Susijengin tulokasviisikko uskoo vahvuuksiinsa

29.7.2020 12:17 Päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Viro-maaotteluihin valmistautuvan 14 pelaajan ryhmään peräti viisi Susijengin ensikertalaista. Susijengi-debytantit Daniel Dolenc, Tuukka Jaakkola, Lassi Nikkarinen, Remu Raitanen ja Touko Tainamo uskovat kykyynsä auttaa joukkuetta.

Daniel Dolenc (edessä) ja Tuukka Jaakkola kuuluvat Susijengin kesän 2020 debytantteihin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Daniel Dolenc: ”Tovihan tässä meni, mutta sitäkin hienompaa”

Elokuussa 1993 syntynyt Espoo Basket Teamin kasvatti Daniel Dolenc tahkosi omalla juniorimaajoukkueurallaan hurjat 114 junnumaaottelua ja kaupan päälle vielä yhden haastajamaajoukkueen ottelun.

Dolencin edellisestä ottelusta Suomi-paidassa on ehtinyt jo vierähtää tovi ja nyt hän odottaakin kasvavan innostuksen vallassa debyyttiään miesten maajoukkuetasolla.

- Kyllähän jokainen, joka junnumaajoukkueessa pelaa, haluaa huipentaa maajoukkueuransa Susijengissä. Tovihan tässä meni, mutta sitäkin hienompaa vetää ensimmäistä kertaa miesten susipaita päälle, Dolenc kommentoi.

- Onhan tässä junnuleirityksiä ja jokunen Open Gym-treeniviikkokin takana, mutta kyllä kaikilla meininki oli viime viikolla sen näköistä, että täällä ollaan ihan oikeasti Susijengiä edustamassa.

Korisliigassa jo kaudella 2010–11 debytoinut Dolenc puhkesi kukkaan neljä vuotta sitten BC Nokiassa ja on viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana kehittynyt yhdeksi Korisliigan tehokkaimmista isoista miehistä. Päättyneellä kaudella ”Lentävä Rambo” runnoi Nokialle 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä ottelua kohden.

- Tämä on hyvä vaihe, kun ikä ei vielä paina liikaa, mutta taitopelaaminen ja fyysinen puoli ovat hanskassa ja terveydelliset perusasiatkin napsahtaneet kohdalleen. Peli on kaikki kaikessa ruvennut kulkemaan viime vuosina aika hyvin ja tästä on hyvä jatkaa.

Parhaan Susijengiin liittyvän muistonsa Dolenc heittää lonkalta: Susijengin ja maailmanmestari, olympiakultamitalisti Yhdysvaltojen kohtaaminen Bilbaon MM-kisoissa 2014.

- Ei sellaista näe ihan joka päivä, että Suomen pojat painavat MM-kisaparketilla NBA:n isoja nimiä vastaan. Olisi hienoa päästä jonain päivänä pelaamaan itsekin vastaavanlaiseen matsiin.

Tuukka Jaakkola: ”Kova treeni ja vastuun lisääntyminen antoivat itseluottamusta”

Dolencin ohella mielenkiintoisia tulevaisuuden nimiä Susijengin isoon päähän on Turun NMKY:n kasvatti ja HBA-Märskyn myllyn läpikäynyt 208-senttinen ja 21-vuotias Tuukka Jaakkola, joka palasi kotimaahansa täynnä itseluottamusta murtauduttuaan toisella yliopistokaudellaan joukkueensa Cal Polyn aloitusviisikkoon 7,0 pisteen ja 3,6 levypallon keskiarvoilla.

Jaakkola sai mahdollisuutensa läpimurtoon ensiksi valmentajanvaihdoksen ja sitten joukkueen ison pään avainpelaajien loukkaantumisten myötä eikä epäröinyt vähääkään.

- Kova treenaaminen ja vastuun lisääntyminen antoivat hyvää itseluottamusta, kun ei tarvinnut keskittyä mihinkään muuhun kuin omaan tekemiseen. Siitä sitten peli lähti rullaamaan.

