”Joulupukin terveiset miesten divaria seuraaville”

14.12.2006 Ensimmäinen puolisko miesten I divisioonaa on takana. Niin tylsä sarja ei ainakaan ole, että kevätkierroksen pelaaminen olisi turhaa. Vaikka jenkkipäätöksen pelättiin kasvattavan tasoeroja, on pelko osoittanut turhaksi.

Hyviksi esimerkeiksi käyvät vaikka parilla slovenialaisella opiskelijalla vahvistetun Jyväskylän voitto Kauhajoelta tai sarjan viimeisellä kierroksella Rekolan melkein voittama ottelu Forssassa. Mielipiteitä päätöksen vaikutuksesta on varmasti laidasta laitaan, mutta toisaalta ei ole yhtään sellaista sääntöpäätöstä olemassa, josta olisi vain kiistatta huonoja tai hyviä vaikutuksia.

Sarja kutistui 13 joukkueen sarjaksi Rovaniemen vetäydyttyä kalkkiviivoilla sarjasta. Katseet ovat kuitenkin taas kääntyneet kohti Rovaniemeä, kun jännitämme pukin saapumista napapiiriltä Etelä-Suomeen. Alle on poimittu yksittäisiä asioita, joiden ansiosta joukkueet ansaitsevat lahjoja pukinkontista.

Turun NMKY (11-1)

Turku on oiva esimerkki hyvän harjoittelun merkityksestä. Sarjan kiistatta positiivisin yllättäjä porskutti ilman tappioita aina viime viikonloppuun asti. Vasta silloin Turku kohtasi voittajansa ja senkin vain niukasti. Turun voittoputki on hyvä osoitus pallopelien kiehtovuudesta – siitä miten henkinen vire on yksi ratkaisevista tekijöistä yhdessä taktisen, fyysisen ja taidollisen osaamisen kanssa. Joukkue voitti ensimmäisessä pelissä Pantterit jatkoajan jälkeen. Sitä seurasi pisteen voitto loppuhetken korilla Nokiasta. Näiden kahden ottelun niukka voitto pönkitti itseluottamusta ja auttoi joukkueen 11 pelin voittoputkeen. Turku on takuulla lahjansa pukinkontista ansainnut.

Forssan Koripojat (11-1)

Pukki taitaa olla jäävi kehumaan pelillisesti Forssan joukkuetta, eikä siihen viimeisten otteluiden esityksillä juuri aihetta olekaan. Ilman lahjoja ei pukin kuitenkaan Feenixissä ole syytä vierailla. Siitä pitävät huolen joukkueen taustaryhmä, josta varmasti suurimmalla osalla divarijoukkueesta olisi syytä ottaa oppia. Joukkueella on jatkuvasti käytössä hieroja, fysioterapeutti, fysioterapinen hoitopaikka ja kylpylä. Joka pelissä vieraspelit mukaan lukien bussissa on kahden valmentajan ja pelaajien lisäksi poikkeuksetta joukkueenjohtaja sekä huoltaja. Pukin tontut ovat kertoneet, että joukkueen valmentajilla on ollut ilo keskittyä pelkästään valmennukseen – jos nyt siviilitöitä ei lasketa. Suomalaiset pelaajat ovat pääosin amatöörejä ja siksi varsinkin on äärettömän tärkeää, että heistä pidetään huolta.

Kauhajoen Karhut (9-3)

Kauhajoella on useamman vuoden ajan tehty määrätietoisesti töitä ja tähtäin on asetettu liigapaikan saavuttamiseen. Joukkue on pyritty kasaamaan tämä tavoite silmällä pitäen hankkimalla muutama laadukas suomalaispelaaja ja täydentämällä puuttuvat paikat ulkomailta. Joukkueella on siis selkeä toiminta-ajatus ja toiminta myös sen mukaista. Näin ei ole kaikilla divariseuroilla. Kauhajoen yleisö on ottanut joukkueen omakseen. On mukava, että ainakin yhdellä vierasmatkalla saa nauttia kiihkeästä tunnelmasta ja joskus jopa ylifanaattisesta kotiyleisöstä. Kauhajoki on yksi suosikeista oteltaessa keväällä suoran nousijan paikasta.

