Anniina Äijäsellä tapahtumarikas kausi – ”Mahtui kaikenlaisia tapahtumia ja muutoksia”

22.4.2022 16:37 Anniina Äijänen pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigassa Saarlouis Royalsin riveissä. Äijäsen kauteen mahtui paljon niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Annina Äijäsellä oli mielenkiintoinen kausi Saksassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Royals sijoittui Bundesliigan runkosarjassa kahdeksanneksi ja selvitti näin tiensä pudotuspeleihin. Vastaansa se sai runkosarjan voittaja Rheinland Lionsin, joka jatkoi kauttaan voitettuaan Royalsin suoraan kahdessa pelissä.

- Kaikki asiat huomioon ottaen oli meiltä hieno suoritus päästä pudotuspeleihin. Siihen täytyy olla tyytyväinen, sillä se ei ole itsestäänselvyys. Pärjäsimme hienosti myös Lionsia vastaan – varsinkin viimeisessä pelissä. Jäi hyvä fiilis siitä, että pystyimme haastamaan runkosarjan voittajan, Äijänen kertaa pudotuspelejä.

Vaikka joukkueen kautta voi pitää kilpailullisesti vähintään kohtalaisena, niin muuten kauden aikana riitti tapahtumia, jotka aiheuttivat omanlaisiaan haasteita. Valmentaja vaihtui kesken kauden ja myös pelaajistossa tapahtui isoja muutoksia kauden aikana.

- Kauteen mahtui kaikenlaisia tapahtumia ja muutoksia, mutta pystyin sopeutumaan niihin muutoksiin mitä kauden aikana tuli. Ei voi olla täysin tyytyväinen, mutta ainakin oppi reagoimaan muuttuviin tilanteisiin.

Jatkuvat pelaajamuutokset toivat omanlaisiaan haasteita joukkueen nivoutumiseen yhteen.

- Se vaikuttaa erityisesti henkeen. Meillä ei ollut joukkueessa oikein yhteishenkeä eivätkä kemiat kohdanneet joidenkin pelaajien välillä kauden aikana. Oli kaikenlaista draamaa aina siitä lähtien kuka menee kenen kyydissä ja huoneita piti vaihtaa kesken kauden. Oli sellaista ihmeellistä passiivisaggressiivista tekstarien vaihtelua ja kaikenlaista. Joukkueella ei ollut yhteistä taustaa, kun koko joukkue oli käytännössä uusi. Jos olisi ollut vähemmän vaihtuvuutta, niin varmasti henkikin olisi ollut parempi. Nyt draama näkyi myös kentällä.

Oman lusikkansa soppaan toivat valmentajat. Kauden aloittaneen päävalmentaja Saulius Vadopalasin pelikirja olisi ehkä kaivannut hieman päivittämistä, ja kesken kauden joukkueen päävalmentajaksi tulleen Isabel Fernandezin valmennusmetodit eivät täysin vastanneet nykyaikaisempaa pelaajaläheistä tapaa, eikä valmennustapa ainakaan tuonut pelaajia lähemmäs yhteen.

- Hänellä oli sellainen hajota ja hallitse –tapa valmentaa. Hän asetti pelaajia toisiaan vastaan vähän niin kuin nämä ovat jyviä ja nämä akanoita. Katso mitä hän tekee ja miten hyvä hän on ja miten huono sinä olet. Sitten jyvät eivät voineet sietää akanoita. Se oli sellaista ihmeellistä simputtamista, Äijänen päivittelee.

Mikäli upotus ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kaiken draaman keskellä Äijänen yritti keskittyä olennaiseen, eli koripalloon.

- Kaudesta sai vähän uutta näkemystä, että pitää löytää se oma paikka joukkueesta, että kaudesta sai jotain irti. Sitä yritti pitää ajatukset koriksessa. Oli vähän yksinäistä, kun pelaajat eivät oikein viihtyneet keskenään kentän ulkopuolella, ja ne kenen kanssa tuli kavereita, niin he vaihtuivat kesken kauden.

Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella runsaasti suomalaisväriä, kun Äijäsen lisäksi Elina Koskimies ja Anissa Pounds pelasivat Angels Nördlingenissä ja Sofia Pelander Herner TC:ssä. Maajoukkuekavereiden näkeminen oli Äijäsen mukaan hyvä piristysruiske kaudelle.

- Se täytyy sanoa, että suomalaiskohtaamiset kyllä piristivät kautta tosi paljon. Lisäksi sarja oli tasainen ja mikä tahansa joukkue pystyi voittamaan toisen. Se piti sarjan mielenkiintoisena.

Äijäsen tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki, mutta Saarlouisissa hän ei tule jatkamaan.

- Minua kyllä pyydettiin jatkamaan, mutta kieltäydyin kohteliaasti, etten ole siellä kyllä jatkamassa. Avoimin mielin ja optimistisena katsotaan uusia vaihtoehtoja ja haasteita. Eiköhän Euroopasta joku uusi joukkue löydy, miettii Äijänen.

Henkilöt

 
2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

Näytä lisää vastaavia