Jaakkola on nuorisomaajoukkueissa ja HBA-Märskyssä ollut perinteisesti likaisen työn tekijä, joka antaa ekstrasyöttöjä, sulkee kovaa ja hakee levypalloja. Cal Polyn läpimurtokausi kuitenkin osoittaa, että hänestä olisi korintekijäksikin kansainvälisellä tasolla.

- Olen aina ollut hyvä luomaan sisältä. Viime aikoina ja etenkin viime kauden innoittamana olen yrittänyt työstää aggressiivisuutta varsinkin hyökkäyspäässä. Sen myötä saan itse enemmän heittoja ja kun puolustus reagoi siihen, saan palata vanhaan tyyliini ja löytää heittäjät kaarelta, Jaakkola hymyilee.

Juniorimaajoukkueessa Jaakkola on saavuttanut menestystä mm. vuoden 2015 U16 EM-kisoissa, missä hän kuului ikäluokkansa kuudenneksi sijoittuneen sudenpentujoukkueen ison pään vakiokasvoihin. Vuosi sitten hän teki tuloaan miesten ympyröihin haastajamaajoukkueen kanssa Napolissa ja nyt odotuslistalla on debyytti Susijengissä, jonka edesottamuksia hän on seurannut pikkupojasta asti.

- Taisi olla 2008, kun Susijengi pelasi EM-karsintoja Ranskaa vastaan täyteen myydyllä Energia Areenalla. Ranskalla oli kelpo kokoonpano, suurimpana nimenä Tony Parker. Susijengi taiteili matsista tiukan voiton, joka on jostain syystä jäänyt mieleen.

Lassi Nikkarinen: ”Jokainen kentällä vietetty hetki vedetään ylpeydellä”

Susijengin fanaattisen kotiyleisön edessä esiintyminen on ToPo Juniorien kasvatti Lassi Nikkariselle, 23, jo entuudestaan tuttua – olihan hän mm. Helsingin jäähallissa haetun Ranska-voiton pääarkkitehteja 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa kesällä 2016.

Matka U20-maajoukkueesta haastajamaajoukkueringin kautta Susijengiin vei kolme vuotta, joiden aikana Kannelmäen kasvatti kasvoi korkoa Montana Staten yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA-liigassa sekä pelasi mainion tulokaskauden Korisliigan BC Nokiassa.

- Uskon viimeisen kolmivuotisen kehittäneen minua aika paljonkin koripalloilijana. Olen oppinut tunnistamaan pelaajatyyppini, tiedostamaan vahvuuteni ja kehityskohteeni ja ymmärtämään, mitä pelissä kannattaa tehdä. Itsetietoisuutta kentällä on tullut lisää aika paljon, arvioi Nikkarinen viimeksi kuluneen kolmen vuoden saldoa.

- Fysiikka on myös tärkeässä asemassa. Mä olin ehkä vähän ”late bloomer” siinä mielessä, että kasvoin pituutta ja massaa aika myöhäisellä iällä. Niiden karttuessa olen pystynyt tuomaan paremmin taitojani esille. Ihan 190-senttiseksi en kasvanut, mutta junnumaajoukkuevuosista on tullut pari senttiä lisää ja sekin auttaa yllättävän paljon pelissä.

Nikkarinen kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä kesää 2020 luontaisena jatkumona aiemmalle juniorimaajoukkueuralleen: nuoressa susiringissä lähestulkoon kaikki pelaajat ovat hänelle aiemmilta vuosilta tuttuja.

- Susijengin mukaan pääseminen merkitsee mulle paljon. Koen sen kunnia-asiaksi, koska jengiin mahtuu vain tietty määrä pelaajia eikä sinne ihan kaikkia valita. Jos komennus kentälle tulee, jokainen siellä vietetty hetki täytyy kantaa ylpeydellä.

