Koululaisten MM-kisoissa jäljellä sijoitusottelut

8.4.2005 Puolassa käynnissä olevat koululaisten MM-kisat ovat sijoitusotteluita vaille paketissa. Suomea edustava Martinlaakson lukion tyttöjoukkue kärsi niukat tappiot Kreikalle ja Taiwanille, jotka sysäsivät joukkueen pelaamaan sijoista 7-8. Pohjois-Haagan yhteiskoulun pojat pelaavat sijoista 17-18.

Martinlaakso kukisti Unkarin hienosti 45-41 ja oli mukana kisassa turnauksen kärkisijoista. Sijoituspelien tappiot Kreikalle ja Taiwanille kariuttivat kuitenkin haaveet mitalipeleistä.

Unkaria vastaan Martinlaakson nousi vaikean alun jälkeen tiukalla vaihtoruletilla mukaan peliin. Joukkue säästyi virhevaikeuksilta, joka oli avainasemassa, kun kokoonpanossa on vain kahdeksan pelaajaa. Jobinpostina tuli kuitenkin hyvää turnausta pelanneen Essi Liljaman loukkaantuminen pari minuuttia ennen loppua. Martinlaakso nousi johtoon kolmannella jaksolla, jonka se vei 17-5. Johto piti loppuun saakka. Johanna Silvonen heitti 21 pistettä.

Kreikkaa vastaan materiaaliero oli huima. Vastustajilla oli matkassa peräti kahdeksan Kreikan maajoukkuepeluria. Martinlaakso onnistui voimakkailla ajoillaan hankkimaan Kreikan 190-senttiselle sentterille virhetilin täyteen. Lisäksi suomalaisten taito ja kypsä pelaaminen tasoittivat eroa. Viimeisellä jaksolla Salla Koponen ja Stella Selinheimo saivat virhetilinsä täyteen ja Martinlaakso joutui pelaamaan lopun ilman vaihtopelureita. Kreikka voitti 60-52. Jenni Niukkanen oli ottelussa vauhdissa pussittaen kaikkiaan 25 pistettä.

Turnauksen katkerimman tappion Martinlaakso koki Taiwania vastaan. Yritteliäs Taiwan pelasi koko ottelun ajan 1-2-1-1–paikkaprässiä. Ensimmäisellä puoliskolla sen purku onnistui Martinlaaksolta, mutta jälkimmäisellä ei. Taiwan ajoi paljon korille ja suomalaisille kasaantui virheitä. Koponen ja Laura Alhonsalo saivat viisi virhettä ja jälleen Martinlaakso joutui pelaamaan ilman vaihtopelureita. Martinlaakso joutuikin turvautumaan melko passiiviseen paikkapuolustukseen virheiden välttämiseksi. Loppuhetkillä maitohapot jylläsivät suomalaisten jaloissa ja Taiwan pääsi kirimään 70-69-voittoon oltuaan puoliajalla 33-45-tappioasemassa. Sihvonen oli vaarallinen alusta loppuun, teki 23 pistettä ja jaksoi raataa myös puolustuksessa. Niukkanen oli jälleen tarkka kolmosviivan takaa ja kokosi 17 pistettä.

- Tehtiin kaikki mitä voitiin ja osattiin, mutta kun ei, niin ei. Taiwanin prässi oli tosi paha jälkimmäisellä puoliskolla. Väsy iski ja tuli paljon turhia menetyksiä, summasi Martinlaakson valmentaja Markus Makkonen.

Tshekki vahvempi, Itävalta kaatui

Pohjois-Haagan pojat kärsivät tappion Tshekille. Suomalaiset antoivat vastustajalle liikaa etumatkaa avauspuoliskolla, eikä loppukiri riittänyt nostamaan Pohjois-Haagaa enää ohi. Tshekki vei ottelun toisen neljänneksen 23-9 ja puoliajalla eroa oli 15 pistettä (43-28). Puolustuksen tiivistyksellä ja Otto Stålhammarin sekä Kim Sivénin johdolla joukkue pääsi lopussa lähituntumaan. Pelatessaan aikaa vastaan joutuivat suomalaiset rikkomaan, mutta Tshekki onnistui tekemään tarvittavat pisteet vapaaheittoviivalta. Stålhammar pussitti 18 pistettä. Sivén kirjautti puolestaan "tupla-tuplan", 13 pistettä ja kymmenen levyriä. Pohjois-Haagan yksi kompastuskivistä oli kaukoheittopeli. Joukkue ei 11 kolmosyrityksellä saanut aikaa onnistumisia.

Seuraavassa pelissään Pohjois-Haaga selätti niukasti Itävallan 56-54. Itävalta oli hiukan kookkaampi ja nopeampi, muttei taitavampi. Suomalaiset olivat pitkään takaa-ajajan asemassa, kunnes pääsivät ohi minuutti ennen loppua. Avainasemassa olivat hyvin toiminut 2-3-paikkapuolustus sekä Toivo Virtasen hyvä heittopeli, joka tuotti tulosta 18 pisteen edestä. Sivén tehtaili jälleen "tupla-tuplan", 10/11. Puolustuksessa kunnostautuivat erityisesti Joonas Vuorela ja Mikko Tuunanen, jotka prässillään pystyivät hidastamaan Itävallan pelintekoa. Edellisestä ottelusta poiketen Pohjois-Haaga onnistui nyt kolmosviivan takaa. Joukkueen 19 yrityksestä peräti 11 meni sisään.

- Itävalta-peli oli turnauksen ehjin ja kypsin pelimme. Pystyimme pitämään paketin kasassa koko ajan. Nyt osuimme kaukaa mikä auttoi meitä pienempänä joukkueena, maltoimme hakea kärsivällisesti paikkaa, emmekä hosuneet ja se palkittiin, kertoi Pohjois-Haagan valmentaja Harri Jokela.

Martinlaakson tytöt kohtaavat sijoitusottelussaan Israelin ja Pohjois-Haagan pojat puolestaan Irlannin.

Martinlaakson lukio, Suomi - Unkari 45 – 41 (18–23), tyttöjen koululaisten MM-kisat