Korisliiga-kaudesta luvassa entistäkin tasaisempi ja tasokkaampi

29.9.2006 Lauantaina käynnistyvästä Korisliigasta odotetaan tasaisempaa ja tasokkaampaa kuin aikoihin. Mestarisuosikkeja yhteensä 12 joukkueen nipusta löytyy montakin, mutta useimpien valmentajien ja pelaajien ennakkoveikkailuissa päällimmäisinä mieleen ponnistavat Espoon Honka sekä Joensuun Kataja.

Hajaääniä ja varmasti painokkaita sellaisia saavat muun muassa hallitseva mestari, vahvasti uusiutunut ja sen myötä arvoituksellinen Lappeenrannan NMKY ja ToPo Helsingistä.

Osuvimmin tulevan kupletin juonen kiteytti liigan suurimmalla, eli 420 000 euron budjetilla menestystä hakevan Katajan valmentaja Timo Heinonen.

- Sarjassa on ainakin kahdeksan sellaista joukkuetta, jolla on mahdollisuus mestaruuteen.

Hyvä jos näin on, sillä myös Suomen maajoukkueen päävalmentaja, sekä Koripalloliiton huippu-urheilujohtaja Henrik Dettmann uskoo kovaan liigaan.

- Alkamassa on historian paras pääsarja.

Viime kaudella hopealle jääneen Joensuun Katajan Petri Virtanen myöntää, ettei kiireisen maajoukkuekesän jäljiltä ole ennättänyt tavoiteasetteluun.

- Sen tiedän, että meillä on kovempi joukkue kuin viime vuonna. Toisaalta myös vastustajat ovat kovempia.

Kysyttäessä Katajan vahvuuksia Virtasella on vastaus valmiina.

- Ne ovat kaaren takana!

- Anssin (Kinnaslampi) tulo oli meille iso juttu. Jyrin (Lehtonen) täysipainoinen paluun kentälle edellyttää, että hän on kunnossa. Nyt Jyri on vielä toipilas selkäleikkauksen jäljiltä. Hyvä joukkue meillä on joka tapauksessa koossa. Olemme yrittäneet luoda 44 ottelun runkosarjaurakkaan nousujohteisen pelikonseptin, muotoili Heinonen.

"Uskon tasaisten sarjojen jatkumiseen"

Toista kauttaan ToPon piiskurina aloittava Pekka Salminen lausuu arkkivihollisen Hongan ja Katajan nimet kysyttäessä hänen mielipidettään liigan suosikista.

- Hongassa on ainakin meille aina jotain erityistä vastustajana. Espoolaisjoukkue on suurin mestariehdokas yhdessä Katajan kanssa.

- Hongasta löytyy kolme maajoukkuepelaajaa, kolme erittäin hyvää yhdysvaltalaista, nuoria lupauksi ja arvostettu valmentaja, viittaa Salminen Jukka Matisen, Kimmo Muurisen, Petteri Koposen, Monte Cummingsin, Matt Williamsin, Phil Hickeyn ja Mihailo Pavicevicin suuntaan.

Salmisen kanssa samaa mieltä on myös Saksasta Suomeen palannut ja Porvoon Tarmon valmennettavakseen ottanut Tomi Kaminen.

- Honka teki minuun vaikutuksen viime viikonvaihteessa pelatussa cupissa. Honka on vastustaja, jota varten pitää tehdä aina enemmän töitä pelissä ja ennen peliä. Toisaalta pitää muistaa, että Suomessa on viime vuosina totuttu tasaisiin sarjoihin, joissa häntäpään joukkueet yllättävät kärkipään porukoita. Uskon saman tahdin jatkuvan, painottaa Kaminen, joka on asettanut myös omilleen mestaruustavoitteen.

Tarmo, kuten muutama muukin joukkue on tosin vielä tässä vaiheessa kautta keskeneräinen.

- Meille on tulossa vielä 4-5 uutta pelaajaa. Mikko Noopilan pelaaminen on mahdollista Tarmossa. Taustalla on siviilipuolen asioita, jotka ratkeavat lokakuun alkupuolella. Sen jälkeen ollaan viisaampia.

