Tarjanteen kolmonen upotti Latvian 16-vuotiaiden poikien maaottelussa

3.1.2011 Suomen alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkue aloitti Tallinnan Baltic Sea Cupin jymypaukulla kaatamalla Latvian trilleriottelussa 68-70 (36-39). Loppuhetkien sankareiksi nousivat puolustuspäässä kunnostautunut Ville Hänninen sekä ratkaisevan kolmosen 30 sekuntia ennen loppua naulannut Leo Tarjanne.

Leo Tarjanteen kolmen pisteen kori siivitti 16-vuotiaat pojat voittoon Baltic Sea Cupissa.

Joonas Cavén mätti 20 pistettä 18-vuotiaiden poikien maaottelussa.

Noora Järvikangas toi kentälle taisteluasennetta 18-vuotiaiden tyttöjen maaottelussa.

Vimpelin Ulriikka Latvalan maajoukkuedebyytti oli lupaava. Kuvat: Tuomas Venhola.

Aloitusviisikkonsa johdolla tasapainoista joukkuekoripalloa koko ottelun esittänyt Suomi oli karata Latvialta jo kolmannen ja neljännen jakson taitteessa, mutta pysähtyi ottelun edetessä kookkaan Latvian siirryttyä paikkapuolustukseen.

Kaksi minuuttia ennen ottelun loppua Latvia oli siirtynyt jo 68-64-johtoon, mutta Suomi ei lannistunut, vaan ahdisti Ville Hännisen johdolla latvialaishyökkäyksen pisteettömäksi ratkaisevilla hetkillä. Hänninen kavensi vapaaheittoviivalta piste-eroksi 68-66, kun ottelua oli pelaamatta minuutti ja 36 sekuntia, ja runsas minuutti myöhemmin Leo Tarjanne nakutti kolmen pisteen kaaren takaa Suomen pisteen johtoon, 68-69. Suomen viimeisen pisteen upotti vapaaheittoviivalta Jere Valtonen.

- Tiesimme jo etukäteen, että emme ole 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen kanssa aiemmin voittaneet Latviaa Baltic Sea Cupissa, joten osasimme varautua vaikeaan otteluun, puntaroi 16-vuotiaiden poikien päävalmentajana debytoinut Jyri Lohikoski.

- Neljän harjoituspäivän aikana olemme sopineet, että kaikki tekemisemme lähtee onnistuneesta joukkuepuolustuksesta. Tänään tavoitteemme oli estää kaverilta nopeat hyökkäykset, helpot korit sekä hyökkäyslevypallot, ja kahdessa ensimmäisessä onnistuimme erinomaisesti.

Lohikoski kehui erityisesti omiensa puolustusta. Suomen puolustuspään rotaatio väsytti latvialaispelaajat silminnähden.

- Hatunnosto apuvalmentaja Miikka Sopaselle, joka vastaa peluutuksestamme. Hän uskalsi rohkeasti pyörittää aloitusviisikkomme miehiä vaihdossa läpi ottelun niin, että saimme koko avausviisikon tuoreilla jaloilla kentälle viimeiseksi kahdeksi minuutiksi, Lohikoski kiitteli.

Ottelun ratkaisijoina Lohikoski mainitsi koko aloitusviisikkonsa: Oskar Michelsen (14/5), Leo Tarjanne (11/3), Miikka Mikkonen (10/7), Ville Hänninen (10/4/5 syöttöä/3 riistoa) ja Jere Valtonen (9/1).

- Avausviisikko vastasi suurimmasta osasta pisteistämme, mutta ennen kaikkea puolustuksemme toimi erinomaisesti viisikkomme ollessa kentällä yhtäaikaa. Myös ensimmäiset maaottelunsa pelanneet Emir Sulejamnovic (8/7) ja Anton Odabasi (6/3) ottivat tärkeitä levypalloja ja nostivat tahtokoreja silloin, kun niitä eniten tarvitsimme.

18-vuotiaille pojille tappio taistelun jälkeen, Cavén hurjana

Myös Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkue piti maanantain ottelussaan Latviaa tiukoilla. Suomi toipui heikosta ensimmäisestä puoliajasta ja johti ottelua vielä yhdeksän minuuttia ennen loppua, mutta joutui lopulta myöntämään Latvian paremmakseen numeroin 65-71 (29-37).

