Alumnitoiminta

Suomalaiselle koripallolle alumniverkoston osaaminen ja asiantuntemus ovat tärkeitä resursseja, joka voi hyödyttää niin lajin kokonaisvaltaista kehittymistä kuin esim. pelaajien ammattimaisten harjoitusmahdollisuuksien paranemista ja työelämävalmennuksen saamista peliuran ohessa. Keskeistä on alumnilähtöisyys eli toimintaa muodostetaan ja kehitetään alumnien toimesta.

Alumnitoimintaan osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja haluun antaa lajille takaisin omaa panostaan. Toiminta on monimuotoista ja voit valita itsellesi kaikkein sopivimman tavan osallistua.

Esimerkkejä osallistumistavoista:

  • Yrityselämässä mukana oleva voi mentoroida nuoria pelaajia työuran suhteen. Kentältä johtajuuteen 2020-mentorointiohjelma on aloitettu.
  • Alumnien yhteistapaamisissa (ns. "Get together-illat") pääset muistelemaan vanhojen kavereiden kanssa peliaikoja ja verkostoitumaan uusien tuttavuuksien kanssa.
  • Peliuran lopettanut voi jakaa omia kokemuksiaan ja lajin kulttuuriperintöä uudemmille sukupolville mm. alumnien tai Koripallomuseon järjestämissä tilaisuuksissa/kanavissa. Esim. uusille nuorten maajoukkueikäpolville järjestetään vuosittain alumnien tapaaminen, jjossa kerrotaan, mitä Suomi-paidan pukeminen merkitsee, mitä koripallo on alumneille antanut, jne.
  • Alumnin on myös mahdollista tukea taloudellisesti alumnitoimintaa, nuorten koripalloilijoiden työllistymistä ja työkokemuksen saamista, sekä lajikulttuurityötä.
  • Alumnien toteuttamaan RIBARIIN on mahdollista kirjoittaa tai tukea sen toimintaa muilla tavoin, esim. mainoksen muodossa.
  • Kansainvälisen uran (työ-/peliura) omaava voi jakaa kokemuksiaan ja oppeja nuorille maailmalle lähteville koripalloilijoille.
  • Toiminta muodostuu alumnilähtöisesti, joten muitakin toteutustapoja kehittyy pikkuhiljaa.

Alumnitoiminnan "koti" on Finnish Basketball Hall of Fame, jonka alaisuudessa on mm. museotoiminta, Hall of Fame-kunniagalleria ja nyt alumnius. Alumnitoiminnasta vastaa erikseen toimiva alumnityöryhmä. Toiminta käynnistyi kevään 2018 aikana.

Kuka voi olla alumni?

Koripalloilun alumnitoiminta on kaikille avointa roolista tai sarjatasosta riippumatta. Tapahtumiin ovat kaikki lajista ja/tai sisällöstä kiinnostuneet, kuten myös sidosryhmät, tervetulleita, ellei toisin ole mainittu. Alumnien sisällä järjestetään erilaisia kohdennetumpia tapahtumia, kuten mm. 1980-luvulla Suomen naismaajoukkueissa pelanneille järjestetty tapahtuma 2018 syksyllä.

Alumnilisenssi

Alumnilisenssi on kannatuslisenssi, eikä se oikeuta pelaamaan, toimimaan valmentajana tai erotuomarina, yli 18-vuotiaille. Lisenssin hinnasta puolet kohdistetaan alumnitoimintaan ja puolet ostajan valitsemaan kohteeseen. Lunastaessa alumnilisenssin sitoutuu siihen, että Koripallomuseo saa lähettää infoa alumnitoiminnasta. Lisenssin ostaneille lähetetään aina tuore 2-4 kertaa vuodessa ilmestyvä alumnilehti RIBARI suoraan sähköpostiin. Lisäksi on säännöllisiä alumnitapahtumia.

Tästä linkistä lisenssin ostoon!

Facebook-ryhmä

Verkkosivun lisäksi on perustettu Facebookiin Korisalumni-ryhmä, joka on tärkeä viestintäkanava. Liity ryhmään mukaan, niin saat ajankohtaista tietoa tapahtumista.

Kentältä johtajuuteen 2020-mentorointiohjelma

Tammikuussa 2020 käynnistyi Opetus ja kulttuuriministeriön tukema mentorointiohjelma. Lue lisää TÄSTÄ.

RIBARI-lehti

RIBARI on korisalumnien toteuttama julkaisu, joka palvelee ensisijaisesti koripalloalumneja. Tavoite on dokumentoida ja levittää olemassa olevaa koripallokulttuuria ja innostaa alumneja jakamaan kokemuksiaan ja kannustaa heitä aktiiviseen toimintaan lajin parissa. RIBARI-nimi liittyy levypalloon ja juontuu ajatuksesta "antaa lajille takaisin". Alumnien toteuttama RIBARI-lehti ilmestyy digitaalisena 2-4 kertaa vuodessa ja tukijoiden myötä sitä painetaan kerätyn summan verran. Lue lehdestä lisää TÄSTÄ.