Alex Murphylle pesti Espanjan kakkosliigaan

6.8.2019 10:24 Susijengissä kaksi kesää sitten debytoinut, aiemmin Suomea 20-vuotiaissa miehissä ja universiadeissa edustanut 206-senttinen ja 26-vuotias Alex Murphy on solminut yksivuotisen sopimuksen Espanjan kakkosliigaa pelaavan San Sebastian Gipuzkoa Basketin kanssa.

Alex Murphyn seuraava etappi on San Sebastian Gipuzkoa Basket. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

2010-luvun aikana Gipuzkoa on pysynyt tiiviisti Espanjan pääsarjan (ACB) puolella lukuun ottamatta kautta 2016-17, jolloin se juhli maan kakkosliigan (LEB Oro) mestaruutta 11 000 katsojaa vetävällä San Sebastian Arenalla.

Vielä viime kaudella Gipuzkoa pelasi ACB-liigassa, mutta hakee nyt vauhtia LEB Orosta. Yhdeksi Gipuzkoan uuden nousun avainpelaajista on kaavailtu Alex Murphya.

- Olen hyvin innoissani mahdollisuudesta liittyä Gipuzkoan riveihin. Tämä on loistava tilaisuus ja odotan malttamattomana mahdollisuutta matkustaa Espanjaan ja jatkaa työntekoa, Murphy kommentoi.

Murphy on totutellut eurooppalaiseen koripalloammattilaisuuteen Kataja Basketissa ja Unkarin KK Szolnoki Olaj’ssa. Kumpikin kausi jäi kuitenkin kesken loukkaantumisten vuoksi. Nyt Murphyn tähtäimessä on ensimmäinen ehjä kausi sitten yliopiston seniorikautensa 2016-17.

- Tavoitteeni ovat säilyä terveenä, kehittyä pelaajana joka päivä ja auttaa joukkuetta voittamaan parhaani mukaan, Murphy arvioi.

- Marcelo Nicolan kaltaisen valmentajan alaisuuteen pääseminen on myös suuri positiivinen tekijä. Hän on entinen pelaaja jolla on uskomaton ura takanaan ja hän on pelannut samalla pelipaikalla ja tyylillä kuin minä.

Susidebyytti jo 2012, kokemusta myös Euroopasta

Murphy debytoi Susijengissä kesällä 2017. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jay ja Päivi Murphyn kolmilapsisen veljessarjan keskimmäinen, Alex, debytoi Suomi-paidassa kesällä 2012, jolloin hän edusti Suomea 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa. Murphy urakoi kisoissa Suomelle 17,4 pistettä ja 6,6 levypalloa ottelua kohden.

Murphy aloitti yliopistouransa Yhdysvaltain NCAA-liigassa maineikkaassa Duken yliopistossa päävalmentaja Mike Krzyzewskin komennossa ja edusti ”Blue Devilsiä” kahden kauden ajan, 2012-14.

Kesällä 2014 Murphy siirtyi Dukesta isoveljensä Erik Murphyn entiseen opinahjoon Floridaan. Murphy väläytteli kaudella 2014-15 urakoimalla 5,1 pistettä ja 2,0 levypalloa ottelua kohden, mutta joutui loukkaantuneena olemaan sivussa lähes koko 2015-16-kauden.

Murphy sai NCAA:lta erikoisluvan pelata vielä viidennen yliopistokauden. Hän siirtyi kotikonnuilleen Northeasternin yliopistoon pelikaudeksi 2016-17, jolloin hän oli elementissään ja täytti tilastosarakkeita 14,0 pisteen, 5,8 levypallon ja 1,8 syötön keskiarvoin.

Pelikaudella 2017-18 Murphy debytoi Euroopassa, jolloin hän edusti Kataja Basketia Korisliigassa 14,8 pisteen, 4,6 levypallon ja 1,1 syötön keskiarvoin. Syyskaudella 2018 Murphy pukeutui unkarilaisen KK Szolnoki Olaj’n riveihin ja viimeisteli 10,0 pistettä ja 3,7 syöttöä peliä kohden.

Susijengi-debyyttinsä Murphy teki kesällä 2017. Tähän asti pelaamassaan yhdessätoista miesten maaottelussa hän on kerännyt 7,4 pistettä ja 2,2 levypalloa ottelua kohden. Murphy edusti Suomea myös vuoden 2015 universiadeissa, jolloin hän oli joukkueen tehopelaaja 20,0 pisteen ja 7,3 levypallon keskiarvoin.

Alex Murphyn isoveli Erik Murphy on kuulunut vuodesta 2014 Susijengin vakiokalustoon. Pikkuveli Tomas Murphy, 206 cm ja 21 vuotta, on pelannut viimeiset kaksi kautta NCAA-liigaa Northeasternin yliopistossa.

Henkilöt

 
18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

12.2.2024 07:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin oli tekemässä seurahistoriaa

Sasu Salin kantoi oman kortensa kekoon, kun Teneriffa teki uuden seuraennätyksen Espanjan liigassa. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät voittojen makuun.

5.2.2024 11:07 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantuselle kauden ennätyspisteet – Aatu Kivimäki palasi tositoimiin

Mikael Jantunen pisti kauden piste-ennätyksensä uusiksi, kun Paris Basketball juhli voittoa Ranskassa. Positiivisia uutisia kuului myös Saksasta, jossa Aatu Kivimäki palasi loukkaantumisen jälkeen tositoimiin.

1.2.2024 07:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball sinetöi EuroCupin runkosarjan voiton – Teneriffalle voitto Mestarien liigassa

Tuomas Iisalon ja Mikael Jantusen Paris Basketball varmisti EuroCupin runkosarjan voiton varmistaen näin kotiedun loppuun saakka. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa otti ison voiton Mestarien liigan jatkolohkossa.

29.1.2024 08:49 Suomalaiset ulkomailla

Alex Murphy pääsi juhlimaan cup-mestaruutta

Alex Murphy pääsi juhlimaan Espanjan LEB Oron cupin mestaruutta, kun Estudiantesin vahva kausi sai jatkoa. Ranskassa Mikko Larkas pääsi paukuttelemaan henkseleitä suomalaisvalmentajien kohdatessa.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

11.1.2024 21:57 Susijengi

Urheilugaalasta koripallon juhlaa: Lauri Markkanen vuoden urheilija, Gordon Herbert vuoden valmentaja!

Torstai-illan Urheilugaala muuttui koripallon juhlaksi, kun Susijengin johtotähti Lauri Markkanen nimettiin vuoden urheilijaksi ensimmäisenä koripalloilijana kautta aikain. Korisjuhlat jatkuivat vuoden valmentajan kategoriassa, kun Gordon Herbert palkittiin vuoden valmentajana ensimmäisenä koripallon edustajana vuosikymmeneen.

8.1.2024 11:55 Susijengi

Lauri Markkanen seitsemännen kerran vuoden koripalloilija

NBA:n hallitseva vuoden kehittynein pelaaja, Susijengin jyväskyläläislähtöinen johtotähti Lauri Markkanen, 26, on jo seitsemännen perättäisen kerran vuoden koripalloilija Suomen urheilutoimittajien vuosiäänestyksessä. Markkanen on nyt kautta aikain toiseksi eniten vuoden koripalloilijan nimityksiä saalistanut suomalainen.

Näytä lisää vastaavia