Ensimmäisellä puoliajalla Suomi hapuili joukkuepuolustuksessaan, mutta sai erityisesti pallottoman pelaajan puolustuksen kuntoon kolmannella jaksolla ja pääsi juoksemaan nopeista vastahyökkäyksistä pisteen johtoon. Huippuottelun pelanneella 210-senttisellä Joonas Cavénilla oli ottelun päätösminuutin alussa mahdollisuus tuoda toisella perättäisellä kolmosellaan Suomi vielä pisteen päähän, mutta hyvästä rytmistä otettu heitto kierähti koriraudasta ulos ja Latvia pääsi vastaiskuun toisessa päässä.

- Alku oli melkoista hapuilua. Aikuisten sarjoissa pelanneet pelaajat saivat hyvin temposta kiinni, mutta pelkkiä junnumatseja pelanneilla oli hieman vaikeuksia sopeutua kansainväliseen rytmiin, pohti 18-vuotiaiden poikien päävalmentajana toimiva Pieti Poikola joukkueensa alkuvaikeuksia.

- Kolmannella jaksolla pääsimme Niko Mattilan, Juuso Kauppisen ja Mika Nuolivirran puolustuspään onnistumisilla matsiin kiinni ja Cavén heitti kirivaiheessa todella kovia koreja. Päätösjakso oli puolestaan toisinto ensimmäisestä ja toisesta jaksosta - olimme koko ajan perässä 1-1-puolustuksessa ja ajauduimme nopeasti virhevaikeuksiin.

Tampereen Pyrinnön Cavén nakutti 20 pistettä ja kaapi kuusi levypalloa. Cavénin seitsemästä kolmen pisteen heittoyrityksestä upposi neljä.

- Cavén esitti hienoa hyökkäyspeliä ja oli lähellä tuoda meidät vielä voittoon kiinni. Upea peli, jakoi Poikola tunnustusta runkopelaajalleen.

16-vuotiailla tytöillä alkujännitystä

Suomen alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi Baltic Sea Cupin avausottelussa alkujännityksestä. Suomalaisittain vauhdikkaasti alkanut ottelu hyytyi pelin vanhetessa ja loppulukemat merkittiin Latvian hyväksi 56-68 (29-35).

Suomen täsmäpuolustus toimi pelin alkuvaiheilla latvialaisiin erinomaisesti ja Suomi onnistui karkaamaan kotijoukkueelta nopeilla hyökkäyksillä parhaillaan kuuden pisteen johtoon. Kokeneempi Latvia järjesti kuitenkin rivinsä toisen jakson alussa, ja onnistui pitämään Suomen noin kymmenen pisteen takaa-ajoasemassa koko toisen puoliajan.

- Tyypillinen ensimmäinen ottelu. Kaikkia jännitti, niin ensikertalaisia kuin jo vuoden, pari mukana olleita konkareitakin, tiivisti 16-vuotiaiden tyttöjen päävalmentaja Harri Jokela.

- Ottelun alussa jännitys tuntui vaikuttavan tyttöihin vain positiivisesti, niin hyvin pääsimme juoksemaan kenttää vastustajan epäonnistumisista. Hyvä vire hiipui kuitenkin loppua kohti, emmekä saaneet enää itsestämme kaikkea irti. Tuntui siltä, että mietimme välillä liikaa kenttätasapainoa ja pelikuviota, vaikka vastustaja tarjoili useaankin otteeseen puolivapaita paikkoja, joista olisi vain pitänyt pistää pallo pussiin.

Jokelan erityiskiitokset keräsivät ryhmän kokenein pelaaja, kolmatta maajoukkuevuottaan aloittava Vilma Purhonen (16/6) sekä ensimmäisen maaottelunsa pelannut Vimpelin Vedon Ulriikka Latvala (10/6).

- Latvala oli huikeassa vireessä - puolusti, hyökkäsi, uskalsi mennä tilanteisiin ja ottaa mustelmia vastaan. Samalla tavalla Purhonen näytti kokemuksellaan, miten oma kroppa pistetään likoon, Jokela kiitteli.

18-vuotiaat tytöt kaatuivat kahteen mustaan hetkeen

Myös Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sai Baltic Sea Cupin avausottelussaan kyytiä Latvialta. Joukkueen kohtaloksi koituivat lyhyet mustat hetket ensimmäisellä ja kolmannella jaksolla, joiden turvin Latvia pääsi karkaamaan 68-52 (40-30)-voittoon.

