Suuri myllerrys naisten I divisioonassa

9.10.2005 Uusia joukkueita, uusia valmentajia, uusia pelaajia ja hyppysellinen tuttuja aineksia. Kesän ja alkusyksyn aikana naisten I divisioonassa on tapahtunut suuria muutoksia. Vaikka itse sarjajärjestelmä on samanlainen kuin vuotta aiemmin, ei sarjaa tahdo tunnistaa samaksi sarjaksi kuin edelliskaudella.

Kymmenen joukkueen ykkösdivisioonaan mahtuu neljä kokonaan uutta joukkuetta. SM-sarjassa viime kaudella pelanneet Akatemia ja Turun Riento tuovat divariin mestaruussarjan oppeja. Kakkosdivisioonasta sarjaan nousivat torppalaisten kakkosjoukkue ToPo II (viime kaudella ToTy) sekä lahtelainen SB Girls. Puhuttaret ehti jo kerran pudota sarjasta, mutta vapautunut sarjapaikka nosti vantaalaiset takaisin sarjaan. Näiden lisäksi mukana ovat FoKoPo, HNMKY, HoNsU, Kataja ja Pinja.

Valmentajakaartissa on tapahtunut niin ikään tuntuvia muutoksia. SM-sarjakauden jälkeen Akatemian ja Riennon ryhmissä puhaltavat uudet tuulet. Jussi Syrjänen on ottanut komentoonsa nuoren ja voimakkaasti uudistuneen Akatemian joukkueen. Turussa päävalmentajan paikan on ottanut haltuunsa Jussi Räikkä. Uuden valmentajan manttelia kantavat myös FoKoPon Heikki Hiironen ja Katajan Marko Tuononen.

Myllerryksen keskellä ovat myös joukkueiden kokoonpanot uudistuneet. Joukkueisiin on liittynyt Erja Hakamäen (HNMKY), Salla Järviluoman (Pinja) ja Anu Päivärinnan (HoNsU) kaltaisia, pitkään mestaruussarjaa pelanneita tekijänimiä. Tärkeimmän lisän sarjan konkarikaartiin tuo helsinkiläistulokas ToPo II, jonka kokoonpano vilisee 70-luvulla syntyneitä, kovan luokan naispelaajia.

Kokemuksen vastapainoksi sarjaan on rynnistämässä nuoria, lupaavia tulokkaita. Muiden muassa Akatemian Sandra Välikoski, FoKoPo:n Aliisa Kivistö, HNMKY:n Henna Salomaa, Puhuttarien Aino Wirtanen ja SBG:n Eeva Kontu kärkkyvät joukkueissaan näkyvää roolia.

Mullistusten ja muutosten seassa on kuitenkin yksi asia pysynyt ennallaan. Joensuun Kataja lähtee sarjaan jokseenkin tarkkaan viime kauden kokoonpanolla. Kausi näyttää onko jatkuvuus Katajan menestyksen salaisuus vai edistyksen este.

Kaksi suosikkia ja neljä haastajaa

Joukkueiden valmentajat ovat liikuttavan yksimielisiä sarjan suosikeista. Kaksi joukkuetta nousee ennakkokaavailuissa selvästi ylitse muiden.

Ensio Helimäen luotsaama HoNsU on yhdistelmä lahjakkaita a-tyttöjä ja rutinoituneita sarjapelaajia. 18-vuotiaiden maajoukkueesta tutut Pia Salminen ja Salla Viitanen nähdään kauden aikana jyväskyläläisjoukkueessa avainrooleissa. Huiman SM-sarjajoukkueesta siirtyneet Anna Kumpulainen ja Anu Päivärinta antavat oivallisen lisän viime kauden sarjaviitosen vahvuuteen.

Valmentaja Helimäki ei suostu ottamaan suosikin taakkaa niskoilleen, vaan nimeää monen muun valmentajan tavoin voittajasuosikiksi viime kauden sarjanelosen Helsingin NMKY:n. Jussi Laakson ja Pasi Salervon käsissä on leveä yhdistelmä koripallo-osaamista. Viime kaudella väkevänä levypallojoukkueena mainetta niittänyt Namika on saanut vahvistusta heittovoimaansa sekä pelinjohtamiseen.

HoNsU:n ja HNMKY:n jälkeen veikkaukset tasoittuvat. Niiden välittömässä läheisyydessä on tasavahvoja joukkueita, joilla on hyvät mahdollisuudet tavoitella joko suoraan nousuun oikeuttavaa ykköspaikkaa tai sijoja 2-3, jotka tuovat paikan SM-sarjan karsintoihin.

