Pyrinnölle ensimmäinen Suomen mestaruus

8.5.2010 Koripalloilun miesten pääsarjatasolla 43 kautta pelannut Tampereen Pyrintö voitti seurahistoriansa ensimmäisen miesten Suomen mestaruuden, kun se kukisti lauantaina Tampereella pelatussa viidennessä loppuottelussa Torpan Pojat pistein 77-61 (40-32).

Tampereen Pyrinnön pitkä odotus palkittiin makealla Suomen mestaruudella, kun tamperelaiset löivät ToPon otteluvoitoin 3-2.

Pyrinnön viime kauden pronssimitalit kirkastuivat kultaisiksi. Mestaruus on Pyrinnön historian ensimmäinen.

Viimeisen finaalin ja koko finaalisarjan hahmo oli Pyrinnön johtaja Damon Williams.

Pyrintö-luotsi Pieti Poikola loihti joukkueelleen kauden aikana puolustuskonseptin, joka osoittautui SM-kullan arvoiseksi. Kuvat: Tytti Nuoramo & Matti Koskinen & Kai Kilappa.

Neljä kertaa aiemmin hopealle, viimeksi vuonna 2001, sijoittunut Pyrintö kirkasti nyt lähes samalla kokoonpanolla viime kauden pronssinsa.

Pyrintö hallitsi viidettä finaalia samalla taktiikalla ja tahdilla, jolla se haki torstaina voiton Helsingistä. Pyrintö vei ensimmäisen neliminuuttisen 12-2 -ilotulituksella ja voitti ensimmäisen neljänneksen 25-14.

ToPo pääsi toisen neljänneksen puolivälissä Obie Trotterin johdolla 27-24 -tilanteeseen, mutta Pyrintö kasvatti taukojohtonsa kahdeksaan pisteeseen.

ToPolla oli myös kolmannen jakson alkupuoliskolla etsikkoaikansa, kun se pääsi 40-38- ja jakson puolivälissäkin vielä 45-42 -tilanteeseen. Pyrintö kuitenkin palautti viimeiselle tauolle johtonsa taas kahdeksaan pisteeseen.

ToPo ei saanut enää viimeisellä neljänneksellä kiriä aikaan, kun se teki seitsemässä ja puolessa minuutissa vain viisi pistettä. Näin Pyrinnön voitto ja mestaruus kypsyivät vähitellen pelin loppua kohden.

- Tämä oli kova voitto ja kova kausi. Mestaruus on hieno juttu tälle mahtavalle joukkueelle ja koko seuralle. Minulla oli hyvät ja monipuoliset pelurit ja sen myötä näissä finaaleissa enemmän työkaluja kuin ToPolla, hehkutti Pyrinnön valmentaja Pieti Poikola.

- ToPo on hirveän hyvä joukkue, mutta puolustus voittaa mestaruuksia. Olimme mielestäni ensimmäisessä sekä toisessa ottelussa vastustajaa huonompia, toisessa jopa selkeästi huonompia. Kolmas peli hävittiin, mutta mielestäni olimme jo siinä parempi joukkue. Viimeiset 80 minuuttia menivätkin minun mielestäni aika lailla meidän tahdissamme, Poikola analysoi.

- Tässä tavallaan sulkeutui ympyrä, sillä ToPon 5-5-pelaaminen meni lopulta hyvin pitkälti 1-1, 2-2-pelaamiseksi, siksi paikkapuolustuksemme toimi erittäin hyvin, jatkoi Poikola.

”Pyrintö oli valmis voittamaan”

Pyrinnön tehomieheksi nousi jälleen Damon Williams, joka keräsi nyt 27 pistettä. Chris Hester pussitti lähes yhtä tehokkaasti 25 pistettä ja Kenneth Lowe 12. Kapteeni Antero Lehto aloitti tehokkaasti ja päätyi kahdeksaan pisteeseen.

- Meillä oli taas hermostunut alku ennen kuin pääsimme peliin mukaan. Tuli turhia pallonmenetyksiä, joista Pyrintö pääsi tekemään helppoja kuppeja, jotka söivät meitä, totesi neljännen kerran hopeaa finaalisarjassa pokannut ToPon valmentaja Tomi Kaminen.

ToPosta Tyray Pearson pelasi parhaan finaalipelinsä 21 pisteen ja 15 levypallon tehoin. ToPo jäi kuitenkin kaipaamaan tehomiehiä, kun Obie Trotter teki kaikki 14 pistettään puoliaikaan mennessä ja etenkin Corey Smith sekä Hanno Möttölä jäivät vaatimattomasti kumpikin neljään pisteeseen. Möttölä teki kaikki pisteensä vapaaheitoilla.

- Voitamme ja häviämme joukkueena ja tänään tuli tappio. Tampereen Pyrintö näytti miksi se voitti runkosarjan. Se oli tänään valmis voittamaan. Tamperelaiselle korisyhteisölle mestaruus on hieno asia, kehui Möttölä tuoretta mestaria.

Lue myös seuraavat

Lisätiedot: Ottelutilastot

 
12.1.2021 20:05 Korisliiga

Osku Heinonen laittoi satamaan – Pyrintö ryöväsi ilon Sami Toiviaisen 600. päävalmentajaottelusta

Tampereen Pyrintö otti tiukan ja tärkeän kotivoiton Salon Vilppaasta ja säilytti samalla kakkossijansa Korisliigan runkosarjassa.

