Samuel Haanpää: ”Tuntuu hyvältä olla kentällä ja kunnossa”

25.8.2013 19:45 Susijengi on saanut kuluvan kesän aikana vahvuuteensa mieluisan paluumuuttajan ”Keravan kanuuna” Samuel Haanpään sonnustauduttua susipaitaan ensi kertaa kahteen vuoteen. Korisliigan hallitseva MVP teki kesän esiinmarssinsa perjantaina päättyneessä Vilnan turnauksessa ja kärkkyy kutsua Slovenian EM-kisakoneeseen runsaan viikon kuluttua.

Haanpää on kuulunut Susijengin harjoitusrinkiin juhannuksen jälkeisestä ”pre-seasonista” alkaen ja yltänyt kesän edetessä yhä parempaan heittovireeseen.

 

Vilnan turnauksen avausottelussa Liettuaa vastaan Haanpää säkitti tukun tärkeitä vapaaheittoja Suomen palatessa kymmenen pisteen takaa peliin mukaan, ja Tshekki-voitossa keravalaisen ranteista syntyi 16 pistettä. Turnauksen päättäneessä Venäjä-pelissä Haanpää oli 15 pisteellään Susijengin ykköstykki.

 

– Pelasimme Vilnassa hyvätasoista koripalloa, vaikka parannettavaakin jäi. Liettua-peli oli ihan voitettavissamme ja Tshekkiä vastaan pystyimme parantamaan edellispäivästä. Venäjäkin vastaan kulki suurimmaksi osaksi hyvin huolimatta vähän erilaisesta kokoonpanosta, Haanpää arvioi.

 

Haanpää pelasi kesällä 2009 erinomaiset EM-karsinnat ja nosti itsensä kertaheitolla eurooppalaisen koripalloväen tietoisuuteen viimeistelemällä 21 pistettä vierasottelussa Ranskassa. Seuraavasta kolmesta kesästä Haanpää sai kuitenkin viettää leijonan osan sairastuvalla.

 

– Aina näistä asioista puhuttaessa pitää koputtaa puuta, mutta nyt todella toivon päässeeni tilanteeseen, jossa koko loukkaantumisaihe olisi loppuun käsitelty. Tuntuu hyvältä olla kentällä ja kunnossa, se on olennaista.

 

Lapuan kausi oli menestys

 

Äärimmäisen tärkeä syy Haanpään nykykuntoon on hänen Korisliigassa viettämänsä pelikausi 2013/14.

 

Ranskan, Espanjan ja Kyproksen kenttiä kaluttuaan Haanpää vietti kevään 2012 Joensuun Katajan kanssa ja siirtyi koripalloväen yllätykseksi liiganousija Lapuan Korikobrien vahvuuteen viime syksynä.

 

– Lapualla vietettyä kautta voi koko urani kannalta tietenkin arvioida laajemmassa mittakaavassa vasta muutaman vuoden päästä, mutta juuri nyt koen vahvasti sen olleen oikea ratkaisu, Haanpää muotoilee.

 

– Korikobrissa minun oli pakko keskittyä treenaamiseen ja huolehtia kropan kunnosta. Sain paljon peliaikaa ja minun oli kannettava paljon vastuuta joukkueeni menestyksestä. Uskon, että Lapualla vietetyn kauden jälkeen olen kypsempi ottamaan taas urallani askeleen eteenpäin.

 

Haanpää oli liigakauden 2012/13 kotimainen tehomies 19,4 pisteen, 8,1 levypallon ja 1,6 syötön (heittoprosentit 2p 44,3%, 3p 40,0%, 1p 82,5%) ottelutilastoilla, ja pudotuspelipaikkakin oli hiuskarvan päässä.

 

Korisliigan arvokkaimman pelaajan (MVP) palkintoon päättynyt kausi nosti Haanpään asemia pelaajamarkkinoilla, ja näillä näkymin Haanpää on palaamassa Eurooppaan ensi kaudeksi.

 

– Kiinnostusta on ollut Euroopasta ja tähtäimeni on siellä. Tämä on EM-kisavuosi, jolloin joukkueet venyttävät pelaajavärväyksiään keskimäärin vähän pidempään, mutta voi olla, että asiat saattavat edetä nopeastikin, Haanpää päättää arvoituksellisesti.