Mikko Mantereen valmentama Puhuttaret on esiintynyt alkukauden harjoitusotteluissa vahvasti. Tiia Sallasmaan tähdittämä Turun Riennon joukkue keskittyy tulevaisuuden rakentamiseen, mutta pystyy jo tällä kaudella sekoittamaan sarjan kärkikahinoita. Joensuun Kataja on erinomainen joukkue, joka Laura Toivosen ja Tiina Aaltosen siivittämänä kykenee voittamaan kenet tahansa. Pelätty Espoon Pinja tuo jälleen kerran kentille kokeneita pelureita, joiden avulla Pinja keikkunee sarjan puolivälin paremmalla puolella.

Yllätysvalmiita kehitysjoukkueita ja mustia hevosia

Forssan Koripojat menetti joitakin viime kauden avainpelaajiaan ja siten nuori joukkue on nuortunut entisestään. Niinpä joukkueen toiminnassa painottuu nuorten pelaajien kehittäminen. Sarjapaikan varmistamista hakevassa FoKoPossa suurin huomio kiinnittyy lupaavaan Emilia Yliseen. 1988-syntynyt Ylinen teki läpimurron naisten sarjoihin viime kaudella ja jatkoa odotetaan erittäin kiinnostuneena.

Akatemian joukkue lähtee naisten ykkösdivisioonaan erityisesti pelaajien kehittäminen mielessään. Hongan ja EBT:n lahjakkaista junioreista koostuvan joukkueen kilpailulliset tavoitteet liittyvät lähinnä sarjapaikan säilyttämiseen. Joukkueen valmentaja Jussi Syrjänen kulkee harvinaislaatuisesti kahden joukkueen asusteissa: Syrjänen toimii samassa sarjassa sekä Akatemian että Pinjan valmentajana.

Sarjanousija SB Girls on kasannut laajan harjoitusringin, josta ammennetaan pelaajia Lahden ja Orimattilan yhdistelmäjoukkueen tarpeisiin. Yhdistelmäjoukkue tarjoaa Orimattilan Jymyn juniori-ikäisille pelaajille hyvän tulikasteen naisten valtakunnallisiin sarjoihin. Nuori ja kokematon joukkue sai johtohahmokseen Tampereen Pyrinnöstä Laura Ollilan, jonka SM-sarjaminuutit tulevat SBG:lle tarpeeseen.  

Toinen sarjanousija ToPo II on sarjan arvoituksellisin joukkue. Munkkiniemeläisryhmä suosii muita kevyempiä harjoitusmenetelmiä ja lähtee sarjaan haastajana. Pitkänhuiskea ToPo II on moniin kilpailijoihinsa nähden äärettömän kokenut. Se onkin valmis aiheuttamaan Kisahallissa nautinnollisia hetkiä katsojille sekä painajaismaisia tuokioita vastustajille.

Kovimmat tavoitteet TOP 3

  • Puhuttaret: ”Yhtään peliä ei hävitä”
  • HNMKY: ”Vähintään SM-noususarjaan”
  • HoNsU: ”Tavoitteena on nousu, ainakin parin vuoden sisällä”

Nöyrimmät lähtökohdat TOP 3

  • ToPo II: ”Tarjoamme hyvän vastuksen vastustajajoukkueille”
  • TuRi: ”Turussa pelataan naisten I-divaria jatkossakin”
  • SBG: ”Tavoitteena suora sarjapaikan säilyttäminen”

Odotettuja avainpelaajia TOP3

  • Anu Päivärinta, HoNsU
  • Laura Toivonen, Kataja
  • Tiia Sallasmaa, TuRi

Yllätysvalmiita junioreita  TOP3

  • Henna Salomaa, HNMKY
  • Kia Ignatius, Akatemia
  • Linnea Oljemark, Puhuttaret

Avauskierroksen ottelut 

08.10.

 

Puhuttaret - SBG

  

72 – 69

 

09.10.

Akatemia - Pinja

Espoonlahden urheiluhalli

12:00

09.10.

TuRi - Kataja

Nunnavuoren palloiluhalli

13:00

09.10.

ToPo II - HoNsU

Töölön Kisahalli

13:00

09.10.

HNMKY - Puhuttaret

Malmin kauppaoppilaitos

13:30

09.10.

SBG - FoKoPo

Lahden urheilutalo

15:00



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_i_divisioona/otteluohjelma/

Asiat

 
Näytä lisää vastaavia