Suomi kadotti juonen, Ruotsi vei pelin

26.11.2001 Yksi erinomainen ja yksi kohtuullinen neljännes eivät riitä kansainvälisen ottelun voittoon. Suomen nuori maajoukkue sai asiasta kokemusta, kun mainiosti maaottelun Ruotsia vastaan Lappeenrannassa maanantaina aloittanut ryhmä hukkasi hyvän vireensä ensimmäisen jakson jälkeen ja joutui lopulta taipumaan vierailleen lukemin 72-79.

Ottelun alku lupaili suomalaisittain hyvää. Suomi pelasi liikkuvaa hyökkäyspeliä ja nopeisiin hyökkäyksiin joukkue irtosi hanakasti. Lisäksi Suomen puolustus toimi erinomaisesti. Ruotsi pysyikin reilut neljä minuuttia nollilla, kun toisessa päässä Suomi karkasi Maurizio Pratesin johdolla 8-0-johtoon. Vaikka Ruotsi nousikin nopeasti alkukipsinsä karistettuaan peliin mukaan, oli avausneljänneksen hahmo Pratesi. Saksassa ammattilaisena pelaava Pratesi tehtaili ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana täydellisellä heittopelillä (heitot 6/6) 15 pistettä (tilanne Suomelle 21-18).

Vielä toisen neljänneksen alku näytti hyvältä. Suomen johto kasvoi Timo Parviaisen korilla ajassa 13:30 parhaimmillaan 13 pisteeseen (34-21). Sitten katosi ajatus suomalaisten hyökkäyksestä. Harhasyötöt seurasivat toistaan, jonka lisäksi Suomi oli helisemässä levypallopelissä fyysisten ruotsalaisten kanssa. Kaiken kaikkiaan Suomi pelasi reilun 16 minuutin pituisen jakson, jonka aikana joukkue onnistui tekemään vaivaiset kolme pelitilannekoria. Sillä välin Ruotsi oli jo ennättänyt kirimään ohi ja 59-49-johtoasemaan.

- Joukkuepelimme rikkoontui ja homma meni yksinyrittämiseksi, totesi kotiyleisönsä edessä pelannut Pasi Riihelä osuvasti.

Päätösneljänneksellä Suomi intoutui vielä taistelemaan voitosta, mutta ruotsalaisten riveistä löytyi aina pelaaja, joka onnistui lyömään kapuloita rattaisiin. Kimi Klingberg toi Suomen kolmosellaan kuuden pisteen päähän (62-68), kun viisi minuuttia oli aikaa jäljellä. Jonas Larsson ja Anders Rönndahl tekivät kuitenkin nopeasti korit mieheen. Uransa ensimmäiset minuutit maajoukkueessa loppuhetkillä pelannut Anssi Kinnaslampi herätti toiveita kahdella peräkkäisellä korillaan, mutta Peter Bognerin hermot olivat hetkeä myöhemmin vapaaheittoviivalla rautaa. Ajan kuluessa umpeen Suomi yritti rikkoa ruotsalaisia ja hakea itse nopeita ratkaisuita onnistumatta varsinaisesti kummassakaan.

Ikävä kysymysmerkki jäi leijumaan Suomen joukkueen ylle, kun ottelun paras pistemies Pratesi (20/3) joutui jättämään kentän pari minuuttia ennen loppua loukattuaan nilkkansa. Ensidiagnoosien mukaan vakavasta vammasta ei ole kyse, mutta todennäköisesti se pitää kuitenkin Pratesin sivussa, kun Suomi ja Ruotsi iskevät tiistaina uudestaan yhteen.

"Avausjakso juuri sitä, mitä haimme"

Suomella oli Ruotsi-otteluihin muutama teema ylitse muiden. Nuorille pelaajille saatavan kansainvälisen kokemuksen ohella joukkueen peliin haettiin nopeutta ja iloisuutta. Myös kaksinkamppailuiden voittamisen merkitystä oli iskostettu.

- Ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat juuri sitä, mitä haimme. Jatko sen sijaan ei. Kansainvälisissä otteluissa on pystyttävä pelaamaan neljä jaksoa hyvin. Juuri tämän vuoksi tarvitsemmekin nuorille pelaajillemme näitä kovia kansainvälisiä otteluita. Tärkeää on, että pystymme viemään pitkällä jänteellä peliämme siihen suuntaan, jota nähtiin avausjaksolla, luotasi maajoukkueluotsi Ari Tammivaara tulevaisuuteen, jonka rakentaminen on koko marraskuisen maajoukkueohjelman päätarkoitus.

- Ruotsilla oli alla kaksi peliä Jugoslaviaa vastaan ja uskon, että se auttoi heitä. He laittoivat toisella jaksolla sellaisen vaihteen päälle, jolla Jugoslavian tasoista maata vastaan on pakko pelata. Me emme pystyneet vastaamaan, myönsi Tammivaara.

Tappiosta huolimatta Suomen pelistä on poimittavissa avausneljänneksen loistopelin lisäksi muutamia positiivisia asioita. Maajoukkueen neljästä tulokkaasta kolme pääsi kentälle ja kaksi heistä onnistui vähintäänkin hyvin. BC Jyväskylän Petri Virtanen pyöritti peliä mallikkaasti, antoi kaksi koriinjohtanutta syöttöä, kirjautti kolme riistoa ja teki näyttävän korinkin. Anssi Kinnaslampi puolestaan tuli ennakkoluulottomasti päätösneljänneksellä peliin ja pussitti kylmiltäänkin kaksi kovaa heittoa.

- Petri (Virtanen) ja Anssi (Kinnaslampi) olivat positiivisia. Katajan Jukka ei tänään pelannut, mutta pelaa kyllä huomenna, Tammivaara kertoi.

Positiivinen asia oli lisäksi se, että Suomen puolustus toimi hyvin läpi ottelun. Joukkue vaihteli puolustusmuotojaan miesvartioinnista erilaisiin paikkapuolustuksiin ja -prässeihin. Hyvästä puolustuksesta ei kuitenkaan ole hyötyä, mikäli levypallot menevät vieraisiin käsiin. Ottelun toisella ja kolmannella neljänneksellä Ruotsi haki peräti 12 hyökkäyspään levypalloa, joihin kamppailu pitkälti ratkesi. Kaikkiaan ruotsalaiset veivät levyrit 37-28.

- Levypallot ovat ensisijaisesti kiinni tahdosta. Siinä hävittiin tänään. Tosin on minun sen verran annettava myönnytystä pelaajille, että Ruotsi on selkeästi pidempi ja voimakkaampi joukkue, kun meiltä puuttuu varsinaiset korinaluspelaajat. Myönteistä oli se, että paransimme loppua kohden, Tammivaara mietiskeli.

Ja ilmeisesti paranee jatkossakin, mikäli Riihelää on uskominen.

- Tietynlainen taistelutahto tänään vielä puuttui, mutta sitä nähdään varmasti huomenna.

Suomi ja Ruotsi pelaavat toisen maaottelun tiistaina 27.11. klo 18.30. Tällä kertaa taistelutantereena toimii Tapiolan Urheiluhalli Espoossa.

Suomi - Ruotsi 72 - 79 (36-34), miesten maaottelu, Lappeenranta 26.11.2001

Sami Lehtoranta 7/1 Pasi Riihelä 7/4 Kimmo Muurinen 8/2 Tom Gustafsson 4/7 Timo Parviainen 7/1 Jani Hiltunen 0/0 Maurizio Pratesi 20/3 Jyri Lehtonen 3/2 Jukka Kataja 0/0 Anssi Kinnaslampi 4/0 Petri Virtanen 4/0 Kimi Klingberg 8/2

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.