Tuomas ja Joonas Iisalo päävalmentajina Bundesliigassa – ”Onhan tämä aika harvinaista”

1.10.2022 18:26 Saksan Bundesliigassa nähdään tällä kaudella mielenkiintoinen suomalaisvalmentajien kohtaaminen, kun veljekset Tuomas ja Joonas Iisalo ovat vastakkaisilla puolilla. Tuomas jatkaa Bonnin päävalmentajana, kun taas Joonas sai pestin MLP Academics Heidelbergin käskijänä.

Tuomas ja Joonas (takana) Iisalo ovat tällä kaudella vastakkaisilla puolilla. (Kuva: Jörn Wolter)

Kaksikko teki erinomaista työtä yhdessä ensin nostamalla Merlins Crailsheimin Bundesliigan kärkijoukkueiden joukkoon ja viime kaudella he palauttivat Bonnin mukaan kärkitaisteluun. Viime kauden jälkeen tiet kuitenkin erkanivat, kun Joonas sai tarjouksen Heidelbergistä.

- Olin melko pitkään kahden vaiheilla jatkanko Saksassa valmentamista vaiko palaan Suomeen. Olin jo kieltäytynyt muista tarjouksista, mutta kun Heidelberg etsi uutta päävalmentajaa ja kontaktoi agenttiani keväällä, niin melko nopeasti löytyi yhteinen sävel sopimusneuvotteluissa, Joonas kertoo siirtonsa taustoista.

Tuomas menetti samalla tärkeän palan omasta valmennusryhmästään, mutta oli onnellinen nuoremman veljensä puolesta.

- Ensimmäisenä asiana on tietenkin se, että olen iloinen Joonaksen puolesta. Olen ylpeä meidän yhteisestä duunistamme ja hän sai siitä ansaitun palkinnon. Olen varma, että hän tekee erinomaista duunia Heidelbergissä ja hän oli täysin oikea valinta heidän päävalmentajakseen, Tuomas kertoo.

Jooonas Iisalo toimi viimeksi päävalmentajana kaudella 2018-19, kun hän luotsasi Salon Vilpasta Korisliigassa. Paluu pääkäskijän rooliin on sujunut hyvin.

- On tuntunut melko luontevalta. Kuten sanottu, niin tämä ei ole ensimmäinen rodeoni päävalmentajana. Kolmen apuvalmentajavuoden jälkeen tunnen Bundesliigan joukkueet, pelaajat ja valmentajat hyvin, joten siltäkään kantilta katsottuna tunnen olevani valmiina tähän pestiin ihan eri tavalla kuin vaikkapa aloitettuani Vilppaan päävalmentajana.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Veljesten yhteistyö Crailsheimissa ja Bonnissa tuotti erinomaisia tuloksia, mutta Joonaksen mukaan heissä on eroja, jotka näkyvät myös Heidelbergissä.

- Me olemme pohjimmiltaan hyvin erilaisia ihmisiä, joten väkisinkin se näkyy tavassa miten valmennamme ja kommunikoimme päivittäin, ja siinä mitä asioita painotamme joukkueelle. Myöskin jokainen joukkue on omansa kemian suhteen, joten aina täytyy olla valmis mukauttamaan pelitapaa sekä harjoittelua siihen mitä joukkue vaatii.

Yhtäläisyyksiäkin toki löytyy ja Joonas on ottanut omat oppinsa myös Heidelbergiin mukaan.

- Olemme molemmat erittäin vaativia, kurinalaisia ja kunnianhimoisia valmentajia. Saavutimme kolmen yhdessä vietetyn kauden aikana paljon enemmän kuin kukaan, me mukaan lukien, olisi voinut kuvitellakaan. Olisi siis melko hölmöä, jos muuttaisin kaiken nyt, kun olen toisen seuran päävalmentaja. Pelimme nojaa vahvasti kollektiivisuuteen sekä työmäärän maksimointiin, kuten aiempienkin joukkueiden kanssa.

Heidelberg on yhdeksänkertainen Bundesliigan mestari, mutta sen kultavuodet olivat vuosikymmeniä sitten. Viime kaudella Heidelberg pelasi ensimmäisen kautensa Bundesliigassa 37 vuoteen ja säilytti sarjapaikkansa sijoittuen sijalle 14.

- Ainoa realistinen tavoite joukkueellamme on säilyttää sarjapaikka Bundesliigassa. Operoimme yhdellä pienimmistä pelaaja- ja kokonaisbudjeteista, ja kilpailu on erittäin kovaa pelkästään sarjassa säilymisen kannalta.

Joonas Iisalo palaa päävalmentajaksi Academics Heidelbergin riveissä. (Kuva: Jörn Wolter)

Yksi kauden mielenkiinnon kohteista ovat luonnollisesti veljesten väliset kohtaamiset. He ovat kertoneet ottaneensa kovaakin yhteen nuorempana, mutta molemmat muistuttavat, että vastakkain ovat kaksi joukkuetta – ei kaksi veljestä.

- En odota oikeastaan minkäänlaista yhteenottoa. Ne ajat ovat takanapäin, kun heilutellaan nyrkeillä. Eiköhän molemmat halua voittaa, kuten jokaisen pelin, mutta siihen se jääköön, Joonas miettii.

