Kausikatsaus: Suomalaisnaisten kymmenikkö NCAA I divisioonassa

15.4.2008 Naisten yliopistokoripalloilun NCAA I divisioonassa pelasi kuluneella kaudella Tiina Stenin ohella yhdeksän muuta suomalaista.

Tiina Stenin sisko Minna Sten edusti Long Islandia. Toisen vuoden tilastokeskiarvoikseen Minna kirjautti 24 ottelussa 2,5 pistettä ja 1,6 levypalloa pelattuaan keskimäärin 9,3 minuuttia. Long Island pelasi kauden voittosuhteella 24-8 selviytyen North East –konferenssin mestaruusturnauksessa finaaliin.

Binghamptonin yliopistosta valmistuu kevään aikana kaksikin suomalaista, kun naisten maajoukkuepelurit Laura Sario ja Juta Jahilo saavat opintonsa valmiiksi. Sario oli Binghamptonin (voittosuhde 11-19) tehopelureita 10,1 pisteen, 3,6 levypallon, 3,3 syötön ja 33,1 minuutin keskiarvoillaan. Jahilo tehtaili 19,2 peliminuutissaan keskimäärin 5,3 pistettä ja kauhoi 4,9 levypalloa. Sario nousi yliopistourallaan Binghamptonin kaikkien aikojen korintekijätilastossa 1088 pisteellään yhdeksänneksi.

Myös Saint Mary’sin yliopistossa pelasi kaksi suomalaista. Maija Lähde ennätti pelata vain seitsemän ottelua ennen kauden päättänyttä polvivammaansa. Lähteellä oli meneillään neljäs kausi, joka on normaalisti myös viimeinen. Varhainen loukkaantuminen ns. seniorikaudella mahdollisti Lähteelle poikkeuksellisen viidennen vuoden yliopistossa, jonka suomalaislaituri on päättänyt käyttää 2008-09. Ennen loukkaantumistaan Lähde teki seitsemän pelin keskiarvoikseen 11,3 pistettä, 6,6 levypalloa ja 2,6 syöttöä. Kira Kojolan tilastonoteeraukset olivat samaisessa joukkueessa 2,1 pistettä ja 1,1 levypalloa. Myös Kojolan kauteen mahtui loukkaantumisongelmia – hän istui kauden 11 ensimmäistä ottelua sivussa käsivamman vuoksi.

Pelintekijä Riikka Terävä tehtaili kolmannen kauden keskiarvoikseen Oaklandin (20-10) yliopistossa 3,7 pistettä, 2,7 levypalloa, 3,4 syöttöä ja 1,2 riistoa. Terävä aloitti kahta vaille kaikki Oaklandin 30 peliä. Oakland putosi Summit League –konferenssiturnauksesta välierävaiheessa.

Sukunimensä Tukiaiseksi vaihtaneen Erica Latimerin toinen kausi UCLA:n yliopistossa nosti suomalaisen vakioaloittajaksi joukkueessa. Tukiainen aloitti 22 pelaamastaan 31 ottelusta. Keskiarvoikseen hän merkkautti 4,6 pistettä ja 2,1 levypalloa. Tukiainen pisti kauden aikana uusiksi ennätyksensä niin pisteissä (12 Washington Statea vastaan), levypalloissa (9 Cal State Northridgea vastaan) ja syötöissä (4 Arizonaa vastaan).

Sanna Helenius valmistuu Valparaison yliopistosta kevään aikana pääaineenaan sosiologia. Opinahjonsa koripallojoukkueessa Helenius pääsi tositoimiin 14 ottelussa, joissa hän pelasi keskimäärin 5,3 minuuttia ja teki 1,9 pistettä. Valmistumiseen tähtää myös Joanna Pekonen, joka saa Coastal Carolinassa kirjanpito- ja rahoitusopintonsa valmiiksi. Pekonen pelasi ns. seniorikaudellaan 16 ottelussa keskimäärin 6,6 minuuttia 0,9 pisteen ja 1,8 levypallon keskiarvoin.

Tiina Stenin St. John’s pääsi ainoana "suomalaiskouluna" mukaan konferenssiturnausten jälkeisiin peleihin. St. John’s kutsuttiin kakkosturnaukseen WNIT:een, jossa se eteni puolivälieriin saakka. Joukkueen kausi päättyi 61-63-tappioon North Carolina Statelle. St. John’s nousi ottelussa 24 tappioasemasta tasatilanteeseen 61-61, muttei päässyt ohi. Koko kauden voittosuhde St. John’silla oli 18-15. Voitoista viisi tuli kauden seitsemässä viimeisessä ottelussa.

Lue myös artikkeli "Tiina Sten sai kutsun WNBA-leirille".



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_naiset/
 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Miikka Muurinen debytoi pirteästi Petteri Koposen alaisuudessa nuorten Euroliigassa

Petteri Koposen valmentama Next Generation -kutsujoukkue sijoittui Dubain turnauksessa kolmanneksi. Joukkueen riveissä pelasi täksi kaudeksi Yhdysvaltain high school -kentille Sunrise Christianiin siirtynyt Miikka Muurinen.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

25.3.2024 10:43 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen johdatti Kalev/Cramon runkosarjan ykköseksi

Viron ja Latvian yhteisliigassa saatiin runkosarja paketoitua ja Severi Kaukiaisen Kalev/Cramo lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana. Alexander Madsen pääsi juhlimaan tärkeitä pisteitä Espanjassa ja Perttu Blomgren heitti joukkueensa ABA2:n pudotuspeleihin.

25.3.2024 09:22 Suomalaiset ulkomailla

Osku Heinonen Islannista Italiaan loppukaudeksi

Heinosen uusi seura on Italian Serie A2 -sarjassa pelaava San Giobbe Chiusi.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia