Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

25.9.2021 13:29 Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

Aatu Kivimäki edusti pitkään Vilpasta ennen siirtymistään ulkomaille. (Kuva: Ville Vuorinen)

Karkkilan Urheijoiden kasvatti pelasi viisi edelliskautta Salon Vilppaassa, kunnes päätti tarttua Janssonin tarjoamaan sopimukseen ja siirtyä Saksaan. Mestaruuteen päättyneen viime kauden jälkeen aika oli kypsä kokeilla siipiä Suomen rajojen ulkopuolella.

- Tuli koripalloilullisesti hyvä haaste ja tuntui, että nyt olisi hyvä aika vaihtaa maisemaa. Ulkomailla pelaaminen on ollut aina haaveena, ja tähän mennessä olen ollut tyytyväinen päätökseeni, Kivimäki kertoo.

Kivimäki on Janssonille tuttu pelaaja nuorten maajoukkueista. Viime kevään Korisliigan pudotuspeleissä Kivimäki osui jälleen Janssonin tutkaan.

- Katselin meidän kauden päättymisen jälkeen Korisliigan pudotuspelejä ja sieltä löytyi uusvanha tuttu. Näin Aatun pelaavan ensimmäisen kerran jo U15-maajoukkueessa ja tunnen hänet läpikotaisin sekä pelaajana että ihmisenä. Se mikä Aatussa viehätti, että hän pystyy pelaamaan täysverisenä kombona. Useimmiten komboilla on toinen rooli vahvempi kuin toinen, mutta Aatu pystyy pelaamaan molempia erittäin hyvin. Lisäksi, kun tiedän ja tunnen hänen työmoraalinsa, niin Aatu tuntui sopivalta valinnalta, Jansson avaa Kivimäen pestaamisen syitä.

Kivimäki kiittelee myös Janssonia luottamuksesta.

- Dannylla oli iso vaikutus ja helpotti paljon päätöstä. Olen tosi kiitollinen tästä mahdollisuudesta mitä olen saanut.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kivimäki aloitti Tigersissä mallikkaasti. Tigers kaatoi viime viikonlopun avausottelussaan paikallisvastustaja Kirchheim Knightsin komeasti 83-67 ja Kivimäki kirjautti ottelussa 13 pistettä, neljä levypalloa ja riiston.

- Arki on ollut yllättävän samanlaista kuin Suomessakin eli treeniä, syöntiä, treeniä ja lepoa. Isoin ero on siinä, että ulkomailla olet vahvistuksena ja se luo lisää paineita, mutta sitä on tultu hakemaankin.

Ulkomaalaispelaajiin kohdistuvat aina kovemmat odotukset kuin paikallisiin pelaajiin, mutta se ei Kivimäkeä hetkauta. Hän on valmiina kantamaan vastuuta sekä kestämään paineet.

- Mielestäni meillä on hyvä ja laaja joukkue, eikä jengi ole pelkästään yhden tai kahden pelaajan varassa. Vastuuta on tullut tähän mennessä hyvin. Tietenkin voi olla, että mediat ovat kriittisempiä ulkomaalaisia kohtaan, mutta ei se paljon haittaa, kun ei kieltä ymmärrä, Kivimäki heittää.

Tigersilla on jälleen koossa nuori joukkue, jossa Kivimäki on 24-vuotiaana joukkueen neljänneksi vanhin. Janssonilla on pitkä ja menestyksekäs ura takanaan nuorten pelaajien kehittäjänä ja muun muassa viime kaudella Elias Valtonen ponnahti Tigersista Espanjan liigaan.

- Olen päässyt tällä kaudella rakentamaan haluamani tyylisen joukkueen. Meillä on jälleen tietoisesti nuori joukkue, jossa pelaajat ovat lähtökohtaisesti 20-23-vuotiaita. Ensimmäinen huomio joukkueesta on, etten tiedä olenko koskaan valmentanut kovempaa treenaavaa joukkuetta. Pelaajat ovat todella nälkäisiä ja hyviä tyyppejä. Tämä on mukava joukkue valmentajaa, iloitsee Jansson.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Viime kaudella Tigers jäi pudotuspelien ulkopuolelle eikä Jansson asettele tulostavoitteita tällekään kaudelle. Katse on asetettu pidemmälle ja joukkueen kehityskaari osoittaa ylöspäin.

- Emme rakentaneet sellaista joukkuetta, jolla pyritään heti suoriutumaan maksimaalisesti ja hakemaan mestaruutta. Olemme valinneet pelaajia, joilla on enemmän kehityspotentiaalia, mutta samanaikaisesti on sanottava, että pystymme kamppailemaan tosissamme mitä joukkuetta vastaan tahansa illasta toiseen. Näin nuoren joukkueen kanssa on mahdoton arvioida mille sijalle sijoitumme kauden jälkeen, mutta joka ilta pystymme haastamaan vastustajan.

Kivimäellä on sen sijaan selvät tähtäimet tälle kaudelle.

- Tavoitteena on pelata ehjä kausi ja koko ajan kehittyä paremmaksi pelinjohtajaksi ja auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon. Itse haluaisin päästä pelaamaan pleijarikorista ja katsotaan siellä sitten mihin rahkeet riittävät.

Tigersin kausi sai hienon startin ja seuraava peli siintää edessä lauantaina Bochumin vieraana.

- Voitimme paikallisvastustajan, mutta se on vain yksi matsi ja yksi voitto. Joka viikko lähdetään taas nollasta. Voitto oli kuitenkin etenkin faneille iso juttu. Edellisen kerran voitimme Kirchheimin pari vuotta sitten, Jansson toteaa.

 
7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

Näytä lisää vastaavia