Aapeli Alanen juoksee kenttää tänä vuonna Kouvot-paidassa – ”Pelityylimme vaatii sopeutumista ja poikkeuksellista ratkaisukykyä”

28.9.2023 19:00 Muualla Euroopassa kolme viimeisintä pelivuottaan viettänyt laituri Aapeli Alanen on liittynyt Jyri Lehtosen valmentamaan Kouvoihin, ja luvassa on pelaajan mukaan nopeaa toimintaa, joka aiheuttaa vastustajille varmasti valmistautumisvaikeuksia.

Kuva: Ville Vuorinen

Laitahyökkääjä Aapeli Alanen tekee kolmen kauden Euroopan-kierroksen jälkeen paluun Suomeen ja miesten Korisliigaan. Paita, jonka hän tänä syksynä pukee päälleen, tosin on hänelle täysin uusi. Sen etumusta komistaa Kouvojen logo.

Lahdessa koripallo-oppinsa aikoinaan saanut monipuolinen pelaaja kertoo odottavansa uutta kautta erityisellä mielenkiinnolla.

– On kiehtovaa nähdä, kuinka paljon joukkueet ovat poissaoloni aikana täällä muuttuneet, ja päästä tutustumaan lahjakkuuksiin, jotka ovat itselleni vielä vieraita. Se taas, että paljonko minä olen tänä aikana muuttunut, on ehkä itselleni vaikein arvioida. Ainoa, mitä pystyn sanomaan varmalla, on se, että olen kokeneempi ja vanhempi kuin kolme vuotta sitten.

Kouvolaan saapuessaan Alanen huomasi nopeasti olevansa itselleen täysin uudessa tilanteessa. Hänellä on ikää vasta 27 vuotta, mutta ennen ulkomaalaisvahvistus Kamau Stokesin hankintaa hän oli koko kokoonpanon vanhin.

– Olen yleensä tottunut olemaan nuorimmasta päästä. Tämä nykyinen tilanne tuo huomattavasti enemmän vastuuta ja tarkoittaa sitä, että minun täytyy olla se, joka näyttää omalla tekemisellään esimerkkiä kokemattomammille. Osa veteraanipelaajien tehtävää on johtaa ja auttaa joukkuetta juuri sen esimerkin kautta.

Pelillisesti Alanen ei koe merkittävästi muuttuneensa. Hän pelaa kovaa, puolustaa hyvin ja käyttää hyökkäyspäässä ratkaisupaikkoja viisaasti. Niillä avaimilla hän on auttanut joukkueitaan voittamaan pelejä tähänkin asti.

Toki joskus valmennuksella ja ympäröivällä joukkueella voi olla pelaajan avainominaisuuksista erilaisiakin näkemyksiä – sellaisia, joita pelaaja itse ei ole ehtinyt edes kunnolla hahmottaa.

– Se näkyy ehkä eniten siinä, kun välillä päätyy rotaatiossa pelipaikoille, joita ei yleensä pelaa. Olen Korisliigassa vuosieni aikana pelannut kaikkia mahdollisia paikkoja pelinjohtajasta ihan sentteriin asti. Kaikkea on kokeiltu, vaikka kentällä on paljon rooleja, joihin en todellakaan ole tottunut. Mutta jos tarve on, niin silloin pitää olla valmis niitä pelaamaan.

Nuori Aapeli. Kahdeksan Susijengi-ottelun lisäksi Alanen on pukenut maajoukkuepaidan ylleen 80 kertaa. Kuva: Koripalloliitto
Nuori Aapeli. Kahdeksan Susijengi-ottelun lisäksi Alanen on pukenut maajoukkuepaidan ylleen 80 kertaa. Kuva: Koripalloliitto

Taktisessa mielessä Kouvot on pyrkinyt hyvin erilaisiin lähestymistapoihin kuin monet muut joukkueista. Päävalmentaja Jyri Lehtosen alaisuudessa joukkue on panostanut äärimmäisen nopeaan peliin.