Dolencin tavoin Nikkarinen mainitsee parhaaksi Susijengi-muistokseen kesän 2014 MM-kisojen avausottelun.

- Se hetki, kun Junnu Lee nosti Bilbaon yleisön edessä ekan korin, Susijengi siirtyi 2–0-johtoon jenkeistä ja yleisö repesi naurettavan kovaan kannustukseen. Se oli oikeasti hieno hetki, tunnelmoi Bilbaossa paikan päällä omiaan kannustanut Nikkarinen.

Remu Raitanen: ”Minulta voi odottaa energiaa ja vapaiden heittopaikkojen käyttämistä”

Tuoreena nimenä Susijengin kanssa on tänä kesänä harjoitellut nelivuotiskautensa Yhdysvaltain NCAA-liigan San Franciscon yliopistossa vastikään päättänyt 206-senttinen, kolmen viikon päästä 23 vuotta täyttävä Remu Raitanen.

Ikätoverinsa Lassi Nikkarisen tavoin Raitanen on huhkinut 1997 syntyneiden ikäluokassa kymmeniä juniorimaaotteluita ja kokenut omalta osaltaan arvokisahuumaa kesän 2016 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa Helsingissä. Viime kesän universiadeissa Raitanen kuului 10,0 pisteen ja 5,5 levypallon keskiarvoillaan joukkueen tehokkaimpien pelaajien joukkoon ja neljän vuoden yliopistotaipaleen jälkeen hän on palaamassa vanhalle mantereelle jatkamaan kehitystaivaltaan.

- Suhde koripalloon on pysynyt pitkälti samana San Franciscossa viettämieni vuosien aikana. Lähinnä olen oppinut keskittymään treeniin paremmin ja saamaan treeneistä irti sen, mitä pitää. Ja kun pelaan, muistan pitää hauskaa, Remu pohtii kehittymistään koripalloilijana.

Aivan kuten maajoukkueen tarkkakätisenä pistepommittajana tunnettu isänsä Jari ”Jallu” Raitanen, on Remukin tunnettu heittokädestään – viime kesän universiadeissa kolmoset upposivat 45,5% ja viimeisellä San Franciscon kaudella 38,0% tarkkuudella.

- Olen ns. ”kaarinelonen”, eli vahvuuksiani ovat heittäminen, pelisilmä ja taitopelaaminen. Levypalloissakin koen olevani vahva. Susijengin fanit voivat odottaa minulta energiaa ja vapaiden heittopaikkojen käyttämistä, hän kuittaa.

Muiden Susijengi-rookieiden tavoin Raitasella on ainutkertaisia muistoja Susijengin edesottamusten seuraamisesta Bilbaon MM-kisakentiltä. Toinen kiinnekohta löytyy lähempää.

- On ollut kivaa seurata, kuinka kaverit, joiden kanssa olen pelannut vuosia, tekee läpimurtoja Susijengiin ja onnistuu.

Touko Tainamo: ”Tykkään pelata kovaa”

Suomalaisille koripallon ystäville Touko Tainamo, 202 cm ja 19 vuotta, on ollut verrattain tuntematon nimi tähän asti, vaikka Munkkiniemen Kisapoikien kasvatti onkin juhlinut U19-poikien SM-kultaa MuKin paidassa ja edustanut Suomea 39 juniorimaaottelussa tähän asti.

HBA-Märskyn paidassa viime kaudella 9,5 pistettä ja 4,2 levypalloa matsia kohden urakoinut ”Toke” ansaitsi paikan Susijengissä periksiantamattomalla ja kolhuja kaihtamattomalla duunaripelillään, syöksymällä irtopallojen ja hyökkäyslevypallojen perään isompiensa edestä nenä poskella ja kroppa mustelmilla.

- Olihan tämä kutsu mukava yllätys. Varmaan suurimpia syitä siihen on viime kauden kehitys hyvien valmentajien ja pelaajien ympäröimänä ja toisaalta se, että olen kesän mittaan saanut antaa koutseille paljon näyttöjä.

