Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

28.11.2021 12:04 Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

Edon Maxhuni on ammentanut koripallo-oppinsa vanhan Jugoslavia-koriksen ihanteista. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jos joku Susijengin joukkueessa tunteekin Kroatian pelitavan juurta jaksain, voi perustellusti olettaa sen olevan Maxhuni, joka sai koripallokasvatuksensa perusteet isältään Besimiltä, joka saapui Kosovon Mitrovicasta Suomeen 1990-luvulla.

- Mun isä oppi aikanaan koriksen perusteet vanhoilta jugoslaavikoutseilta ja isä on opettanut samoja perinteitä mulle, hän kertoo.

- Drazen Petrovicin ja Dejan Bodirogan videot on katsottu hyvin tarkkaan ja Jugo-koriksen historia on mulle hyvin tuttua. Ja jotainhan ne tekee oikein, kun parhaat eurooppalaiset pelaajat, Luka Doncicit ja Nikola Jokicit, tulee edelleenkin vanhan Jugoslavian alueelta, Maxhuni miettii.

Hyvinkäällä lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Edon on viettänyt kesiään vanhempiensa kotiseuduilla Mitrovicassa ja Pristinassa. Kesälomiin on lukeutunut lukuisat katukoripallo-ottelut paikallisten pelaajien kanssa.

- Lukemattomia tunteja on tullut pelattua siellä paikallisia vastaan joka kesä. Vaikka mä oon ikäni asunut Suomessa, kyllä mä silti koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja. Isältähän se vahvasti tulee.

Pelinrakennus hyvissä käsissä, Koponen kakkospaikalla hyvä ”henkivakuutus”

Susijengin historian tuntevalle on tiedossa, että viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan maajoukkueen peliä on pyörittänyt kaksi virtuoosimaista ja vahvatahtoista pelinrakentajaa – vuosituhannen taitteesta alkaen Teemu Rannikko ja sen ensimmäisen vuosikymmenen lopusta asti Petteri Koponen.

Rannikko ripusti tossut naulaan maajoukkuetasolla syyskesän 2017 EM-kisojen jälkeen, kun taas Koponen on palannut Euroopan rahakentiltä Korisliigaan ja tehnyt siirtymää heittävän takamiehen paikalle. Viitteitä uudesta aikakaudesta nähtiin vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa, joissa Maxhuni kellotti paikoin isoja minuutteja joukkueen pelinrakentajana.

- Isot saappaat siellä on täytettävänä, mutta se on ollut tiedosta ihan ekasta päivästä asti, kun mä Susijengiin tulin, Maxhuni arvioi.

- Mä näen itse, että meillä on jengissä ihan hyvä tilanne pointin paikalla. Jammu (Wilson) on tossa vielä, sitten on Ilaria (Seppälää), Henkkaa (Kantonen), Lassia (Nikkarinen). Me osataan kaikki pistää pallo liikkeelle ja tiedetään joukkueena, miten prässit ja träppäykset puretaan.

Lisäksi, Maxhuni muistuttaa, Petteri Koponen on joukkueessa edelleen. Vaikka ”Kenraali” ei enää viiletä päästä toiseen kuin nuoruutensa päivinä, hänen kokemuksensa rauhoittaa koko joukkueen.

- Mulla on tosi turvallinen olo, kun Petsku on takakentällä mun vieressä. Mä tiedän sen, että olisi minkälainen tilanne tahansa, sille voi tarpeen tullen antaa pallon ja se hoitaa kyllä.

Kroatian kielikin luonnistuu

Keskustelu kääntyy takaisin Jugoslavia-koripallon perinteisiin, kun sunnuntaina vastaan saapuu menneiden vuosikymmenten eurooppalainen koripallon suurmaa Kroatia.

Kroatia kutsui viime kesän olympiakarsintoihin kokoon todellisen Dream Teamin NBA- ja Euroliiga-pelaajineen kaikkineen, mutta jäi suureksi pettymyksekseen Tokion olympiakisojen ulkopuolelle. Nyt Kroatia hakee uutta tulemista keski-iältään 23-vuotiaalla ryhmällä, jolta odotetaan suuria 2020-luvun jälkipuoliskolla.

Paljon on Maxhunin ja muun Susijengin takakentän varassa, sillä Kroatia painosti karsinta-avauksessa Sloveniaa vastaan pallollisia pelaajia intensiivisesti koko kentällä. Varmaa on, että nuoret kroaatit eivät anna sunnuntai-illan isäntäjoukkueelle mitään ilmaiseksi.

