Henri Kantonen: ”Ei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia”

25.7.2020 10:24 Tuskin yhdenkään Korisliigan pelaajan tähti on ollut viimeisen parin vuoden aikana yhtä kovassa nousussa kuin ToPo Juniorit-kasvatti Henri Kantosella, 198 cm ja 22 v. Kevään 2018 kehittynein pelaaja ja Suomen mestari, keväällä 2020 yleisöäänestyksessä Korisliigan MVP:ksi valittu Kantonen kärkkyy nyt mahdollisuuttaan lyödä läpi Susijengissä.

Fanien Korisliigan MVP:ksi valitsema Henri Kantonen kärkkyy läpimurtopaikkaansa Susijengiin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Häikäistyään Korisliigan ystäviä ja Salon Vilppaan kannattajakuntaa viime syksynä keräämällä kerta toisensa jälkeen lähes tripla-tupla-lukemia Kantonen antoi Basket.fi:lle syvähaastattelun, jossa kertoi kirjanneensa vuosien aikana vihkoon kirjallisia luonnostelmia koripalloilijantavoitteistaan.

Kantosen pelikauden 2017–18 tavoitteet – Suomen mestaruus joukkueena ja Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinto yksilönä – täyttyivät aikataulussa. Toinen aikataulun mukainen kvanttiloikka nähtiin 2019–20, jolloin Kantonen lunasti lopullisesti paikkansa Korisliigan eliitissä 10,7 pisteen, 5,1 levypallon, 3,9 syötön ja 1,0 riiston matsikohtaisilla keskiarvoilla.

Ei ihme, että koronan keskeyttämän kauden päätteeksi Kantonen valittiin faniäänestyksessä Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP).

Tavoitevihkoonsa Kantonen on viime vuosina kirjannut senkin, että etenee Korisliiga-läpimurtonsa jälkeen kansainvälisille kentille. Tulevalla kaudella hänen uusi joukkueensa löytyykin Ranskan Pro B-liigasta, missä hän ottaa Ilari Seppälän aiemmin menestyksekkäästi isännöimän paikan Aix-Mauriennen takakentällä.

- Agentilta (Jan Wieland) tuli huhtikuun lopussa tieto, että Aix-Maurienne on kiinnostunut minusta ensi kaudeksi. Valmentajan kanssa soiteltiin toukokuun alussa ja siitä parin viikon päästä sopimus oli allekirjoitettu, Kantonen kertoo.

- Ilarin (Seppälä) kanssa käytiin keväällä joitain asioita läpi ja tietääkseni Ilarin viime kauden asunto odottaa minua perillä, eli ihan turvallisille vesille mennään. Sellaista viestiä olen kuullut, että Ranskan korissarjat on keskimääräistä urheilullisempia liigoja, mutta sen näkee, kun paikan päälle menee.

Maajoukkuetason johtamisopinnot

Vaikka Korisliigan kärkipään pelaajien mittapuulla Kantonen on verrattain tuore tuttavuus, ei hän ole missään nimessä eilisen teeren poika.

Osviittaa ToPon kasvatin potentiaalista nähtiin esimerkiksi kaudella 2015–16, jolloin hän johdatti ToPon U19-poikien Suomen mestaruuteen 20,3 pisteen ja 5,9 levypallon ottelukeskiarvoillaan tai kautta myöhemmin, jolloin hän hurjasteli Korikouvojen paidassa miesten divarissa 20,4 pisteen, 9,5 levypallon ja 4,7 syötön matsilukemat.

Pallovarma, kookas ja ratkaisuvoimainen Kantonen onkin vuosi vuodelta voimistanut koripalloilijan työkalupakkiaan pala palalta ja imenyt kuin sieni lisää tietoa kehittyäkseen ammattilaisena, kuten viimeisen kahden kauden aikana Susijengi-veteraanien Teemu Rannikon ja Mikko Koiviston vierellä.

Kantonen onkin ei edes 23 vuotta täyttäneeksi hämmentävän kokenut ja meritoitunut pelaaja, mutta mielenkiintoista kyllä, samalla myös aivan ammattilaisuransa alkumetreillä. Aix-Maurienneen siirtyminen on pitkäksi kaavaillulla ulkomaan ammattilaisuralla vain ensimmäinen askel.

- Fyysisiä ominaisuuksia pitää kehittää jatkuvasti. Kansainvälisessä koripallossa pitää olla nopeampi ja vahvempi, Kantonen tiivistää akuuteimman kehitysaskeleen.

- Jos mennään ihan yksityiskohtiin, niin olen viime aikoina harjoitellut floaterilla viimeistelyä parin kolmen metrin etäisyydeltä ja kuljetuksesta heittämistä. Siinä on varmaan kaksi isointa pelillistä juttua, joiden käyttöönotto pelitilanteissa on sitten vielä oma lukunsa.

Merkittävää osaa Kantosen kehityskaaressa näyttelee myös Susijengi, jonka portteja hän paraikaa äänekkäästi kolkuttelee. Ensiesiintymisensä jengissä Kantonen teki kesällä 2018, jolloin hän viiletti kentällä Latviaa vastaan runsaan kolmen minuutin ajan.

Tänä kesänä Kantonen onkin ollut Susijengin leiritysryhmässä yllättäen veteraanin roolissa. Tälle on toki looginen selitys: leiritykseen on osallistunut peräti yhdeksän ensikertalaista ja leiritettävien pelaajien keski-ikä on ollut 22 vuotta. Tässä ympäristössä Kantonen on kuukautta vaille 23-vuotiaana lähes harmaapartainen pappa.

