Jammu Wilson: ”Tänä kesänä otin ison harppauksen eteenpäin”

2.9.2016 Bronxilaissyntyinen, vuosikymmenen vaihteessa Suomeen asettunut Jamar Wilson sai kauan tavoittelemansa Suomen kansalaisuuden puolitoista vuotta sitten ja pelasi ensimmäisen kesänsä Susijengissä viime vuonna. Nyt, kun ”Jammun” toinen susikesä on paketissa, kertoo pelinrakentaja sekä sulautuneensa osaksi joukkuetta, että omaksuneensa susipelitavan.

Susijengin joukkueorientoitunut ja yliaggressiivinen pelitapa laittaa molemmissa päissä kenttää pelaajansa koetukselle. Pelitapa vaatii epäitsekkyyttä, tarkkuutta, reagointikykyä, pelinlukutaitoa sekä huippukuntoa.

Useimmat joukkueeseen tulevat uudet pelaajat ovat valmistautuneet Susijengi-vastuuseen pelaamalla vuosia saman järjestelmän puitteissa Suomen juniorimaajoukkueissa. Siksi järjestelmän ulkopuolelta tulevilla pelaajilla on aina ylimääräinen haastekerroin joukkueeseen tullessaan.

Tämän koki Jamar Wilson, joka sai ”rookie-kasteensa” 31-vuotiaana veteraanina kesällä 2015.

- Myönnän sen, ensimmäinen kesä Susijengissä oli haastava. Jouduin tekemään paljon työtä ihan vain pysyäkseni kärryillä, Wilson kertoo.

- Tänä kesänä otin ison harppauksen eteenpäin. Koin ymmärtäväni pelijärjestelmäämme paljon paremmin. Sain pelinrakentajana jätkät oikeisiin paikkoihin ja osasin puolustaa joukkueen vaatimalla tavalla. Voin sanoa antaneeni kelpo työsuorituksen siitä, miten susipeliä tulisi pelata.

Wilson nikkaroi neljässä kesän 2016 maaottelussaan 8,0 pistettä, 3,3 syöttöä ja 3,0 levypalloa ottelua kohden.

”Äimisteltiin, miten helppoa tässä joukkueessa on pelata”

Suomelle myönnettiin viime talvena yksi kesän 2017 EM-kisojen alkulohkoisännyyksistä. Tästä johtuen Susijengi ei joudu pelaamaan juuri alkavissa EM-karsinnoissa, vaan saattoi käyttää kesän 2016 EM-karsintoihin valmistautuen.

Viime vuosina kiihkeään arvokisarytmiin tottuneelle Susijengille kesä olikin varsin erilainen, mutta sitäkin tärkeämpi. Joukkue ajoi sisään uusia elementtejä joukkuepeliinsä sekä istutti uusia pelaajia yhä syvenevään pelaajarotaatioon.

- Istuttiin ihan vastikään Shawnin (Huff) kanssa alas ja puhuttiin siitä, kuinka erilaisia nämä kaksi kesää (2015 ja 2016) olivat. Äimisteltiin yhdessä, miten helppoa tässä joukkueessa on pelata, kun kaikki jätkät ymmärtävät toisiaan ja pelaavat joukkueen eteen, Wilson hehkuttaa.

- Vaikka jengissä oli poissaoloja, loukkaantumisia ja sairastumisia, rotaatiomme pysyi koko kesän leveänä. Uusia jätkiä nousi esille joka kerta, kun onnistujia kaivattiin. Lauri Markkanen, Alexander Madsen, Roope Ahonen, Matti Nuutinen..

Wilson kertoo olevansa erityisen vakuuttunut siitä, miten korkeat standardit Susijengin pelaajat ovat omaehtoisesti joukkueelle asettaneet.

- Vaikka Shawn Huff oli viikon sivussa peleistä, hän oli täysin oma, huikea itsensä palatessaan Pietarissa kentälle. Gerald Lee Jr pelasi Ruotsi-matsissa ekan pelinsä yhdeksään kuukauteen, ja silti oli kuin vanha, tuttu ”Junnu”. Kun on sitoutunut pitämään peruskuntonsa tuolla mallilla, voi pitkänkin poissaolon jälkeen hypätä suoraan jengiin niin kuin päivääkään ei olisi kulunut.

”Suomalaisuus on minulle suuri kunnia”

Viime kaudella Partizan Belgradin Serbian liigan finaaleihin tahdittanut Wilson matkusti torstaina Madridiin, missä hän aloittaa kauteen valmistavat harjoitukset ACB-liigaa pelaavan Estudiantesin paidassa.

Wilsonin pelaaminen Espanjan ACB-liigassa on aikojen merkki omalla tavallaan. Siinä, missä ACB-liiga oli vuosikaudet liki saavuttamatonta maaperää suomalaisille, pelaa alkavalla kaudella Euroopan parhaassa kansallisessa sarjassa kolme suomalaista: Wilson, Petteri Koponen (FC Barcelona) ja Sasu Salin (CB Gran Canaria).

- Suomalaista koripalloa on arvostettu Euroopan asiantuntijapiireissä jo vuosikaudet. Juuri nyt on se hetki, kun suurempikin yleisö alkaa huomata, että suomalaiset osaavat pelata korista, huomioi Wilson.

- Ammattipelaajamme, niin miehet kuin naisetkin, saavat työtarjouksia ympäri Eurooppaa tai jopa maailmaa – terveiset Juho Nenoselle ja Samuel Haanpäälle Argentiinaan. Parhaat nuoret prospektit värvätään NCAA:n ykköstason kouluihin. Olemme matkalla pistettä, jossa Suomi on kuin Liettua: pieni maa, joka tunnetaan siitä, että se tuottaa joka ikäluokasta eliittitason koripalloilijoita.


Suomalainen koripalloilija on Wilsonin mukaan perustaidoiltaan valmis, kurinalainen, älykäs, omilla aivoillaan ajatteleva ja erinomaisen valmennettava. Kaikki ominaisuuksia, jotka Wilson laskee osaksi suomalaista mentaliteettia.

- Suomalaiset ovat ihan oma lukunsa. Olen nähnyt monenlaisia pelaajia urani aikana, ja suomalaiset ovat aina parhaita joukkuekavereita. Vaikka suomalainen koripalloilija olisi kuinka suuri tähti, hän on valmis tekemään likaista työtä, eikä menestys näy hänen olemuksessaan negatiivisella tavalla, Wilson ylistää.

- Työmoraali, nöyryys ja ystävällisyys ovat suomalaisuuden perusarvoja, joita haluan löytää itsestäni joka päivä. Suomalaisuus on minulle suuri kunnia ja edustan ylpeänä Suomea, minne tahansa urallani menenkin.

Lisätietoja: Jamar Wilson
 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

5.4.2017 Haastattelu

Espanjan pudotuspelit aloittava Vilma Kesänen: ”Ferrol on herännyt naiskorikseen”

Naarassusien pelintekijä Vilma Kesänen, 28, ja Universitario de Ferrolin pudotuspeliurakka Espanjan pääsarjassa Liga Femeninassa alkaa tänään keskiviikkoiltana, kun Ferrol saa vastaansa isokokoisen Gipuzkoa UPV:n. Seurahistoriansa parasta kautta pelaava Ferrol on saanut hullaannutettua kotikaupunkinsa loistavilla otteillaan.

Näytä lisää vastaavia