Kahden liigan ammattilaiset: WNBA:ta kesällä, vanhan mantereen huippusarjoja talvella

13.4.2021 08:43 WNBA:ta pelataan vain kesäisin, mikä tarkoittaa, että valtaosa WNBA-pelaajista pelaa kaksi kautta eri puolilla maailmaa vuosikellon ympärillä. Euroliigan lisäksi pelaajia löytyy muualta Euroopasta, Aasiasta ja Australiasta.

Perinteisesti WNBA-kausi alkaa toukokuussa ja pudotuspelit syyskuussa, joten pelaajille jää perinteinen koripallokausi kokonaan vapaaksi. Kun WNBA:n palkat eivät ole miljoonaluokassa, niin iso liigan pelaajista pelaa kesäisin WNBA:ta ja talvisin jossain muualla, hyvin usein Euroopan huippujoukkueissa, Kiinan tai Etelä-Korean liigoissa tai Australiassa.

Esimerkiksi kaksi edellistä Euroliigan mestaruutta (2018, 2019) voittanut jekaterinburgilainen UMMC Eketaringburg on kerännyt vuosittain aikamoisen tähdistöjoukkueen pelaajista, jotka WNBA:ssa kilpailevat toisiaan vastaan, mutta luovat yhdessä Venäjän pääsarjaan ja Euroliigaan unelmajoukkueen, joka hakee vertaistaan.

Eketaringburgin kokoonpanoon kuluvalla kaudella ovat kuuluneet vuoden 2019 WNBA:n finaalien arvokkain pelaaja, belgialainen Emma Meesseman (Washington Mystics); kaksinkertainen korintekijätilaston ykkönen ja vuoden puolustuspelaaja Brittney Griner (Phoenix Mercury); lähes kaiken WNBA:ssa, Euroliigassa ja NCAA:ssa voittanut Breanna Stewart (Seattle Storm); kolmesti tähdistöotteluun valittu Allie Quigley (Chicago Sky); sekä kahdesti valitut Courtney Vandersloot (Chicago Sky) ja Jonquel Jones (Connecticut Sun). WNBA-kokemusta löytyy myös venäläiseltä Maria Vadeevalta.

Awak Kuierin nykyisessä joukkueesta Ragustasta Isabelle Harrison pelaa WNBA:ssa Dallas Wingsissä, jolla on neljä varausta WNBA:n varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella.

Kuuluisimmat poikkeukset: Delle Donne ja Taurasi

Vaikka valtaosa pelaajista pelaakin kahta liigaa, niin poikkeuksia löytyy, jopa hyvin maineikkaita sellaisia. Vuosina 2015 ja 2019 WNBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Elena Delle Donne on päättänyt, että hän pelaa pelkästään WNBA:ssa ja viettää talvikauden Yhdysvalloissa. Hän pelasi ensimmäisen kerran kansainvälisillä kentillä vasta 2017, lyhyehkön pätkän pudotuspelejä Kiinassa.

Yksi kaikkien aikojen naiskoripalloilijoista, Diana Taurasi taas on esimerkki päinvastaisesta. Nykyisin pelkästään WNBA:han keskittyvä Taurasi jätti WNBA-kauden 2015 kokonaan väliin Eketaringburgin toiveesta. Joukkue tarjosi Taurasille enemmän kuin hänen WNBA-palkkansa siitä, ettei hän pelaisi WNBA:ssa sinä kautena.

Taurasi oli juuri edellisvuotena voittanut WNBA:n mestaruuden ja valittu finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Taurasi ansaitsi silloin miltei maksimin WNBA:ssa, 107 000 dollaria kaudesta, mutta useiden arvioiden mukaan hänen palkkansa Eketaringburgissa oli noin neljätoistakertainen.

Susiladiesin huippulupaus Awak Kuier on ehdolla WNBA:n varaustilaisuudessa, joka järjestetään torstaina 15. huhtikuuta. Basket.fi seuraa ja taustoittaa Awakin tietä WNBA:n varaustilaisuuteen ja sen läpi tulevien viikkojen aikana.

Henkilöt

 
19.5.2023 17:00 WNBA

Awak Kuierilla on edessä jo kolmas WNBA-kausi – ja ensimmäinen, jossa hän ei ole enää sarjan nuorin

Suomen koripallon ykköstähtiin lukeutuva Awak Kuier, 21, ja Dallas Wings aloittavat kautensa WNBA:ssa tänä viikonloppuna. Kun yhdysvaltalaisia 2001 syntyneitä pelaajia varattiin juuri WNBA:han, niin Kuier ei ole enää sarjan nuorin pelaaja.

25.8.2022 09:37 WNBA

Connecticut Sun pudotti Dallas Wingsin WNBA:n pudotuspeleissä – Kuierin kausi ohitse

Awak Kuierin toinen WNBA-kausi sai päätöksensä viime yönä, kun Connecticut Sun oli parempi puolivälierien ratkaisevassa kolmannessa ottelussa loppulukemin 73-58 (34-34). Kuier tilastoi kaksi levypalloa ja yhden torjunnan kolmessa ja puolessa minuutissa.

11.6.2022 09:10 WNBA

Awak Kuier löi WNBA-kauden ensimmäisen donkin – Wings kaatui pisteellä Stormille

Awak Kuier pussitti yhdeksän pistettä ja löi WNBA-kauden ensimmäisen donkin, kun suomalaispelaajan edustama Dallas Wings hävisi yhdellä pisteellä Seattle Stormille 89-88 (42-41).

9.4.2022 19:40 Susiladies

Upean yliopistouran pelannut Lotta-Maj Lahtinen suuntaa ammattilaiskentille, mukana WNBA:n varaustilaisuudessa maanantaina

Edelliset neljä kautta kovatasoista Georgia Techin yliopistoa edustanut Susiladiesin takapelaaja tähtää ammattilaisuraan. Lappeenrantalaislähtöinen takapelaaja on ilmoittautunut WNBA:n varaustilaisuuteen.

24.9.2021 08:25 WNBA

Awak Kuierin ja Dallas Wingsin kausi päättyi Chicago Skyn käsittelyssä

WNBA:ssa Awak Kuierin edustaman Dallas Wingsin taival päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun Chicago Sky veti pidemmän korren loppunumeroin 64-81 (29-44). Kuier haki kolme levypalloa vajaassa kahdeksassa peliminuutissa.

20.9.2021 08:19 WNBA

Wingsille voitto runkosarjan päätöspelissä, Kuierille yhdeksän minuuttia

WNBA:ssa Dallas Wings voitti runkosarjan päätöspelissään Los Angeles Sparksin 84-87 (41-44). Wingsin suomalaispelaaja Awak Kuier sai peliaikaa yhdeksän minuuttia, joiden aikana hän tilastoi kaksi syöttöä, yhden levypallon ja riiston.

14.9.2021 08:21 WNBA

Wings kaatui Acesille, Kuier loisti puolustuspäässä

WNBA:ssa Awak Kuierin edustama Dallas Wings hävisi sarjataulukon toisena majailevalle Las Vegas Acesille 75-85 (45-36). Kuier esiintyi hienosti tilastoiden neljä pistettä, viisi levypalloa ja kolme torjuntaa noin 11 peliminuutissa.

8.9.2021 08:19 WNBA

Kuierilta 10 pisteen, 8 levypallon ja 5 torjunnan huippuottelu – sarjakärki liikaa Wingsille

WNBA:ssa Awak Kuier väänsi 10 pistettä, 8 levypalloa ja 5 torjuntaa noin 20 minuutin peliajalla, mutta Kuierin edustama Dallas Wings hävisi sarjakärjessä porskuttavalle Connecticut Sunille 83-56 (48-25).

6.9.2021 07:03 WNBA

Wingsille tiukka tappio, Kuier repi kuusi levypalloa

WNBA:ssa Awak Kuerin edustama Dallas Wings hävisi Atlanta Dreamille 69-64 (32-32). Kuier pääsi parketille 13 minuutiksi, joiden aikana hän noukki peräti kuusi levypalloa.

29.8.2021 08:02 WNBA

Wings kaatui pisteellä, Kuierille jälleen huimat minuutit

WNBA:ssa Awak Kuier pelasi vähän vajaat 18 minuuttia, kun Washington Mystics sai revanssin Kuierin edustamasta Dallas Wingistä 75-76 (35-19). Kuier tilastoi kaksi pistettä ja kolme levypalloa.

Näytä lisää vastaavia