- Jokaisessa ottelussa lähdemme runttaamaan alusta loppuun. Emme pelkää ketään. Mestaruus on tavoite. Se motivoi minua ja toivottavasti myös pelaajiani. Kun pelataan mestaruussarjaa, en näe mitään järkeä lähteä pelaamaan sijoista 6-7.

"Tunteet pinnassa sarja-avauksessa"

Kouvojen, ansiokkaan pelaajauransa viime kaudella päättänyt, Jukka Toijala on valmistautunut joukkueineen ensimmäiseen kauteensa päävalmentajana.

- Minulla oli hieman erilaiset ennakko-odotukset valmentamisesta, mutta olen tyytyväinen tilanteeseen, jossa nyt olemme.

- Tavoitteemme on olla hyvin juokseva joukkue, joka pelaa nopeaa ja aggressiivista puolustusta. Ei siis valmentajansa näköistä peliä, nauratti Toijala kuulijoitaan Korisliigan kauden avausinfossa tiistaina.

Kymenlaakson herruudesta kouvolalaisjoukkueen kanssa taistelevan KTP:n valmentajaksi Uudestakaupungista siirtynyt Ray Ailus ei vaivaa ajatuksiaan mestarin spekuloinnilla.

- Ensimmäinen vastustaja on pahin, heittää Ailus pallon Toijalalle ja Kouvoille.

Paikallisvastustajat KTP ja Kouvot kohtaavat heti Korisliigan avauskierroksella lauantaina 30.9.

- Aiemmilta Kouvot-vuosiltani on KTP-ottelut jääneet elävästi mieleen. Peleissä on aina paljon tunteita pelissä, muisteli Kouvojen vahvuuteen kolmen Honka-vuoden jälkeen palannut Tuomas Iisalo.

- Ray (Ailus) on tehnyt hyvää työtä Kotkassa ja nostaisin sen yhdeksi kärkipään haastajaksi, Toijala lisäsi.

Asian vahvisti KTP-peluri Pasi Heinonen.

- Uutta säpinää on ollut treeneissä. Erityisesti puolustuspelaamista on rukattu valmentajan näköiseksi, jos muistatte millainen Ray pelaajana oli. Harjoituspelit ovat menneet hyvin, mutta niin ne menivät viime vuonnakin, kommentoi Heinonen, jonka joukot onnistuivat välttämään vain hyvän kevätkauden ansiosta karsintasarjan.

- Valoa tunnelin päässä on nähtävissä.

Valo näkyi muillekin keskiviikkona, kun KTP kaatoi mestarisuosikkeihin lukeutuvan Joensuun Katajan Suomen cupin puolivälierissä selvällä erolla, lukemin 91-73.

Kaikki haluavat voittaa mestari-LrNMKY:n

Lappeenrannan NMKY:n kahteen peräkkäiseen Suomeen mestaruuteen luotsannut ja kaksivuotisen jatkosopimuksen seuran kanssa solminut Mika Turunen nostaa ennakkokaavailussa kolmikon Kataja, Honka, ToPo niukasti yli muiden.

- Kolmannen mestaruuden voittaminen ei tule olemaan helppoa. Jokainen joukkue haluaa kaataa meidät. Namikalla on käynnistynyt uusiutuneen joukkueen kanssa kahden vuoden projekti. Tiedän kokemuksesta, että mestaruuden voittaminen edellyttää hirveästi töitä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, korostaa LrNMKY:ssä jatkava Pasi Riihelä.

- Ulkomailta ei tullut hyvää tarjousta. Koripallo on ammattini ja LrNMKY on hoitanut aina hyvin minun asiani, perustelee Riihelä jäämistään Suomeen.

Lappeenrannan meno on joukkueessa tapahtuneista muutoksista huolimatta ollut kauden alla vakuuttavaa. Harjoituspeleissään LrNMKY pelasi kymmenen kansainvälistä ottelua ja voitti kaikkiaan 11 pelistään peräti kymmenen. Suomen cupissa lappeenrantalaiset löylyttivät Vantaalla Pussihukkia luvuin 115-72.

