsestäänselvyytenä, että oli keksittävä jotakin millä joukkue saadaan pysymään joukkueena poikkeusaikana. 

- Osallisuus ja osallistuminen ovat syitä sille, miksi itse kukin meistä harrastaa jotakin ja erityisesti Unified-toiminnassa yhteisöllisyys on hyvin keskeisessä roolissa. Nämä ovat kauhean tärkeitä sosiaalisia suhteita, joillekin jopa kymmenen vuoden ajalta, joten tietenkin niitä halutaan pitää yllä, Pellikka kertoo.

Kausi käynnissä ja joukkue kasassa

Kokenut valmentaja ehdotti joukkueelleen säännöllistä etätapaamista ja nyt joukkue kokoontuukin videoyhteyden välityksellä joka sunnuntai kello 18.00. Pelaajat ovat ottaneet uuden yhteydenpitotavan innolla vastaan. 

- Joukkuetapaaminen on ollut tosi hieno ja tärkeä asia. Se pitää joukkuehenkeä yllä ja huolehtii siitä, ettei kukaan tipahda pois. Tuntuu, että kausi on vielä käynnissä ja joukkue kasassa, Punta iloitsee.

PuHu Punaisten tapaamisissa käydään läpi viikon kuulumisia ja visaillaan leikkimielisissä tietokilpailuissa. Ensimmäisellä kerralla kysymysten keksiminen oli valmentajien harteilla, mutta nyt aktiiviset joukkuelaiset järkkäävät visailuja vuorotellen. Viikoittain yksi urheilija ja yksi partneri valmistelevat kiperiä kysymyksiä joukkuetovereiden ja valmentajien päänmenoksi. 

- Aiheet vaihtelevat, mutta aika paljon ne pyörivät koripallon ympärillä, Raute valottaa. 

Visat ovat omiaan kohottamaan joukkuehenkeä ja kysymyksiä keksitään paljon myös joukkueen sisältä. Samalla tulee leikkimielisesti testattua, kuinka hyvin joukkueen jäsenet toisensa tuntevat. 

- Kun pelaajat tekevät kysymyksiä, niin me valmentajat ollaan siellä ihan samalla viivalla. Ja ainakin viimeksi meni ihan penkin alle, Pellikka nauraa. 

Vaikkei yhteisiä etätreenejä ole ainakaan vielä järjestetty, joukkueen etätapaaminen kannustaa myös harjoittelemaan. 

- Se motivoi myös itseä lenkkipolulle ja kotitreeneihin, kun kuulee mitä muut ovat viikon aikana tehneet, Punta kertoo. 

Säännöllisistä videotapaamisista on noussut esiin myös yllättäviä hyviä puolia. Niihin voi esimerkiksi osallistua, vaikka olisi pientä flunssaakin.  

- Treeneihin ei välttämättä aina pääse kaikki, mutta nyt jengi on ollut tosi hyvin kasassa etänä. Se on ollut tosi siistiä, että näkee kaikkia, Raute iloitsee.

Keinoja on monenlaisia - tärkeintä on pitää yhteyttä

Pellikka pitää yhteydenpitoa poikkeusaikana äärimmäisen tärkeänä, sillä se auttaa pelaajia myös ymmärtämään paremmin koko haastavaa tilannetta. Hän kannustaa valmentajia kokeilemaan rohkeasti erilaisia tapoja yhteydenpitoon.

- Pelaajia saattaa hämmentää, että mihin se koripallo yhtäkkiä hävisi. Nyt on hyvä aika perustaa joukkueelle vaikka yhteinen Whatsapp-ryhmä, jos sellaista ei vielä ole. 

Pellikan mukaan digitaalinen yhteydenpito voi tarjota Unified-urheilijoille myös muuta kuin sosiaalista hyötyä. Tietovisassa joku saattaa löytää uuden vahvuusalueensa ja joukkuetapaamisen tiimellyksessä tekniset taidot karttuvat. 

- Itseluottamus kasvaa, kun urheilija huomaa, että pystyy hoitamaan asioita samalla tavalla kuin kaikki muutkin, Pellikka kertoo.

Seuraavaksi joukkueella on mietinnässä uusia virikkeitä, kuten pelejä joita voisi pelata yhteisesti etänä. Sekä valmentajat että pelaajat pitävät tärkeänä, että tapaamisissa saa ajatukset pois koronaepidemiasta.

- On hyvä keksiä jotain tekemistä, mistä kaikki nauttii. Tärkeää on myös, ettei tässä ole suorituspaineita, koska nyt on muutenkin haastava tilanne, pelaajakaksikko päättää.

 
23.2.2021 17:35 Eteläinen alue

Nuorten valtakunnallisten ja kaikkien alueellisten sarjojen ottelut eteläisellä alueella tauolla maaliskuun loppuun asti, aluefinaalit perutaan

Kilpailujaos on tehnyt 23.2.2021 päätöksen, jonka mukaan niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joilla harjoittelun ja pelaamisen estävät rajoitukset ovat voimassa, nuorten valtakunnallisten sarjojen joukkueet eivät pelaa koti- tai vierasotteluita 31.3.2021 asti.

4.12.2020 13:03 Unified-koripallo

Katso minidokumentti Unified-koripallosta: ”Täällä oppii kaikkea uutta ja saa uusia kavereita!”