Pirteästi ottelun avannut Suomi juoksi ensimmäisen jakson puoliväliin mennessä 8-15-johtoon. Hyvä alku näkyi kuitenkin Latvian aikalisän jälkeen keskittymisen herpaantumisena, jonka jälkeen Latvia vei neljän minuutin jakson 16-0 siirtyen puolestaan yhdeksän pisteen johtoon. Suomi onnistui kaventamaan eron kolmannen jakson loppuun mennessä kuuteen pisteeseen, mutta Latvia vei jakson viimeiset minuutit taas 9-0.

- Niin kauan kuin pelasimme hyökkäyspäässä sovittuun tapaan, saimme tulosta aikaiseksi. Heti, kun laistimme hetkeksi aikaa pelikonseptista, meidän pelimme sekosi ja vastustaja pääsi rokottamaan, tuumasi 18-vuotiaiden tyttöjen päävalmentaja Jussi Laakso.

Tilastojen valossa Suomen kirkkaimmat onnistujat olivat Noora Korhonen (16/3) ja Ellen Nurmi (10/5/4 syöttöä). Laakso nosti lisäksi ottelun hahmojen joukkoon Noora Järvikankaan (2/5).

- Korhonen ja Nurmi pitivät meitä onnistumisillaan pystyssä, ja Järvikangas esitti joukkueen ylivoimaisesti parasta puolustusta. Latvian menetyksistä huomattava osa johtui Järvikankaan esitystä, Laakso kehui.

Latvia - Suomi 68-56 (15-18, 35-29, 47-38), alle 16-vuotiaiden tyttöjen maaottelu, Baltic Sea Basketball Cup, Tallinna (Viro) 3.1.2011

Suomi: Veera Kesänen 6/1, Anni Jämsä 5/3, Jasmin Dolivo 4/3, Ulriikka Latvala 10/6, Petra Noponen 1/1, Jenni Rantanen 3/5, Elina Koskimies 1/1, Veera Välimaa 6/1, Tuuli Menna 0/2, Vilma Purhonen 16/6, Moona Hämäläinen 0/0, Anniina Äijänen 4/8.

Latvia: Ieva Spigule 19/6, Kitija Laksa 14/5.

Suomi: Noora Korhonen 16/3, Ellen Nurmi 10/5/4 syöttöä, Elisa Runsas 9/4, Kaisa Kuisma 6/0, Meral Bedretdin 5/3, Maija Jäntti 2/6, Noora Järvikangas 2/5, Salla Pelkonen 2/0, Noora Lakaniemi 0/1, Roosa Myllyveräjä 0/1, Asta Sillanpää 0/1, Riikka Riihimäki 0/0.

Latvia: Guna Lagdzina 15/13/3 syöttöä.

Latvia - Suomi 68-70 (19-20, 36-39, 50-57), alle 16-vuotiaiden poikien maaottelu, Baltic Sea Basketball Cup, Tallinna (Viro) 3.1.2011

Suomi: Oskar Michelsen 14/5/3 blokkia, Leo Tarjanne 11/3, Miikka Mikkonen 10/7, Ville Hänninen 10/4/5 syöttöä/3 riistoa, Jere Valtonen 9/1, Emir Sulejmanovic 8/7, Anton Odabasi 6/3, Ville Wuorenjuuri 2/1, Shawn Hopkins 0/3, Jarmo Uecker 0/1, Alexander Madsen 0/0, Henri Ventoniemi.

Latvia: Kristaps Plavnieks 16/4/4 syöttöä/3 riistoa, Janis Smits 14/10/3 blokkia, Davis Geks 13/7/3 riistoa, Armands Ginters 12/7/3 blokkia.

Suomi: Joonas Cavén 20/6, Mikael Herbert 8/3, Ilari Seppälä 6/5, Mika Nuolivirta 6/4, Juuso Kauppinen 6/1, Samuli Oja 5/1, Sebastian Booker 5/0, Daniel Dolenc 4/6, Niko Mattila 3/1, Tommi Huolila 2/1, Ville Puotila 0/6.

Latvia: Janis Berzins 18/6, Ojars Silins 14/2.

