Alex Murphy: ”Tämä on jännittävää aikaa suomalaiselle koripallolle”

19.7.2017 16:48 Susijengi kerääntyi maanantaina Helsingissä yhteen aloittaakseen viimeistelevän valmistautumisjaksonsa ensimmäisiin Helsingissä pelattaviin koripallon EM-kisoihin viiteenkymmeneen vuoteen. Tehokkaan seniorikauden USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa päättänyt Alex Murphy, 24, odottaa nyt tilaisuuttaan esitellä taitojaan sinivalkopaidassa.

Alex Murphy kisaa paikasta Susijengissä EM-kotikisoissa.

Murphyn veljekset Alex (edessä) ja Erik (takana) ovat viimeksi pelanneet samassa joukkueessa kaudella 2008-09.

Murphy kuvailee Suomen edustamista maajoukkuetasolla "kunnia-asiaksi".

Debyyttinsä Suomi-paidassa Alex Murphy teki U20-maajoukkueessa kesällä 2012. Kuvat: Ville Vuorinen & Francois Perthuis.

Amerikkalaisen yliopistokoripallon kontekstissa Alex Murphy oli poikkeustapaus, sillä koripalloilevan Murphyn veljessarjan keskimmäinen siirtyi yliopistokentille jo syyskaudella 2011. Päättynyt kausi oli siis hänelle yliopistotasolla periaatteessa jo kuudes siirtokarenssit mukaan lukien.

Murphy ehti edustaa viiden yliopistokauden aikana Dukea ja Floridaa, muttei saanut uraansa kunnolla käyntiin roolitusongelmien ja loukkaantumisten johdosta. Murphy sai lopulta NCAA-liigalta poikkeusluvan edustaa kuudennella kaudellaan Northeasternin yliopistoa ilman joukkuesiirtoon tavallisesti NCAA:ssa kuuluvaa karenssivuotta.

Täyteen kuntoon viimein päästyään laitahyökkääjä lunasti lupaukset jyräämällä joukkueelleen 14,0 pistettä ja 5,8 levypalloa ottelua kohden.

- Oli mahtavaa saada viimein ehjä kausi alle, uhkuu nopeita hyökkäyksiä näyttäviin donkkeihin Susijengin harjoituksissa kerta toisensa jälkeen päättänyt Alex Murphy.

- Minulla on ollut monenlaisia haasteita yliopistovuosieni aikana, joten sitäkin tärkeämpää minulle oli saada mahdollisuus päättää yliopistourani ehjänä. Seniorikausi oli kokemuksena omaa luokkaansa, ja sain siitä paljon itsevarmuutta jatkoon.

Joukkue kaiken edelle

Seniorikautensa päättäneen Alex Murphyn seuraava askel on siirtyä koripalloammattilaiseksi.

- Olen unelmoinut ammattilaisuudesta lapsesta asti ja olen jo valmiiksi innoissani tulevista vuosista. Toistaiseksi minulla ei ole sopimusta, mutta kartoitus on käynnissä koko ajan.

Kansainvälinen näkyvyys on Murphylle luonnollisesti iso näyteikkuna. Murphy debytoi Suomen maajoukkuepaidassa 20-vuotiaiden miesten riveissä kesällä 2012, kun taas kesällä 2015 hän oli Suomen tehokkain pelaaja Etelä-Korean universiadeissa.

Tänä kesänä Murphy on nimetty sekä Susijengin EM-kisoihin valmistautuvaan rinkiin että universiadeihin valmistautuvaan Suomen haastajamaajoukkueeseen.

- Suomen edustaminen on minulle kunnia-asia. Olen saanut hienoja kokemuksia Suomen edustamisesta 20-vuotiaiden maajoukkueessa sekä universiadeissa, ja asetin jo ensimmäisen kerran Suomi-paidan ylleni vetäessäni tavoitteekseni Susijengissä pelaamisen jonain päivänä. Nyt olen saanut mahdollisuuteni taistella paikasta kisajoukkueessa.

Maajoukkue on täynnä kivenkovia ammattilaisia ja taistelu kisapaikoista on kovaa. Murphy on kuitenkin sisäistänyt susikoripallon hengen juurta jaksain: kaiken edelle menee joukkue.

- On upea tilaisuus meille kaikille päästä treenaamaan yhdessä. Tämä on jännittävää aikaa sekä meille kaikille, että suomalaiselle koripallolle. Koolla on lähes parikymmentä jätkää ja kaikille on ylpeydenaihe päästä edustamaan Suomea.

Ison pään monitoimityökalu

Koripalloilullisilta vahvuuksiltaan Murphy on poikkeuksellisen monipuolinen. Nopea, liikkuva ja räjähtävä laituri osaa viimeistellä läheltä sekä heittää kaukaa. Yhtä lailla hän pystyy painimaan kolmen sekunnin alueella ja härnäämään vastustajan pallonkäsittelijöitä.

- Osaan tehdä monia asioita: heittää, syöttää, kuljettaa. Olen 206-senttinen, mutta osaan silti puolustaa kolmea pelipaikkaa kakkospaikan takamiehestä isoon laituriin, Alex kuvailee.

- Tiedän sopeutuvani Suomen prässäävään, aggressiiviseen puolustustapaan erittäin hyvin. Lisäksi puhun paljon kentällä. Koriksessa kommunikointi on ensiarvoisen tärkeää. Se on yksi suurimpia vahvuuksiani.

Maajoukkueympyrät tarjoavat Alex Murphylle myös mahdollisuuden harjoitella ja pelata isoveljensä Erikin, vuoden 2014 Susijengi-debytantin, kanssa. Veljekset ovat viimeksi pelanneet samassa joukkueessa 2008-09.

- Pelasimme yhden vuoden high school -korista yhdessä, Erik oli silloin seniori ja minä pikkupoika. Onhan siitä hetki jo vierähtänyt, Alex nauraa.

- Erik on aina auttanut minua ja ollut tukenani urani aikana. Olemme parhaat ystävykset myös täällä Susijengissä. Ajatuskin pelaamisesta samassa joukkueessa hänen kanssaan on kutkuttava.

Lisätietoja: Alex Murphy

Henkilöt

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

16.10.2017 Haastattelu

Dettmann: ”Euroliigan ahneus uhkaa koripallon tulevaisuutta”

Koripallon MM-karsintojen kolkutellessa ovella jatkuu FIBA Euroopan ja Euroliigan välinen aikataulukiista, joka koskee marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunoita. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann harmittelee pattitilannetta, jossa pelaajat ovat joutuneet pelinappuloiksi valtataistelussa lajiliiton ja maanosan suurseurojen välillä.

25.8.2017 14:45 Haastattelu

Henrik Dettmann: Neljännesvuosisadan maajoukkuevalmentajauran virstanpylväitä

Luotsattuaan Helsingin NMKY:n kolmeen Suomen mestaruuteen valmensi Henrik Dettmann Suomen miesten koripallomaajoukkueen ensimmäiseen otteluunsa toukokuussa 1992. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana Dettmann on valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Saksaa, luotsannut joukkueensa arvokisoihin yhdeksästi sekä uudistanut molempien koripallomaiden työympäristön juurta jaksain.

4.8.2017 09:00 Haastattelu

Matti Nuutinen 50. maaottelun aattona: ”Nälkä on kasvanut syödessä”

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvatti Matti Nuutinen, 27, debytoi miesten maajoukkueessa kesällä 2012 arkkityyppisenä duunaripelaajana. Viisi vuotta myöhemmin, 50. maaottelunsa kynnyksellä, Nuutinen on kaksinkertainen arvokisakävijä, monivuotinen koripalloammattilainen ja elintärkeä osa maajoukkuetta niin puolustajana kuin energiapelaajanakin.

29.7.2017 11:50 Haastattelu

Susijengin Fiifi Aidoo: ”Mä rakastan näitä kaikkia jätkiä”

Susijengin EM-kisakesä 2017 pyörähtää maaotteluiden osalta käyntiin tänään lauantaina, kun lauma saalistaa Tampereen Hakametsän parketilla Latviaa vastaan. Vuosi sitten niin ikään Tampereella miesten maaotteludebyyttinsä tehnyt Fiifi Aidoo, 21, on yksi Susijengin nuoren kaartin pelaajista, joka kärkkyy entistä suurempaa vastuuta sinivalkopaidassa.

6.7.2017 12:15 Haastattelu

Kesäliigaan valmistautuva Lauri Markkanen: ”Chicago on ottanut minut hyvin vastaan”

Lauri Markkasen, 20, lapsuuden ja nuoruuden unelma toteutui keskiviikkona, kun hän allekirjoitti tulokassopimuksen NBA:n kaikkien aikojen seuroihin lukeutuvan Chicago Bullsin kanssa. 213-senttinen jyväskyläläisen HoNsUn kasvatti kehuu viihtyneensä uudessa kotikaupungissaan erinomaisesti ja sanoo vastaanoton olleen lämmin.

3.8.2011 Haastattelu

PM-kisoissa kunnostautunut Lee odottaa tosipelejä

Ensimmäisen ammattilaiskautensa Italiassa keväällä päättänyt maajoukkuelaituri Gerald Lee jr, 23, kunnostautui Suomen parhaana korintekijänä viime viikolla järjestetyissä miesten PM-kisoissa. Hyvistä otteistaan huolimatta Lee painottaa, että hänen ja ”susijengin” todellinen taso mitataan vasta elokuun EM-karsinnoissa.