- Se ei tuu minkäänlaisena yllätyksenä, että Kroatia ottaa pallollista ylhäältä. Enkä mä halua paukuttaa henkseleitä, mutta mä otan sen haasteena. Mä oon vähän kuin oppinut siihen, että niin pointteja kuuluu puolustaa, Maxhuni miettii.

Maxhunin tausta Jugoslavia-koriksen parissa on tässä suhteessa hyvä bonus, sillä eri etnisistä taustoista lähtöisin olevia pelaajia vastaan pelatessaan myös kieli tarttui mukaan.

- Sanotaan, että mä ymmärrän arviolta 90% siitä, mitä kroatialaiset kentällä puhuu. Se on ihan kiva bonus, mä voin sillä lailla vähän ”scoutata” niitä ja ehkä vähän antaa niille trash talkiakin.

Olisiko jotain tiettyä kroatiankielistä hiillostuslausetta, jota Edon voi opettaa suomalaisille faneille?

- Ehkä mä jätän ne kentälle, Edon naurahtaa.

Susijengi ja Kroatia kohtaavat sunnuntai-iltana 28.11. klo 19.00 alkaen. Ottelu televisioidaan suorana Jim-kanavalla ja Ruutu-palvelussa klo 18.30 alkaen.

Henkilöt

 
26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

28.1.2019 14:24 Susijengi

Sasu Salin: ”Tavoite on voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut”

Susijengin lähtölaskenta helmikuun 2019 ratkaisevaan MM-karsintaikkunaan on alkanut. Asetelma on kutkuttava, sillä MM-jatkokarsintalohko K:n kolmannesta ja viimeisestä kisapaikasta kisaavat rinta rinnan Susijengi ja Venäjä. ”Malmin roskidyykkari” Sasu Salin, 27, odottaa helmikuun karsinnoista kutkuttavaa jatkoa Susijengin tarinalle.

8.9.2018 10:43 Susijengi

Suomeen palannut Sasu Salin: ”Kun meillä on fanit tukenamme, me voitetaan kenet vaan”

Loppukesän ja alkusyksyn seurajoukkueensa Unicaja Malagan riveissä viettänyt Susijengin sytyttäjä Sasu Salin, 27, palasi tänään lauantaina Suomeen. Salin on kuulunut joukkueen ratkaisijoihin koko kuluvan vuosikymmenen ja valaa uskoa Susijengin mahdollisuuksiin edetä jatkokarsintojen kautta Kiinan MM-kisakentille.

10.5.2018 18:59 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomilla vaiherikas kausi

Carl Lindbomin monimuotoinen kausi sai päätöksensä viikonloppuna, kun hänen edustamansa Osijekin kausi päättyi Kroatian liigan pudotuspeleissä. Lindbomin kauteen mahtui paljon ja samalla oppia tarttui matkaan runsaasti.

18.1.2022 10:51 Susijengi

Illinoisin susitähti Jacob Grandison: ”Odotan ekaa tilaisuutta pelata susifanien edessä”

Susijengi esitteli viime kesänä lauman uutena tulokkaana 198-senttisen ja 23-vuotiaan suomalaistaustaisen yhdysvaltalaislaiturin Jacob Grandisonin. Seniorikauttaan NCAA-liigassa pelaava Grandison on noussut viime kuukausina valokeilaan yliopistosarjan parhaimmistoon kuuluvan Illinoisin joukkueen paidassa.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

29.11.2021 10:55 Susijengi

Henrik Dettmannille 150. voitto miesten maajoukkueen peräsimessä

Suomen miesten koripallomaajoukkuetta jo neljällä vuosikymmenellä luotsannut Henrik Dettmann, 63, ylsi merkittävään tasalukuun sunnuntai-iltana Susijengin kaataessa MM-karsinnoissa Kroatian. Voitto oli Dettmannille jo 150. miesten maajoukkueen päävalmentajana.

29.11.2021 10:26 Susijengi

Slovenia karsintalohkon kärkeen puhtaalla pelillä

MM-karsintojen avausottelussaan Kroatian täpärästi kaatanut hallitseva Euroopan mestari Slovenia jatkoi voitokkaita otteitaan myöhään sunnuntai-iltana kaatamalla Ruotsin kotonaan Koperissa 94–89 (42–44). Slovenia johtaa MM-karsintalohko C:ta kahdella voitolla yhtä monesta ottelusta perässään yhden voiton hakeneet Ruotsi ja Susijengi.