- Meillä on aiempia vuosia nuorempi, mutta urheilullisempi joukkue, joka tulee juoksemaan paljon. Lappeenrannassa ei ole koskaan ollut näin hyviä urheilijoita, Turunen täräyttää.

"Vaikutuksia vahvasti liioiteltu"

Tampereen Pyrinnön pitkäaikainen valmentaja Jarmo Laitisella on vahva usko omiinsa, vaikka suunnitelmat eivät olekaan edenneet halutulla tavalla. Laitinen pisti kauden kynnyksellä vahvistuksistaan kaksi vaihtoon.

- Oma pelaajapakkamme on vielä tässä vaiheessa ihan sekaisin. Olemme myöhässä aikataulusta. Usko pudotuspelipaikkaan on kuitenkin kova, arvioi Laitinen.

Pyrintö etsii vielä yhtä vahvistusta riveihinsä. Kotimaisten pelaajien rintamalla Laitinen paljasti, että kokoonpanolistoihin ilmoitettu Tero Minetti ei pelaa alkavalla kaudella, vaikka harjoitteleekin joukkueen kanssa. Lisäksi Jari Pulkkinen on vaihtamassa paikkakuntaa opintojen perässä vuodenvaihteessa. Jobinpostissa Laitinen ei jää kierimään.

- Pyytäisin kiinnittämään kauden mittaan huomiota Petri Heinosen edesottamuksiin. Hän kulkee "Junnun" (Gerald Lee Jr.) jalanjäljillä.

Ulkomaalaiskiintiöiden poistumisesta aiheutuneen kohun nuorten maajoukkuevalmentajanakin vuosikausia toiminut Jarmo Laitinen kuittaa ylipaisuneena.

- Kiintiöiden poistamiselle oli selkeät, jo pelkästään lakeihinkin perustuvat, perusteet ja sen vaikutuksia on vahvasti liioiteltu. Liiga tulee varmasti olemaan kovatasoisempi ja kilpailu tulee olemaan kovempaa. Siitä ei tule kärsimään yksikään potentiaalinen suomalaispelaaja. Jos joku jää vähälle peliajalle, ei hän ole minuuttejaan ansainnut. Silloin pitää harjoitella kovempaa ja ansaita minuutit, Laitinen peräänkuuluttaa.

- Ja pitää muistaa, että pelaajilla on muitakin reittejä huipulle kuin kotimainen liiga. Esimerkkejä meillä on tästä paljon, Laitinen sanoo viitaten Yhdysvaltain ja Euroopan koripalloparketteihin.

Vastuu kasvaa

Keväällä 2005 SM-hopealle asti edennyt Pussihukat ei kesän aikana siirtomarkkinoilla mellastanut. Sitä se ei ole tosin tehnyt koskaan, vaan PuHu on rakentanut jatkuvuuden nimeen.

- Mitä olen etukäteisveikkailuja katsellut, meille ei ole oikein annettu hirveästi mahdollisuuksia. Meillä on kuitenkin hyvä, yllätyskykyinen ryhmä. Kundit ovat olleet kauan yhdessä. Kokeneiden pelaajien lisäksi aikaisemmin vähemmälle peliajalle jääneiden suoritustaso nousee nyt, kun vastuu kasvaa, pohdiskeli PuHu-peluri Daniel Jansson.

Saman vahvistaa PuHun valmentaja Antti Papinaho.

- Meillä on tasainen nippu. Urheilullinen ja hyvä joukkue, joka on harjoituksissa tehnyt hyvää työtä. Viime kaudesta on opittu paljon, ja nyt lähdetään nöyränä kauteen voittamaan jokaista ottelua.

Korihait yllätti kesällä monet valitsemalla valmentajakseen bosnialaisen Zlatan Présicin. Tiukkaan ja kurinalaiseen valmennukseen uskova sympaattinen Présic on nyt ensi kertaa ulkomailla ammattivalmentajana. 