 

Tahto kisakoneeseen on kova

 

Susijengi on palannut Vilnan turnauksen jälkeen ja harjoittelee vielä viikon verran Helsingissä. Vaikka Haanpään fokus on muiden Susijengin pelaajien tavoin tiiviisti tässä hetkessä, ajatus Slovenian EM-kisoista kutkuttaa jo hänen mieltään.

 

– Nyt kun olemme päässeet pelaamaan valmistavia maaotteluita EM-kisajoukkueita vastaan ja todenneet meidän olevan tarpeeksi hyvä joukkue haastamaan kenet tahansa, halumme näyttää mihin pystymme joukkueena on todella korkealla.

 

Susijengin kahdentoista pelaajan rinki Slovenian kisoihin on selvillä viimeistään pari päivää ennen kisojen alkua. Joukkueella on kuitenkin edessään vielä tehokkaan harjoitusviikon lisäksi keskiviikon EM-kenraali Latviaa vastaan.

 

– Porukassa on todella hyvä henki ja ihan varmaa on, että kaikki mukana olevat pelaajat tahtovat sinne kisakoneeseen ihan yhtä lailla. Nyt on vielä viikko aikaa keskittyä työntekoon.

 

Suomi ja Latvia kohtaavat Pasilan Hartwall Areenalla keskiviikkona 28.8. klo 19:00.

 

 

 

Lisätietoja: Samuel Haanpää


 

 

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

8.2.2018 10:30 EM-karsinnat

Susiladiesin Taru Tuukkanen: ”Voitto Romaniasta on ainoa tavoite”

Yksi kaikkien aikojen suomalaiskoripalloilijoista Taru Tuukkanen, 40, palasi kuunvaihteessa takaisin Suomen kotikamaralle kahden Espanjassa vietetyn kuukauden jälkeen. Hyvinkään Pontevan tähtipelaaja valmistautuu kohtaamaan Susiladiesin paidassa lauantaina 10. helmikuuta Töölön Kisahallissa Romanian EM-karsintaottelussa, jonka ainoana tavoitteena on Tuukkasen mukaan voitto.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

19.7.2017 16:48 Haastattelu

Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

5.4.2017 Haastattelu

Espanjan pudotuspelit aloittava Vilma Kesänen: ”Ferrol on herännyt naiskorikseen”

Naarassusien pelintekijä Vilma Kesänen, 28, ja Universitario de Ferrolin pudotuspeliurakka Espanjan pääsarjassa Liga Femeninassa alkaa tänään keskiviikkoiltana, kun Ferrol saa vastaansa isokokoisen Gipuzkoa UPV:n. Seurahistoriansa parasta kautta pelaava Ferrol on saanut hullaannutettua kotikaupunkinsa loistavilla otteillaan.

24.2.2017 Haastattelu

Avenir Basketin Minna Sten: ”Pitkillä pelaajilla kehitys voi tulla myöhään”

Ensimmäistä ammattilaiskauttaan ulkomailla pelaava Minna Sten, 29, on löytänyt kokeneella iällä paikkansa ja roolinsa Ranskan kakkossarjan LF2:n Avenir Basketista. Vaikka tällä hetkellä Sten elää koripalloilijan unelmaa, niin tie Turun Riennon nuoresta ja kömpelöstä sentteristä Naarassusien vakiokasvoksi ja Euroopassa ammatikseen pelaavaksi koripalloilijaksi on vaatinut töitä ja kärsivällisyyttä.

18.12.2016 Haastattelu

Kansainväliset kentät jättänyt Tiina Sten: ”Voin olla ylpeä omasta urastani”

Suomen naiskoripallon monivuotinen ykköskasvo ja Naarassusien tähtilaituri Tiina Sten, 31, on jättänyt kansainväliset koripallokentät taakseen. Yli sata naisten maaottelua ja kaksitoista vuotta ulkomailla pelannut Sten on ”post-mortemisti” ylpeä urastaan ja tällä hetkellä tauon ja lopettamisen välimaastossa.

17.11.2016 16:00 Haastattelu

Naarassusien Evita Iiskola: ”Espanjan kohtaamiseen voi suhtautua kahdella tavalla”

Eilen Viron EM-karsintakenraalissa löylyttänyt Suomen naisten koripallomaajoukkue, Naarassudet, kohtaa lauantaina 19.11. Töölön Kisahallissa koripallon suurmaa Espanjan. Suomen nuori tähtipelaaja Evita Iiskolan, 23, painottaa päävalmentaja Pekka Salmisen mottoa hallitsevaa MM- ja olympiamitalistia vastaan: ”uhka tai mahdollisuus”.