6.1.2021 20:54 Korisliiga

Trey Zeigler johti Korihait kauden ensimmäiseen voittoon – Ura taipui Matti Nuutisen kuumasta kolmoskädestä huolimatta

Miesten Korisliigan viiden ottelun kierros tarjoili toinen toistaan tiukempia vääntöjä, joissa voittajiksi selvisivät KTP-Basket, Salon Vilpas, Kouvot, Tampereen Pyrintö ja kauden ensimmäisen kerran myös Korihait.

30.12.2020 20:02 Korisliiga

Jeremiah Woodilla sensaatioilta – vuoden viimeinen Korisliiga-ottelu päättyi Vilppaan voittoon

Salon Vilpas puolusti kotikenttäänsä KTP:tä vastaan konkari Jeremiah Woodin ja ensimmäistä Korisliiga-otteluaan pelanneen Deondre Parks Jr:n johdolla.

28.12.2020 20:06 Korisliiga

Korisliigassa putket jatkuvat – voittoja Seagullsille ja KTP:lle

Helsinki Seagulls venytti voittoputkensa 11:een ja Korihait tappioputkensa 12:een, kun miesten Korisliiga palasi ottelutauolta. Korihaiden havittelemat sarjapisteet vei KTP-Basket.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 17:45 Korisliiga

Korisliigan kilpailujärjestelmään muutoksia loppukauden osalta: jatkosarjoista luovutaan, mestari selvillä huhtikuussa

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen, jonka mukaisesti Korisliigan kauden 2020–21 kilpailujärjestelmää muutetaan luopumalla jatkosarjoista. 22 ottelun runkosarjan jälkeen käynnistyy kahdeksan joukkueen pudotuspelivaihe.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

10.12.2020 17:15 Korisliiga

Karhu Basket rakennuttaa oman monitoimiareenan, 2300-paikkainen areena valmistuu 2022

Korisliigan kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhu Basket kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan uudesta monitoimiareenasta.

4.12.2020 17:00 Korisliiga

Korisliiga jää tauolle 4.-23.12. väliseksi ajaksi

Miesten Korisliiga on päätetty asettaa pelitauolle 4.-23.12 väliseksi ajaksi Aluehallintovirastojen asettamien rajoituksien johdosta. Korisliiga-seurat päättivät asiasta perjantaina pitämässään seurakokouksessa.

4.12.2020 08:56 Korisliiga

Helsinki Seagulls kiinnitti valmennusjohtonsa pitkillä jatkosopimuksilla

"Kerrassaan mahtavaa, että meillä oli mahdollisuus tämän kaiken synkkyyden keskellä kiinnittää koko valmennustiimimme pitkäksi aikaa eteenpäin", Helsinki Seagullsin toimitusjohtaja iloitsee valmennusjohdon jatkosopimuksista.

3.12.2020 14:45 Korisliiga

Korisliigan ensimmäiseksi Kuukauden Valopilkuksi on nimetty Pyrinnön Marcus Lewis

Tuhoisaa jälkeä tehnyt Tampereen Pyrinnön Marcus Lewis on nimetty miesten Korisliigassa marraskuun pelaajaksi. Palkinto kantaa vastaisuudessa nimeä Kuukauden Valopilkku.

3.12.2020 08:15 Korisliiga

Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku

Korisliigan ja Taksi Helsingin solmiman markkinointiyhteistyön myötä Korisliigan kuukauden pelaaja on jatkossa Kuukauden Valopilkku. Valopilkku on Taksi Helsingin omistama taksintilaussovellus, millä kuluttajat voivat tilata taksin vuorokauden ympäri, lähes koko maassa.

2.12.2020 20:11 Pääjuttu

Alanen ja Wilson huippuvireessä maajoukkueviikon jälkeen – Korisliiga-ilta tarjosi kaksi tiukkaa kamppailua

Miesten Korisliiga-illan voittajat olivat Kataja Basket ja Kauhajoki. EM-karsinnoista palanneet Aapeli Alanen ja Jamar Wilson esittivät vakuuttavia otteita.

1.12.2020 19:57 Korisliiga

Shawn Hopkins liekeissä Pyrinnön kotivoitossa – kolmoset upposivat Korihaita vastaan virheettömästi

Illan ainoassa miesten Korisliigan ottelussa Tampereen Pyrintö taivutti Korihait 128–67.

1.12.2020 18:17 Korisliiga

Otteluiden peruutuksia miesten Korisliigassa – perjantain seurakokouksessa päätetään jatkosta

Miesten Korisliigan otteluohjelmaan on tulossa pikaisia muutoksia. Neljä ottelua on peruttu toistaiseksi. Jatkosta tiedotetaan perjantain seurakokouksen jälkeen.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

22.11.2020 19:19 Korisliiga

Kataja haki pisteet Lahdesta – miesten Korisliiga maajoukkuetauolle

Miesten Korisliigassa pelattiin viimeinen ottelu ennen EM-karsintojen aiheuttamaa maajoukkuetaukoa. Lahti Basketball kaatui kotonaan Kataja Basketille 92–109.

21.11.2020 20:21 Korisliiga

Kobrat yllätti KTP:n – Korihaiden Nuhu revitteli 21 levypallolla

Miesten Korisliigassa pelattiin kolmen ottelun kierros, jossa voittajiksi selvisivät Kobrat, Helsinki Seagulls ja Salon Vilpas.

20.11.2020 22:14 Korisliiga

Kauhajoki kaatoi Kouvot Severi Kaukiaisen piste-ennätyksestä huolimatta

Karhu Basket kävi hakemassa sarjapisteet Kouvojen kotikentältä Kauhajoelle.

Näytä lisää vastaavia