Tainamo luonnehtii itseään ison pään energiapelaajaksi – sama asema, missä mm. Kimmo Muurinen ja Juho Nenonen ansaitsivat peliminuutteja Susijengissä 2010-luvulla.

- Tykkään pelata kovaa, lähden aina kohti koria jos siihen paikka on ja pyrkimyksenä on tuoda jengiin kovuutta, levypalloja ja oikeita valintoja, ”Toke” arvioi omaa lokeroaan jengissä.

- Ehdottomasti paras Susijengi-muistoni on Bilbaon MM-kisat, missä sain paikan päältä katsoa, kuinka jengi taisteli maailman parhaita koripallomaajoukkueita vastaan. Jostain sellaisesta tahtoisin olla osa itsekin.
 

 
12.6.2021 09:56 Susijengi

Tomas Pihlajamäki: ”Nuorta jalkaa ja heittovoimaa”

Susijengin uusien kasvojen kategoriaan lasketaan mukaan myös viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja erinomaisen tulokaskauden jälkeen kaksivuotisen jatkosopimuksen Tampereen Pyrinnön kanssa sorvannut Tomas Pihlajamäki, 21. Taistelijaluonteinen Pihlajamäki luonnehtii Susijengiä kuin "vanhaksi, tutuksi" ympäristöksi.

11.6.2021 15:42 Susijengi

Susidebytantti Mubashar Ali: ”Työskentelen kovaa ja hyvällä fiiliksellä”

Susijengi on saanut alkukesän aikana vahvuuteensa mielenkiintoisen uuden tuttavuuden, kun viime vuodet Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläislähtöinen Mubashar Ahmed Ali, 213 cm ja 24 vuotta, on esitellyt ulottuvuuttaan, energisyyttään ja monipuolisuuttaan joukkueen harjoituksissa.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

29.5.2021 11:44 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni kasvoi johtajana kauden aikana – ”Sain olla isossa roolissa joukkueessa”

Edon Maxhuni pelasi erinomaisen kauden virolaisen Pärnu Sadamin riveissä. Maxhuni johdatti Pärnun aina Viron liigan finaaliin saakka ja palkintona kaudesta oli hopeinen mitali sekä valinta Viron liigan tähdistöviisikkoon.

14.5.2021 15:58 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koposella erilainen kausi – ”Oli kiva palata Italiaan”

Petteri Koposen kausi oli hänen aiempaan uraansa verrattuna erilainen, sillä hän oli koko alkukauden pelaamatta ja siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Italiaan Pallacanestro Reggianan joukkueeseen. Pätkäkausi Italiassa jätti Koposelle hyvän maun.

7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

12.12.2020 12:12 Susijengi

Käsitys yhteiskuntavastuusta rohkaisi Susijengi-kapteeni Shawn Huffin kuntavaaliehdokkaksi

Ranskan EM-kisoissa 2015 Susijengiä edustanut Ville Kaunisto (kok) käynnisti poliittisen uransa ryminällä kohoamalla Kouvolan kaupunginvaltuuston kautta eduskuntaan. Seuraavana susijengiläisenä politiikkaan on ehdolla Torpan Poikien kasvatti ja viisivuotinen susikapteeni Shawn Huff, 36, joka pyrkii Helsingin kaupunginvaltuustoon vihreiden listoilta.

28.11.2020 10:50 Susijengi

Jamar Wilson: “Ihmisille tilaisuus saada ajatukset hetkeksi pois arjesta”

Susijengin kulmakiviin EM-kisakesästä 2015 asti lukeutunut Jamar Wilson, 36, on haastavan vuoden päätteeksi vertymässä verrattain hyvään pelikuntoon. ”Jammun” pelinrakennus- ja korintekokyky nousevat arvoon arvaamattomaan, kun Georgia ja Serbia asettuvat Susijengiä vastaan Espoo Metro Areenan EM-karsintakuplaan.

Näytä lisää vastaavia