16.9.2016 09:35 Haastattelu

40-vuotias Hanno Möttölä: “Olemme kovaa vauhtia matkalla oikeaa tietä”

Suomi-koriksen legenda Hanno Möttölä juhli viime viikolla 40-vuotispäiviään ikimuistoisissa merkeissä, kun NBA rantautui Lohjan Kisakallion Susi Training Centeriin Basketball Without Borders -leirin muodossa. Susijengi-uransa kaksi vuotta sitten lopettanut Käpylän jätti toteuttaa nyt kutsumustaan Suomi-koriksen tulevaisuuden tekijänä valmentajan roolissa.

2.9.2016 Haastattelu

Jammu Wilson: ”Tänä kesänä otin ison harppauksen eteenpäin”

Bronxilaissyntyinen, vuosikymmenen vaihteessa Suomeen asettunut Jamar Wilson sai kauan tavoittelemansa Suomen kansalaisuuden puolitoista vuotta sitten ja pelasi ensimmäisen kesänsä Susijengissä viime vuonna. Nyt, kun ”Jammun” toinen susikesä on paketissa, kertoo pelinrakentaja sekä sulautuneensa osaksi joukkuetta, että omaksuneensa susipelitavan.

29.8.2016 10:40 Haastattelu

Henrik Dettmann 364 maaottelun jälkeen: ”Mitä enemmän näkee, sitä vähemmän osaa”

Susijengi-komentaja Henrik Dettmann rikkoi 250 valmennetun Suomen miesten A-maaottelun haamurajan Ulmin turnauksessa toissa viikolla. Kun mukaan lasketaan 112 valmennettua ottelua Saksan maajoukkueessa, on Dettmannilla takanaan maaottelu vuoden lähes jokaiselle päivälle. Tästä huolimatta Dettmann, 58, näkee itsensä yhä edelleen uuden oppijana.

11.8.2016 13:20 Haastattelu

Matti Nuutinen: ”Pelataan täysillä ja noudatetaan sovittuja asioita”

Kaarinalaislähtöisen Matti Nuutisen maajoukkueuralle pystytettiin viime lauantaina virstanpylväs, kun hän juoksi ensimmäistä kertaa kentälle Susijengin aloitusviisikon jäsenenä. Hartwall Areenalla pelattu voitokas maaottelu Saksaa vastaan osoitti lopullisesti Nuutisen kuuluvan nyt, 26 vuoden iässä, Susijengin kantaviin voimiin.

25.7.2016 19:20 Haastattelu

Juho Nenonen: ”En koskaan luovuttanut maajoukkueunelmani suhteen”

Juho Nenonen, 28, sai viimeksi kutsun miesten maajoukkueleiritykseen kesällä 2010. Ehti vierähtää kuusi vuotta ennen kuin laitahyökkääjä sai toisen tilaisuutensa sinivalkopaidassa. Uransa parhaan kauden Korisliigan Salon Vilppaassa ja Argentiinan liigan Regas Corrientesissa pelannut Nenonen pitää Susijengi-kutsua vuosien määrätietoisen työn tuloksena.

19.7.2016 12:00 Haastattelu

Lauri Markkanen FIBA:n haastattelussa: ”Olen vain oma itseni”

Sunnuntaina Espanjaa 33 pisteellä ja jatkoajan viime hetkien voittokorilla rankaissut Lauri Markkanen, 19, on herättänyt ansaittua huomiota niin kansainvälisessä kuin kotimaisessakin mediassa 20-vuotiaiden miesten EM-kisojen aikana. Suomen 211-senttinen laiturijätti kertoi kisoja koskevista ajatuksistaan FIBA Europen kisasivustolle.

28.6.2016 Haastattelu

Samuli Nieminen: ”Mun pelini perustuu atleettisuuden ja heittovoiman varaan”

Porvoon Tarmon kasvatti ja Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen laituri Samuli Nieminen, 20, sai viime kesänä kutsun Susijengin rinkiin alaraajavammastaan kuntoutuessaan ja pysyi ringissä pitkälle alkusyksyyn. Nieminen kertoo viime kesän olleen silmiä avaava kokemus ja nyt hän odottaa uransa viimeisiä nuorten EM-kisoja kasvavan innostuksen vallassa.

Näytä lisää vastaavia