5.1.2018 17:15 Maaottelu

Sudenpennuille kolme voittoa Baltic Sea Cupin päätöspäivänä

Tallinnassa pidetty Baltic Sea Basketball Cup sai päätöksensä tänään perjantaina, kun Suomen nuorisomaajoukkueet saivat vastaansa viimeisissä otteluissaan Ruotsin. Kummatkin 18-vuotiaiden maajoukkueista ja 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue nappasivat voitot kotimatkalle, kun taas 16-vuotiaat pojat kärsivät tappion.

4.1.2018 23:50 Maaottelu

Sudenpennuille kaksi voittoa Virosta Baltic Sea Cupissa

Baltic Sea Basketball Cupin toisena päivänä Suomen nuorisomaajoukkueet kohtasivat Viron, josta 18-vuotiaiden maajoukkueet vetivät pidemmän korren, kun taas 16-vuotiaat joutuivat tyytymään tappioihin. BSBC päättyy huomenna, kun Sudenpennut saa vastaansa Ruotsin.

3.1.2018 Maaottelu

Baltic Sea Cup käyntiin, Latvialle kolme voittoa neljästä

Suomen nuorten koripallomaajoukkueet aloittivat maajoukkuevuotensa Tallinnassa vuotuisessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Avauspäivänä Sudenpennuista vain 16-vuotiaat tytöt korjasivat nimiinsä voiton, kun jo äidinmaidosta kovuuden saavat latvialaiset olivat etevämpiä kolme kertaa neljästä.

13.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaiden tyttöjen EM-kisat päätökseen, 16-vuotiaille pojille tappio Saksaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui kymmenenneksi B-divisioonan EM-kisoissa Dublinissa, kun Suomi hävisi päätöspelissään Bulgarialle. 16-vuotiaat pojat hävisivät alkulohkonsa viimeisen pelin A-divisioonan EM-kisoissa Saksalle ja kohtaa tiistaina pudotuspeleissä Liettuan.

18-vuotiaat tytöt puolustivat Hollannin kumoon

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selätti alkukangertelun jälkeen kohenneella puolustuspelillään Hollannin B-divisioonan EM-kisoissa. Suomen 16-vuotiaat pojat hävisivät A-divisioonan EM-kisoissa Turkille.

12.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt selättivät Itävallan, 16-vuotiat pojat tappioon EM-avauksessa

Suomen 18-vuotiaat tytöt päihittivät B-divisioonan EM-kisojen ensimmäisessä jatko-ottelussaan Itävallan. Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue taas taipui A-divisioonan EM-kisojen avausottelussaan Slovenialle.

7.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat kymmenennelle sijalle EM-kisoissa, 18-vuotiaat tytöt löylyttivät Viron

Suomen 18-vuotiaiden poikien EM-urakka sai päätöksensä Slovakiassa, kun Sudenpennut hävisi Venäjälle päätöspelissään 69-75 (29-34). 18-vuotiaat tytöt taas palasivat voittokantaan B-divisioonan EM-kisoissa murskaamalla Viron ylivoimaisesti.

6.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat EM-voittoon Ukrainasta, Sudenpennuille kaksi kotivoittoa Kisakalliossa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue pelaa huomenna EM-kisojen päätöspäivänä Venäjää vastaan yhdeksännestä sijasta, kun Suomi voitti lauantaina Ukrainan 56-70 (31-31). Suomen 16-vuotiaiden maajoukkueet taas nappasivat kotivoitot Kisakallion Susi Training Centerissä.

23.7.2017 Maaottelu

Suomen 20-vuotiaiden miesten EM-urakka päätökseen voitokkaasti

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue B-divisioonan EM-kisojen taival päättyi tänään Romanian Oradeassa, kun Suomi nappasi yhdeksännen sijan voittamalla kisojen päätöspelissään Hollannin 85-66 (41-26). Suomen nuorisomaajoukkueet pelasivat kokonaisuudessaan sunnuntaina viisi peliä, joista saldona oli viisi voittoa.

22.7.2017 Maaottelu

Sudenpennuille neljä voittoa lauantaina

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat neljä voittoa lauantaina. 20-vuotiaat miehet pelaavat yhdeksännestä sijasta B-divisioonan EM-kioissa, kun Sudenpennut päihittivät Unkarin 78-56 (44-36). Myös 18-vuotiaat pojat, 18-vuotiaat tytöt ja 16-vuotiaat tytöt ylsivät voittoihin.