- Olen ollut joitakin leirejä pitämässä ulkomailla, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun olen puhtaasti ammattivalmentajana ulkomailla, kertoo Présic. 

- Hyvä ystäväni Heikki Wala kertoi alkukesästä, että hänen kotikaupunkinsa joukkue etsii valmentajaa. Siitä se sitten lähti liikkeelle ja elokuun alussa saavuin kesäiseen Suomeen. Uusikaupunki näyttää päivä päivältä kauniimmalta. Tämä on oikea paratiisi.  

Tampereelta Uuteenkaupunkiin siirtynyt Antero Lehto kertoo Korihaiden menneen Présicin käskytyksessä harjoituksissa kovaa.

- Korihait lähtee kauteen pyrkimyksenään kova puolustustyö, mikä sopii minulle oikein hyvin, Lehto kertoo.

Componenta kovaan kyytiin heti kättelyssä

Hongan lauantain sarja-avauksessa Karkkilassa kohtaavan Team Componentan valmentaja Timo Hakamaa vilkuilee kollegaansa Pavicevicia kunnioittavasti, mutta samalla hymyssäsuin.

- Aiempina vuosina olemme joutuneet sanomaan, että "nousu tuli vuotta liian aikaisin". Nyt meillä on olemassa kaikki eväät pelaamiseen pääsarjassa. Kaikki vastustajat tulevat kuitenkin olemaan meille pahoja. Honka on aluksi ehkä vähän helpompi pala, murjaisi Hakamaa.

Tiistain Korisliiga-infossa Componentan vahvistukseksi seitsemän vuoden jälkeen palannut Mike King taustoitti paluutaan.

- Kun kuulin Componentan noususta takaisin pääsarjaan, laitoin valmentajalle (Hakamaa) heti sähköpostia ja ilmoitin halukkuuteni tulla takaisin viimeistelemään keskeneräisiä asioita. Viime kerralla putosimme pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Tällä kertaa tulin voittamaan, King paukautti.

Namika Lahden peräsimessä hyvää jälkeä parin viime vuoden ajan tehnyt Lars Ekström ei lähtenyt poimimaan suosikkeja.

- Toivottavasta liigassa nähdään myös yllättäjiä ja toivottavasti sarja säilyy tasaisena. Meidän osaltamme lopputulos on kait jälleen se, että kohtaamme ratkaisevassa playoff-pelissä Katajan, heittää Ekström.

Sama mies jätti myös paljastamatta joukkueensa vahvuudet, kun käytännössä kaikki muut vastustajat vannoivat aggressiivisen puolustuksen nimeen.

- Lahti on satsannut löysään paikkapuolustukseen, virnisti Ekström.

Lahti tunnetaan joukkueena, jossa omille kasvateille annetaan mahdollisuus kasvaa "miesten mittoihin". Ekström uskoo myös tulevalla kaudella uusiin läpimurtoihin.

- Ilkka Vuoren ja Ville Mäkäläisen osalta ei enää voisi puhua läpimurrosta. Heidän olisi tarkoitus nousta seuraavalle tasolla. Taustalta sellaisten kavereiden kuin Väinö Kuusela ja Jimi Koskinen olisi tarkoitus nousta nyt heidän viime kautiselle tasolle.

Korisliigan avauskierros lauantaina 30.9.

la

30.9.

LrNMKY

-

Kataja

17.00

Lappeenrannan Urheilutalo

la

30.9.

Tarmo

-

Korihait

17.00

Porvoon urheiluhalli

la

30.9.

Componenta

-

Honka

17.00

Karkkilan liikuntahalli

la

30.9.

Kouvot

-

KTP

17.00

Mansikka-ahon Urheiluhalli

la

30.9.

ToPo

-

Namika Lahti

17.00

Töölön Kisahalli

la

30.9.

Pyrintö

-

PuHu

17.00

Pyynikin Palloiluhalli

Katso myös seuraavat



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

Näytä lisää vastaavia