Parhaillaan vietetään jokavuotista kansainvälistä Special Olympics -viikkoa. Laurea-ammattikoulun fysioterapeuttiopiskelijat tekivät hienon videon Puhu Junioreiden Unified-joukkueesta.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

11.4.2020 09:58 Unified-koripallo

Nuoret Unified-korisaktiivit haluavat levittää lajin iloa koko Suomeen

Teemu Salmenaho ja Laura Hamdi ovat nuoresta iästään huolimatta Unified-koripallon konkareita. Ulkomaita myöten kokemusta kerännyt kaksikko haluaakin nyt jakaa tietoisuutta ja lajin riemua entistä laajemmalti koko maahan.

12.3.2020 14:35 Koripalloliitto tiedottaa

Koripallosarjat pysähtyvät torstaina 12.3.2020

Suomen Koripalloliitto on päättänyt pysäyttää kaikki koripallosarjat torstaista 12.3.2020 lähtien koronaviruksen COVID-19 takia.

13.9.2019 10:17 Unified-koripallo

Koripalloliitto järjestää Unified-koripalloleirin Kisakalliossa

Special Olympics -unified-koripalloleiri järjestetään 23.–24. marraskuuta Kisakallion Urheiluopistolla Lohjalla yhteistyössä VAU ry:n kanssa.

22.3.2019 17:16 Pääjuttu

Suomen Unified-korisjoukkue voittoon Abu Dhabissa: ”Isompi porukka eli kahta hauskempaa!”

Suomi lähetti ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa joukkueet Unified-koripallon Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Naisten joukkue juhli oman divisioonansa voittoa – kisat olivat jättimenestys.

14.3.2019 13:52 Unified-koripallo

Suomen Unified-koripalloilijat Abu Dhabissa: ”Pelejä, aurinkoa ja kavereita!”

Arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa kirjoitetaan parhaillaan suomalaista koripallohistoriaa. Suomi on lähettänyt ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa Unified-koripallon edustusjoukkueensa punnitsemaan taitojaan Special Olympics -kesämaailmankisoihin. Kisat pelataan 14.-21.3.

13.2.2019 15:14 Unified-koripallo

Unified-joukkueet Special Olympics -kesämaailmankisoihin Abu Dhabiin

Naisten ja miesten Unified-joukkueet suuntaavat maaliskuussa Abu Dhabissa järjestettäviin Special Olympics -kesämaailmankisoihin.

6.3.2021 19:23 Korisliiga

Lahti varmisti pudotuspelipaikkansa – voittoja Pyrinnölle ja Kauhajoelle

Korisliiga-illassa Lahti Basketball varmisti pudotuspelipaikkansa ja Tampereen Pyrintö sekä Kauhajoki keräsivät lisää voittoja pinoonsa.

6.3.2021 12:38 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan helmikuun Valopilkku on PeKan Zykera Rice

Helmikuun aikana Peli-Karhujen voittotili kasvoi viidellä voitolla, jonka lisäksi joukkueen palkintokaappiin tarttui Suomen Cupin voitto. Rice on johdattanut joukkuetta upeilla esityksillä.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

6.3.2021 00:12 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier loisti Italian cupissa

Taistelu Italian cupin mestaruudesta on käynnissä ja Awak Kuierin Ragusa puristi tiensä välieriin.

5.3.2021 23:59 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä tykitti 38 pistettä Ranskassa

Ilari Seppälän käsi kävi tulikuumana, kun hän heitti uskomattomat 38 pistettä Ranskassa. Alex Murphy, Elias Valtonen ja Edon Maxhuni merkkauttivat myös kovia pisteitä ja Carl Lindbom debytoi uuden joukkueensa riveissä.

5.3.2021 20:43 Korisliiga

Kobrat otti kriittisen voiton – Seagulls ja Vilpas vahvistivat asemaansa

Korisliiga-illassa voittoa juhlivat Kobrat, Seagulls ja Vilpas. Kobrille voitto oli korvaamaton – paikkansa varmistaneille Seagullsille ja Vilppaalle panokseton.

5.3.2021 19:24 Naisten Korisliiga

Honka katkaisi Peli-Karhujen voittokulun

Tapiolan Honka emännöi perjantain ainoassa ottelussa Kotkan Peli-Karhuja. Kotijoukkue pelasi loistavasti ja aiheutti vierailleen kauden ensimmäisen tappion 104-91.

5.3.2021 15:00 Korisliiga

Helmikuun Valopilkku on Kauhajoen huimaan lentoon piiskannut Okko Järvi

Kuukauden Valopilkku -kunnia osui helmikuun 2021 osalta Kauhajoen viiteen voittoon johtaneeseen Okko Järveen.

5.3.2021 08:38 NCAA

Dayton eteni Atlantic 10:n puolivälieriin, Mustapha Amzil 14 pistettä

Yhdysvaltojen yliopistosarjan Atlantic 10 -konferenssin lopputurnauksessa Mustapha Amzil säkitti 14 pistettä, kun Dayton eteni puolivälieriin kaatamalla Rhode Islandin. Andre Gustavsonin ja Richmondin tie taas tyssäsi samassa turnauksessa Duquesnelle.

4.3.2021 08:34 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin hurjana Mestarien liigassa – ”Pelasimme ihan kelpo pelin”

Mestarien liigan jatkolohkot käynnistyivät ja Sasu Salin näytti jälleen heittotaitonsa johdattaessaan Teneriffan voittoon. Daniel Dolenc oli niin ikään vahvalla pelipäällä Itävallan liigassa.

3.3.2021 20:20 Korisliiga

Kataja kiipesi pudotuspeliviivan päälle – Pyrintö kiilasi Kauhajoen ohi kakkoseksi

Miesten Korisliigassa käy kova kamppailu niin kärkisijoista kuin viimeisistä playoff-paikoistakin. Illan voittajia olivat Kataja Basket ja Tampereen Pyrintö.

Näytä lisää vastaavia