Tapiolan Honka (8-5) ja Rekolan Urheilijat (1-11)

Pukki pyytää anteeksi niputtaessaan kaksi joukkuetta, mutta molempiin pätevät lähes samat sanat. Joukkueet ovat varmasti sääntömuutosten voittajia. Nuoret lahjakkaat pelaajat pääsevät pelaamaan kovia pelejä ammattilaisia vastaan. Mutta ennen kaikkea joukkueet pääsevät hyödyntämään yhtä kiistatta erinomaista sääntömuutosta, alle 22-vuotiaiden pelaajien vapaata siirtymistä sarjatasolta toiselle. Hongan pelaajat pelaavat oman seuran edustusjoukkueessaan, kun taas Rekolan pelaajat pääsevät nuuskimaan liigatasoa ToPossa. Hongan pelaajat ovat saaneet enemmän vastuuta liigassa ja se näkyy myös tuloksessa; alati parantava joukkue on noussut jo neljännelle sijalle voittosuhteella 8-5. Näille joukkueille pukki tuo mielellään voittoisia lahjoja kevätkaudella.

Salon Vilpas (8-5)

Salo on ollut yksi sarjan valopilkuista. Joukkueella on kaksi hyvää amerikkalaispelaajaa, jotka saavat pääosin Vilppaan kasvateista koostuvan suomalaisrungon näyttämään paremmilta. Jani Hiltunen tuo joukkueelle tarvittavaa rutiinia ja varsinkin kunnon kohentuessa sarjan edetessä, on Jani osoittanut miksi kuuma heittokäsi vei miehen aikoinaan jopa kantamaan sinivalkoisia värejä. Sarjan ehkä iloisin junioriyllätys Roope Ahonen on noussut jäädäkseen korishuipulle. Ainoastaan sarjan kärkinelikko ja Pantterit ovat onnistuneet niistämään Vilppaan avauspuolikkaalla. Tuskinpa keväälläkään monen joukkueen pistesaldo Salossa karttuu – varsinkaan kun häviöstä ei enää saa edes yhtä lohdutuspistettä.

Lapuan Korikobrat (7-5)

Viime kauden hapuilun jälkeen Lapua on taas ollut totutun hankala vieraspaikka. Joukkueella on hyvät vahvistukset ja kun vanha herra Derrick Craytonkin on pukenut taas univormun ylleen, ei Lapuan menestys ole yllätys. Lapualla yleisöstä on aistittavissa pohjalaista uhoa. Se tuo ehdottomasti väriä sarjaan. Lapua sai myös Helsingin Sanomat uutisoimaan näyttävästi koriksesta. Vaikka jutun henki ei välttämättä ollutkaan täysin positiivinen, ei moiseen temppuun kovin usein koripallojoukkue pysty – paitsi jos pääkaupunkiseudun joukkue sattuu liigamestaruuden voittamaan.

BC Jyväskylä (7-5)

Jyväskylässä on joidenkin laihojen vuosien jälkeen saatu nauttia voittavasta koripallosta. Erityisesti pukki kiittää Jyväskylää siitä, että siellä on lähdetty oikeassa marssijärjestyksessä kehittämään toimintaa. Sen sijaan, että joukkue olisi palkannut keskitason jenkkejä, Jyväskylä on satsannut valmennukseen palkkaamalla ammattivalmentajan. Tämä on ainoa tie suomalaisen koripallon ja suomalaisten pelaajien kehittämiseen. Valitettavan harvalla divisioonajoukkueella on päätoiminen valmentaja. Tosin jopa liigassa jotkut joutuvat tekemään valmennusta oman toimensa ohella. Ei varmasti ole sattumaa, että joukkueen suomalainen pelaajarunko on kehittynyt isoin harppauksin kesän aikana. Lahjojen lisäksi pukki nostaa tonttulakkia Jyväskylän suuntaan.