Aapeli Alanen uskoo, että perinteistä poikkeava tyyli tulee jatkossa aiheuttamaan vastustajille valmistautumisvaikeuksia.

– Tämä pelityyli vaatii ehdottomasti sopeutumista. Olin ensin sanomassa, että pelimme ei ole niin taktista, mutta siitä saa väärän kuvan. Kyllä meillä on tarkat kriteerit. Kyse on enemmänkin siitä, että pelikirjassamme hyökkäys ei ala aina siitä, että viisikko tuodaan rauhassa hyökkäyspäähän ja pelinjohtaja näyttää kuvion, joka juostaan, ja antaa avaussyötön. Koska hyökkäyksemme on nopea ja monin tavoin vapaampi, se vaatii pelaajilta poikkeuksellista ratkaisukykyä ja ymmärrystä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Tyylissä on pieniä kaikuja siitä filosofiasta, jolla muiden muassa Mike D’Antoni tuli Yhdysvalloissa kuuluisaksi käyttäessään niin sanottua ”7 Seconds or Less” -taktiikkaa. Alanen myöntää hymyillen, että hänestä tuntuu, että Lehtonenkin on saattanut pelikirjaansa joitakin pieniä vivahteita ottaa tuosta strategiasta. Ainakin paljon enemmän kuin hänen viime joukkueidensa valmentajat ottivat.

– Etenkin jos vertaa Itävaltaan, jossa kaikki seurat pelasivat aivan harvinaisen hidasta koripalloa. Toisaalta taas pelissämme täällä on ollut hieman uutta vanhoillekin Kouvoille, koska isona muutoksena viime vuoteen meillä ei ole kumpaakaan isoista miehistä eli Hannes Pöllää tai Ilmari Toikkasta. Mutta onneksi saimme tilalle Topias Jokelan ja pystyimme pitämään yhä Joel Mäntysen. Kunhan uskomme omaan tekemiseemme, tästä saadaan vielä hyvä lopputulos.

Kouvot 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
1.3.2024 20:20 Korisliiga

Vilpas vaiensi Timi Heinosen tuhannen ottelun juhlat – Jacob Grandison loisti Korisliiga-debyytissään

Miesten Korisliiga palasi maaottelutauolta, ja heti alkuun juhlittiin monenlaisia eri merkkipäiviä.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

1.3.2024 10:15 Korisliiga

Timo Heinonen yltää perjantaina huimaan 1000 Korisliiga-ottelun rajapyykkiin: ”Harjoittelu on nautinnollista”

Perjantaina tehdään suomalaista koripallohistoriaa, kun Helsinki Seagullsin Timo Heinonen, 42, pelaa uransa tuhannennen Korisliiga-ottelun Töölön Kisahallissa ensimmäisenä koripalloilijana.

28.2.2024 08:49 Korisliiga

Tucker Richardson kiittelee vuolaasti valmentaja Greg Gibsonia: ”Hän on kuin kaksi eri ihmistä samassa kehossa”

Runkosarjansa toisella sijalla päättäneen BC Nokian takamies–laituri Tucker Richardson valittiin miesten Korisliigassa kuukauden pelaajaksi tammikuun 2024 osalta.

27.2.2024 18:11 Susijengi

Jacob Grandison loppukaudeksi Salon Vilppaaseen

Susijengin MM-kisamiehistöön viime kesän Okinawan kisoissa kuulunut suomalais-yhdysvaltainen Jacob Grandison, 25, on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Korisliigan ylempää loppusarjaa pelaavan Salon Vilppaan kanssa. Pitkän NCAA-uran pelannut 198-senttinen Grandison aloitti ammattilaisuransa talvella Espanjan kakkosliigan Menorcassa.

23.2.2024 09:31 Korisliiga

KTP:ltä uutinen kutkuttavasta Korisliiga-comebackista: Jeremiah Wood vahvistamaan joukkuetta

KTP-Basket tiedottaa kiinnittäneensä kokoonpanoon triplatuplakone Jeremiah Woodin.

17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

Näytä lisää vastaavia