Suomi taisteli voiton Ruotsista

27.11.2001 Suomen korismiehet olivat pystyneet hyvin nollaamaan maanantaisen tappion Ruotsille sekä avainpelaaja Maurizio Pratesin loukkaantumisen, kun joukkueet iskivät yhteen uudestaan tiistaina Espoossa. Suomi esitteli kotiyleisölleen iloista ja rentoa joukkuehyökkäystä sekä tiivistä puolustustyöskentelyä. Lopputuloksena oli maukas 93-90-voitto vuoden 2003 kotikilpailuihinsa valmistautuvasta Ruotsista.

Jo toistamiseen Suomi sai lentävän lähdön, ja karkasi Timo Parviaisen tahdittamana vajaassa kolmessa minuutissa 10-3-johtoon. Konkari Jonas Larsson toi Ruotsin ensin mukaan otteluun, jonka jälkeen hän piti omilla ratkaisuillaan joukkuettaan johtoasemassa. Larsson teki kaikkiaan 15 pistettä ensimmäisellä puoliajalla. Kun Suomi takelteli omissa kaukoheitoissaan, onnistui Larsson omissaan. Hän vei kolmosellaan ajassa 11:15 Ruotsin kuuden pisteen johtoon (26-20). Ruotsi otti vaarallisen tuntuisen 39-31-johdon, kunnes Suomikin vihdoin osui. Jyri Lehtonen pussitti ensin kolmosen ja Jani Hiltunen kymmenen sekuntia myöhemmin toisen. Joukkueet menivät puoliajalle Suomen ollessa tappiolla niukasti 42-44.

Toiselle puoliajalle Suomen tehtävänä oli jatkaa hyvää taisteluaan levypalloissa sekä hidastaa Larssonin hyökkäyspeliä. Tehtävän sai harteilleen KTP:n 19-vuotias Anssi Kinnaslampi, joka onnistui erikoistehtävässään mainiosti. Larsson teki kolmannella neljänneksellä ainoastaan kaksi pistettä ja nekin vapaaheittoviivalta. Päätösneljännekselle lähdettäessä tilanne oli kuitenkin tasan 60-60, kun Larssonin roolin ratkaisijana otti Daniel Dajic (21/2).

Neljäs jakso tarjoilikin sitten pienimuotoisia suomalaisia sankaritarinoita. Ensimmäisenä roolin otti hoitaakseen Parviainen, joka pussitti puolessatoista minuutissa seitsemän pistettä ja nosti Suomen 67-62-johtoon. Parviainen sai sumansa aikana kunnian tehdä illan upeimman korin, kun hän survaisi suoraan ilmasta Jyri Lehtosen syötön korirenkaan läpi. Seuraavana suomalaisista oli vuorossa Petri Virtanen, joka teki oikeaan aikaan koko ottelusaldonsa viisi pistettä. Virtanen heitti ensin kolmosen ja ajoi heti seuraavassa hyökkäyksessä rohkeasti korille vieden Suomen jo 76-68-johtoasemaan, kun kuusi minuuttia oli pelaamatta.

Ruotsi teki vielä yhden ryntäyksen nousemalla Tomas Tillianderin vapaaheitoilla kahden pisteen päähän (79-77). Ottelun hahmona kentällä häärinyt Lehtonen katkaisi kuitenkin ruotsalaisten henkisen selkärangan upottamalla kolmosen pohjaan paria sekuntia myöhemmin. Loppuhetkillä ruotsi rikkoi tehokkaasti suomalaisia, jotka vastasivat omilla tehoillaan vapaaheittoviivalta. Kylmähermoisesti Suomi heitti kaikki viime hetkien kahdeksan vapariaan varmistaen samalla voittonsa.

"Hyviä poikia tulossa"

Ottelun ratkaisuiksi verrattuna maanantaiseen tappio-otteluun nousi se, että Suomi oli huomattavasti terävämpi kaksinkamppailuissa. Niiden voittaminen toi mukanaan lievän yliotteen levypalloissa ja käänsi useita tilanteita suomalaisten eduksi. Suomi vei levyrit lopulta 31-28, joka on kelpo saavutus huomattavasti pienikokoisemmalta joukkueelta. Vasta toisen ottelunsa nilkkavammansa jäljiltä pelannut Pasi Riihelä oli ilmatilan hallitsija 11 levypallollaan. Riihelä oli muutenkin vauhdissa, sillä hän kirjautti tilastoihinsa myös 20 pistettä ja neljä riistoa.