28.11.2021 21:46 Susijengi

Maxhuni ja Salin pommittivat Susijengin avausvoittoon MM-karsinnoissa

Yli 5000 susifania sai tuulettaa täysin palkein sunnuntai-iltana Espoo Metro Areenalla, kun Edon Maxhuni ja Sasu Salin takasivat viime hetkien kolmosillaan Susijengille elintärkeän MM-karsintavoiton Kroatiasta. Pieni viisikko, uhrautuva joukkuepuolustus ja erinomainen kaukoheittopeli olivat sinivalkean voiton elementit 77–71 (34–34) -voitossa.

27.11.2021 12:00 Susijengi

Nuori Kroatia prässää, hiertää ja puskee päälle

Viime vuosina alavireisesti esiintynyt perinteinen eurooppalainen koripallovalta Kroatia pettyi kesällä jäätyään olympiakarsintojen kotiturnauksessaan rannalle NBA- ja Euroliiga-pelaajistaan huolimatta. Alkaneisiin MM-karsintoihin Kroatia on koonnut kasaan joukkueen, jonka syömähampaita ovat Hanno Möttölän mukaan aggressiivisuus, energisyys ja epäitsekkyys.

26.11.2021 18:44 Susijengi

Toijalan Viro nujersi Herbertin Saksan karsinta-avauksessa

Jukka Toijalan valmentaman Viron maajoukkueen taival MM-karsinnoissa sai parhaan mahdollisen alun, kun Viro haki Nürnbergissä yllätysvoiton Gordon Herbertin valmentamasta Saksasta pistein 66–69 (34–30).

25.11.2021 23:39 Susijengi

Håkansson tukahdutti Susijengin kiriyritykset Tukholman illassa

Susijengi oli jälleen lähellä kääntää piinallisen illan voitoksi, kuten aiemminkin viime vuosien arvokisakarsinnoissa. Jengi kiri Ruotsia vastaan pelatun MM-karsinta-avauksen päätösjaksolla 17 pisteen päästä kahden heiton tuntumaan, kunnes Ruotsin tähti Ludvig Håkansson otti kentän haltuunsa ja johdatti sinikeltapaidat arvokkaaseen 72–62 (31–19) -voittoon.

25.11.2021 10:41 Susijengi

Daniel Dolenc: ”Hyvä tulee, kun puolustetaan fiksusti”

Kesällä 2020 Susijengissä debytoineen Espoo Basket Teamin kasvatin Daniel Dolencin, 205 cm ja 28 vuotta, harteilla on torstai-illan ottelussa paljon. MM-karsinta-avauksen isäntäjoukkue Ruotsi on kookkaampi, mutta Susijengin ison pään rouhijan roolissa uurastava Dolenc uskoo huolelliseen valmistautumiseen ja fiksuun puolustukseen ruotsalaiskolosseja vastaan.

24.11.2021 21:35 Susijengi

Susijengi ja Ruotsi julkaisivat tusinansa Globenin derbyyn

Karsinnat pääsystä syyskesän 2023 MM-kisoihin käynnistyvät Susijengin osalta torstai-iltana klo 21 Suomen aikaa täpötäydessä Tukholman Globenissa (nyk. Avicii Arena) ottelulla Ruotsia vastaan. Susijengi ja Ruotsi ovat julkaisseet tusinansa huomisillan otteluun.

24.11.2021 13:46 Susijengi

Torstai-illan isännällä Ruotsilla kasassa kaikkien aikojen joukkue

2010-luvun arvokisakarsinnoissa pettymyksien tietä kulkenut Ruotsi on kaikessa hiljaisuudessa koonnut marraskuun MM-karsintoihin kenties kaikkien aikojen parhaan maajoukkueensa. Ruotsilta löytyy kokoa, taitoa ja kokemusta jokaiselle pelipaikalle ja villinä korttina esiin voi nostaa myös joukkueen neljän päävalmentajan järjestelmän.

23.11.2021 12:40 Susijengi

Topias Palmi: ”Kun juna lähtee oikeaan suuntaan, meitä on vaikea pysäyttää”

Puoli vuotta on pitkä aika odottaa. Italian kivikovassa Serie A:ssa ja Susijengissä vahvoja näyttöjä viime vuosina antanut Topias Palmi, 27, joutui viettämään puolivuotisen parkettien ulkopuolella koronaviruksen jälkitaudin vuoksi. Alkaviin karsintoihin Tampereen Pyrinnön heittäjä-ässä lähtee ylpeydellä ja nälkäisin mielin.

Näytä lisää vastaavia