- Se on varmasti erityinen peli Iisalon perheelle ja medialle, kun on hauska tilanne veljesten kohdatessa. Pääasia on kuitenkin, että kaksi joukkuetta kohtaavat toisensa ja meidän välinen kohtaaminen on siinä vain pienenä kuriositeettina, Tuomas komppaa.

- Emme varmasti ole ensimmäisiä veljeksiä valmentamassa samassa sarjassa, mutta olemme ainakin ensimmäiset suomalaiset veljekset valmentamassa Bundesliigassa. Onhan tämä aika harvinaista ihan eurooppalaisessa ja maailmankin mittakaavassa, Tuomas jatkaa.

Bonn jälleen haastamaan kahta suurta

Bonnin viime kausi oli hurja menestys, kun se sijoittui runkosarjassa toiseksi ja pakotti välierissä Bayern Münchenin viiteen peliin. Viime kaudella Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo on tyytyväinen joukkueensa kauteen valmistautumiseen.

- Positiiviset fiilikset. Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen joukkueessani on jatkuvuutta, kun puolet viime kauden joukkueesta jatkaa. Preseason oli ehjä ja meni hyvin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Viime kausi palautti Bonnin takaisin Bundesliigan kärkitaisteluun, mutta Tuomas pitää jalat tiukasti maassa. Keskittyminen on jokapäiväisessä laadukkaassa tekemisessä ja tulos tulee sen mukaan.

- Ei meillä ole sijoitukseen liittyviä tavoitteita ja Bundesliigassa tilanne on sellainen, että ALBAa ja Bayernia on vaikea suistaa kärjestä, kun he operoivat aivan erilaisilla taloudellisilla resursseilla kuin muut. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö lähtisi voittamaan jokaista peliä. Jokaisen pelin voittaminen on tietenkin epärealistista, mutta se on se mihin tähdätään.

- Kaikki lähtee siitä miten hyvin teemme päivittäisen työn ja toinen asia on se, että voimme olla ylpeitä siitä millaista koripalloa pelaamme ja peli-identiteetistämme. Pelaajissa, staffissa ja seurassa on positiiviset vibat ja myös tuntuu, että kaupungissa on myös jatkunut sama positiivinen tunnelma joukkueen ympärillä, Tuomas korostaa.

 
24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

2.1.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin vaihtoi kamppailun sarjapaikasta nousutaisteluun

Kaksi edelliskautta Espanjan Liga Femeninan Bembibressä pelannut Marianne Kalin vaihtoi täksi kaudeksi sarjaporrasta alemmas LF Challengen ennakkosuosikkeihin lukeutuvaan Universitario de Ferroliin. Kauden ensimmäinen puolisko on sujunut sekä joukkueelta että Kalinilta positiivisesti.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

19.11.2022 13:46 Suomalaiset ulkomailla

Hyvän alkukauden Espanjassa pelannut Veera Pirttinen innolla Susiladiesin mukaan

Veera Pirttinen otti uuden suunnan uralleen tänä kesänä, kun hän siirtyi Espanjan pääsarjassa pelaavan Bembibren joukkueeseen. Pirttisen kausi on alkanut hyvin niin henkilökohtaisesti kuin joukkueenakin.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

29.10.2022 13:30 Suomalaiset ulkomailla

Suuri vastuu yllättänyt Annika Holopaisen – ”Annoin harjoituksissa kaikkeni”

Uransa aikana Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa ammattilaisena pelannut Annika Holopainen lisäsi yhden uuden maan ja sarjan kokoelmaansa, kun hän teki kesällä sopimuksen espanjalaisen Araskin kansa. Holopainen on ottanut heti ison roolin joukkueessa.

14.10.2022 12:39 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds ja Elina Koskimies nälkäisinä kauteen

Saksan Bundesliigassa kausi starttaa perjantaina ja mukana on tällä kaudella kolme suomalaispeluria. Anissa Pounds ja Elina Koskimies aloittavat toisen kautensa Angels Nördlingenin riveissä ja Venla Varis siirtyi kesän aikana Marburgin joukkueeseen.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

27.9.2022 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulosen tavoite Serie A1:stä täyttyi – ”Olen odottanut kautta jo kauan”

Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

21.9.2022 10:14 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybovin valmentama Swans Gmunden taistelee paikasta Mestarien liigaan

Mestarien liigan karsintaturnaukset pelataan tällä viikolla. Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama Swans Gmunden jahtaa paikkaa lohkovaiheessa Belgradissa pelattavasta karsintalohkosta.

29.6.2022 15:54 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo johdattivat Bonnin sensaatiomaiseen kauteen

Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

28.6.2022 21:18 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov selviytyi kaudesta voittajana finaalitappiosta huolimatta

Viime kaudella Swans Gmundenin Itävallan mestariksi yhdessä apuvalmentajansa Aleksi Koskisen kanssa johdattanut Anton Mirolybov kävi elämänsä suurinta taistelua tällä kaudella, kun hänellä todettiin viime kesänä syöpä. Vaikka Swans hävisi Itävallan liigan finaalisarjassa Wienille, oli vuosi Mirolyboville henkilökohtaisesti vaikeuksien kautta voitto.

Näytä lisää vastaavia