Lehtonen kokosi lopulta 26 pistettä, kuusi levyriä ja viisi koriinjohtanutta syöttöä. Kahden vuoden tauon jälkeen ensimmäiset maaottelunsa pelannut Lehtonen näyttikin parasta osaamistaan vaisun maanantain ottelun jälkeen.

- Näyttöhaluja jäi maanantaista todella paljon, kertoi Lehtonen, joka maanantaina teki avauspisteensä puoli minuuttia ennen päätössummeria.

Maajoukkueen tulevaisuuden kannalta onkin positiivista, että Lehtonen on löytämässä huippuvirettään. Parhaimmillaan hän nimittäin lukee ilmiömäisesti pelin kulkua kentällä, löytää vapaat joukkuetoverit, käyttää hyväkseen annetun tilan ja voittaa hyökkäyspäässä lähestulkoon aina halutessaan vastustajansa. Lehtonen itse oli tyytyväinen päästessään takaisin Suomi-paitaan. Edellisen kerran hän oli pelannut maaotteluita syksyllä 1999.

- Maajoukkuekokemus oli erittäin mieluinen pitkän tauon jälkeen. Jännitti saman verran kuin 17-vuotiaana, jolloin olin ensimmäistä kertaa mukana, tunnusti Lehtonen.

Tiistaisesta Ruotsi-voitosta Lehtonen jakoi kiitosta nuorelle kaartille.

- Kinnaslammen Anssi pelasi todella kovia minuutteja - etenkin kolmannella ja neljännellä jaksolla. Hyviä poikia tulossa, päätti Lehtonen 52 maaottelun kokemuksellaan.

Erikoiskiitoksen ansaitsee voitosta myös Timo Parviainen, jonka uusi komea maaotteluiden piste-ennätys on nyt 20 pistettä.

- Täytyy kiittää, kun pääsee pelaamaan, vinkkasi Parviainen, joka vietti kentällä energiset 26 minuuttia.

Suunnitteilla Baltic Cupia

Maajoukkueen päävalmentaja Ari Tammivaara oli luonnollisesti suojattiensa esityksiin tyytyväinen. Pratesin menetys oli joukkueelle kova paikka, mutta joukkue pystyi joukostaan ammentamaan vastuunkantoa.

- Olen kaiken kaikkiaan todella tyytyväinen leiriin ja näihin Ruotsi-otteluihin. Saimme vietyä monia niitä asioita eteenpäin, joita halusimmekin, pohti Tammivaara.

Pratesi muuten kävi tiistaina Helsingissä tutkimuksissa eikä hänen maanantaina muljauttamasta nilkastaan löytynyt mitään vakavampaa vammaa, "pelkkä" nivelsiteiden venähdys. Toiveita on jopa, että mies pelaa tulevan viikonlopun Bundesliiga-kierroksella Saksassa.

Samaan aikaan, kun Pratesi suuntaa kohti Saksaa, on Tammivaarallakin matkasuunnitelmia.

- Keskiviikkona olemme lähdössä Viroon neuvottelemaan maajoukkueiden Baltic Cupin uudelleenkäynnistämisestä. Kaikki on vielä auki, mutta tarkoitus olisi, että pelaisimme kolme kovaa turnausta ensi kesän aikana, paljasti Tammivaara, kun häneltä kyseltiin maajoukkueen tulevaa ohjelmaa.

- Maajoukkuetoiminnan kokonaisvaltaisen kehittämissuunnitelman kanssa tulemme julkisuuteen tammikuussa. Toivottavasti silloin myös maajoukkueen ohjelmaan liittyvät asiat ovat selvinneet.

Suomi - Ruotsi 93 - 90 (42-44), miesten maaottelu, Espoo 27.11.2001

Sami Lehtoranta 2/0 Pasi Riihelä 20/11/4 riistoa Kimmo Muurinen 2/4 Tom Gustafsson 10/6 Timo Parviainen 20/1 Jani Hiltunen 3/0 Jyri Lehtonen 26/6/5 syöttöä Jukka Kataja 0/1 Anssi Kinnaslampi 1/0 Petri Virtanen 5/1 Kimi Klingberg 4/0

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.