Pantterit (5-7)

Pantterit on hyvin kasattu joukkue, jossa pelaajat tietävät roolinsa. Pantterit on yksi sarjan fyysisimmistä joukkueista. Pelaajat uskaltavat ottaa kolhuja vastaan, eivätkä valita pienistä kontakteista. Loukkaantumiset ja poissaolot ovat rikkoneet Panttereiden toimintaa. Osittain sen seurauksena joukkue on usein väsynyt lopussa kärsien niukkoja tappiota. Näistä kaksi on tullut jatkoajan jälkeen. Vaikeuksista huolimatta joukkueen kurssi on kääntynyt nousuun. Tästä on oiva osoitus Vilppaan kaataminen yhdellä pisteellä viime kierroksella. Pukki tuo kontissaan joukkueelle paljon linimenttiä ja jääpusseja.

Visa-Basket (4-8)

Usein ollaan huolestuneita siitä, että pääsevätkö nuoret pelaajat riittävästi pelaamaan. Pukki haluaa muistaa kuitenkin lahjoilla myös vanhoja pelaajia, sillä mitä enemmän kokeneita pelaajia sarjassa on, sitä kovempi on sarjan taso. Viime aikoina trendi pääsarjatasolla on ollut huolestuttava. Vanhoja kokeneita kehäkettuja "myssyttämässä" junioreita on kausi kaudelta vähemmän ja vähemmän. Siksi Visa-Basket on yhtälailla todella arvokas joukkue pitämään yllä suomalaisen koripallon tasoa. Mielenkiintoa Visan joukkueeseen lisää maajoukkueratsu Maurizio Pratesin palaaminen pelikentille. Pratesi ja Visa ovat varmasti parhaimmillaan siinä vaiheessa, kun kevätaurinko paistaa ensimmäiset säteensä Pirkkolan palloiluhallin pihalle. Erikoislahjan ansaitsee valmentaja "Zilu" Leikas, jonka divarikausien lukumäärää ei varmasti kukaan valmentaja tule koskaan rikkomaan, jos ei sitten joulupukki innostu valmentamisesta.

BC Nokia (4-8)

KanKin ja NoPSin perinteiden jatkaja on yksi harvoista valtakunnan pääsarjajoukkueista, joiden toiminta-ajatus on tarjota suomalaisille paikallisille pelaajille mahdollisuuden pelata korista mahdollisimman korkealla tasolla. Kun Turku sai "flown päälle" niukasta ja onnekkaastakin Nokia-ottelun voitosta, Nokialle kävi juuri päinvastoin. Niukat häviöt seurasivat toisiaan ja rokottivat pelaajien itseluottamusta. Kovin suuri ennustaja ei tarvitse olla, jos veikkaa Nokian nostavan osakkeitaan sarjataulukossa kevätkaudella.

Helsingin NMKY (2-10)

Joukkueen kasaaminen meni viime tinkaan ja se näkyi varsinkin alkukaudella. Helsinkiläisten onneksi joukkueen valmentaja Jyrki Suhonen on yksi valtakunnan kokeneimmista herroista penkin päässä, eikä varmasti hätkähdä muutaman ottelun häviämisestä. Toinen huolestuttava trendi vanhojen pelaajien katoamisen lisäksi – ehkä jopa vieläkin huolestuttavampi – on kokeneiden valmentajien vähäinen määrä Suomen maassa. Siksi pukki antaa lahjoja kaikille niille vanhoille sotaratsuille, joilla riittää intoa jakaa osaamista nuorten valmentajakloppien keskellä. Pukin keväällä parantavien joukkueiden lista alkaa jo olla pitkä, mutta eiköhän HNMKY kuitenkin ole yksi niistä.

Äänekosken Huima (2-10)

Äänekosken palloiluhallissa saatiin alkukaudesta tuskailla pelin takkuamisesta. Hetken oli jopa pelättävissä, että pukki kesäkelien pakottamana lentää Äänekosken ylitse. Nyt joukkue on kuitenkin löytänyt permanenttinsa ja viimeisestä kolmesta pelistä Äänekoski on napannut kaksi voittoa. JJ Montgomery on sarjan parhaana korintekijänä vihuliainen puolustettava fyysisyytensä ansiosta kenellä tahansa vastustajalle. Sami Mäntymaa ja Antti Kanervo ovat osoittaneet, että Äänekoskella osataan edelleen tehdä juniorityötä. Perinteitähän seuralla kyllä riittää. Pukki kiittää Äänekoskea on myös siitä, että iltapäivälehdet ovat saaneet rinnalleen pukin lukuboikottiin ensimmäisen Internet-keskustelun – niin juuri sen, jonka lukemista kukaan ei tunnusta.