- Olenhan mä tämän kesän Susijengin mittapuulla aika keski-ikäinen, hän naurahtaa.

- Kentällä suurin ero (edelliseen maajoukkuekesään) tulee siinä, että olen viimeisen parin kauden aikana opetellut johtamista kentällä. Erityisesti viime kaudella Vilppaassa mun piti ottaa se rooli, että komennan joukkuekaverit asemiin. Koen myös, että mulla on jo jonkin verran kokemusta ja tietoa muille jaettavaksi. Siitä kiitos kuuluu tietysti joukkuekavereille ja valmentajille, joiden kanssa olen saanut viime vuosina työskennellä.

Kokoa ja urheilullisuutta EM-karsintoihin

Susijengin lyhyt mutta intensiivinen treenikesä 2020 huipentuu ensi viikon keskiviikkona ja torstaina pelattaviin maaotteluihin Viroa vastaan. Päävalmentaja Henrik Dettmann ei ole vielä nimennyt Viroa vastaan kentälle juoksevien susipelaajien nimiä, mutta varmaa on, että useampi täysin uusi pelaaja saa susikasteensa ja vähemmän maaotteluminuutteja pelanneet pelaajat kellottavat kosolti peliaikaa.

- Mun kannalta tämä on siinä jännä tilanne, että kun en ole hirveästi pelannut junnujen maaotteluita ja aikuisissakin vain yhden, käytännössä kaikki pelaajat ympärillä on sellaisia, joiden kanssa en ole aiemmin pelannut. Tietenkin me heinäkuun aikana tultiin kaikki toisillemme paremmin tutuiksi, mutta kentällä homma sitten punnitaan.

Puhe siirtyykin nopeasti pelikauteen 2020–21 ja marras- ja helmikuun EM-karsintaikkunoihin, joiden kansainvälinen koripalloliitto FIBA on ilmoittanut jatkuvan alkuperäisessä aikataulussaan.

Kun Susijengin valmennusjohto kartoittaa pelaajia tuleviin EM-karsintapeleihin, Kantonen kuuluu potentiaalisimpien uusien karsintavahvuuteen kärkkyvien susipelaajien joukkoon. Valmennusjohdolla onkin varaa mistä valita, kun Kantosen lisäksi kesän maajoukkuevahvuudessa ovat näyttöjä tulevia karsintoja varten antaneet muiden muassa Yhdysvalloista Eurooppaan palaavat Elias Valtonen ja Remu Raitanen sekä BC Nokiassa viime kaudella ihastuttanut kolmikko Daniel Dolenc-Shawn Hopkins-Lassi Nikkarinen.

- Jos tämän leirityksen perusteella pitäisi arvioida, niin kokoa ja urheilullisuutta on tarjolla jokaiselle pelipaikalle, Kantonen arvioi.

- Totta kai mulla on sellainen olo, että voisin auttaa Susijengiä. Koen, ettei Suomessa ihan hirveästi ole mun tyylisiä pelaajia.

Henkilöt

 
11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

23.8.2022 09:37 Pääjuttu

Ilari Seppälä: ”Suurin kehitys on tullut mentaalipuolella”

Nuorena miehenä Ilari Seppälä, 29, seurasi silmä tarkkana Teemu Rannikon, Jamar Wilsonin ja Petteri Koposen edesottamuksia Susijengin pelinrakentajina. Tällä vuosikymmenellä Lapuan Korikobrien kasvatista on varttunut joukkueelle kokenut ykköspaikan luottomies, joka on maaottelunäyttämöillä onnistunut upottamaan ison heiton toisensa jälkeen.

19.8.2022 10:31 Susijengi

Lassi Tuovi: ”Tämä on ollut pelaajille arvokas kesä”

Susijengin MM-karsintoihin ja EM-kisoihin valmistavat viikot tulivat päätökseensä eilen torstaina, kun joukkue peittosi Ukrainan kenraaliharjoituksessaan Jyväskylän LähiTapiola Areenalla. Joukkueen tuoreen päävalmentajan Lassi Tuovin mukaan Susijengi voi olla tyytyväinen valmistaviin viikkoihinsa kesän huipennuksen kynnyksellä.

18.8.2022 10:48 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Siistiä tuoda Susijengi Jyväskylään”

Lauri Markkanen on koripallouransa aikana kokenut monenlaista, mutta torstai-ilta tulee olemaan hänellekin merkkipaalu. Susijengin syömähammas saa tänään ensimmäistä kertaa urallaan vetää Suomi-paidan ylleen kotikaupungissaan.

7.8.2022 11:25 Susijengi

Teemu Rannikko: ”Nostettiin selkeästi tasoa toiseen peliin”

Historian lehdet havisivat loppuviikolla Tampereella, kun Susijengin peliä kolmella vuosikymmenellä, 149 miesten maaottelussa ja neljissä kansainvälisissä arvokisoissa johtanut Teemu Rannikko, 41, siirtyi joukkueen valmennusjohtoon. Rannikko arvioi ensimmäisiä maaotteluitaan valmentajana positiiviseksi kokemukseksi.

6.8.2022 11:10 Susijengi

Henri Kantonen: ”Susijengissä on paljon kokemusta ja tietoa, joista ammentaa”

Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.

Näytä lisää vastaavia