7.7.2011 Haastattelu

Sasu Salinilla takanaan ikimuistoinen kausi

Elokuussa 2010 rakettimaisen nousun miesten maajoukkueeseen tehneellä Sasu Salinilla, 20, on takanaan ikimuistoinen kausi slovenialaisen Euroliiga-joukkue Union Olimpija Ljubljanan takakentällä. Tänä kesänä Salin toivoo menestyksekkäälle vuodelleen jatkoa aina Liettuan EM-kisoista asti.

1.7.2011 Haastattelu

Samuel Haanpää: "Tavoitteina ehjä kesä ja EM-kisat"

Miesten maajoukkueen tarkka-ampujajaostoon kuuluvan Samuel Haanpään, 24, valmistautuminen maajoukkuekesään on täydessä vauhdissa. Rikkonaisen pelikauden 2010/11 jälkeen keravalaislähtöinen Haanpää on asettanut kesälle 2011 kaksi päätavoitetta: pelata ehjä kesä sinivalkopaidassa ja auttaa Suomi kuudentoista vuoden tauon jälkeen aina EM-kisoihin asti.

25.1.2011 Haastattelu

Huippukuntoinen Rannikko nauttii isyydestä

Aloitusviisikon pelinrakentajan tehtävät Italian Serie A:n pudotuspeleihin tähtäävän Cimberio Varesen riveissä ovat pitäneet Teemu Rannikon kiireisinä pelikentällä. Kentän ulkopuolella maajoukkueen takamiesveteraani nauttii laatuajasta vajaat kaksi kuukautta vanhan Lilja-tyttärensä kanssa.

14.7.2010 Haastattelu

Antti Nikkilä odottaa EM-karsintojen korinaluspaineja

Keväällä 2009 Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi äänestetty Antti Nikkilä, 31, on palannut maajoukkueen matkaan vietettyään kauden Espanjan kakkosliigassa Sant Josep Gironan riveissä. Kokenut korinaluspelaaja suuntaa nyt katseensa elokuun EM-karsintoihin, joissa hän saa korin alle painitovereita Euroopan huipulta.

7.7.2010 Haastattelu

Bundesliigaan siirtyvän Muurisen tulevaisuus näyttää valoisalta

Italian kakkosliigasta Saksan Bundesliigan Frankfurt Skylinersiin siirtyvä maajoukkuelaituri Kimmo Muurinen, 29, on tyytyväinen mies. Kevätkautta varjostaneet loukkaantumiset ovat tiessään, toipuminen elokuun EM-karsintoihin aikataulussa ja ammattilaisuran tulevaisuus näyttää valoisalta.

14.9.2009 Haastattelu

Petteri Koponen valmistautuu toiseen ammattilaiskauteensa

Petteri Koponen ei jäänyt lepäämään laakereillaan kiireisen maajoukkuekesän päätyttyä, vaan liittyi välittömästi Italian Porto San Giorgiossa pelatun EM-karsintaottelun jälkeen seurajoukkueensa Virtus Bolognan kokoonpanoon. Alkavalla Serie A -kaudella Koponen odottaa entistä suurempaa roolia uudistuneessa joukkueessaan.

23.7.2009 Haastattelu

Shawn Huff: "Peli peliltä lähdetään kehittymään"

Viime kesän EM-karsinnoissa maajoukkueen parhaaksi pistemieheksi nousseella Shawn Huffilla on meneillään tapahtumarikas kesä. 198-senttistä takamiestä ovat viimeisten kuukausien aikana työllistäneet varusmiespalvelus, seurajoukkueen vaihto ja maajoukkueleiritys. Elokuussa alkavat EM-jatkokarsinnat pitävät huolen siitä, että Huff ei ehdi lepäämään laakereillaan loppukesästäkään.

23.6.2009 Haastattelu

Samuel Haanpäällä takanaan värikäs ammattilaiskausi

Suomen maajoukkueen nuoreen kaartiin kuuluva 203-senttinen Samuel Haanpää joutui heti päättyneen pelikauden alussa kasvotusten ammattilaisurheilun realiteettien kanssa, kun suomalaislaiturin listoilleen värvännyt Capo D'Orlando joutui luopumaan sarjapaikastaan Italian liigassa talousvaikeuksien vuoksi. Sopimuksen kariuduttua Haanpää siirtyi loppukauden kestävällä sopimuksella Ranskan kolmosliigan Fos Quest Provenceen käynnistämään ammattilaisuraansa.

18.6.2005 EM-karsinnat

Möttölä täynnä virtaa maajoukkueeseen

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä, 28, on tavallaan oudon, mutta samalla mieluisan tilanteen edessä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

Näytä lisää vastaavia