Hyvää joulua kaikille koripalloihmisille ja varsinkin junioreille. Muistakaa olla kilttejä ja harjoitella myös muulloinkin kuin ennen joulua. Tontut – joita pukki myös maajoukkuevalmentajiksi kutsuu – tarkkailevat teitä muuallakin kuin Vierumäellä.

I divisioonan ottelut 16.-17.12.

la

16.12.

Pantterit

-

TuNMKY

17:00

su

17.12.

Huima

-

FoKoPo

17:00

su

17.12.

RU

-

Lapua

14:00

su

17.12.

BC Jyväskylä

-

HNMKY

15:00

su

17.12.

Visa-Basket

-

BC Nokia

16:00

Pieti Poikola
Kirjoittaja on FoKoPon päävalmentaja & Koris.netin vapaaehtoiskirjoittaja



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_i_divisioona/
 
9.4.2024 12:30 Miesten I divisioona A

KorisTV välittää divisioonien huimat loppuratkaisut kotikatsomoihin

Kaikkien divisioonien kevään ratkaisupelit ovat katsottavissa osoitteessa KorisTV.fi. Naisten I divisioonassa ja miesten I divisioona B:ssä on avausfinaalit takana. Miesten I divisioona A:ssa puolestaan pelataan parhaillaan finaalipaikoista.

11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

28.9.2023 12:00 Miesten I divisioona A

Uusi Koristv-palvelu välittää kaikki divisioonaottelut kotikatsomoihin

Tulevalla kaudella miesten I divisioona A ja B sekä naisten I divisioona näkyvät SolidSportin alustalle rakennetussa Koristv-palvelussa. Kaikki divisioonien ottelut tuotetaan automaattikameroilla.

18.8.2023 16:00 Naisten I divisioona

Naisten Korisliigan sekä divisioonien sarjaohjelmat kaudelle 2023–2024 on julkaistu

Kamppailu Suomen mestaruudesta naisten osalta käynnistyy syys-lokakuun vaihteessa ja mestari on selvillä viimeistään 29.4. Naisten Korisliigassa pelataan yhdeksän joukkueen kolminkertainen sarja.

21.6.2023 09:45 Korisliiga

Koripalloliiton vuosittaiset palkinnot nyt julkaistu

Koriskauden 2022-23 parhaat on valittu. Nuorten sarjojen sekä Seurapalveluyksikön palkittavat ovat vastaanottaneet palkinnot henkilökohtaisesti seurojen tapahtumissa kevään ja kesän aikana. Löydät listan kaikista palkituista sivun alaosasta.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

15.4.2023 20:38 Miesten I divisioona A

Bisons ja Raholan Pyrkivä voittoihin divarin finaaleissa

Bisons Loimaa kaatoi Jyväskylä Basketball Academyn 94-86 I divisioona A:n avausfinaalissa. Raholan Pyrkivä oli puolestaan toistamiseen PuHu Junioreita vahvempi I divisioona B:n puolella 81-77.

26.3.2023 19:56 Miesten I divisioona A

ToPo paineli välieriin, muissakin divareissa pistettiin sarjoja katki

Torpan Pojat nappasi toisen voiton ja samalla paikan I divisioona A:n välieriin. B:n sekä naisten I divisioonan puolella kolme joukkuetta varmisti välieräpaikan sunnuntaina.

25.3.2023 21:38 Miesten I divisioona A

JBA ja Kipinä Basket välieriin, Bisons onnistui pakkoraossa

Lauantaina miesten I divisioona A:n välieriin tiensä raivasivat JBA sekä Kipinä Basket. Bisons Loimaa siirsi voitolla ratkaisun tiistaille.

23.3.2023 21:44 Miesten I divisioona A

JBA veti pidemmän korren akatemiajoukkueiden kohtaamisessa – Divari B:ssä yllätyksiä

Miesten I divisioona A:n ja B:n sekä naisten I divisioonan puolivälieräsarjojen ensimmäisiä osia pelattiin torstaina.

Näytä lisää vastaavia